A képszerkesztés mögött rendkívül bonyolult algoritmusok állnak. A fejlesztésük során több száz grafikus, matematikus, és programozó éjszakázott, mire ezek a termékek elismertté és megkerülhetetlené válhattak. Ennek ellenére ma már sok ingyenes képszerkesztő program létezik, amelyekkel fennakadás nélkül szerkesztheted, retusálhatod, manipulálhatod és átméretezheted a digitális képeidet. Fusd át, melyek 2021-ben a legnépszerűbb képszerkesztő alternatívák a drága és népszerű Adobe képszerkesztő programok leváltására.

Az ingyenes képszerkesztő programok közül azokat gyűjtöttük ebbe a listába, amelyek komplex, teljes körű képszerkesztési műveleteket valósítanak meg. Sok közülük online elérhető eszköz, és mivel HTML5 használatával készültek, bármilyen webböngészővel használhatod őket, csak egy internet elérésre lesz szükséged. Van köztük egyszerűbb, kevesebb beállítási lehetőséget tartalmazó változat, és a Photoshop felhasználói felületét utánzó összetettebb eszköz is.

ingyenes képszerkesztő programok - ingyenes Photoshop alternatívák

Arra számíts, hogy minél egyszerűbb megtanulni, annál kevesebb műveletre képes az adott képszerkesztő, és minél összetettebb műveleteket akarsz végezni, annál több időt kell szánnod a tanulásra. Az ingyenesség nem mindig egyenlő az egyszerűséggel. Érdemes megnézni, menyire dokumentáltak ezek a képszerkesztők, vannak-e videós tutorial-ok, leírások.

A listában szerepelő képszerkesztő programok egy része a digitális fotók, a pixeles képek átméretezésére, retusálására, a fény- és színviszonyok manipulálására használható. Más részüket a több képelemből álló grafikai tervezési feladatok gyors és egyszerű elvégzésére optimalizáltak, míg vannak ingyenes vektorgrafikai programok is. A 2021-es listában felsorolt képszerkesztő programok tényleg valós alternatívát jelenthetnek akár a Photoshop, akár az Illustrator mellett.

Hogyan válassz megfelelő képszerkesztő programot?

Rengeteg ingyenes képszerkesztő program, online képszerkesztő eszköz és mobil alkalmazás között lehet választani, és egyáltalán nem könnyű eligazodni a képszerkesztő programok számtalan felsorolt funkciója között. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttem, milyen típusú képszerkesztési műveleteket végezhetünk a digitális fotókon, illetve a vektorgrafikai programokkal. A lehetőségek áttekintése megkönnyíti majd az összehasonlítást, melyik eszköz mire képes, mit nyújt a lehetséges képszerkesztési funkciók közül.

Érdemes feltérképezni, pontosan milyen képszerkesztési műveletekre lenne szükség, milyen igények merülnek fel a márka honlapjával, közösségi médiás szereplésével kapcsolatban. Az egyik alapvető eldöntendő kérdés a megfelelő képszerkesztő kiválasztásához, hogy szükség van-e vektorgrafikára. Itt megnézheted, mi a különbség a pixeles képek és a vektorgrafika között.

További szempont lehet a választásnál, a megbízható, neves fejlesztő is, hiszen a tanulásba fektetett idő csak akkor térül meg, ha a képszerkesztő program hosszú távon a piacon marad. Érdemes a használhatóságot, a felhasználói felület átláthatóságát és a bonyolultságot is figyelembe venni.

Szempont lehet még a platform is: mobilon szeretnél képeket szerkeszteni, vagy az asztali gépedre töltenéd le a képszerkesztőt, esetleg jobban szereted az online képszerkesztő programokat? Bizonyos eszközök csak egyféleképpen használhatóak, de az alábbi listában van néhány olyan képszerkesztő alkalmazás is, ami mobil alkalmazásként és online képszerkesztőként is elérhető.

