Tandem könyvborító


Könyv címlap tervezése

Project Leírás

Mutatjuk Marci első munkáit, amivel rögtön lenyűgözött bennünket. Szeretjük a formabontó elképzeléseit és a bátor elrendezéseket.





Különösen a tanfolyam elején vannak dilemmák a hallgatók részéről, hogy akkor most melyik elkészült változat a jó. Bevalljuk, általában mindegyiket szeretjük, mert egy folyamat részét képezik. A valóságban sem azonnal a véglegeset adja ki a kezéből a tervező. Számtalan változat készül, a jó ötleteket csiszolgatjuk, a kevésbé jókat elvetjük. A verziókat megfigyeljük, elemezzük, összehasonlítjuk, és kis lépésekben jutunk el egy utolsó változatig.

Amikor megkérdezzük a csoportban, hogy kinek melyik tetszik és miért, akkor kiderül, hogy minden verzióban van valami előnyös, vagy hátrányos. Ez azt jelenti, hogy még lehet finomhangolni a részleteket, vagy kísérletezni az arányokkal, tipográfiával.

Marci alapkoncepciója szuper klassz. A férfi-női átlós tengely, centrumban a két nemi szerep, közös gyújtóponton, de ellenkező irányba forduló világokkal. Nagyon komplex értlemezést ad az a centrifugális erő, ami a borítón megjelenik. Egy örökké forgó rendszert hoznak létre a vonalak, amelyek kifelé irányulnak. Dinamika, kontrasztok, feszültség és egyensúly van az elrendezésben.

A tervezőnek döntéseket kell hozni a szöveg és az illusztráció elhelyezését illetően. Számtalan kérdés merül fel: a cím része legyen-e a képnek, és ha igen azzal mit fejezünk ki? Ha nem az illusztráció része a cím, akkor milyen elrendezést alkalmazzunk? Kell-e tovább magyarázni a kontrasztokat? Szükséges-e különleges betűtípust használni vagy ismételni a színeket a betűkben? Milyen hatásokkal érvényesítjük legjobban a koncepciónkat? Kialakult-e a vizuális egység a borítón? Bonyolítsuk-e még a strukúrát vagy induljunk el a letisztultság irányába?

Hosszú út vezet ahhoz a magabiztos vizuális kommunikációig, amikor egy grafikai terven minden olyannak tűnik, mintha minden erőfeszítés nélkül pattant volna ki a tervező fejéből. Ezt a könnyedséget és spontán hatást sok gondolkodás, analizálás, tudatos tervezés és számtalan változat kipróbálása előz meg.

Nagyon szeretjük, ahogy Marci már az első körökben ilyen erős ötletekkel áll elő, a többi pedig gyakorlás kérdése. Gratulálunk hozzá.

Könyvorító tervezés grafikus elemekkel-Webdesign Workshop- hallgatói munkák
Könyvorító tervezés grafikus elemekkel-Webdesign Workshop- hallgatói munkák
Könyvorító tervezés grafikus elemekkel-Webdesign Workshop- hallgatói munkák