Bármit is tervezel, bármiben is szeretnél változtatni, öt nagy szakaszra osztható a megvalósulásig vezető időszak. Mindegyik szakasznak jól felismerhető jellemzői vannak, és sok olyan eszköz létezik, ami segít az egyikből a másikba átjutni. Első lépésként mérd fel, melyikben tartasz az alábbi öt szakasz közül.

1. ábrándozás
2. álom
3. stratégia
4. célok
5. feladatok

1.1 Az ábrándozás kora

Ilyenkor sokszor csak annyit érzel, hogy mit NEM akarsz, megfogalmazódik benned egy homályos elégedetlenség, vagy hiányérzet. Sokszor érzed magad frusztráltnak, irigykedsz másokra, picit az ember beleereszkedik az önsajnálatba. Nem érted pontosan, mitől valósul meg valami, de érdeklődve figyeled a siker-történeteket. Ha ebben a fázisban ragadsz, hajlamos leszel másokat hibáztatni, és a körülményeket okolni a nehézségekért.

Hogyan juthatsz tovább az ábrándozásnál?

Keresd meg a hiányérzet igazi okát, találd meg a valódi álmot a hiányérzetek mögött.

1.2 Kell egy álom, ami vezércsillagként ragyog

Az igazi álom valamilyen valódi belső szükségletből táplálkozik. Könnyű összetéveszteni a külvilágból érkező impulzív vágyakkal („egy piros sportkocsira vágyom”), de a másoknak való megfelelési kényszer is erős vágyakat ébreszthet az emberben. Az igazi saját álmok sokszor a gyerekkorban gyökereznek („Mindig imádtam rajzolni”). Ebben a szakaszban óriási az igényed az inspirációra, elkezded megtalálni azokat a véleményvezéreket, blogokat, tanfolyamokat, amelyek az érdeklődésedet felcsigázzák. Még nem hiszel benne, hogy sikerülhet, rengeteg kifogást találsz, amelyek egy része reális is.

Hogyan juthatsz tovább, ha van egy álmod?

Győzd le a kifogásokat, és kezdj el gondolkodni a megvalósítási lehetőségeken.

1.3 A stratégiai irány kijelölése

Fordulópontot jelent ez a szakasz, mert tulajdonképpen most jön el az első valódi cselekvések ideje. Már nem tartod lehetetlennek a megvalósítást, elkezdesz az előnyökön, hátrányokon gondolkodni, illetve feltérképezed a lehetséges útvonalakatLejátszod fejben a következményeket, esetleg már a családdal is párbeszédet kezdeményezel. Bekerül a köztudatba, hogy változtatni szeretnél. Sok esetben a megvalósítás egy célirányos tanfolyammal kezdődik. A homályos változtatási szándékot egy határozott, konkrét elképzelés váltja fel. Ebben a szakaszban gyakori, hogy kilépsz a komfort zónából, felvállalod a konfliktusokat, szembenézel az akadályokkal. 

Hogyan juthatsz tovább a stratégia alapján?

Válaszd ki a fő csapásirányt. Ehhez egy tanfolyam, egy coach, vagy egy hasonló Facebook csoport segítségét is igénybe veheted.

1.4 A célok meghatározása

Tudom, hogy furcsán hangzik, de utólag úgy érzem, hogy idáig eljutni volt a legnehezebb. Az útkeresés időszaka sokkal stresszesebb volt, rengeteg bizonytalansággal és rossz érzéssel. Amikor már tudtam, hogy mit akarok, a dolog végtelenül leegyszerűsödött. A fő célt olyan kisebb szakaszokra kellett bontani, ami megugorható. Én például a szabadúszóvá szerettem volna válni, ami először nagyon távolinak, és megvalósíthatatlannak tűnt. Semmit nem tudtam a pénzügyről, és a cégalapításról. Ezért beiratkoztam egy kezdő női vállalkozóknak szóló online tanfolyamra, hogy választ kapjak a kérdéseimre, és szembenézzek a hiányosságaimmal. A munka java része most kezdődik, ha a munkát az elvégzendő feladatokkal azonosítjuk. Mégis azt gondolom, hogy a JÓ célt megtalálni sokkal, de sokkal nehezebb, mint utána dolgozni érte. 

