Színes UX gyerekeknek -interaktív játszóház


Matematika fejlesztő portál landing page tervezése

Project Leírás

Ebben az UX modulos feladatban landing page-t tervezünk egy készségfejlesztő, interaktív játszóháznak. Számos izgalmas kérdésre kell választ találnunk a design kialakításakor. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a gyerek vagy a szülő-e célközönség? Milyen színt válasszunk gyerekeknek szóló témáknál?

Enikő minden eleme lendületes, merész és világos ezen a megoldáson, hiszen a cél, hogy a gyerekek figyelmét fenntartsuk. A gyerekek imádják a színeket, ezért itt nagyobb mozgásterünk van arra, hogy élénkebb színpalettákat hozzunk létre, mint ami megfelelő lenne egy felnőttek számára tervezett felülethez.

Azonban számtalan buktatót kell elkerülnünk tervezéskor. A nagyon erős színű környezet túlstimulálhatja az érzékeket, ráadásul a sok élénk szín azt a csapdát is rejti, hogy sok irányban vonzzák a szemet, ezért elvesztik a figyelemfelhívó szerepüket. A takarékosság és az arány ezért kulcskérdéssé válik. A háttér legyen-e fehér, semleges és nyugodt, vagy használhaljunk-e egységes, egyszínű hátteret. Enikő is sokat kísérletezett, lent látjátok a különböző megoldásokat.

A színek befolyásolják a tanulási viselkedést, hangulatot, érzelmi reakciókat. A színhasználatban az egyensúly megtalálása nem is olyan könnyű feladat, mert kerülni kell az ingerszegény vagy túlingerelt környezet kialakítását, ugyanakkor segítenie kell a megértést, az interaktív felületen való tájékozódást, a felidézést.

Matematika fejlesztő portál címoldal tervezése - UX Felhasználói Élmény modul- hallgatói munkák

Az ehhez hasonló oldalakon mindennek átláthatónak, könnyen értelmezhetőnek kell lennie, és vigyázni kell arra, hogy ne legyenek, vibráló és vizuálisan zavaró jelenségek. Egyszerre legyen emlékezetes és egyedi, ugyanakkor határozottan vezessék a látogatót.

Nem ússzuk meg a figyelemfelkeltő illusztrációk használatát, a szórakoztató karakterek felsorakoztatását, az erős kontrasztok alkalmazását, a dinamikus terek kialakítását. Enikő kiválóan érzett rá ezekre a fontos tényezőkre.

A betűk legyenek mindig barátságosak, de maradjanak jól olvashatóak. Válasszunk játékos fontokat, de a tartsunk mértéket a díszítéssel. Mutasson változatos képet, de maradjon minden alkotóelemmel összhangban. A gyerekeknek való tervezés sokkal összetettebb feladat, mintsem azt első ránézésre gondolnánk.

Matematika fejlesztő portál címoldal tervezése - UX Felhasználói Élmény modul- hallgatói munkák
Matematika fejlesztő portál címoldal tervezése - UX Felhasználói Élmény modul- hallgatói munkák