Az alábbi komplex képszerkesztő programok erőssége a fotómanipuláció és a képelemekből, feliratokból álló grafikai tervezés. Az eszközkészletük nagyban függ attól, hogy mi az alapvető céljuk.

Canva – képszerkesztő előregyártott sablonokkal

ingyenes képszerkesztő programok weboldalakhoz

Ha gyors sikerélményre vágysz, használd az online képszerkesztőt, a Canva-t. Tökéletes eszközt nyújt hangulattáblák, motivációs poszterek, névjegykártyák, és közösségi médiás posztok tervezéséhez, viszont lényegesen könnyebb használni, mint egy összetettebb képszerkesztő programot. Az egyik legkézenfekvőbb, magától értetődő felületet alkották meg a készítői, amellyel bárki könnyen és gyorsan boldogulhat. A Canva nem alkalmas fotók manipulálására, retusálásra, vagy a fényviszonyok, az árnyékok finom módosítására. Azonban megkönnyíti a grafikai tervezést, és ideális a vizuális kommunikációs készségek fejlesztéséhez is. Az ingyenesség azonban ne tévesszen meg, itt olvashatsz a pontos felhasználási feltételekről a PRO előfizetést is beleértve.

 • https://canva.com
 • egyszerű használat
 • gyors tanulási kör
 • grafikai tervezési célra
 • közösségi média posztokhoz
 • sok előregyártott sablon
 • beépített fontok, hátterek, képelemek

Rengeteg előre legyártott template-ből indulhatsz ki. Lecserélheted a képeket, a feliratokat, és a fonttípusokat is. Beépített hátterekkel dolgozhatsz. Ezekből a layoutokból és elrendezésekből sokat lehet tanulni, lényegesen lerövidítheti egy kisvállalkozás képanyagának legyártását. Nagy erőssége a sok, trendi beépített fonttípus, animált gif és grafikus háttér.

Az alapanyagok egyben, kereshető módon sorakoznak a bal oldali „tálcán”, innen húzhatod át az egér segítségével a munkaterületedre. Minden egyes ilyen képelem, vagy szövegdoboz elforgatható, nagyítható, átszínezhető, vagy éppen animálható is. A sablonok a megfelelő méretben érhetőek el, így nem kell tudnod, mekkora egy Instagram poszt vagy egy sztori ideális mérete.

ingyenes képszerkesztő programok social média posztokhoz

Hátránya lehet, hogy ha sok különböző sablonból indulsz ki, akkor nem igazodsz eléggé egy kisvállalkozói arculathoz, és esetleg szórt lesz az összhatás. Ha csak az ingyenes, előre gyártott képeket és figurákat használod, akkor ezek visszaköszönhetnek más oldalakon és márkáknál is. Ha azonban veszed a fáradtságot és a saját képanyagodat feltöltve, a saját arculati elemeidet, színeidet használva készíted el az anyagokat, nagyon profi hatást lehet elérni.

Nehogy félreértsük egymást: ezzel a képszerkesztő eszközzel nem tudsz grafikai szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleknek. Viszont gyorsan le tudsz gyártani néhány webes környezetben használható bannert, elkészítheted a közösségi médiába szánt posztok képanyagát, a saját névjegykártyádat vagy összedobhatsz egy gyors hangulattáblát.

Canva – videós használati útmutató

További fizetős Canva alternatívák

Pixlr E és Pixlr X – rétegek használata

ingyenes képszerkesztő programok - pixlr X

Az AutoDesk nem kis név a számítógéppel támogatott design területén, így az általuk létrehozott képszerkesztővel szemben nagyok az elvárások. A Pixlr egy online képszerkesztő eszköz, azaz, nem kell semmit telepítened a gépedre, a böngészőn keresztül tudod a grafikai szolgáltatásokat elérni. A Pixlr Editor és Pixlr Express Flash alapú volt, de a Pixlr X már HTML5-ben épült.

