Dolgozz palettából

Kocsis Kata képe


Palettákon alapuló tervezés


Palettákon alapuló tervezés

Szerző: Szunyogh Kriszta

A lakberendezéstől, az ékszer-készítésen át a logó-tervezésig az elkészült alkotás hangulatát a felhasznált színek határozzák meg. Éppen ezért kritikus lépés a kiinduló színvilág meghatározása. A kreatív tervezési folyamat egyik alapvető nehézsége éppen az, hogy megszámlálhatatlanul sok lehetőség közül lehet választani. Amitől az ember sokszor úgy érzi, egy útvesztőben bolyong, ahonnan sosem fog kikeveredni. Mégis, milyen szempontok alapján szűkítheted le a kört?

1 Hogyan válassz egyetlen színt?

Mindenkinek meg vannak a maga kedvencei, a szeretett és utált színei. Biztos vagyok benne, hogy a te fejedben is vannak olyan színkombinációk, amikhez szívesen nyúlsz különböző helyzetekben. Azonban ez még nem ad elég iránymutatást abban az esetben, amikor konkrét célra tervezel.

Kinek készül?

Mert nem biztos, hogy egy ipari automatizálással foglalkozó cég logója jól fog mutatni a kedvenc liláiddal. Vagy, hogy a gyerek örülni fog egy földszínekből összeállított pulóvernek. A munkád ugyanis valaki másnak készül.

Ha egy konkrét személynek készítesz valamit, viszonylag könnyű dolgod van. Meg kell tudnod, milyen színeket szeret, milyen környezetben él, milyen színekkel veszi körül magát, hogyan öltözik? Ha azonban egy terméket szeretnél eladni, vagy arculatot tervezel, már sokkal nehezebb dolgod van. Ugyanis a munkádnak egy elképzelt csoporthoz kell majd szólnia, akikről nincsenek pontos információid. Márpedig annál sikeresebb leszel, minél pontosabban magad elé tudod képzelni azt a célcsoportot, akik majd ismerni, használni, vásárolni fogják az alkotásodat. Az egyik tipikus szempont, hogy férfiakra vagy nőkre szeretnél hatást gyakorolni. Az alábbi hangulattáblák két hasonló karakterű kávézó honlapjához készültek, csak éppen az egyik nőket, a másik férfiakat céloz meg.

Nők és férfiak - más vizuális nyelvet beszélnek


Hangulattábla nőknek illetve férfiaknak szóló honlaphoz

Szerző: Horváth Petra

A különböző korosztályok is lényegesen eltérő vizuális nyelvet beszélnek, ezért máshogy kell megszólítanod a tiniket, a fiatalokat, vagy éppen a magabiztos negyveneseket. Az alábbi két hangulattábla nőknek szóló kozmetikum márkákhoz készült. Azonban az első a tiniket, míg a második a negyvenes nőket célozza meg.

Hatást gyakorolni a korosztályokra


Palettából építkező hangulattábla különböző korosztályoknak

Szerző: Szunyogh Kriszta

A színek mögöttes jelentése

A színek erős érzelmi hatásokat váltanak ki belőlünk. Sokan szeretik úgy beállítani, mintha ez valami egyetemes tulajdonság lenne, azaz ugyanaz a szín minden emberre pontosan ugyanolyan kiszámítható módon hat. Valójában ez nincs is. A színek érzelmi hatásai ugyanis a színhez köthető, mélyebb asszociációkból erednek.

Az asszociációk első körében mindenképpen a színhez kapcsolódó természeti jelenségek állnak. A természet zöldjei, az ég kékje, a tenger kékje, a virágok és a gyümölcsök élénk, harapni való színei, a talaj feketéje mindenki számára ugyanazt jelenti. Ezekkel sokszor összefüggésbe hozhatóak a színekhez kapcsolódó társadalmi jelentések is. Mint például a veszélyt jelző piros lámpa esetében. Valószínűleg a vér vöröse miatt alakult ki a feltűnően erős és gyors reakciónk erre a színre, és ezt használták ki a közlekedési szabályok alkotói.

Ide sorolható a színek a hőérzete is. A hideg és meleg színekhez könnyű olyan képeket találni, ami a színnel összekapcsolt hőérzetre magyarázatot ad.