Hogyan juthatsz tovább a célok kijelölése után?

A nagy célt bontsd minél részletesebben kisebb célokra, határozd meg a szükséges erőforrásokat, határidőket.

1.5 Célokból feladat – a végeláthatatlan listák kora

Tulajdonképpen minden kezdő kisvállalkozó ebben a fázisban tart. Ha elkezdtél egy tevékenységet, vagy elindultál egy változás útján, akkor a feladat lista már szinte magától előáll. A madártávlatot felvállaltja ahangya szorgalom 🙂 A hétköznapi feladatok minél jobb, ügyesebb, hatékonyabb elvégzésére helyeződik a hangsúly. Amire a sikerhez borzasztóan nagy szükség van, az a kitartás. Több, mint 1000 hallgató pályamódosítását követtem végig, sokan közülük webdesignerek lettek, vagy saját vállalkozást indítottak.

Hogyan juthatsz el a megvalósításig?

A sikert vagy a kudarcot az én meglátásom szerint egyedül a kitartás befolyásolta. Aki nagyon szórt, váltogatta a célokat, vagy feladta az első nehézségnél, az hiába volt tehetséges, hiába volt nagy lehetőség a vállalkozás ötletében. Ilyenkor óriási segítség tud lenni egy mentori program, vagy egy szakmai Facebook csoport, ami segít a motiváció és a hit fenntartásában.

2. Miért fontosak a célok?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy van értelme egyáltalán célokat kitűzni magunk elé, amikor ennyire kiszámíthatatlanok a világ nagy eseményei, ennyire gyorsan változnak a trendek? Ilyenkor ha lehet, még fontosabb a célok konkrét megfogalmazása, mint valaha. Biztos, hogy történni fognak olyan dolgok, amiket nem tudunk irányítani. A célok kijelölése mégis elősegíti, hogy te is megtedd majd a te részed a megvalósulásért. A célok irányt jelölnek ki. Még ha nem is látszik maradéktalanul a célhoz vezető út az adott pillanatban, a cél megnevezése és fókuszban tartása segít észre venni, ha menet közben távolodni kezdesz. A célok segítenek, ha rögtönzésre kényszerülsz. A váratlan döntésekhez egy biztos szempontot adnak: közelebb visz most ez a céljaimhoz, vagy távolodni fogok az eredeti elképzelésemtől?

Célok kijelölése, és megvalósítása

Nem rossz gyakorlat, hogy az év végéhez, az év elejéhez kötjük a célok kitűzését. Ez az időtartam azért ideális a célok kijelöléséhez, mert még átlátható, ugyanakkor valóban érzékelhető, jelentős elmozdulást lehet elérni ennyi idő alatt.

Ehhez hasonló kérdésekre kell választ találnod

  • Mit szeretnél megtenni, véghez vinni?
  • Mi történjen meg mindenképpen idén?
  • A növekedést az életed mely területein szeretnéd elősegíteni?
  • Milyen gyengeségekkel kellene leszámolnod?
  • Mit kívánsz elérni? Hova szeretnél eljutni?
  • Mire vágysz a magán életben, a munkában, érzelmekben és anyagiakban?

Nem elég, hogy gondolkodsz rajta, vagy beszélgetsz róla, fontos, hogy írásban is megfogalmazd és rögzítsd ezeket a célokat. Vegyél elő egy papírt, és egy tollat, veselkedj neki, nem baj, ha az első oldalak a papírkosárban landolnak. Nem valamilyen homályos spirituális erő fogja bevonzani a céljaidat, hanem a megfogalmazás teremtő ereje. A megfogalmazás ugyanis a te saját elmédet is áthangolja, egy olyan szemüveget ad, amivel könnyebben észreveszed, milyen lépések vezetnek majd ide, és nem fogod elszalasztani a kínálkozó alkalmakat. Írd le a céljaidat, és szinte érezni fogod, hogy erősebb lettél, hogy ez a fókusz szinte észrevétlenül kijelöli a teendőidet, és az utadat.

