Csináld magad honlapok

A gomba módra szaporodó ingyenes csináld magad web-technológiák mindenki számára elérhetők. Ma már egy normális ember is képes egészen bonyolult honlapok, akár webshopok létrehozására is.

Amikor tizenöt évvel ezelőtt az első web-es technológiával készült üzleti alkalmazást fejlesztettem még nem létezett magyar nyelvű szakirodalom. A standardok épp megszilárdulóban voltak, HTML fejlesztőnek lenni igazi kuriózum volt.

Az internet robbanásszerű népszerűségével együtt nőtt a kereslet a honlapok, portálok, majd később a web-shop-ok iránt, és már nem lehetett kézműves módszerekkel kielégíteni az igényeket. Megjelentek az olcsó, standardizált honlapok, körvonalazódott az egyes web-es alkalmazásoktól elvárható standard funkcionalitás.

Az ingyenes web-tárhelyek, a gomba módra szaporodó ingyenes csináld magad web-technológiák az összes korlátuk ellenére szép pályafutást mondhatnak magukénak. Megjelentek az egyre bonyolultabb szerszámok, dizájner eszközök és honlap szerkesztők, amelyekkel egy átlagos honlap létrehozási ideje töredékére rövidült. Legalábbis egy programozó számára. De ami még durvább, egy átlagos felhasználó, egy normális ember is képes lett egészen bonyolult honlapok létrehozására.

A blogok és a facebook pedig még a leggyakorlatlanabb, már-már együgyű felhasználó kezébe is olyan eszközt adott, amivel ingyen, rendezett módon jeleníthet meg nagy mennyiségű tartalmat, akár készen kapott közönség és látogatószám biztosítása mellett. Ezen a ponton web-fejlesztőként akár el is kezdhettem volna aggódni. Ki fizet ma egy sima, átlagos honlapért? Senki.

Az egyik út, hogy nem átlagos honlapot készítek, de közben el is kell tudnom magyarázni a többieknek, hogy ez miért is nem átlagos honlap. A másik, hogy információkkal segítem azokat, akik mégis maguk vágnak bele, azaz ilyen vagy olyan formában, de oktatok. Ez a blog elsősorban azzal a céllal született, hogy a honlapkészítéssel, webdesign-nal és online marketinggel kapcsolatos tapasztalataimat megosszam másokkal. Mert a néma webfejlesztőnek ügyfél sem érti a szavát.

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.