 • https://pixlr.com
 • összetettebb felhasználói felület
 • online képszerkesztő
 • rétegek használata
 • grafikai tervezés
 • fotó manipuláció
 • beépített sablonok

A Photoshop Express-re emlékeztető felhasználói felület hasonló funkciókat is tesz lehetővé. Az ecsetek, kitöltési minták, klónozó bélyegző, maszkok és automatikus szűrők fogalma ismerősen cseng annak, aki dolgozott már Photoshop-ban. Az egyetlen hátránya, hogy korlátozott a munkaterület mérete.

ingyenes online képszerkesztő programok - pixlr X

A Pixlr E professzionális eszközével a komolyabb igényeket is kielégíti. A képek körülvágása, bizonyos szín- és fénykorrekciók, beépített szűrők nagyon gyors átalakításokat tesznek lehetővé. Megkönnyíti a képek honlapkész verziójának előállítását. A rétegek átlátható kezelése miatt ideális fotómontázsok készítésére is, és pillanatok alatt lehet feliratokat illeszteni a kompozícióba.

BeFunky – munka céljához illeszkedő felületek

ingyenes képszerkesztő programok weboldalakhoz

Nagyon jól átgondolt, letisztult a felhasználói felület, emiatt könnyen megtanulható az eszköz használata. Külön választja a montázsok készítését, a fotó manipulációt és a grafikai tervezést, ezért a munka céljától függően más és más felületen dolgozhatunk.

 • https://www.befunky.com/
 • letisztult felületek a munka céljához igazítva
 • grafikai tervezésre és fotó retusálásra is jó
 • kezdőknek és középhaladóknak
 • megosztás a social felületeken
 • fizetős funkciók
ingyenes képszerkesztő programok weboldalakhoz

Azon kevés képszerkesztő közé tartozik, amelyet kezdőknek és közép haladóknak is szívesen ajánlok, mert az egyszerűsége és a sok beépített sablon miatt vizuális készségfejlesztésre is kiválóan alkalmas, de a fizetős bővítésekkel profi képszerkesztői feladatok is elvégezhetőek. Sokaknak nem szimpatikus, hogy fizetni kell bizonyos funkciókért, de hosszú távon így stabilabb tud maradni az üzleti modelljük, és nem kell attól félnünk, hogy olyan eszközbe tanulunk bele, ami megszűnik idővel.

Erőssége, hogy könnyű beimportálni bárhonnan a képanyagot, és minden létező közösségi média felülettel összekötve gyorsan publikálhatóak az alkotások. Olajfestmény hatásúvá teheted a képeidet, vagy rajzfilmesítheted is őket, és itt is számtalan textúrát, keretet, ikonokat érhetsz el az eszköztárból.

Fotor – minden platformon

ingyenes online képszerkesztő program

Szintén különböző felhasználói felületeket biztosít a különböző munka típusokhoz: dolgozhatsz montázsokkal, retusálhatod a fotóidat, és grafikai tervezési feladatokhoz is hasznos eszköz lehet. Van batch processing lehetősége, azaz ugyanazt a műveletet egyszerre több képen is végre lehet hajtani, így egyszerűbb retusálásokat egy mozdulattal meg lehet csinálni egy portré sorozaton például. Limitáltan tudsz szűrőket használni, fekete-fehérré teheted a fotókat vagy vintage hatást érhetsz el a saturation/brigthness/tint értékek állítgatásával, és keretezheted a képeket.

