Amikor egy logóterv minden szabályt felrúg


Logótervezés a Platán Étteremnek

Project Leírás

Van egy olyan fázis az alkotói folyamatban, amikor nem szabad hagyni, hogy a saját grafikai jártasság, a program-ismeret korlátozza a feltörekvő ötleteinket. Aki abból indul ki, hogy éppen most mit tud megvalósítani egy vektorgrafikai programban, annak sokkal kisebb mozgástere lesz.Az eredeti ötleteket aztán tudni kell precízen, a grafikai alapelvek ismeretében megvalósítani. Aki a logótervezés irányában szeretne szakosodni, magabiztosan kell mozognia mind a két képesség területén. Nem ér semmit a formabontó ötlet, ha nem tudod pixelpontosan megvalósítani. És mit sem ér a bravúros technikai jártasság az Illustrátorban, ha nincs kreatív ötleted, csak trendeket másoló megoldásokból élsz. Amikor megszületett a koncepció, akkor tutorialok, esettanulmányok és oktató anyagok segítségével kell megtalálni a hiányzó technikákat, részmegoldásokat.

Az ötletekre óriási hatással vannak a trendek is. Egy trend nem véletlenül válik népszerűvé. Sok esetben racionális érvek állnak a háttérben, mint a flat design esetében, hiszen a stílus a mobil alkalmas tervezésre adott első válasz volt a designerek részéről. Óriási érték, ha valaki képes a trendektől elszakadni, bár ennek meg van a maga kockázata. Minél jobban letérsz az ismerős útról, annál megosztóbb lesz a környezet reakciója.

Vannak szabályok, amiket kevésbé tudunk kikerülni. Például elképzelhető, hogy Renáta logóterve a honlapon a fejlécben túl magas lesz, a függőleges design webes környezetben már nem tud érvényesülni. Az is lehet, hogy a megrendelő nem tud azonosulni a szokatlan tervezéssel. Nem is beszélve a különböző célcsoportok elvárásairól. Az egyedi webdesign sokszor jár együtt kompromisszumokkal, mert bár lehet, hogy az eredeti ötlettel az egyik oldalon nyerünk, a másik oldalon viszont veszteségeket okozhat.

Renáta Platán logó ötlete több szempontból is messze esik a sablonostól, szemlélete újító. A tipográfiával és vonalvastagságokkal való játék kifejezetten merész. Igaz ugyan, hogy a tervre még ráfér néhány alapos grafikai átgondolás, hogy vizuálisan kiegyensúlyozottá váljon és egységes kompozícióvá érjen össze, de Renáta megközelítése nagyon inspiráló és kreatív.