Ingyenes képek

Ingyen letölthető képek - de vajon mire használhatod őket?

Nem túlzás azt állítani, hogy a vizualitás korában élünk. A képek színesebbek, izgalmasabbak, könnyebben emészthetőek, mint a szövegek. Ugyanakkor nehezebb az előállításuk, hiszen fogalmazni mindenki megtanul az iskolában, a fotózás és a digitális képalkotás viszont nem része a tananyagnak.

Nem véletlen, hogy óriási lett a piaca a jó minőségű, nagy felbontású képeknek, amelyek forgalmazásával az ún. stock ügynökségek foglalkoznak. Elég borsos árúak a csomagok, különösen egy kis büdzsével rendelkező magyar kisvállalkozás pénztárcájához képest. Ha nem kirívóan magas a honlapod képigénye (egy hónapban kevesebb, mint 10 blogbejegyzésed van), akkor érdemes megismerkedned az ingyenes kép lelőhelyekkel. Ha innen választasz képeket, akkor nem kell álmatlanul forgolódnod a jogtisztaság miatt. Érdemes nem csak a jelen idejű, aznapi igényeidre gondolni, hanem a tartalomrendszered lehetséges témáihoz folyamatosan gyűjteni a képeket.

Egy honlap képanyagának összegyűjtése, az új képek beszerzése, a jó illusztrációk kitalálása és levadászása nem is olyan könnyű feladat. Arról nem is beszélve, milyen rendszerben érdemes tárolni az egyre nagyobb helyet foglaló kép mennyiséget. A honlapok képanyagának szakszerű előállításához ad tippeket ez a blogbejegyzés, most azonban csak a lelőhelyekre koncentrálunk.

Minden stock oldal hozzád vág néhány érdektelen ingyenes képet reklám célokból, de most nem ezekről lesz szó.

Ingyenes képek az Unsplash-ről

Nagy kedvencem most ez az oldal, mert nem annyira közhelyesek a képek. A képeket maguk a fotósok ajánlották fel tetszőleges felhasználásra. Itt tényleg minden típusú felhasználás megengedett, akár kereskedelmi célú is (csak ugyanilyen ingyenes fotó szolgáltatást nem nyújthatsz ;)) A szerzőkhöz kapcsolódó gyűjteményekben is böngészhetsz.

Van egy szép kis gyűjteményük azokból a beküldött alkotásokból, amelyek az oldal képeiből készültek.

Pixabay - ingyenes képek- korlátok között

Minden ingyenes lelőhely esetében kezdd azzal a keresgélést, hogy pontosan mire is vonatkozik ez az ingyenesség. Ezt nem is olyan könnyű megtalálni az oldalon. Jelen esetben egy blogbejegyzésben magyarázzák el, hogy pontosan mit is tehetsz és mit nem a képekkel. Ha ismered a Creative Commons intézményét, akkor ez pontosan ennek a Creative Commons jogállásnak felel meg.

Külön kategóriát alkotnak az illusztrációk, és vektor grafikák illetve videók is vannak. Nagyon fontos, hogy képméret és szín alapján is tudsz keresni. Ha igazán ütős weboldalt szeretnél, akkor bizony a képanyagnak is illeszkednie kell a webdesign és az arculat palettájához. Gyakori szituáció, hogy egy adott árnyalatban keresünk témába vágó képeket.

Freepik - ingyenes képek link megjelöléssel

Nagyon színes, hatalmas, valóban igényes fotókat és vektorgrafikákat tartalmaz az oldal. Szinte minden elvont fogalomhoz, blogbejegyzéshez, közösségi oldal poszthoz találsz megfelelő képet. Csakhogy az ingyenesség itt azt jelenti, hogy egy megadott linket kell szerepeltetned a felhasznált kép mellett. Ez egy átlagos blogbejegyzésnél a kép alatt apró betűvel egyáltalán nem zavaró, de mondjuk egy komolyabb cég honlapjának címoldalán már igen. A linket a letöltéskor adja meg a Freepik, és ezt kell majd bemásolnod az oldaladra.

