Video háttér website-okhoz

8 rendkívüli videó hátterű honlap

Weboldalt tervezni lehet statikus alapokon is. Ilyenkor a tervezés ugyanazokon a kiadványszerkesztési alapokon nyugszik, amelyeket a nyomtatott sajtó termékek, plakátok, katalógusok tervezésénél is használnak. Azonban az internet világa ennél sokkal izgalmasabb lehetőségeket is tartogat. A mozgásnak, a dinamikának nagyon fontos szerepe lehet a jó felhasználói élmény létrehozásában. Néha kicsit öncélúnak tűnik a mozgó vizuális elemek használata, azonban érdemes a jó példákat figyelemmel kísérni, mert az egyedi, kreatív, feltűnést keltő webes megoldások iránt már Magyarországon is nő az igény.

A HTML5 megjelenése sokkal könnyebbé tette az animációk beépítését illetve a videók kezelését a weboldalakon, szaporodnak is azok a site-ok, amelyek egy egész képernyőt kitöltő, hatalmas videó-hátteret alkalmaznak fő design-elemként.

Hangulatteremtés - mozgó "festményekkel"

Sokszor az atmoszférateremtés alá rendelik a többi szempontot, inkább kevesebb tartalom, és több érzelem jelenik meg ezeken az oldalakon. A tájképek, a széles perspektíva, az óceán, a hegyvidék, vagy az erdő központi témája ezeknek az erős érzelmi töltettel bíró videóknak. A yahct klubtól, az utazási irodákon át, a golf ütőket forgalmazó cégekig sokféle felhasználási lehetőség elképzelhető. A képek szépsége, a hangulat kerül ilyenkor a középpontba.

Történetmesélés filmes eszközökkel

A nagy videós hátterű weboldalak egy másik csoportja a történetmesélésre helyezi a hangsúlyt. Ilyenkor a termék használatát, a termékkel kapcsolatos életérzést fogalmazzák meg filmes eszközökkel. Olyankor érdemes alkalmazni, amikor vágyat szeretnénk ébreszteni a termék iránt. Ha leírjuk egy fényképezőgép fantasztikus tulajdonságait, és kiemeljük, milyen egyedülálló a zoom-olási képessége, akkor az érdeklődők agyára hatunk. Ha azonban készítünk egy kis filmet, ahol a természetet járva szimpatikus fotósunk lencsevégre kap egy jegesmedve-kölyköt, nos, akkor a szabadság-vágyhoz, a természet szeretethez köthetjük a fényképezőgépet. azaz a szívet célozzuk meg.

Kapcsolat a honlap többi elemével

Az igazán kimunkált oldalak esetében nem csak a címoldalnak kell szuggesztívnek lennie. Nagyon gyakori, hogy a nagy háttérvideó csak a címoldalon fogadja a látogatókat, utána a menüpontokra kattintva már "kockás", szöveg és kép blokkokból álló oldalakon találjuk magunkat. Vagy széles, erőteljes hangulatú képanyaggal, vagy a parallax hatással, vagy a minden oldalhoz külön elkészített videóval lehet egységessé és emlékezetessé tenni a teljes website-ot. Ha a címoldali videó után nem jön semmi extra, akkor az nem sokban különbözik a régi flash-honlapoktól.

Mikor ne használjunk nagy háttér-videót?

Egy tipikus hibát könnyen el lehet követni a nagy videókkal. Ha túl lassan töltődik be miatta az oldal. Én nem egyszer kattintok tovább türelmetlenségemben az ilyen csili-vili amerikai oldalakról. A kikapcsolhatatlan aláfestő zene is lehet zavaró, és a túl sok vágás, a gyors, pattogó képek is elterelhetik a figyelmet az előttük elhelyezkedő információkról.

Összegyűjtöttem néhány videós hátteret használó oldalt, ahol elemezni lehet, vajon jó választás volt-e a honlap készítői részéről a háttér-videó. Érdemes megfigyelni, milyen témakörben, milyen tartalmú videókat használnak. Fontos a videók minősége, nem a mobillal hadonászunk a garázs-cég bejárata előtt. Csoportosítani lehet aszerint is őket, hogy van-e említésre méltó forgatókönyvük, vagy inkább a mozgó tájkép típusba tartoznak.

Y.CO Yacht

Éppen ellentmond a fent leírt elvnek, miszerint a videó ne legyen pörgős, és minimalizáljuk a vágások számát. Az oldal nem videó hátterű része szépen illeszkedik a videóval ellátott oldalakhoz design szempontjából. A Charter menüpont alatt még egy videót találtok ugyenezek szerint az elvek szerint felépítve, viszont a szolgáltatásoknál már parallax lesz az oldal.
MediaBOOM

Bevallom őszintén, itt nem érzem, mi az a plusz, amit a videó hozzáadna a website-hoz. Semmit nem veszítenénk, ha csak ez a kicsit retró stílusú kép maradna a háttérben és nem sétálna ki-be senki.


Life of PI

Magától értetődik ez a forma a mozival, filmekkel kapcsolatos témáknál.Matter

Kicsit túl intimnek érzem elsőre ezt a közelséget, de értem, hogyan illusztrálja a kreatív cég mondanivalóját. Viszont, ha megtalálod a menüt és ránézel a többi oldalra, olyan, mintha egy független, fantáziátlan honlapra tévedtél volna. A statikus oldalaknak vizuálisan azért illeszkedniük kellene a videós oldalakhoz.


Eagclean

Zseniális. Nem tolakodó, éppen csak annyi pluszt visz bele, amitől azonnal megjegyzem.
MyProvance

Gyakorlatilag hangsúlytalan a címlapon a videó, annyira különleges navigációs rész ezen az oldalon
Fernando Maclen oldala

Homályos képeken látjuk, ahogy Fernando dolgozik. És csak közösségi médiás vetületekre mutató linkeket kapunk plusz információként. Ennél én szószátyárabb vagyok, de azért értékelem ezt a fajta egyszerűséget és eleganciát is.
Arcade Fire - Neon bible

A legizgalmasabbat hagytam a végére. ha semmit nem mondanék róla, nem biztos, hogy kitalálnátok, hogy egy rock-együttes új albumának interaktív promóciós videójáról van szó. szerintem ez az egyik jövőbemutató ága az interaktív design-nak. Gyakorlatilag a te egér-kattintásaid állítják elő a videó klipet, és persze nincs két egyforma verzió.Prológus

Ha bírod a "video background website" kifejezést a keresőbe, meglepve fogod tapasztalni, hogy a megtalált gyűjtemények és listaoldalak között a megszokottnál is nagyobb arányban lesznek a megváltozott oldalak. Azaz azok, akik időközben levették a nagy videós hátteret és design-t váltottak. Egyébként is igaz, hogy az egyéves listaoldalakon szereplő website-ok kb. 20% már lecserélődött. A videós site-oknál ez az arány akár az 50%-ot is elérheti. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a videókat általában egyetlen cél szolgálatába állítják. Egy kicsit módosított koncepcióhoz, egy újabb kampányhoz, egy új szlogenhez már nem illik a régi videó. Az ügyfelek számára is unalmassá válhat mindig ugyanazt nézni. Ha videós háttérben gondolkodsz, elképzelhető, hogy rövidebb élettartamra kell számítanod.

Aki pedig kedvet kapott a videós hátterekhez a Video Blocks honlapjáról ingyenesen felhasználható videókat is letölthet. Kattints a képre és ugorj a Video Blocks oldalára.Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
14 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.