ingyenes képszerkesztő programok - ingyenes Photoshop alternatívák

Ingyenes képszerkesztő programok

A képszerkesztés mögött rendkívül bonyolult algoritmusok állnak. A fejlesztésük során több száz grafikus, matematikus, programozó és projektmenedzser éjszakázott, mire ezek a termékek iparági standarddá válhattak. Ennek ellenére irgalmatlanul sok ingyenes képszerkesztő program létezik. A képszerkesztő eszközök egyik csoportja korlátozott funkcionalitású céleszköz.

A fejlesztőik azt a modellt követték, hogy csak bizonyos funkciókat valósítottak meg a sok lehetséges fényképszerkesztői művelet közül. Például van olyan eszköz, amely egyetlen dolgot tud: egy ecset segítségével maszkolással kivághatsz egy képelemet a háttérből. De jó példa a feltöltött képet tömörítő online eszköz is, ami visszaküldi neked a kisebb file-méretű, webre optimlaizált képet. Itt találsz egy összehasonlítást az ingyenes online képtömörítő eszközökről. Ezeknek az a nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan meg tudod valósítani azt az egy célirányos műveletet, amire az eszközt kitalálták. Nem kell túl sok időt fordítanod a tanulásra.

Az ingyenes képszerkesztő programok között azonban léteznek komplexebb, teljes körű képmanipulációt megvalósító programok is, azonban ezek pont annyira bonyolultak, mint a fizetős változatok. Érdemes megnézni, menyire dokumeltáltak, vannak-e videós tutorial-ok, mert több hétnyi tanulási időre lehet számítani az első komolyabb eredményekig. Ezek a programok tényleg valós alternatívát jelenthetnek akár a Photoshop, akár az Illustrator mellett.

Képszerkesztő programok összehasonlítása - ingyenes Photoshop alternatívák

Rengeteg ingyenes képszerkesztő program, online képszerkesztő eszköz és mobil alkalmazás között lehet választani, és egyáltalán nem könnyű eligazodni a képszerkesztő programok számtalan felsorolt funkciója között. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttem, milyen típusú képszerkesztési műveleteket végezhetünk a digitális fotókon, illetve a vektorgrafikai programokkal. A lehetőségek áttekintése megkönnyíti majd az összehasonlítást, melyik eszköz mire képes, mit nyújt a lehetséges funkciók közül.

Az egyik alapvető eldöntendő kérdés, hogy szükség van-e vektorgrafikára. Itt megnézheted, mi a különbség a pixeles képek és a vektorgrafika között. Érdemes feltérképezni, pontosan milyen képszerkesztési műveletekre lenne szükség, milyen igények merülnek fel a márka honlapjával, közösségi médiás szereplésével kapcsolatban.

További szempont lehet a választásnál, a megbízható, neves fejlesztő is, hiszen a tanulásba fektetett idő csak akkor térül meg, ha a program hosszú távon a piacon marad. Érdemes a használhatóságot, a felhasználói felület átláthatóságát és a bonyolultságot is figyelembe venni.

Az alábbi komplex képszerkesztő programokkal akár a Photoshop és az Illustrator is kiváltható lehet, de mutatok néhány egyszerűbb, könnyebben átlátható eszközt is.ingyenes képszerkesztő programok - inkscape

Inkscape

Nekem kicsit kaotikusabb, mint a GIMP, de az alapvető fogalmak elsajátítására ez is alkalmas. Rétegeket kezel, alakzatokat, síkidomokat lehet vele rajzolni. Képeket, szövegeket lehet vegyíteni, átlátszóságot állítani, azaz mindent, ami egy jó montázshoz kell.

INKSCAPE LETÖLTÉS

GIMP

ingyenes képszerkesztő programok - gimp


Általános, teljes körű képmanipulációra alkalmas, összetett program, amely a fotó-retusálástól a képelemekből építkező művészi kompozíciók kialakítására egyaránt alkalmas. Sok ismert Adobe Photoshop funkciót támogat. Az alap transzformációs lehetőségek mellett (átméretezés, forgatás, tükrözés) ecsetek, tollak, rétegek (Layers), csatornák (Channels) és maszkok is használhatóak. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a Wordpress rendszeréhez hasonlóan bővítményekkel egészíthető ki, így komplett Photoshop funkciókat programoztak le, amelyekkel imitálni lehet a fizetős program lehetőségeit (pl. Liquify). Sőt, létezik teljes Photoshop utánzó GIMP bővítmény is.

A GIMP egyik legnagyobb hátránya a kaotikus felhasználói felület volt, de a legújabb verzióban sokat javítottak a helyzeten. Sok képformátumot támogat: GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP stb. Mivel népszerű, már megjelentek a magyar nyelvű GIMP leírások és könyvek is.

GIMP LETÖLTÉSingyenes képszerkesztő programok - pixlr

Pixlr - Editor, Express, X, Pro

Az AutoDesk nem kis név a számítógéppel támogatott design területén, így az általuk létrehozott képszerkesztővel szemben nagyok az elvárások. A Pixlr egy online képszerkesztő eszköz, azaz, nem kell semmit installálnod a gépedre, csak a böngészőn keresztül tudod a grafikai szolgáltatásokat elérni. A Pixlr Editor és Pixlr Express Flash alapú, azaz valószínűleg meg vannak számlálva a napjai. Pedig sok megszokott Photoshop lehetőséget megvalósítottak benne. Az ecsetek, kitöltési minták, klónozó bélyegző, maszkok és automatikus szűrők fogalma ismerősen cseng annak, aki dolgozott már Photoshop-ban. Az egyetlen hátránya, hogy korlátozott a munkaterület mérete. Jelenleg még elérhető, csak egy Flash Player programot kell installálni hozzá a gépedre.