 • https://www.fotor.com//
 • letisztult felületek a munka céljához igazítva
 • grafikai tervezésre és fotó retusálásra is jó
 • tömeges műveletek
 • prémium szűrők
 • nagy felbontású mentési lehetőség

A grafikai tervezés elkezdésekor kiválaszthatod, hogy mit szeretnél tervezni, én a Youtube csatorna sablonokat választottam, így egy Canvához nagyon hasonló felületre jutottam, ahol a bal oldali választékból kell a jobb oldalon a munkadarabot összehúzogatni, megtervezni. Nagy előny, ha a méret korlátokat, standardokat már tudja az eszköz.

ingyenes képszerkesztő programok weboldalakhoz

A Fotor mobil alkalmazásként iOS és Android platformokon is elérhető, asztali gépeken pedig letölthető verziója van Mac és Windows gépekre is. Online képszerkesztő alkalmazásként pedig a Canvához hasonlóan használható.

Taler – a Shopify képszerkesztője

ingyenes képszerkesztő programok

A Talert egy olyan csapat dobta a piacra, amely valójában a webshopokat építő célközönsége számára szeretett volna segédeszközt adni. Igazi közösségi alkalmazás, folyamatosan bővül a 15.000-et is meghaladó nagy felbontású, ingyenesen használható képek halmaza, és rengeteg egyéb grafika, matrica, gif érhető el az alkalmazáson belül. Valószínűleg az alkalmazásnak az is a célja, hogy a képalkotó potenciális kisvállalkozás tulajdonosokat elérjék, és egy részük Shopify felhasználóvá váljon. Így elsősorban az egységes arculatú közösségi médiás megjelenéshez javaslom inkább, mint a bonyolult fény- és színviszonyok beállításához, vagy a retushoz.

 • https://www.taler.app/
 • közösségi média kezeléshez
 • beépített matricák, és grafikák
 • nagy felbontású ingyenes képek
 • Shopify fiók kell hozzá

GIMP – gépre telepítendő képszerkesztő program

ingyenes képszerkesztő programok - GIMP

Általános, teljes körű képmanipulációra alkalmas, összetett program, amely a fotó-retusálástól a képelemekből építkező művészi kompozíciók kialakítására egyaránt alkalmas képszerkesztő. Sok ismert Adobe Photoshop funkciót támogat. Az alap transzformációs lehetőségek mellett (átméretezés, forgatás, tükrözés) ecsetek, tollak, rétegek (Layers), csatornák (Channels) és maszkok is használhatóak. Gyakorlatilag minden olyan funkció elérhető benne, ami a profi, prémium képszerkesztőkben megtalálható, de ehhez mérhető a beletanulás nehézsége is.

Az egyik legnagyobb előnye, hogy a WordPress rendszeréhez hasonlóan bővítményekkel egészíthető ki, így komplett Photoshop funkciókat programoztak le, amelyekkel imitálni lehet a fizetős program lehetőségeit (pl. Liquify). Sőt, létezik teljes Photoshop utánzó GIMP bővítmény is. A GIMP nyílt forráskódú rendszer, azaz szabadon hozzáférhető a kódja, és bármelyik fejlesztő csapat ki tudja egészíteni a specifikáció alapján.

A GIMP egyik legnagyobb hátránya a kaotikus felhasználói felület volt, de a legújabb verzióban sokat javítottak a helyzeten. Sok képformátumot támogat: GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP stb. Mivel népszerű, már megjelentek a magyar nyelvű GIMP leírások és könyvek is. Innen ingyen letöltheted például Baráth Gábor GIMP könyvét. A nyílt forrás kódú rendszereknél azonban vigyázni kell a bővítményekkel, mert a kevésbé gyakorlott szereplők is előállhatnak kevésbé profi megoldásokkal is.

Mit mondanak a felhasználók a Photoshop alternatívákról?

A termékekről adott visszajelzésekre is érdemes egy pillantást vetni. 2021 végén ez volt a felhasználók véleménye a legismertebb fényképszerkesztő programokról. Az alábbi táblázatban azok a Photoshop alternatívák kaptak helyet, amelyekkel a legelégedettebbek voltak a felhasználók. Azt is látod, hányan töltötték ki a véleménykérő adatlapokat, a linkek pedig az adott termék Review oldalaira mutatnak.

