Biciklis közlekedés infografika

Az információ szórakoztatóan is tálalható

A neten nem olvasunk, hanem böngészünk. Nem akarunk feltétlenül belemélyedni a dolgokba. Jó a felszínen a színesen villogó képernyő fényárjában süttetni a hasunkat. Ez a kényelemszeretet és ingerkereső magatartásforma pedig gyökeresen megváltoztatta az írásbeli kommunikációt.

Régen egy weboldal sokkal inkább tagolatlan, hosszabb szöveges oldalakból állt. A cég története bekezdéseken keresztül, a gyártási folyamat leírása, a minőségbiztosítás feltételei a cégnél, stb. Csupa a felhasználó számára kicsit unalmas és érdektelen információ. A pluszt az jelentette a kiadványokhoz képest, hogy bárki bárhonnan elérhette az anyagokat. A profibbak esetleg az összefüggéseket megmutató módon összelinkelték az oldalakra osztott tartalmakat.

Ne szövegelj annyit, inkább mutasd meg!Az ábrákon szereplő adatokat én találtam ki, a valósághoz semmi közük sincs

Ma azonban rengeteg ikonnal, piktogrammal és illusztrációval tagolt bekezdéseket látunk. Egy weboldal nagyon hasonlít egy infografikára. Azaz egy olyan ábrára, amelyen a szöveges információkat a grafikai tervezés eszközeivel sokkal könnyebben emészthetővé tesszük. Ez a fő oka annak, hogy gyakorlásképpen a tanfolyamokon nem csak weboldalakat, hanem infografikákat is készítenek a hallgatók. Kapnak egy nagyon unalmas adathalmazt, amelyet szabadon választott stílusban, Photoshop segítségével megpróbálnak egyetlen oldalba összesűríteni.

Inforakozás

Ilyen szó egyáltalán nincs a magyarban, csak az angol infotainment, azaz az information és az entertainment szavakból összegyúrt kifejezést próbáltam meg hatás vadász módon lefordítani. Nem elég, hogy kevesebb figyelmet fordítunk a weben az olvasásra, és a másodperc töredéke alatt szeretnénk tájékozódni, ráadásul még szórakoztatásra is vágyunk. Az infografikák ezt az igényt is kiszolgálhatják, hiszen erős érzelmi töltetet lehet a grafikai stíluson keresztül belevinni a száraz adatokba. A szórakoztatásban még tovább mennek az interaktív infografikák, ahol a felhasználó pittyeghet, kattinthat, húzogathat, és hatással lehet a végeredményre.

A szórakoztatás nagyágyúi persze a honlapok. Videók, mikro interakciós animációk, GIF-ek és vicces illusztrációk várják az ingerekre éhes közönséget. Nagyon messzire jutottunk az "Üdvözöljük honlapunkon" kezdőoldalaktól...Téged melyik fogott meg a legjobban? Küldd be a saját változatodat a Facebook csoportba modern stílusban vagy flatben


Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
8 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.