Hideg és meleg színek


Hideg és meleg színek hatása a paletta készítés során

Szerző: Kocsis Kata

Néha a társadalmi jelentés nem vezethető vissza természeti jelenségekre, inkább kulturális hagyomány, milyen szokások kötődnek az egyes színekhez. Nálunk fehér a menyasszony és fekete a gyász színe. A babák nemét a halvány kék és a rózsaszín jelzi. Az irigység sárga legalábbis szóban, de vizuálisan nem igazán kapcsoljuk össze a két fogalmat. Az egyes kultúrákban óriási különbségek lehetnek a színek kapcsolt jelentése között, de erről csak akkor kell mélyebb ismereteket szerezned, ha az európai illetve amerikai kultúrkörön kívülre tervezel.

Az, hogy egy színhez jó vagy rossz élményeink kötődnek a saját egyéni tapasztalatainkon is múlik. Ismerek valakit, aki nem bírja elviselni az égszínkék ruhadarabokat. Mert hat éves korában kapott egy két számmal nagyobb égszínkék kabátot, ami miatt sokat csúfolták az iskolában. Nem szabad lebecsülni a tervezéskor ezt a bizonyos egyéni faktort. Egy biobolt honlapján azért nem használhattuk a zöld színt, mert a tulajdonos Újpest szurkoló volt. És a zöld ugye az Újpest ősi ellenségének, a Fradi csapatának a színe...

A színek érzelmi hatásai ezekből a rétegekből építkeznek, és nagy egyéni eltéréseket mutathatnak. Az alábbiakban a saját színekkel kapcsolatos asszociációimat gyűjtöttem össze. Bátran folytassátok, vagy alakítsátok át a sort.

VÖRÖS
tűz, vér, veszély, szenvedély, pokol, piros lámpa, figyelmeztetés, a bika előtt lengetett kendő, szerelem, úttörő nyakkendő, vörös csillag, vörös rózsa, akció, kaland, izgalom

SÁRGA
Tavaszi virágok, pitypang, lendület, kiskacsa, nap, napfény, skandináv színek, a darázs csíkjai, feltűnés, kukorica, meleg, kikevert tojás sárgája, az a bizonyos sárga rózsa, játékosság, vidámság

FEHÉR
ártatlanság, hattyú, patyolat, menyasszony, tiszta papír, érintetlen, lepedő, fehérnemű, felhők, vattacukor, hó, felvert tojásfehérje, mozivászonKÉK
ég, tenger, folyók, kék szemek, a skandináv kék, kékfestő, acélkék, királykék ruhák, iskola köpeny, kisdobos nyakkendő, matróz csíkos, jég

ZÖLD
természet, növények, fák, natúr, bio, természetes, anyaföld, rügyek, élet, élő bolygó, árnyék, kirándulás, hegyek, egészségügy, gyógyítás, harmónia

RÓZSASZÍN
baba, ártatlanság, naivitás, butaság, bugyutaság, szőke nő, elegancia, gyengédség, lágyság, édesség, fiatalság
PINK, vagy BÍBOR
lendület, fiatalság, sport, dinamizmus, divat, mozgás
FEKETE
elegancia, luxus, kreatív szakmák, művészet, színpad, mozivászon, sportautók, öltöny, szmoking, tekintély, fegyverek, anyaföld, csokornyakkendő, lakkcipő, a kis fekete, fekete macska, boszorkány, kéményseprő, ördög, gyász, halál, drága
SZÜRKE
hivatal, középszerű, elegáns, beton, észrevétlen, galamb, egér, úttest, város, visszafogott


Az egyes témakörökhöz kapcsolt színvilág

Amikor marketing célokra használjuk a színeket, sokszor ezekre a már meglévő asszociációkra építünk. Az iparágaknak meg vannak a maguk közhelyei, standardjai, amelyeket lehet tudatosan használni, vagy éppen elutasítani. Az ipari területen a gyárakban használt kék-sárga, fekete sárga, az építőiparban a piros és a sárga (talán a sisakok miatt).

Ipari témakör


Ipari témakörhöz illő paletta

Forrás: Google keresés

A natúr, bio, öko piacon a zöld és a barna uralkodik, az élénk kék, a ciklámen és a lime zöld betört a sportba és évek óta biztosan tartja a helyét.

Öko, bio, natural témakör


Öko, bio, natural témakörhöz készített paletta

Forrás: Google keresés

A "kis fekete" meg akkor kerül elő, amikor az eleganciának vagy a profizmusnak elsődlegesnek és elsöprőnek kell lenni.

