A rend szerepe szórólaptervezéskor


Szórólap a Forgószél válságkezelő központ rendezvényére

Project Leírás

Ugye milyen szép tud lenni a rend esztétikája? Ennek a szórólapnak a tagolásban és az egyszerű elrendezésben van az ereje. Az ehhez hasonló elgondolások nagyon magabiztos tipográfiai tudást igényelnek, fontossá válik a blokkokhoz választott színpaletta és a képválasztásnak is döntő jelentősége van, amennyiben úgy határozunk, hogy illusztrációt is alkalmazunk a kiadványon.

Zsanett három szórólap tervét mutatjuk, amelyek a Forgószél Tanácsadó cég rendezvényéhez készültek. Nagyon letisztult, és leegyszerűsített grides elrendezést választott a szórólaphoz. A látvány fegyelmezettséget sugall, kereteket jelöl ki, segíti a pontos tartalmi hierarchiai kialakítását, szigorú egységek és szövegtömbök uralkodnak a kompozíción.

Eleganciája éppen a mértékletes egyszerűségben rejlik. Ilyen elrendezés esetén azonban óriásira nő a színek és a tipográfia szerepe. Lebeszéltük Zsanettet a rózsaszín halványkék párosról, mert a baba kérdésre lehet asszociálni róla. Általában is, ha több pasztellszínt használunk egymás mellett, az lehet túl gyerekes, vagy túl érzelmes hatású. Ehhez a témához a rózsaszínt le kell földelni, a szó szoros értelmében.

A szürke, a drapp, és a semleges színek nagyon jó szolgálatot tettek a szórólapnak. A paletta megőrizte a paszteles hatást, de elveszített minden túlfűtött érzelmet, vagy gyerekes felhangot.

Az egyes szövegblokkokon belül érdemes a tipográfiát is nagyon átgondolni. A tipográfia hatáskelést nem ússzuk meg az ilyen típusú elrendezésnél. A gondosan kiválasztott betűítpusok és a betűkeverés szerepe is megnő, illetve fontossá válik, hogy milyen hosszú információt mekkora cellába zárunk. A tördelés, a kiemelések, a betűköz, a sortávolság, a margótávolságok, a jobbra-balra-középre zárás különös jelentőséget kap, hiszen az egész látvány szövegfókuszált.

Szórólap a Forgószél válságkezelő központ rendezvényére - Webdesing Workshop - hallgatói munkák

A második változatban Zsanett már egy fotót is elhelyezett a szórólapon, ami nagyon jót tett az összhatásnak. Érzelmi töltetet kapott a nyomtatvány, sokkal figyelemfelhívóbb lett és beigazolódott az az álalános igazság, hogy egy kép ezer szóval is felér. A képválasztás kiváló: a perspektívák miatt szó szerint behúzza a tekintetet egy ablakon át. A kép színvilága és kompozíciója gyönyörű összhangban áll a kiadvány többi alkotórészével, dinamikával és mozgalmassággal tölti fel a teret.

Szórólap a Forgószél válságkezelő központ rendezvényére - Webdesing Workshop - hallgatói munkák
Szórólap a Forgószél válságkezelő központ rendezvényére - Webdesing Workshop - hallgatói munkák