Képszerkesztő program Visszajelzések száma Pontszámok
Canva for Enterprise 12 119 4.7
Adobe Photoshop 3111 4.6
Affinity 131 4.6
Capture One Pro 50 4.6
Pixlr 581 4.4
CorelDRAW 402 4.3
Pablo 40 4.1
BeFunky 60 4.1
Ribbet 51 4.3
Photos 599 4.4
GIMP 1311 4.2

Ingyenes képszerkesztő mobilalkalmazásokat is használhatsz

Ma már olyan minőségű képeket tudnak a mobil kamerák rögzíteni, amelyek elég jó minőségűek ahhoz, hogy webes környezetben fel lehessen használni őket. Ezért reális alternatíva lehet egy képszerkesztő mobil alkalmazás használata is. Különösen, ha a honlap képanyaga terepen készül. Azaz a projekteken munkavégzés közben készített fotókat, vagy éppen a termékképeket kell gyorsan webképessé tenni.

Ebben a listában további izgalmas képszerkesztő alkalmazásokat találsz a különböző mobil platformokra.

Adobe Photoshop Express – lebutított Photoshop

ingyenes képszerkesztő programok weboldalakhoz

Ez az ingyenes online képszerkesztő mobilon csak alkalmazás formájában elérhető. Vörös szem eltávolítás, retusálási funkciók, képkivágás, és transzformációs lehetőségek, az elmaradhatatlan szűrők és effektek mellett még perspektíva korrekciót is végrehajthatsz a fotóidon. A képszerkesztési lehetőségek teljes skálájáról itt tájékozódhatsz. Mobil alkalmazásként lehetővé teszi a telefonon elkészített képek szerkesztését és megosztását is. Érdekes, hogy a rétegek támogatását nem tették lehetővé, és fájl-méret korlátozások is nehezítik a használatát.

 • Photoshop Express
 • retus funkciók
 • nincsenek rétegek
 • mobilon alkalmazásként érhető el
 • file-méret korlátozások

Célirányos képszerkesztő eszközök

A képszerkesztő eszközök másik csoportja csak egyetlen, jól körülhatároló művelet végrehajtására képes. A fejlesztőik azt a modellt követték, hogy csak bizonyos funkciókat valósítottak meg a sok lehetséges fényképszerkesztői művelet közül. Például van olyan eszköz, amely egyetlen dolgot tud: egy ecset segítségével maszkolással kivághatsz egy képelemet a háttérből. De jó példa a feltöltött képet tömörítő online eszköz is, ami visszaküldi neked a kisebb file-méretű, webre optimlaizált képet. Itt találsz egy összehasonlítást az ingyenes online képtömörítő eszközökről. Ezeknek az a nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan meg tudod valósítani azt az egy célirányos műveletet, amire az eszközt kitalálták. Nem kell túl sok időt fordítanod a tanulásra.

IconCool

ingyenes képszerkesztő programok - ikoncool

Nem teljesen egyértelmű a számomra, hogy pontosan milyen szolgáltatások járnak ingyen, és miért kell fizetni, de egy próbát megér, ha célirányosan csak ikonokat szeretnél gyártani.
Innen töltheted le az Iconcool programot

Resizing.app – átméretezés, optimalizálás

ingyenes képszerkesztő programok - resizing.app

Ha semmi mást nem szeretnél csak a képméretét megváltoztatni és file-méretet optimalizálni, akkor ezt akár mobilról is megteheted a Resizing.app segítségével. Minél kevesebb a funkció, annál gyorsabban lehet használni egy eszközt, így ha időkorlát van, szélsebesen szeretnél dolgozni, jó megoldás lehet ez a tool. A képméretet nem csak százalékosan, vagy pixelben módosíthatod, hanem a crop eszköz segítségével ki is vághatsz egy részt a képből. Nagyon hasznos funkció, hogy a különböző közösségi médiás posztok képarányait alapban kiválaszthatod. JPG, PNG, WEBP, BMP és TIFF formátumokban mentheted el a saját gépedre a végeredményt. Azaz arra is alkalmas, hogy átkonvertáld egy másik formátumra a képedet.