Tudatos döntés eredménye, hogy az iparághoz való igazodást választod, vagy a megkülönböztethetőséget helyezed előtérbe. Mind a kettő mellett és ellen lehet érvelni. Bizonyos témák konzervatívabbak, és mindenki hasonló színekből építkezik, más területeken nagyobb a szórás. Számomra egyetlen tabu létezik, az egészségügy. Elképzelhetetlennek tartom a vörös szín használatát, hacsak nem eleve a veszélyre szeretném felhívni a figyelmet. De azt hiszem, egy sötét barnákba öltöztetett fogorvosi rendelőből is kifordulnék, ahogyan egy hófehér étteremből is.

Nem mindegy, mire használod majd

Amikor tervezel, nem csak a területet kell figyelembe venned, hanem azt is, mire fogják használni az adott dolgot. Lehet, hogy egy irodai széken ellenállhatatlannak érezzük a lime zöldet, a kocsinkon már magyarázkodnunk kellene a szín miatt, a házunk falán pedig egyenesen közügy lenne és panaszt tennének a szomszédok.

Fontos, milyen környezetben fog életre kelni a munkád. Más elveket kell alkalmaznod, ha tudod, hogy egy szupermarket polcán kell megkülönböztethetőnek lennie a csomagolásodnak. Hiszen ott a többi hasonló termék között kell kitűnni. Viszont a saját kézműves standodon a te elképzeléseid szerint rendezheted el az ékszereket.

Te midet festetnéd lilára?


Trendek

Bármi is a véleményed a divatról, nem hagyhatod figyelmen kívül az uralkodó trendeket. Az emberek nagy részére ugyanis komoly hatást gyakorolnak a divat magazinok és kirakatok. Lehet, hogy butaság megválasztani az év színét, ahogy a Pantone Institute teszi, azonban az adott szín gyorsan bekerül a köztudatba, és sokan felismerik, keresni kezdik. Ha nem magadnak alkotsz, akkor nem csak az alkotói technikákat kell ismerned, hanem az embereket is.

Színek reflektorfényben

A Pantone Intézet választja meg az év színét

Inspiráció - mit gondolnak mások?

Ha a fenti szempontok alapján még sincs elképzelésed, akkor nem rossz módszer, ha megnézed, mások merre indultak el az adott területen. Inspirációs forrást jelenthet egy textil minta vagy egy természetfotó is, de a képmegosztó oldalakon célirányosan is rákereshetsz egy témakörre, vagy termékre.

Mások hogyan csomagolták be a mézet?


Első lépés a paletta tervezés - arculat mézeladáshoz témakör

Forrás: Pinterest "honey logo" keresés

Van egy érdekes link-gyűjteményünk a blog-on, amiben sárga színre épülő weboldalakat kerestünk, és megpróbáltuk megindokolni a színválasztást. Néha sikerült, néha nem. A színek és márkák világában ugyanis nem létezik a "Nagy Ő". Könnyen lehet, hogy a Coca-Cola siker-története egy sárga logóval is ugyanezt az ívet futotta volna be.

2 Hogyan készíts palettát?

A valódi környezetünkben egyszerre sok szín van jelen. A kreatív alkotások jelentős részénél sem egyetlen színnel dolgozunk. Ha alaposabban szemrevételezel egy hatásos fotót, egy szép logót, egy ütős weboldalt, vagy éppen egy ruha-kreációt, azt fogod tapasztalni, hogy a felhasznált színek száma meglepően alacsony.

Megfordítva a dolgot, bármit is tervezel, érdemes 4-6 színre leszűkíteni a a felhasznált színek számát. Ez az a mennyiség, ami még nem fog tarkának, gyerekesnek hatni, de már erőteljes hangulatfestő ereje van. A kreatív tervezést érdemes ennek a bizonyos 4-6 színnek a megtalálásával, az ún. paletta kialakításával kezdeni. A fenti illusztrációkon már láthattatok néhány palettát, és a belőlük építkező hangulattáblákat. De hogyan válassz a célodnak leginkább megfelelő, tetszetős és eredeti palettát?

