Egyre elterjedtebbek a website-ok készítésére szolgáló vizuális eszközök, az összehúzogatós tool-ok. Valóban könnyebb sikert ígérnek az egyszerűbb weboldalak esetén, azonban mindig eljön a pillanat, amikor nem tudod a kóddal való találkozást elkerülni. Ilyenkor pedig nem mindegy, milyen szövegszerkesztővel, vagy fejlesztőeszközzel folytatod a munkát. A közvetlen kódolás szabadságot és teljes kontrollt biztosít, igaz, hogy ezt a tudást nem olyan könnyű megszerezni. Az én tapasztalatom szerint egy bonyolult site-ot vizuális tool-okkal is nehéz felépíteni, és a kezdeti gyors siker után szinte biztos a megtorpanás. Ráadásul együtt kell élni a generált kódok és site-ok minden hátrányával. Mivel programtervező matematikus vagyok, az én számomra persze nem tűnik annyira ijesztőnek a kód 🙂

Brackets

Platform: Windows/OS X/Linux

Brackets

Az Adobe open source editora nem maradhat le a listáról, hiszen kifejezetten webdesignerek szempontjait szem előtt tartva tervezték. Ráadásul bár ingyenes, az Adobe Creative Cloud integráció és plusz feature-ök igazán figyelemreméltóvá teszik.

Atom

Platform: OSX 10.8 or later, Windows 7 & 8, Linux

Atom

2008 óta a piacon, és csak nemrégiben lett teljesen open source és ingyenesen letölthető. Több száz package gondoskodik róla, hogy a funkcionalitása szinte korlátlanul bővíthető legyen.

Blue Fish

Platform: Windows, OS X, Linux

Blue Fish

Nagyon sok webdesigner barát funkciót gyömöszöltek bele: szintaxis-jelöléstől kezdve a megszokott keresési és csere funkciókon át az automatikus kiegészítésig. Gyorsan és jól átláthatóan lehet benne dolgozni.

Notepad++

Platform: Windows

Notepad++

Az egyik legrégebbi szövegszerkesztő, amit mindenki ismer.

ICE Coder

Platform: Windows/OS X/Linux

ICE Coder

Ez egy olyan open source text editor, amellyel a böngészőn keresztül közvetlenül is dolgozhatsz online vagy offline módban egyaránt. Egészen ütős a mérete ellenére.

CoffeeCup Free HTML Editor

Platform: Windows

CoffeeCup Free HTML Editor

Az ingyenes verzió eléggé lebutított, de kezdőknek ideális választás, mert nem tereli el a figyelmet a túl sok funkció.

Vim

Platform: Windows/OS X/Linux/Android/iOS

Vim

Nehezebb beletanulni, technológiai szakembereknek lesz inkább otthonos. Rugalmas, testre szabható, makrókkal és teljesítmény-optimalizáló parancsokkal teszi könnyebbé a profik életét.

Komodo Edit

Platform: Windows/OS X/Linux

Komodo Edit

Ha csak valami egyszerűre van szükséged.

Emacs

Platform: Windows/OS X/Linux

Emacs

A sok reinkarnáció közül a GNU Emacs a legismertebb. Az egyik legerőteljesebb editor, ennek megfelelően kicsit nehéz megszelídíteni, de ha sikerül, akkor ez egészen egyedi igényeket is kielégíti.