4.3. Simplified – a háttér eltávolítása

ingyenes képszerkesztő programok - simplified

Az egyik leggyakoribb képszerkesztési művelet a háttér eltávolítása. Vagy pontosabban fogalmazva bizonyos képelemek kiemelése a fotóból. A Simplify segítségével ez gyorsan megtehető, de azért fontos megjegyeznünk, hogy ez soha nem teljes mértékben algoritmizálható tevékenység. Nincs olyan eljárás, ami minden egyes képen ugyanolyan jó eredményeket érhetne el. A digitális képeken a körvonal nem egyértelműen meghatározható valami, és az sem mindegy, hogy milyen környezetbe kerül az adott képelem. Egy social média posztban lehet olyan hátteret választani, ami elfedi a kivágás hiányosságait, de egy weboldal címoldali diavetítésében egynemű háttér előtt tökéletesnek kell lenni a kivágásnak. ilyen esetekben maradnak a célirányos szoftverek, ahol az alkotó rafináltságára, tapasztalatára és saját technikáira is szükség van a megfelelő kijelölés, vagy maszkolás biztosításához.

5. Két ingyenes vektorgrafikai program

ingyenes képszerkesztő programok - inkscape

5.1. Inkscape

Nekem kicsit kaotikusabb, mint a GIMP, de az alapvető fogalmak elsajátítására ez is alkalmas. Rétegeket kezel, alakzatokat, síkidomokat lehet vele rajzolni. Képeket, szövegeket lehet vegyíteni, átlátszóságot állítani, azaz mindent, ami egy jó montázshoz kell. Innen töltheted le az Inkscape programot.

ingyenes képszerkesztő programok - janvas

5.2. Janvas

Ez egy online képszerkesztő szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy nem kell telepíteni. A Photoshop-ban alapnak számító réteges megközelítést a Janvas is magáévá tette. Nagyon gyorsan, regisztráció nélkül kipróbálható, és viszonylag jók az oktató anyagai. Élő a fórum és vannak tutorial-ok is. Vektorgrafikai szoftver alapvetően, nem a fotó manipuláció az erőssége.

Ingyenes képek beszerzése

A fenti képszerkesztő programok sok esetben online rendszerek, amelyekhez hatalmas ingyenes forrás file mennyiség is elérhető. Grafikák, animált gifek,matricák, fonttípusok használhatóak a képszerkesztő funkciók mellett. Ha azonban még ez sem elég, vagy tényleg egyedi fotókat szeretnél, akkor válogass az ingyenes képlelőhelyekről, de mindig figyelj rá, hogy milyen felhasználási feltételek mellett számít ingyenesnek az adott kép. A blogbejegyzésben felvázoljuk, milyen korlátozások léteznek, és hol keresd a jogi feltételeket.

A digitális kamerákkal készített fotók, vagy a vásárolt Stock képek sok esetben nem alkalmasak arra, hogy változatlan formában kerüljenek fel a céges honlapokra. Még ha jó minőségű, éles, és megfelelő fényviszonyok között fotózott képekről is van szó, számtalan egyéb probléma merülhet fel a minőségén kívül.

Felesleges részleteket kell eltüntetni, módosítani kell a képkivágást, vagy több képelemből kell a megfelelő illusztrációt előállítani egy meghatározott marketing cél ismeretében. Egy hirdetéshez, egy címoldali diavetítéshez, vagy éppen egy Facebook poszthoz gyakran kell feliratokat társítani a képanyag mellé. Máskor absztrakt formákkal kombináljuk a háttér nélküli fotókat.