Harmónia és disszonancia

Ami kellemes a szemnek, amit jó nézegetni, amit szépnek érzékelünk, azt a képzőművészetben akár harmóniának is nevezhetjük. A legtöbb hétköznapi szituációban harmonikus szín-összeállításokra törekszünk. Bár óriási az egyéni ízlés szerepe abban, hogy ki mit lát szépnek, van néhány olyan szabály, amelyet sorvezetőként követni lehet.

Az egyik módszer síkidomokat használ a színharmóniák megtalálására. Egy négyzetet, egy téglalapot, egy szabályos háromszöget és egy hosszabb háromszöget illesztettem a színkörre. A tapasztalatok szerint ezeknek a síkidomoknak a csúcsai pont harmonikus színhármasokat, illetve színnégyeseket jelölnek ki. A háromszögeket és négyszögeket tetszőlegesen el is forgathatod, így végtelen sok variáció lehetséges.

Harmónia és disszonancia

Harmónia és disszonancia a palettának választott színekben

Forrás: Kreatív Webdesign Tanfolyam

Vannak olyan online eszközök is, amelyek segíthetnek a a harmonikus színkombinációk kiválasztásában. A Colorschemedesigner kicsit máshogy működik, mint a szokásos color picker-ek. A külső körgyűrűből választod ki az alap színárnyalatot. Utána már csak ennek tört és vagy telített árnyalatait teheted mellé, amelyet a belső körből választasz. A jobb oldali négyzetben láthatod a végeredményt. De az igazán érdekes az, hogy a kiválasztott színek alapján legenerál neked néhány lehetséges hátteret és weboldal tervet, amivel tesztelheted, hogy életképes-e az elképzelésed.

Nagyon hasznos eszköz az Adobe színharmónia generátora is, ahol kiválaszthatod a harmónia képzési szabályt. Ha ezek után az egyik színt megfogod, és elállítod, akkor a szabály szerint automatikusan hozzá igazítja a többi színt. A képre kattintva érheted el az oldalt.

Harmónia a természetben

Úgy is harmonikus színkombinációkhoz juthatsz, ha választasz egy színeiben látványos képet, és az azon használt színekből építkezel. A nagyvárosi forgatag, egy kirakat, egy piac már az ember műve, és mindenféle színeket tartalmazhat. De a természeti képeken olyan színjelenségeket érhetsz tetten, amelyek szinte biztosan harmonikus érzetet keltenek. Evolúciós örökség ugyanis, hogy a tájképek megnyugtatnak, oldják a bennünk felgyülemlett feszültséget, és derűs hangulatba hoznak. Kórházi kísérletekkel még azt is igazolták, hogy kevesebb szövődményt, gyorsabb gyógyulást eredményezett, ha kórtermekbe ilyen festményeket akasztottak ki dekorációként.

Ha harmonikus palettára van szükséged, nem rossz módszer keresni egy inspiráló természeti fotót, amelynek a színeiből kiindulhatsz és élőben látod az egymásra hatásukat. Egy percig se gondold, hogy a természet színei "natúrak", gondolj csak a színpompás tollazatú madarakra, tengeri halakra, vagy éppen a virágokra. A Design Seeds éppen azzal vált kikerülhetetlenné a témában, hogy nagyon markáns színeket felvonultató természeti képekhez rendelt palettákat. A gyűjtemény minden darabja szemet gyönyörködtető, harmonikus szín összeállítást eredményezett.

A természetben minden szín jelen van

Palettakészítés természetes színekből

Forrás: Design Seeds

Egy vezető szín + natúr színek

Gyakori megoldás a weboldalaknál, hogy egy élénk vezető színt több natúr színnel, vagy feketével és fehérrel kombinálnak. Ilyenkor az erős kontraszt lehetővé teszi a figyelem irányítását. Ez a megoldás sokszor olyan érzést kelt, mintha egyetlen színnel volna dolgunk.

Sárga fekete-fehér környezetben

Sárga fekete-fehér környezetben - paletta összeállítási színséma

Forrás: Weare Impero

Eszközök a paletták elkészítéséhez

Ebben a válogatásban már összegyűjtötte valaki helyettem a 28 legjobbnak ítélt paletta összeállító eszközt. Én a Colorlovers-t szeretem a legjobban, mert nagyon könnyen és gyorsan átlátható felületet biztosít. A palettáidat bármilyen formában el is mentheted, de a legnagyobb előnye mégis az, hogy online megoszthatod másokkal a kész munkáidat, így tudsz az ügyfelekkel kommunikálni. Közösségi oldalként is működik, látod mások munkáit és sok inspiráció forrást is találsz.