3. Hogyan határozz meg jó célokat?

De milyen a jó cél? Hogyan találjuk meg azokat a célokat, amelyek valóban lényünk belsejéből származnak, és nem valamiféle megfelelési kényszer hatására születnek? Milyen a jó cél, mennyire legyen kicsi vagy nagy léptékű, mennyire legyen vágy-vezérelt, vagy racionálisan végrehajtható lépés?

Átélhető

A jó cél átélhető, megmozgat, és motivál. Mozgósítja a mögöttes vágyaidban rejlő érzelmi energiákat, ugyanakkor elég konkrét ahhoz, hogy lépésekre lebontható tervet alapozhass rá.

Csak tőled függ

A jó cél nem másoktól, vagy külső körülményektől függ. A „Meg szeretném nyerni a lottó ötöst” nem cél, és az sem, hogy a „párom keressen többet”. Annak ellenére, hogy minden esetben hatni fognak a külső körülmények, alapjában véve a te cselekedeteidre alapozz a célok megfogalmazásakor.

Mérhető vagy ellenőrizhető

A cél kapcsolódhat mérhető eredményekhez is, de gyakran ezekhez először egy láthatatlan, akár emberi vagy érzelmi célt kell megvalósítani. „Legyőzöm a belső ellenállást, a kétségeimet, és elkezdek a saját vállalkozás alapításáról tanulni„ Ezt a célt sokkal nehezebb megvalósítani, mint évekkel később a már működő vállalkozásban 10%-kal növelni a forgalmat.

Reális

A jó cél reális, számol a korlátokkal, de nem kell kis léptékűnek lennie. Nem feltétlenül kell átlátnod, hogyan lehet eljutni a célig, de hinned kell benne, hogy lehetséges a megvalósítás. Éppen ezért nagyon fontos az önismeret, az adott terület, téma vagy piac ismerete is. A túl nagy cél kudarchoz fog vezetni, a túl kicsi pedig bekorlátozza a növekedési potenciált, akadályozza a fejlődésedet.

4. Hogyan lehet megvalósítani a céljaidat?

Van egy általános, minden emberre jellemző tulajdonság, ami nagyon megnehezíti, hogy hosszú távon kitartsunk egy elhatározás mellett. Amikor belekezdünk egy új tevékenységbe, az önjutalmazó. Olyan anyagok termelődnek a szervezetünkben, amelyek a kábítószerek hatásához hasonlóan hatnak. Örömet, izgatottságot, elégedettséget érzünk. Azonban ez nagyjából egy-két hét alatt lecseng és elmúlik. Nem azért kezded unni az edzőtermet a hatodik alkalommal, mert nem vagy elég kitartó, lusta vagy, vagy nem elég változatosak a gyakorlatok. Hanem mert ez az ember normális biológiai működése.

4.1 A hatvan darab X módszere

De akkor hogyan kell életmódot váltani, hogyan lehet megváltoztatni az életedet? A válasz nagyon egyszerű: erőből. Több kutatás is vizsgálta például a fogyókúrát, de a szokások megváltoztatásának törvényszerűségei a start-upok számára is fontosak. A kutatások valahol 40-60 nap közé teszik azt az időszakot, ami ahhoz kell, hogy az új dolog szokásként beépülhessen az életedbe. Azaz 40-60 napig erőből kell győznöd, és utána hirtelen már nem fog ilyen erőfeszítést igényelni a diéta, a sport, a tanulás, vagy az új tevékenység. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy megszakítás nélkül, folyamatosan minden nap gyakorold az új szokást. Nem kell naponta egy órát edzeni, de minden nap meg kell csinálni mondjuk a hasizom blokkot. Vegyél elő egy kockás papírt, amin hatvan darab pipának van hely, és minden nap teljesítsd erőből, amit elhatároztál.

