Teljesen átlagos paraméterekkel rendelkező asztali számítógépre vagy laptopra lesz szükséged, semmilyen extra követelménynek nem kell megfelelni. A gépnek a használt szoftverek futtatására kell alkalmasnak lennie, ami elsősorban az Adobe termékeket jelenti.

A notebookok szinte alkalmatlanok komolyabb webfejlesztői, vagy grafikus tervezői munkára, de aki csak a saját blogját vagy honlapját akarja elkészíteni, az kezdheti asztali számítógép nélkül is.

A nagy monitor (amiből a kettő az igazán kényelmes…) szintén csak a leendő webdesignereknek fontos.

Rendszerkövetelmények Adobe Creative Suite használatához

Operációs rendszer: Microsoft Windows XP SP2 (SP3 ajánlott), Windows 7, Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise SP1 (32-bit Windows XP, Windows Vista);
Processzor: Intel Pentium 4 vagy AMD Athlon 64 processor
Memória: 2 GB – 4 GB
Tárhely: 20 GB – 25 GB
Képernyő: 1280×900 – 16 bit (1280×1024 ajánlott) 256 MB VRAM

Photoshop hivatalos rendszerkövetelmények

Illustrator hivatalos rendszerkövetelmények

Technikai szoftverek

legalább háromféle böngésző: Google Chrome, Firefox, Explorer
ftp file másolás távoli gépre: Filezilla Client
valamilyen file kezelő szoftver
ingyenes tömörítő program: 7zip

Képszerkesztés

Az ingyenes online képszerkesztőt, a Canvát a tanfolyam elején használjuk a vizuális kommunikáció fejlesztésére. A havi előfizetési konstrukcióban elérhető Adobe Phooshop programot ismerjük meg alaposabban a honlapok képi világának kidolgozásához.

De bármilyen általad már ismert Ingyenes képszerkesztő program használható: GIMP, Inkscape, vagy az Affinity család tagjai (ez jóval olcsóbb megoldás hosszú távon, mint az Adobe)

Webdesign

Az Adobe Creative Suite programok (Photoshop, illustrator, Dreamweaver) olyan standardot jelentenek a grafikus tervezés, illetve a webfejlesztés területén, ami megkerülhetetlenné teszi őket, de a webdesign tervezéshez elsősorban a Photoshopot használjuk a tanfolyam során.

Jól használható alternatíva lehet a jelenleg még ingyenes Figma, bár ma már ez is Adobe tulajdonba került. Ha már ismered a Figmát, minden gyakorlati feladatot ebben is elvégezhetsz, értelemszerűen a Photoshop rejtelmeiről szóló témakör kivételével.

Minden egyes Adobe termék néhány napos próbaverziója letölthető az adobe.com-ról, de a tapasztalatok szerint az egy hónap nagyon rövid idő a tanuláshoz.

Hosszú távon járhatóbb út, ha a havonta előfizethető, felhő alapú megoldást választod. Erről bővebben itt olvashatsz. Soha ne használj kalóz-szoftvereket, mert nagyon komoly következményekkel jár! Webdesignerként ezt a költséget be kell kalkulálnod a havi működési költségek közé (nem kifizethetetlen összegekről van szó). Kis és középvállalkozások számára óriási előny, hogy csak a honlappal kapcsolatos munkálatok idejére kell előfizetni. Tájékozódásul vess egy pillantást az Adobe Creative Cloud árakra !

Kódszerkesztő

A videókon a Dreamweaver programot használom, de bármilyen ingyenes kódszerkesztőt használhatsz.