szabadúszó otthoni dolgozó sarok

Hogyan alakítsd ki az otthoni alkotó sarkot?

Alkotó sarok

A nap nagy részét még nem itt töltöd, és főleg a szabadidődben használod a helyet. Ennek ellenére érezni fogod, hogy minél kényelmesebb egy alkotó sarok, annál inkább képes leszel csak a tevékenységedre, az alkotásra koncentrálni. Három nagyon fontos feltétele van a kényelmes munkavégzésnek függetlenül attól, hogy gyöngyöt fűzöl, vagy digitális képeket retusálsz.

Alkotó sarok otthon
1 A fényviszonyok. A természetes fényt is figyelembe kell venned, de más számít jónak, ha szövőszéken dolgozol, vagy ha monitorral. Gyakori, hogy a hobbira már csak este lesz időd, ezért a mesterséges megvilágítás legalább ugyanennyire fontos. Az a jó, ha szórt és irányított fényt is használsz, amitől nem vet árnyékot a kezed a munkadarabra vagy a billentyűzetre. Ha számítógépen dolgozol, sokszor éppen a túl sok napfény a gond, mert tükröződik a monitor, vagy eltorzulnak a színek. Az árnyékolás szinte sosem úszható meg.

Forrás: Freshome BlogForrás: Freshome Blog
2 A kényelmes ülőhely. Ami ma már lehet szék, óriás labda, térdeplő szék, vagy éppen állóhely. A szék és az asztal viszonya akkor jó, ha a lábad leér a székről, és egyenes háttal tudsz tevékenykedni, amiben egy háttámla is a segítségedre lehet. Én rajongok az állítható magasságú asztalért, ami mellett állva is dolgozhatok, mert 8-10 óra munka túl megterhelő ugyanabban a pozícióban.3 Kényelmesen elérhető tárolóhelyek. Lehet ez kis fiókos komód a varró-kellékeknek, vagy szellős polc a dossziéknak, a lényeg az, hogy karnyújtásnyira legyen, és a szerszámaidat, az alkatrészeket és a félkész munkadarabokat kategorizálva tudd tárolni, anélkül, hogy az egész szoba rendetlen hatást keltene.

Forrás: Freshome Blog

Forrás: Freshome BlogFontos, hogy a család életterébe szerves módon illeszkedjen, ne akadályozza a többieket, ne kelljen folyamatos lelkiismeret furdalással dolgoznod. Ha a családtagok időbeosztása engedi, ugyanazt a munkaállomást többen is használhatják felváltva. Hiszen egy pulóver megkötése, egy ékszer elkészítése, vagy éppen egy karácsonyfadísz megragasztása nem létkérdés, tulajdonképpen várhat. Ha azonban a pénzkereső munkádat is otthonról végzed, az ilyen szintű egymáshoz való alkalmazkodás már nem fog menni.

Forrás: Freshome Blog
Kis lakásokban jó szolgálatot tehet, ha az egész alkotó sarok elfüggönyözhető, vagy összecsukható.


Forrás: Freshome Blog

Heti néhány nap munka otthonról

Ahogy a munkahelyek egyre rugalmasabbá válnak, a mobil telefonok és az internet pedig folyamatosan elérhetővé tesz, úgy válik egyre elterjedtebbé az otthoni munkavégzés. Ez manapság már nem is annyira a munkavállalók, mint inkább a munkáltatók igénye, mert így kisebb irodát bérelhetnek, és csökkenthetik a költségeket. Te is jól jársz, mert megspórolod a reggeli dugókat, és a pihenő idődet kényelmes, otthoni környezetben, hasznosan töltheted. Viszont a te feladatod lesz a megfelelő munkakörnyezet kialakítása. Ez egyedülállóként még nem is okoz komoly gondot, de egy család életét azért megnehezítheti.Nem egy olyan fiatal házaspárt ismerek, akiknél a közös otthon kialakításakor össze kellett hangolni a két munkahely eltérő elvárásait. Tegyük fel például, hogy a férj egy amerikai anya-cégnél dolgozik heti 4 napot otthonról, és gyakori az időeltolódás miatt, hogy a késő esti órákra esik a munka. A feleségnek viszont heti két napot kötelező otthonról dolgozni egy telekommunikációs cég ügyfél-szolgálatosaként, ami a reggeli órákban jelent nagyobb igénybevételt. Mind a ketten számítógépen dolgoznak, és sokat kommunikálnak másokkal. Itt már nem lehet opció, hogy ugyanazt az íróasztalt, vagy akár ugyanazt a helyiséget használják. Ha viszont egyikőjük dolgozik, akkor a másik nem tudja felhőtlenül élvezni a szabad idejét. Mert nem mutat jól a kaliforniai videó konferencián, ha a magyar projektvezető mögött feltűnik hajcsavarókkal a fején a neje. És a BL döntő gólöröme sem villanyozza fel a telekommunikációs cég problémákkal küzdő ügyfeleit.