Egy webdesigner számára azonban a legnagyobb kihívást az jelenti, ha egy meghatározott rendszerbe kell illeszkedniük a képeknek. Nem könnyű úgy illusztrálni a szolgáltatások át, hogy közben lehetőleg csak az arculati színeket használhatjuk. Nem könnyű úgy összeválogatni egy hosszabb tartalom képanyagát, hogy az egyes illusztrációk stílusban összeillők maradjanak.

Van, hogy a képkivágás formája különleges egy weboldalon, máskor a keretek, a hozzáadott absztrakt formák teremtik meg az egyediséget. Egy biztos, a manipulált képek, az átgondolt vizuális koncepció sokkal erőteljesebb hatású, megjegyezhetőbb weboldalakat eredményez és professzionális hatást kelt.

Alapvető képszerkesztési műveletek

Képszerkesztés – Képek átméretezése

A digitális kamerával rögzített képek pixelben sok esetben nagyobbak, mint amire a weben szükség lehet. Márpedig minél nagyobb egy kép, annál nagyobb helyre van szükség a tárolására, és annál több időbe telik a letöltése. Érdemes arra törekedni, hogy a kép felhasználási helyétől függően a lehető legkisebb méretben kerüljenek fel a honlapra a képek. Egy listában szereplő bélyegképből sokkal kisebb is elég, míg egy teljes oldal szélességű diavetítés képeire nagyobb méretben lesz szükség.

Képszerkesztés – A felesleges részek levágása a képről – crop művelet

Az is gyakran előfordul, hogy a kép fő témája kis területet foglal el, és a felesleges részletek elvonják a figyelmet a lényegről. Ilyenkor jó szolgálatot tesz az a lehetőség, ha a kép széleit megfelelően levághatjuk. Nem ritka, hogy ez középszerű fotóból kiemelkedő kép születik, ha a megfelelő képkivágással átalakítjuk a kompozíciót.

Képek elforgatása, tükrözése

Gyakori igény a képek tükrözése, vagy az elforgatása is például hangulattáblák vagy fotómontázsok esetében. Néha fontos lehet, hogy egy emberalak merre nyújtja a kezét, merre néz attól fuggően, milyen környezetbe szeretnénk illeszteni a weboldalon.

Több képből egy kép készítése – rétegek

Nagyon fontos funkció egy képszerkesztő program esetében, hogy az egyes képelemeket egymástól függetlenül is képes legyen kezelni. Ilyenkor a teljes kép az alkotó részek rétegeiből áll össze. Például az egyik réteget alkotja az előtérben egy füves rét képe, a másikat a kék ég, a harmadikat pedig a felhők. Az egyes rétegeken külön-külön elvégezhetőek bizonyos transzformációs műveletek. Az egyes képelemek átméretezhetőek, a kép terében eltolhatóak, vagy éppen tükrözhetőek.

Képelemek kivágása

Az egyik leggyakrabban előforduló képszerkesztési igény, hogy egy alakot az eredeti hátterétől elválasztva egy másik képen szerepeltessünk. Bannerek, plakátok és termékképek esetén is szükség lehet rá, hogy egy tárgyat vagy emberalakot semleges, esetleg absztrakt háttér előtt szerepeltessünk. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, bizonyos esetekben egyenesen lehetetlen. Azonban vannak olyan célirányos képszerkesztő eszközök, amelyeket pontosan erre az egy feladatra alakítottak ki.

Képek áttűnése egymáson – blending mode

A rétegek egymás mögött helyezkednek el. Kitakarhatja a felső az alsót, de a sorrendjük meg is cserélhető. Vannak olyan képszerkesztő grafikai programok, amelyek befolyásolják, hogy a két egymás fölé helyezett képréteg hogyan lépjen egymással kölcsönhatásba. A legismertebb eset, amikor átlátszó a felső réteg, mondjuk egy címoldali diavetítés fotója előtt egy félig áttetsző szövegdobozba kerül a felirat.

