Photoshop Master - haladó Photoshop tanfolyam hamarosan

Ingyenes haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagképEbben a bemelegítő leckében egy mesebeli Fantasy-képet fogunk elkészíteni. Ez egy elég tág téma, a csillagos űrtől kezdve az Avatar szemkápráztató erdővilágáig minden belefér ebbe a műfajba, de mi most egy éjszakai égi jelenségen át fogjuk megtanulni, hogy hogyan érdemes elkészíteni egy ilyen képet, és milyen szempontokra kell odafigyelni.

Haladó Photoshop tutorial - A képzeletbeli Pegazus csillagkép megvalósítása Photoshop-ban


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép

A gyerekkor és a felnőttkor közötti különbség nem más, mint a képzelőerő és a beletörődés közötti különbség.

Joe Hill
amerikai író
Hozzávalók kiválasztása

A leckében letölthetők az általam használt ingyenes képek is a LETÖLTÉSEK fülről. Ha valamelyik komponenshez esetleg nem találtok sajátot, akkor használjátok az enyémeket, de szeretném, ha minél több saját alkotóelemből állna a munkátok, mert érdekes eredmények születhetnek abból, hogy ugyanaz az ötlet hányféle módon ölthet formát. Szükségünk lesz egy magas füves rétre, vagy búzamezőre; hegyvonulatokat ábrázoló fotó(k)ra; egy szép csillagos éjszakai ég fotójára; két alanyra, akik a képzeletbeli kamerának háttal állva szemlélik az égi jelenséget; illetve magára a jelenségre.

Én Pegazust választottam, és szeretném, ha ezt az egy képet Ti is mindenképp használnátok, mert majd különleges trükköt fogunk használni rajta. Továbbá egy ecsetkészlet is letölthető a leckében, amire feltétlenül nagy szükség lesz, kivéve, ha már rendelkeztek füsthatású ecsetekkel.

Rá sem lehet majd ismerni a kiindulási képekre


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - kiindulási képek

Sajnos nem lehet bármelyik nekünk megtetsző képet kiválasztani. Figyelembe kell venni az olyan tulajdonságokat, hogy minden komponensünk az elképzelésünknek megfelelő irányból kapja a megvilágítást, így a fény-árnyék hatások kontrasztja is fontos, és a megfelelő térhatáshoz a megfelelő perspektívában legyenek lefotózva. A képválasztás szempontjairól egy videót is készítettem, amit a VIDEÓK fülön érhetsz el. Az általam használt ingyenes képek forrásainak linkjét a LINKEK fülön találod.

Az ingyenes képlelőhelyekről és a kreatív anyagok felhasználásának feltételeiről a Kreatív Webdesign Tanfolyam blogban is olvashatsz.

Ha megvannak a nyersanyagok, akkor kezdődhet a munka! Ha sikerült nagy felbontású képeket összegyűjteni, akkor is törekedni kell rá, hogy ne legyen egyik komponensünk se pixeles, így érdemes kiválasztani alap felbontásméretnek azt a forrásképet, amelyik a projektünk hátterét alkotó képek közül a legkisebb. Jelen esetben a Búzamező és a Csillagos ég a két meghatározó komponens. Ezek közül a Csillagos ég a kisebb, így mindent ennek a képnek a szélességéhez fogok igazítani.

Első feladatunk a teljes háttér összeállítása. A folyamatot az 1. videón követheted végig a VIDEÓK fülön.


1 Búzamező kivágása

A Búzamező fotóján áll egy férfi, akire nekünk nem lesz szükségünk, így őt ki kell retusálni a képből. Erre több módszer is létezik, de a leggyorsabb megoldás az, ha a testéből kijelöljük minden horizont alatti részét, illetve egy keveset a horizont felett is, majd jobb egérgombbal kattintva kiválasztjuk a Fill/Kitöltés lehetőséget, ott pedig a Content aware/Tartalomérzékeny lehetőséget, és leokézzuk. Ha minden igaz, az alanyunk alsóteste még több búzára cserélődött ki.