Ebben az időszakban különösen erős a csábítás, hogy abbahagyd valamilyen kifogással. Izomlázam van, úgysem találok ügyfelet, nem fog az agyam, projekthatáridő van, beteg a gyerek, stb. Tudatosan hessegesd el ezeket a kísértéseket bármilyen racionális köntösben is jelentkeznek olykor.

Ebben az időszakban a környezetednek is furcsa lesz a változás, és elképzelhető, hogy hátráltatni fognak. Elviekben támogatnak mondjuk a fogyásban/tanulásban/pályamódosításban, de amikor el akarsz menni futni/leülsz egy leckéhez/dolgozol egy projektben, akkor:
„Megint én mosogatok…” „A te korodban nem lesz ez már sok?” „Látom, hogy nincs kedved, sütöttem túrós sütit” „Megérdemelsz egy kis pihenést” „Nem a kapuzárási pánik miatt viszed túlzásba?” és még sorolhatnám.

A helyzetek változatos formát ölthetnek, de mindegyikre ugyanazzal a reakcióval készülj:
„Nekem nagyon fontos, hogy megváltoztassam ezen a téren az életemet. Ez a szakasz, amíg az új szokás beépül az életembe, nagyon nehéz. minden erőmre, és kitartásomra szükségem van. Megtennéd, hogy segítesz, és támogatsz ebben a 60 napban? Félek, hogy ha egy alkalmat kihagyok, akkor mindig jönnek majd az újabb kifogások, ezért tűnök görcsösnek. Ugye, segítesz megváltoztatni az életem?”

Akár erre a 60 napos szokás beépítés kutatásra is hivatkozhatsz. Ha az új szokások megszokottá válnak, eszedbe sem jut majd felhagyni velük. Átélheted, hogy az igazi életedért dolgozol, hogy minden nap egyre jobb önmagadat kelted életre, hogy a siker felé vezető úton szépen haladsz. Nem leszel frusztrált, nem leszel irigy másokra, energikusabbá és optimistábbá válsz, ami végső soron a környezetedre is kihat majd.

4.2 Ezt az áldozatot kell meghoznod a sikerért

Ingyen egész egyszerűen semmi sincs. Ha egy új dolgot akarsz behozni az életedbe, valamit ki kell hajítanod, valamit be kell áldoznod. Az én tapasztalataim szerint a képlet végletesen egyszerű. A legeslegfontosabb faktor, ami eldönti, hogy egy év múlva sikeres leszel-e, hogy tudsz-e időt teremteni a tanulásra és az új tevékenységre. Meg tudod-e hozni azt az áldozatot, hogy a szokásaidat megváltoztatod. Nem csak az előző levelemben írt 60 napos nehéz időszakról van szó, amikor a saját tested, tudatod és a környezeted is hevesen tiltakozni fog a változás ellen. Hanem arról is, hogy család és/vagy munka mellett hogyan leszel képes beépíteni az új tevékenységet az életedbe. Honnan szabadítasz fel időt a tanulásra, a saját márka építésre, és az első projektekre?

Először mindenki úgy érzi, hogy ez lehetetlen. A munkahelyi elvárások, a családi kötelezettségek, az egészséges életmód mind kiköveteli magának az órákat az életünkből. De akkor honnan lesz heti 4-6 plusz órád a változtatásra?

