Minimalista fekete lyuk arculat


Arculati elemek tervezése a Fekete Lyuk nevű éjjeli szórakozóhelynek

Project Leírás

Mennyire lehet stilizált egy logó és arculat? Mennyire építkezhet csak geometriai formákból? Becsapás-e, ha köröket kapsz arculatként?

A közmédia 2012-es arculatváltása jut eszünkbe arról, hogy becsapás-e, ha köröket kapunk arculatként. Annak idején vitákat váltott ki a tv csatornák új logókoncepciója, sokan úgy vélték, hogy egy villamos hálózati tervrajzból vették ki az elemeket.

Holott az egész szimbólumrendszer alapja a tűz, a víz, a föld és a levegő motívuma volt, amely jelképrendszer alapja a kör. A koncepció egyik vezérelve volt, hogy egy egyszerű, a médiazajból kiemelkedő, könnyen azonosítható formát találjanak és az aranymetszés ősi arányrendszere alapján készült az elrendezés.

Egy kreatív koncepció nem attól lesz zsenialitás, hogy minél bonyolultabb formákból építkezik. Egy egyszerű geometria formára alapozó tervezés mögött is hatalmas munka van.

A stilizáltság mértéke viszont érdekes kérdés. Kutatók azt az megállapítást tették, hogy ismeretlen márka esetében sokkal jobban működnek azok a logók, amelyek beszédesek, leíró jellegűek és könnyen azonosítható a termék vagy szolgáltatás típusa. Ugyanakkor ez a pozitív hatás gyengülni kezd a széles körben ismert márkák esetében.

Ez a kutatás azt sugallja, hogy sok minimalista logó nem hatékony, mert nem jelzi, hogy a vállalat mit csinál. És bár közhely lehet egy kés és villa stilizált ikonját felhasználni egy étterem logójába, mégis ez fog hatékonyabban teljesíteni.

Az a probléma, hogy a nyilvánvaló ikonográfiában nincs semmi különös. A könyvesboltnak könyv lesz a logójában, a sörözőnek söröskorsó, az építő vállalatlanak házikó. A kihívás az, hogy a leegyszerűsített formákat valóban egyedi, kreatív módon tervezzük meg, úgy hogy érdekes történetet meséljen és kapcsolatot teremtsen valami mélyebbel.

Zoli névjegykártya koncepciója is a szimpla körökre épít, mégis sikerült a motívumot egy tágabb kontextusba helyeznie. Sok hallgatót ihlet meg a kozmikus tér, amikor a fekete lyuk nevű éjjeli szórakozóhelynek kell arculatot tervezni.

Ennek egy szép ábrázolását látjuk, ami a minimalista irányt képviseli, és esztétikai visszafogottság, formai egyszerűség jellemzi. A tér jelentősége megnő a névjegykártyákon, távolságot és mélységet is érzékelünk. A kialakítás világos, díszítésmentes, de nem unalmas. Valamiféle háborítatlanság és kiegyensúlyozottság árad belőlük. Az pedig egy igazán bravúros ötlet, hogy kör alakban kilyukasztjuk középen a névjegykártyát.
Gratulálunk a koncepcióhoz.

Arculati elemek tervezése a Fekete Lyuk nevű éjjeli szórakozóhelynek - UX Felhasználói Élmény modul- hallgatói munkák