Volt láb, nincs láb


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - munkafázis1Nem kell, hogy a művelet tökéletes legyen, az a legfontosabb, hogy a horizontunk zavaró tényezőktől mentes legyen. Adjunk hozzá egy rétegmaszkot, fekete, enyhén lágy keménységű ecsettel „fessünk ki” mindent a képből, csak maga a búzamező maradjon meg.
Festés fekete ecsettel a maszkon


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - Festés fekete ecsettel a maszkon

A háttér és az előtér összeillesztése


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A háttér és az előtér összeillesztéseMajd az így kapott réteget húzzuk át a Csillagos ég képünkre, és méretezzük át kedvünk szerint.2 A hegyvonulat kialakítása

Most jöhetnek a hegyek a horizontra. Ízlés, illetve választék kérdése, hogy hány ilyen forrást akarunk használni. Amiket én ideálisnak véltem, mind túl rövidek voltak szélességre, ezért választottam kettőt, amiket egybe tehetek. Ezeket a hegyeket a Quick Selection/Gyors kijelölés eszközzel a leggyorsabb kijelölni. Ám jócskán benne van a lehetőség, hogy az eszközünk nem fog pontos kijelölést végezni, vagy kihagy egyes részeket, vagy olyat is bevon a kijelölt tartományba, amire nem lenne szükségünk. Én ezt úgy oldom meg, hogy ezzel az eszközzel kijelölök a hegyen annyi részt, amennyit csak lehet, majd a Shift+Ctrl+I kombinációval megfordítom a kijelölést, lenyomom a Q billentyű gombot, ezzel belépek a Gyorsmaszkba, és így az ecset eszközömmel fehér vagy fekete színt használva finomítok a kijelölésemen. Ha ezzel végeztem, Q billentyű paranccsal kilépek a Gyorsmaszkból, Shift+Ctrl+I kombinációval visszafordítom a kijelölésemet, és az így kijelölt hegyemet a Mozgató eszköz segítségével áthúzom az új hátterébe.

A hegyeket a Csillagos ég réteg fölé, és a Búzamező alá illesszük be


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A hegyeket a Csillagos ég réteg fölé, és a Búzamező alá illesszük be
3 A főalakok felhelyezése az előtérbe és a háttérbe

Most jönnek a női főszereplők a képbe. Az ő kijelölésükhöz is használhatnánk a Gyors kijelölő eszközt, de számomra csak több problémát okozott, mint amennyit megoldott. Ilyen bonyolult formák kijelöléséhez én a Q billentyűvel behívható Gyorsmaszkot javaslom, aminek köszönhetően a saját kézügyességünkre van bízva, hogy mennyire végzünk precíz kijelölést. Ez a módszer az emberi testen és a ruhákon többnyire egészen jól használható, de a hajak kijelölésénél már bonyodalmakba ütközünk. Többféle hajkijelölési technika is létezik, ám ezek bemutatása sajnos nem férne bele ebbe a leckébe, viszont, ha igényes munkát akarunk végezni (márpedig mind ezért vagyunk most itt, hogy fejlődjünk), akkor mindenképp javaslom a Kreatív Webdesign Tanfolyam blogjára feltöltött hajkijelölés technikákat bemutató oktatóanyagot. Az az általatok kiválasztott képtől függ, hogy melyik technikára lesz most szükségetek. Ha változatos, azaz heterogén a háttér a modelletek frizurája körül, akkor az első vagy a második módszert javaslom, ha viszont sikerült találni egy olyan fotót, amin egyszínű a háttér, azaz homogén, akkor az előző két módszer mellett a harmadikat is merem ajánlani.

Ha elkészültünk a szereplőink kijelölésével, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy helyezzük át őket is a munkaprojektünkbe, majd miután intelligens objektummá alakítottuk, alakítsuk a méretüket úgy, hogy a tér-távolság alapján reális méretűek legyenek a képen.Végül pedig a képünk legfontosabb komponensét kell beillesztenünk a projektünkbe. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Pegazus képe már eleve egy .PNG fájl, tehát már valaki más elvégezte a kijelölést, és kitörölte a pegazus mögül a hátteret. Így csak annyi a dolgunk, hogy berakjuk őt a hegyek mögé.
A Photoshop képelemek összeillesztése


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A Photoshop képelemek összeillesztése

Most már megvan minden szükséges hozzávalónk, és elkészítettük a kompozíciót is, a varázslat azonban egyelőre még várat magára. Nem jók a színek, a fényviszonyok, a szárnyas ló is túlságosan hús-vér szereplőnek tűnik, arról nem is beszélve, hogy a szereplők lábai le vannak vágva. Első lépésként helyezzük a szereplőket életszerűen a tájba, azaz készítsük el a fűszálak takarását a lábak mögött.