Növeld a hatékonyságod a munkában

Vizsgálj meg egy hetet az életedben. Mennyit pihensz, trécselsz, játszol munka közben? Mikor felesleges a gép mellett ülnöd, mikor haladsz a legjobban? Ha a másfél órás ebédszünetek miatt érsz haza este hatkor, akkor máris találtál egy fél órás, egy órás optimalizálási lehetőséget. Ha a hírportálokat egynél többször nyitod meg, ha mérhető időt töltesz a közösségi média felületeken, akkor ez az idő tökéletesen becserélhető a célzott olvasásra, tanulásra. Végezd el a kötelező munkádat a lehető leghatékonyabban, a legszükségesebb pihenőkkel, és utána az így keletkezett időt egyben fordítsd az új célra.

Add le, amit lehet

Ha van olyan munka, feladat, projekt, állás, amit nem szeretsz, ami viszi az energiádat, és leadhatod, akkor itt az ideje, hogy elengedd. Lehet, hogy szívességből viszed valaki honlapját, vagy te szervezed a céges szülinapokat, bármi lehet, ami strasszt okoz, vagy csak unalmas, add le, amit le lehet adni.

Oszd újra a családi feladatokat

Minden család életében változik, hogy kinek nagyobb a leterheltsége. A házimunkában is kérheted, hogy mentesülj valami alól 60 napra, vagy akár egy fél évre is, ha úgy adódik. Maradjon nálad az, ami a számodra a legkönnyebb, a legkevésbé stresszes. Egy nagyobb gyerek is átvállalhat már valamit tőled. Ahol pedig kisbaba vagy tipegő van otthon, ott a család hétvégén átveheti a gyerek felügyeletet egy délelőttre például. Vannak olyan eszközök is, amelyek tovább egyszerűsítik az életed. Mosogatógép, robotporszívó, gőzölős vasaló megoldások, stb.

Találd meg a holtidőket

Hogyan utazol a munkába? Lehet, hogy érdemes egy hosszabb utat választanod, ha ott tudsz olvasni, vagy kialkudhatsz egy-két home office-os napot, amikor az utazási idő felszabadul. Főzés vagy vezetés közben belefér egy podcast? Várakozni kell az orvosnál vagy a hivatalban? Reagáld le az Instagarm követőidet, vagy válaszolj meg két emailt.

Csökkentsd az elvárásokat, add egy kicsit alább

Hülyén fog hangzani, de legyél egy kicsit koszosabb, vagy rendetlenebb. Ne ültess annyi mindent a teraszra, ritkábban nyírd a füvet, egyél eggyel többször hideget. Segít, ha ideiglenesnek fogod fel, akár az első 60 napban, amíg a szokás be tud épülni.

Szervezd ki, amit lehet

Takarítócégek, kertész, ebédkiszállítás, kutyasétáltató, online nagy bevásárlás, és még számtalan apróság elképzelhető.

Cserélj be pár hobbit

Bár a tanulás látszólag munka, valójában az egyik hobbidat is lecserélheted ideiglenesen. Ne varrj, hanem tervezz szórólapot. Ne fess mandalát, hanem olvass el két UX leckét. Ne Facebookozz, hanem készítsd el a saját márkás Facebook oldaladat és tartalomtervedet. Ha olyan feladatokat végzel, amiket szeretsz, amik az erősségeidre alapoznak, akkor érdekes módon ez az idő inkább fel fog tölteni, és alig várod, hogy neki ülhess.

Ebből SEMMIKÉPP se engedj

Az egészségedet és a kapcsolataidat ne áldozd be még ideiglenesen sem. Aludd ki magad, egyél egészségesen, sportolj, törődj a családoddal és a barátaiddal. Ha ezek az alapok sérülnek, akkor nagyon gyorsan jön a kiégés, a tartós fáradtság, a veszekedések és a motiválatlanság.

