Kompozíciós szabályok egy motivációs poszteren


Motivációs poszter tervezése választott idézethez


Többek között azért érezzük különösen harmonikusnak ezt a motivációs posztert, mert számos kompozíciós szabály érvényesül a képen.

A legfontosabb tartalom, maga az idézet, a kép harmadoló vonalára illeszkedik és ezzel az egyik komponálási aranyszabályt tartotta be a hallgató.

A vitorla árbocok átlói természetes vezetővonalként működnek és a néző figyelmét észrevétlenül irányítják a szöveg felé. A horizont és a felhős égbolt ugyanakkor rendkívül hatásos keretet nyújt az idézetnek.

A kompozíció szépen használja az ismétlés irányelvét. Ismétlődnek például a formai elemek (vitorlások háromszöget alkotnak), jó ritmust nyújt a vitorláshajók ismétlődő méretaránya. De talán a legfontosabb elem a képen a színritmus.

A kompozíció nagyon fontos elemét képzi a színharmónia. Egy olyan színhierarchia alakult ki a képen, ahol a lila a vezető szín, a mellékszínek pedig a sárga, rózsaszín és tört fehér. Okos megoldás volt a vezérszínt használni az idézet betűtípusához. Helye, szerepe és jelentősége lett az újonnan odahelyezett tartalmi elemnek. Az idézet úgy került fókuszba és lett figyelemfelkeltő, hogy közben létrejött egy egységes, összefüggő vizuális rendszer.