Forrás: Freshome Blog

Forrás: Freshome BlogAmíg nincs gyerek, addig járható út, hogy az egyik fél a nappalit használja, a másik pedig egy külön dolgozó szobát. A felnőttek ki tudják alakítani a saját szabályaikat és viszonylag könnyen be is tartják azokat. Amikor azonban megszületik az első baba, akkor válik igazi kihívássá az otthonról dolgozás.

Ebben a fázisban még van egy iroda, ahová a hét többi napján bejárhatsz, ahol a komolyabb infrastruktúrát biztosítja a munkahelyed és egy közösség tagja vagy. A nagyobb teljesítményű szkenner, a speciális nyomtatók, a szoftver-licenszek, a rendszergazdai felügyelet és a konyhai pletyka olyasmik, amit majd csak szabadúszóként kezdesz igazán értékelni...


Forrás: Freshome Blog

Életképek gyerekkel

"Gyorsan hozd a cumit, a német főnököm van a vonalban."


"Anya bezárkózott a padlásszobába, mert a legfontosabb ügyfelével tárgyal."


"Hol a füldugóm?"


"Anya, nekem is nagyon kell pisilni. Bocs, csak azonnal válaszolnom kell erre az email-re"


"Csendben kússz be apád mögött a labdáért, videó konferenciázik"


"A szalvétára írtam a telefonszámot... Ugye nem ebbe csomagoltad az uzsonnát?!"


"Ezerszer mondtam, hogy ne játssz a céges bélyegzővel / ne rajzolj a szerződésre / ne nyúlj az egérhez / köszönj a könyvelő néninek, stb."


"Hogy milyen folyadéktól ment tönkre a mobil töltő?! Gyereknyál, anyatej vagy zabkása, nem mindegy az magának?"


"Nem mondod, hogy a mellszívó egész idő alatt itt volt a dohányzóasztalon?!"


A szabadúszó magányossága

Sok vállalkozás indul a garázsból, vagy éppen a nappaliból. A kezdeti pénzhiányos időben kézenfekvő, hogy az ember otthonról dolgozzon. Sokaknak éppen az a fő motiváló tényező a vállalkozásban, hogy nem kell egy merev napirendhez alkalmazkodni, a beteg gyerek mellől is lehet dolgozni (haha). A szabadúszók első számú munkahelye egybeesik az otthonnal, és ez egy sajátos életformához vezet.

Amíg csak kiegészítésként dolgozol otthonról, nem kell az egész lakást irodává alakítanod. Ha azonban munkatársakat és ügyfeleket is kell fogadnod, akkor az eddigiek mellé egy halom plusz szempontot is figyelembe kell venned. Ahhoz, hogy hiteles szakértő benyomását kelthesd, el kell rejtened néhány olyan dolgot, ami túlságosan intim és a magánéletedre tereli a figyelmet. Ezek a dolgok sok embert zavarhatnak munka szituációban, és csökkenthetik a munkád iránti tiszteletet.


Forrás: Freshome Blog


> mosatlan edények

> ételszag

> nyálas kutyajátékok

> macskaalom és macskatányér

> ruhaszárító száradó ruhákkal

> politikai hovatartozást megmutató kiadványok

> vallási jelképek

> szexualitásra utaló dolgok, képek,

> fehérnemű, fürdőruha

> borotva, fogkefe a fürdőszobában

> nagyon kopott, agyonhasznált tárgyak, törülköző, bútorok, stb.

> ismeretlen eredetű foltok a padlón, kosz, és poros bútorok

> döglött rovarok és/vagy pókháló

> pelenkázással és szoptatással kapcsolatos dolgokEz most olyan magától értetődőnek tűnik, de ha ebben a pillanatban szétnézel a lakásban, akkor a fenti listából hányat tudsz kipipálni? Két megoldás létezik a problémára. Az egyik, hogy bizonyos területet kijelölsz, ahol tudod tartani ezeket a feltételeket. Ha megengedik a körülmények, akkor egy iroda helyiség, tárgyaló, vagy dolgozószoba ideális lehet. A másik lehetőség, hogy minden megbeszélés előtt időt szánsz az elpakolásra és fegyelmezett rend szerint takarítasz.