4.3 További hat ellenség, amivel biztosan meg kell küzdened

a.) Önbizalomhiány

Felnőtt fejjel tanulni mindig presztízs veszteséget jelent. Kezdő leszel valamiben, és egyetlen változáshoz, vállalkozáshoz sem kapsz a sikerre garanciát. A kockázat vállalás elbizonytalaníthat.

b.) Irányvesztés

Feladatok rangsorolása. Rengeteg a feladat, mire egy teljes pályaváltást levezényelsz, vagy egy igazi vállalkozást alapítasz. Legalább ezer lista elemet fogsz kipipálni, és az első időben maga a tananyag, a tudás sem fog összeállni egységes egésszé a fejedben. Mikor melyik feladat a legfontosabb, mit kell elengedni? Mire szakosodj, mire helyezz hangsúlyt, mi kerüljön a fókuszba? Széleslátókörűnek is kell lenned, de egy területen el is kell mélyülni. Ezért több elbizonytalanodási pont is lesz a szabadúszóvá válás során. Gyakori, hogy kapkodnak a tanulásban is a hallgatók, egy kis animáció, egy kis vektorgrafika, egy kis UX design, és utána jön is a kétségbeejtő LEMARADOK érzés, miközben a saját márka nem halad, mások pedig díjakat nyernek a logóterveikkel.

c.) Új magánélet-munka egyensúly

Bár az egyik fő motivációs pont, hogy ebben szeretnének az emberek kiegyensúlyozottabbá válni, valójában egy váltás időszakában több lesz a munka és a feladat, így még jobban kiéleződhetnek ezek a konfliktusok. Ha tudod, hogy miért dolgozol, ha a célokhoz tervek is tartoznak, akkor könnyebb átvészelni ezt az időszakot, amíg a régi dolgokat még nem lehet elengedni. Ha pedig elindul a vállalkozás, új egyensúlyt kell kialakítani.

d.) Fáradtság, túlterheltség

Az új területek, a bizonytalanság, a szokások megtörése, és a megnövekedett feladatok mind ebbe az irányba hatnak. Tudatos feltöltődéssel, szabadságokkal, aktív hétvégékkel lehet ellene védekezni. A víziók, a hit és a céltudatosság mind segítenek a nehéz időszakokban. Soká vagyok fent, de azért csinálom, mert… Most stresszes a webshop átadása, de ha túl leszek rajta, egészen nagy ügyfelet tudok felmutatni…

e.) Anyagi gondok, pénzügyi nehézségek

Szinte biztos, hogy egy induló vállalkozásban lesznek váratlan fordulatok. Két élethelyzet között az átmeneti időszakban sokszor nem úgy érkeznek a bevételek és a kiadások, ahogyan azt elképzelted. Mindig legyenek tartalékaid, és nagyon tudatosan hangold a költségeidet.

f.) Magány, elszigetelődés

A külső visszajelzések hiánya, a motiváció fenntartása, a magányos döntések akár egy munka akár a saját vállalkozás kapcsán, a home office, mind magányossá tehetnek. A támogatás, a biztatás, a munkahelyi dicséret nagyon tud hiányozni. Social média szakmai csoportok, közösségi iroda, partneri együttműködések.

5. Ünnepeld meg a sikereidet

Ha minden akadályt legyőztél, érdemes egy szusszanásnyi időt hagyni az ünneplésre. Éld át a megvalósulás örömét, fogalmazd meg a pozitív üzeneteket magadnak, hiszen fantasztikusan nagy utat tettél meg. Sikerült a szokásaidat megváltoztatnod, amivel időt teremtettél valami újhoz. Kijelölted a jó célokat, motivált maradtál, és kitartóan dolgoztál a feladataidon. Nem hallgattál a kifogásokra, átlépted a saját korlátaidat, nem riadtál vissza a nehézségektől, és meggyőzted a környezetedet is. Ha végre álmodozóból megvalósítóvá válsz, akkor minden évben közelebb kerülsz saját magad legjobb kiadásához. A munkádban az öröm dominál majd, nem érzed büntetésnek a munkanapokat, energikusan, és ötletekkel telve veted bele magad a feladatokba.

Mindig lesznek új vágyak, új célok és új kihívások, de ha megtanulod, hogyan valósítsd meg ezeket, mindig úgy fogod érezni, hogy a saját kezedben van az irányítás.