A Photoshop esetében ennél sokkal bonyolultabb módon is hathat egymásra két képréteg. Ha érdekel, hogyan, nézd meg a blending mode beállításokról szóló blogbejegyzést.

7.7. Képek átszínezése

Amikor képszerkesztésről beszélünk, sokszor eszünkbe sem jut, hogy a színek manipulációja is ide tartozik. Néha a fekete-fehér képeknek szeretnénk vintage hatást adni egy kis átszínezéssel, néha egy színes kép árnyalatait kellene eltolni valamilyen irányba, de nagyon népszerűek az ún. duotone hatások is. Ezek azok a képek, ahol a világosabb pixeleket egy élénk szín árnyalataival helyettesítik, a sötétebbeket pedig egy másik szín árnyalataival cserélik le. További magyarázat helyett inkább megmutatom.

képszerkesztési Két színárnyalat és a köztük lévő árnyalatok segítségével árnyékolunk

Képek fényviszonyainak megváltoztatása

Ez már tényleg haladó képszerkesztési, vagy inkább képmanipulációs eljárásokat jelent. Van, hogy csak egy alulexponált, sötét képet kellene világosítani, máskor azonban egy érdektelen képből atmoszférával rendelkező alkotás válik a színek és a fények finom állítgatásával.

Fotók retusálása

A klasszikus műtermi fotózás után a pattanások eltüntetése, az apróbb bőrhibák korrekciója a fotós feladata volt. A digitális korban lényegesen egyszerűbb ez a feladat, sőt könnyű átesni a ló túloldalára. Minden ránc eltüntethető, a haj dúsabbá, a bőr simábbá, az orr kisebbé tehető.

A képszerkesztő programok másik nagy családját a vektorgrafikai programok alkotják. Itt olvashatsz arról, mi a különbség a pixeles képek és a vektorgrafika között. Egy képszerkesztő programban keveredhetnek a fénykép szerkesztői és a vektorgrafikai funkciók. A vektorgrafikát elsősorban logók, arculati elemek és illusztrációk készítésére használják. Összeszedtem néhány alapvető funkciót, amelyet a vektorgrafikai programok nyújtani szoktak.

Egyenes vonalak és szabályos síkidomok rajzolása

Összefoglaló néven ezeket alakzatoknak nevezzük. Ide tartozik az ellipszis és a kör is. Az alakzatoknak lehet körvonaluk és kitöltő színük.

Műveletek alakzatokkal

Egészen bonyolult rajzokat is meg lehet valósítani az alakzatok egymásra hatásával. Lehet őket egyesíteni, vagy éppen az egyik alakzat kivághat egy részt egy másikból.

Alakzatok tulajdonságainak megváltoztatása

Az alakzatoknak nem csak körvonaluk és kitöltő színük lehet, hanem például egy mintázattal is fel lehet őket tölteni, vagy különböző paraméterek alapján árnyékot is kaphatnak.

Görbék rajzolása

A szabálytalan vonalak ábrázolása sem feltétlenül úgy történik, hogy az egérrel nyomot hagyunk a munkaterületen. Bézier-görbéket például kicsit más eszközökkel tudunk rajzolni. Ha egy program felületet biztosít a Bézier-görbék rajzolásához, akkor a rajz mentésekor ezeket a részeket képletek segítségével tárolja el a grafikai program és nem pixelenként.

Szövegek beillesztése

A legtöbb grafikai anyag képelemek és szöveges részek, feliratok kompozíciójából áll, ezért nagyon fontos, hogy választani lehessen a különböző betűtípusok közül, és különböző méretű, vastagságú betűkkel lehessen megvalósítani a feliratokat. A betűknek is lehet színe, és sok program alkalmas a bekezdések kezelésére is.

Ha kíváncsi vagy, milyen ingyenes képszerkesztő eszközök közül választhatsz a honlapod képanyagának szerkesztéséhez, nézd meg az ingyenes képszerkesztő programok összehasonlító listáját.