De már itt az új Pixlr X és Pixlr Pro (limitált ideig ingyenesen használható), amelyek rendkívül egyszerű felhasználói felülettel rendelkeznek. A képek körülvágása, bizonyos szín- és fénykorrekciók, beépített szűrők nagyon gyors átalakításokat tesznek lehetővé. Megkönnyíti a képek honlapkész verziójának előállítását. A rétegek átlátható kezelése miatt ideális fotómontázsok készítésére is, és pillanatok alatt lehet feliratokat illeszteni a kompozícióba.


PIXLR LETÖLTÉS VAGY BEJELENTKEZÉS

Janvas

ingyenes képszerkesztő programok - janvas


Ez egy online képszerkesztő szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy nem kell telepíteni. A Photoshop-ban alapnak számító réteges megközelítést a Janvas is magáévá tette. Nagyon gyorsan, regisztráció nélkül kipróbálható, és viszonylag jók az oktató anyagai. Élő a fórum és vannak tutorial-ok is. Vektorgrafikai szoftver alapvetően, nem a fotó manipuláció az erőssége.

JANVAS ONLINE FELÜLETingyenes képszerkesztő programok - Photodemon

PhotoDemon

Ne maradjon mostoha gyerek a fotó manipulálás, a retus sem. Ez az eszköz elsősorban a fényképek manipulálására szolgál, nincsenek vektoros szolgáltatásai.

PHOTODEMONLETÖLTÉS

IconCool

ingyenes képszerkesztő programok - iconcool


Nem teljesen egyértelmű a számomra, hogy pontosan milyen szolgáltatások járnak ingyen, és miért kell fizetni, de egy próbát megér, ha célirányosan csak ikonokat szeretnél gyártani.

ICONCOOL LETÖLTÉS

További ingyenes Photoshop alternatívák - mit mondanak a felhasználók?

A termékekről adott visszajelzésekre is érdemes egy pillantást vetni. 2018 nyarán ez volt a felhasználók véleménye a legismertebb fényképszerkesztő programokról. Az alábbi táblázatban azok a Photoshop alternatívák kaptak helyet, amelyekkel a legelégedettebbek voltak a felhasználók. Azt is látod, hányan töltötték ki a véleménykérő adatlapokat, a linkek pedig az adott termék Review oldalaira mutatnak.

Képszerkesztő program Visszajelzések száma Pontszámok
Adobe Photoshop 5,312 4.7
Affinity 38 4.7
Capture One Pro 50 4.6
Pixlr 186 4.4
CorelDRAW 163 4.3
Pablo 35 4.1
Ribbet 18 4.2
Photos 101  4.1
GIMP 450 4.1

Ingyenes képszerkesztő mobilalkalmazásokat is használhatsz

Ma már olyan minőségű képeket tudnak a mobil kamerák rögzíteni, amelyek elég jó minőségűek ahhoz, hogy webes környezetben fel lehessen használni őket. Ezért reális alternatíva lehet egy képszerkesztő mobil alkalmazás használata is. Különösen, ha a honlap képanyaga terepen készül. Azaz a projekteken munkavégzés közben készített fotókat, vagy éppen a termékképeket kell gyorsan webképessé tenni.

A Forbes magazin listájában további izgalmas képszerkesztő alkalmazásokat találsz a különböző mobil platformokra.

Adobe Photoshop Express - ingyenes képszerkesztő mobil alkalmazások

Ez az ingyenes mobil alkalmazás az Adobe-tól lehetővé teszi a telefonon elkészített képek szerkesztését és megosztását. Vörös szem eltávolítás, retusálási funkciók, képkivágás, és transzformációs lehetőségek, az elmaradhatatlan szűrők és effektek mellett még perspektíva korrekciót is végrehajthatsz a fotóidon.A képszerkesztési lehetőségek teljes skálájáról itt tájékozódhatsz.

Canva - előregyártott sablonok a kreatív anyagokhoz

Ha gyors sikerélményre vágysz, használd a Canva-t. Tökéletes eszközt nyújt hangulattáblák, motivációs poszterek, vagy plakátok tervezéséhez, viszont lényegesen könnyebb használni, mint egy összetettebb képszerkesztő programot. Az egyik legkézenfekvőbb, magától értetődő felületet alkották meg a készítői, amellyel bárki könnyen és gyorsan boldogulhat. A Canva speciálisan a montázs-készítéshez szükséges képszerkesztési műveletekre koncentrál, semmilyen pluszt nem tartalmaz, és teljesen alkalmatlan fotók manipulálására, retusálásra.

Rengeteg előre legyártott template-ből indulhatsz ki. Lecserélheted a képeket, a feliratokat, és a fonttípusokat is. Beépített hátterekkel dolgozhatsz.

Nehogy félreértsük egymást: ezzel az eszközzel nem tudsz grafikai szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleknek. Viszont le tudsz gyártani néhány webes környezetben használható bannert, elkészítheted a közösségi médiába szánt posztok képanyagát.

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.