Fotókból paletták - paletta generátorok

Vannak olyan online eszközök, amelyek egy fotó alapján legenerálják a legjellegzetesebbnek ítélt színekből álló palettát. A generátorok kiválasztanak ugyan 5 jellegzetesnek ítélt színt, de ezzel távolról sem biztos, hogy megragadták a lényeget. Mutatok három különböző paletta generátort, amelyet ugyanazzal a képpel teszteltem. Figyeld meg, hogy a kép érzelmi hatása szempontjából olyan fontos lilás-kékes színt csak az egyik eszköz választotta be a palettába. Lehet, hogy egy szín csak nagyon kis felületen látható a képen, mégis ő a főszereplő. Ezért a paletta generálás nem is olyan magától értetődő dolog, mint elsőre gondolnád.

(Ha a képekre kattintasz, a jobb alsó sarokban megjelenik egy ikon, amellyel kinagyíthatod az illusztrációkat.)

3 Első lépésként mindig a színekről dönts

Ha elhatározod, hogy felújítasz egy régi bútort, az egyik első dolog, amit el kell döntened, az a színe. Ha ki akarsz hímezni egy terítőt, először meg kell venned a fonalakat. Ha felújítod a nappalit, már a tervezéskor el kell kötelezned magad valamelyik szín-kombináció mellett. Ha ugyanis elkezdted a munkát, már nagyon nagy erőfeszítésbe és sok pénzbe fog kerülni a koncepció váltás. Aki csiszolt már le frissen festett antik asztalkát, az tudja, miről beszélek.

Nincs ez másképp egy logó vagy weboldal esetében sem. Bár a laikusok hajlamosak azt hinni, hogy ami a gépben van, az erőfeszítés nélkül keletkezik, valójában rengeteg munkaóra van egy kreatív digitális alkotás mögött is. Ha félig elkészült egy weboldal, amihez ikonokat, háttereket készített a webdesigner, a színvilághoz illő fotókat szállított a fotós, akkor óriási időveszteség és pénzkidobás egy koncepció váltás.

Először dönts a színekről


Először dönts a színekről - első lépés a paletta

Éppen ezért bevált gyakorlat, hogy a megrendelővel először a palettát egyezteted. Csak miután döntés született a színvilágról, azután folytatod a színeken alapuló tervezést. Ennek a módszernek meg van az az előnye is, hogy egy viszonylag egyszerű terepen kezded a kommunikációt és az egyeztetési köröket az ügyfeleddel. Amikor a weboldal tervek vagy az arculati koncepció kerül terítékre, már ismeritek egymást, és kevesebb lesz a kommunikációs félreértés. Ráadásul a szakaszos egyeztetés miatt nem fulladtok bele a részletekbe és az egymástól apróságokban eltérő több tucat verzió tengerébe.

Inspirációképpen nézd meg, milyen témák és iparágak választották a sárga színt a weboldaluk vezető színének.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
  ___  _____  _____  _      ___ 
/ _ \ |___ | | ___| / | __ __ ( _ )
| | | | / / | |_ | | \ \/ / / _ \
| |_| | / / | _| | | > < | (_) |
\__\_\ /_/ |_| |_| /_/\_\ \___/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Kocsis Kata

programtervező matematikus, webdesign oktató
Kocsis Kata, programtervező matematikus, webdesign oktató

Életem legfantasztikusabb döntése volt a sok kompromisszummal terhelt alkalmazotti lét feladása. Nagyon büszke vagyok négy éve alapított saját cégünkre, ami az én szememben életforma, hivatás, közösség és gyönyörű célok együttese. A Kreatív Webdesign Tanfolyamok nem egyszerűen online tanfolyami termékek a számomra. A szaktudáson, a tapasztalaton túl olyan értékeket is szeretnék közvetíteni, amelyek a mai társadalomban hiánycikknek számítanak. A vizuális kultúra és igényesség fejlesztése, a művészet és az alkotás becsempészése a hétköznapokba, az együttműködésben rejlő erő megtapasztalása azoknak a hallgatóknak is nagyon sokat adhat, akikből végül nem is lesz webdesigner.

Melyik témák érdekelnek a legjobban?

* kötelező mezőkEzek a témák érdekelnek

Go to top