4 A főalakok beillesztése a búzatáblába

Fű jellegű ecset eszköz használata


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - Fű jellegű ecset eszköz használata

Nagy szerencsénkre a Photoshop alap-eszköztárában van egy fűszálas ecseteszköz. Régebbi verziókban ez változatos értékekkel volt bekalibrálva, a legfrissebb verzióban viszont ez a tulajdonsága elveszett, így ahogy a mellékelt képen is látható, nem lehetne vele valami élethű füves sávot húzni.
Viszont van arra lehetőségünk, hogy az ecset tulajdonságain változtassunk, ha a helyzet úgy kívánja. Válasszuk ki ezt a Tengerparti fű elnevezésű ecsetet, majd az ecsetbeállításoknál a Shape Dynamics/Alakzat dinamikában a Size Jitter/Méret vibrálását 0%-ról húzzuk feljebb minimum 50%-ra. Eggyel lejjebb a Scattering/Szórás beállításaiban pipáljuk a Both Axes/Mindkét tengely opciót, a Scatter/Szórás mértékét és a Count/Számlálás mértékét tetszés szerint állítsuk akkorára, ahogy a példán tetszeni fog, hogy milyen sűrű és szórású ecsetünk lesz.
Fű jellegű ecset eszköz paraméterezése


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - Fű jellegű ecset eszköz paraméterezése

Hogy egy ilyen ecsettel hogyan illesszük be a szereplőinket a búzába, és hogyan küszöbölhetjük ki az ekkor felmerülő újabb esetleges problémákat, azt a Videók fülön a 2. videóban részletesen bemutatom.


5 Az éjszakai fények beállítása az előtéren és a főalakokon

A Fantasy lényegét talán pont a valószerűtlen színek alkalmazása adja. A szó hallatán legtöbbünknek talán az Avatar vagy a Gyűrűk Ura c. filmek látványvilága jut eszünkbe, melyek nagyon élénk színekkel dolgoznak. Persze ez csak az egyik véglet, mert fakó, szürke-árnyalatos, amolyan posztapokaliptikus hangulatot megidéző Fantasy is létezik, de nekünk most nem ez a célunk.

Először is az a legfontosabb, hogy a komponenseknek éjszakai színvilágot adjunk, az összképpel majd csak később foglalkozunk, tehát nem baj, ha most még nem lesz lélegzet elállító az eredmény. A Pegazus rétegünk láthatóságát egyelőre kapcsoljuk ki, ő egy külön téma lesz. Mivel a képen éjszaka van, az égbolt színe pedig ehhez adott, ezért a többi komponens színvilágát is ehhez fogjuk igazítani, amit a rétegstílusokkal fogunk elvégezni. Minden rétegstílus esetében ügyeljünk arra, hogy mielőtt bármit is elkezdünk beállítani, a rétegstílus és az alatta lévő stílus között Alt+bal egérgomb lenyomásával csináljunk belőle egy vágómaszkot, hogy azok az értékek, amiket átállítunk, csak arra az egy komponensünkre vonatkozzanak, és a kép többi részére ne!

Kezdjük először a Búzamezővel. Én két rétegstílust adok hozzá: egy Color Balance/Színegyensúly effektet, és egy Exposure/Expozíció réteget. Ez persze nem kőbe vésett szabály, hogy pontosan ezeket a rétegstílusokat használjátok Ti is, és pontosan az általam megadott értékekkel. Sőt, az lenne a legjobb, ha Ti a saját elképzeléseitek szerint állítanátok be a képetek szín- és fényvilágát, ahogy nektek tetszik, én csak útmutatást adok. Az egyes rétegek beállításait az alábbi fülekre kattintva érheted el.