Van néhány olyan hátrány is, amit csak hosszú távon fogsz megtapasztalni. Az online kapcsolattartás mellett az ember néha nagyon magányos. Az email-es egyeztető körök, vagy a gyors, célirányos, sokszor feszültséggel teli munka-telefonok sosem fogják azt az érzést megadni, hogy tartozol valahová. Ha sok stresszel jár a munkád, a feszültség az otthonodhoz fog kötődni. Nehéz egyik üzemmódból átkapcsolni a másikba. Az utazásnak általában csak a hátrányait szoktuk átérezni, pedig az a kis idő, amíg beérsz a munkába, vagy amíg hazaérsz pont elég az átállásra. Nehezebb ellazulni, nehezebb elengedni a munkahelyi problémákat, ha a szabad idődet ugyanazok a falak között töltöd.

Az én személyes példám olyan szempontból nem tipikus, hogy a mostani lakókörnyezetünket már vállalkozóként alakítottuk ki. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy mind a ketten tudjunk otthonról dolgozni, ügyfeleket fogadni, vagy megbeszéléseket tartani. Ugyanakkor az élőhelyünktől teljesen független saját irodánk is van, hatalmas oktatóteremmel, így lényegében nem igazán kellett kompromisszumot kötnünk.
A nagyobb helyiségek miatt a nappaliban és a hálószobákban is kialakítottunk egy-egy dolgozó sarkot, de külön tárgyaló és dolgozó szoba nincs. A család 3 tagjára 4 íróasztal jut. Mondhatnám, hogy Jázminnak is van egy, de valójában a nappaliban lévő munkahely nem mindig használható, hiszen ott zajlik a családi élet is. Nálunk a konyha és az étkező elkülönül, így egy kávéval akkor is elegáns körülmények között tudom megkínálni az ügyfeleimet, ha történetesen nincs elmosogatva.
Egyáltalán nem használunk asztali számítógépet. Cipeljük a laptopot az irodába, kávézóba vagy az ügyfélhez, és otthon is bárhová letelepedhetünk vele. Egy nyomtatónk van otthon, amit wifiről ér el az összes számítógép, így akár a fürdőszobából is nyomtathatunk.

Inspiráló környezet

Eddig csupa racionális szempontról volt szó, pedig a munka környezetnek nem az az egyetlen feladata, hogy egyenes derékkal lehessen ülni a megfelelő fényviszonyok között. Különösen a kézműves, vagy a kreatív tevékenységekhez nélkülözhetetlen, hogy inspirálónak érezd a teret. Bár én azt tapasztaltam, hogy a nehéz, stresszes, lélektelen munkát is megkönnyíti a színes, játékos, környezet. Ahhoz, hogy a környezet segítsen felülemelkedni a hétköznapi nehézségeken van néhány nagyon könnyen megvalósítható tippem.

Forrás: Freshome Blog

Motivációs poszter

Egy olyan kép, portré, vagy idézet, ami a nagy és nemes célra utal. Sokféle ember típus van. Én az a fajta vagyok, aki a tégla hordás alatt szeret a katedrális képével elaludni.

Gyerekjáték

Lehet bármi, amivel szerettél játszani: labda, bűvös kocka, plüss állat, gesztenye süni, bármi ami a gyermeki kíváncsiságra, a játékosságra, az életörömre emlékeztet.


Forrás: Freshome Blog

Forrás: Freshome Blog

Család és barátok

Ezek a fotók emlékeztetnek arra, hogy a családod és a barátaid stabil bázist jelentenek, és bármi történik a munkában, ez a hátország mindig a tiéd marad.


Forrás: Freshome Blog

Szenvedély

Mindig vannak olyan tárgyak, vagy képek körülöttem, amelyek nagy érzelmi hatással voltak rám. Nyaralás fotók, művészek portréi, vagy egy szajkó toll is bekerülhet a pozitív érzelmeket felidéző képzeletbeli polcra.

Büszkeség

Azok a legutóbbi projektek, amik különösen szépek lettek. Nálam ez hallgatói visszajelzések, kedvenc beküldött házi feladatok, logók és honlapok kinyomtatott képét jelentik a leggyakrabban


Forrás: Freshome Blog

Forrás: Freshome Blog

Változás

Nekem az inspirációhoz elengedhetetlen, hogy ezek az impulzusok folyamatos változásban legyenek. Ezért havonta lecserélek egy dolgot az asztalom körül.

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
4 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.