A Búzamező, a Fűréteg és a Fűpótlék réteg beállításai

A búzamező éjszakai fényeinek kialakítása


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A búzamező éjszakai fényeinek kialakítása Photoshop-ban

A Hegycsúcs réteg beállításai

A hegycsúcs éjszakai fényeinek kialakítása


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A hegycsúcs éjszakai fényeinek kialakítása Photoshop-ban

A Hegyvidék réteg beállításai

A hegyvidék éjszakai fényeinek kialakítása


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A hegyvidék éjszakai fényeinek kialakítása Photoshop-ban

A Lányok réteg beállításai

A hegyvidék éjszakai fényeinek kialakítása


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - A lányok éjszakai fényeinek kialakítása Photoshop-ban

6 A Pegazus átalakítása égi jelenséggé

Most következik az egész fotó középpontja, amire nem csak a szereplők, hanem a nézők is felfigyelnek, és biztos, hogy először ezt nézi meg mindenki, épp ezért fontos, hogy jól sikerüljön. Pegazus rétegéből több másolatot is kell készíteni, mindegyiknek más szerepe is lesz a végső kinézet kialakításában. Itt jön képbe a leckében letölthető füstecset, hisz ezt fogjuk használni ahhoz, hogy füstölgő hatást keltsen Pegazus szárnya, sörénye és farka.

A teljes folyamatot a Videók fülön a 3. videóban mutatom be részletesen.


7 Az összkép finomítása

Most, hogy már minden alkotóelem a helyére került a megfelelő színekkel, fényekkel és kontrasztokkal, már tényleg nem maradt más hátra, csak az összkép kicsinosítása. Nem feltétlenül szükséges, de én ilyenkor szoktam nyomni egy Shift+Crtl+Alt+E kombinációt, hogy legfelülre minden látható réteget egy új rétegen összeolvasszak, mert már nem terveztem bármit is módosítani, kitörölni, vagy áthelyezni. Még néhány rétegstílus segítségével adjunk a látványhoz némi pluszt.

Az összkép finomítása


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - Az összkép finomítása Photoshop-ban

Végül pedig, hogy a figyelmet jobban a kép középpontjába tereljük, csináljunk a legfelső rétegre egy vignettát. Ennek több módja is van, de az egyik legegyszerűbb, hogy hozzunk létre egy új réteget, az eszközpalettán válasszuk ki az Elliptical Marquee Tool/Ellipszis kijelölő eszközt, a pereme legyen 30 kpt, majd csinálunk így egy fektetett ellipszis formájú kijelölést. Ezt a kijelölést Shift+Ctrl+I kombinációval fordítsuk meg, majd az így kapott kijelölés határain belül fekete ecsettel fessünk ki mindent, amit csak lehet. Végül pedig Ctrl+T kombinációval alakítgassuk szabadon a vignettánkat, nagyítsuk fel akkorára, hogy csak a kép sarkaiból takarjon el valamennyit, a Filter/Szűrökön belül a Blur/Életlenítés csoportban válasszuk ki a Gaussian Blur/Gauss életlenítés lehetőséget és kicsit tegyük elmosódottabbá a vignettánkat, hogy ne legyen túl kemény a belső széle. A láthatóságán is változtathatunk, én kicsit visszaveszek belőle, hogy ne feketítsen el teljesen semmit, csak sötétítsen, és ezzel kész is vagyunk a mesebeli Fantasy képünkkel!
Photoshop vignetta kialakítása


haladó Photoshop tutorial - Pegazus csillagkép - Photoshop vignetta kialakítása


VIDEÓ - 1. A képválasztás szempontjai

2. A háttér képelemeinek kivágása

3. Az emberalakok és a füves rét határvonalának eldolgozása

4. A Pegazus fényjelenséggé alakítása

Feladatok

 1. Milyen más módszerrel tudnád a főalakokat a fűbe helyezni? Azaz hogyan lehetne a lányok lábát és a fű találkozását minél élethűbben megvalósítani?
 2. Milyen más hatások érhetőek el, ha más típusú blending mode-ot választasz a pegazus megvalósításakor?
 3. Volna más ötleted a pegazus ködbe veszésének megvalósításához?


Share this post