Itt adnak instrukciókat a kereskedelmi felhasználást illetően. Illetve a letöltés során érheted el ezt a felvilágosító felugró ablakot is.


Ingyenes képek letöltése

Ha megvásárolod a prémium előfizetést, akkor anélkül használhatod a képeket, hogy hivatkoznál a forrásra.

Public Domain Pictures

Nagyon hasznos, hogy kategóriánként is kereshetsz. Az ingyenes verzió itt kisebb felbontású, mint ami fizetős tagság esetén elérhető.

Public Domain Pictures - ingyenes kép lelőhely


Ingyen letölthető képek

Kattints a képre, és irány a Public Domain Pictures

Szinte mindenhol élhetsz az adományozás lehetőségével. Én nagyon pozitív kezdeményezésnek tartom, hogy önként, az általam éppen megengedhető összeget átutalhatom az alkotóknak, a fenntartóknak, akik ezt a lehetőséget ajándékba adták nekem. Szeretem a "Hívj meg egy sörre" gombot. Ha már sokat használtad az ingyenes képeket, küldj pár dollárt a kedvencednek.

Share this post

Hozzászólások (10)

 • anon

  Máshol több tucat ilyen lelőhelyet felvonultatnak....

  júl 17, 2017
 • anon

  Persze, ha beírod a keresőbe akár magyarul az "ingyenes kép letöltés" kifejezést, akkor rád ömlik a több tucat ilyen felsorolásokat kínáló oldal. De a legtöbb esetben csak valamilyen fizetős stock oldal ingyenes letöltési lehetőségeivel duzzasztják fel ezeket a listákat. Illetve nagyon sok esetben a letölthető képek száma 100 alatt van, ami komolyabb tartalom építésnél semmire sem használható. A harmadik szempont a blogbejegyzésnél az volt, hogy a jogokról egy kicsit részletesebben írjunk, ugyanis az "ingyenes" kifejezés 100 oldal esetében éppen 100 féle dolgot jelenthet. Folyamatosan bővítem a listát, de csak, ha van időm részletesen foglalkozni az adott oldallal.

  A Google keresésben rengeteg linket találsz, ha egyedül akarod feltérképezni a kép lelőhelyeket:

  https://www.google.hu/search?q=free+image+download&oq=free+image+downloa...

  júl 17, 2017
 • anon

  Nekem az a tapasztalatom, hogy az ember először begyűjt akár százon felüli link mennyiséget, de a hétköznapokban, amikor a blogomhoz keresek képeket, akkor végül 5-6 oldalt nézek meg. Mert annyiról tudom fejben tartani, hogy milyen jogosultságokat is enged az ingyenes címszó alatt, és ez az a mennyiség, amin valóban sok és jó minőségű képet lehet találni. A többi inkább keresőoptimalizálási okokból hirdeti magát ingyenes képlelőhelyként.

  júl 18, 2017
 • anon

  Az egy dolog, hogy fent van a neten egy halom kép. De odáig hogyan jutok el, hogy egy türkiz és sötétzöld színeket tartalmazó, modern lakberendezési fotót találjak... Mert mondjunk ez illene a blogom arculatához. Vagy mondjuk van egy írásom a levertségről valahol a blogoszférában és illusztrálni szeretném, de lehetőleg nem közhelyesen, egy fekete-fehér képen borús arcot vágó nővel. Erre is jó volna tippeket kapni Kata.

  júl 21, 2017
 • anon

  Engem csak az zavar, hogy ha egy komplexebb alkotást csinálok, amihez több forrásból is használok fel ingyenes elemeket, akkor egy teljes bekezdést tenne ki a sok alapanyag felsorolása.

  aug 11, 2017
 • anon

  Az ügyféllel közölnöm kell, hogy ingyenes alkatrészeket használok, vagy ez a magánügyem?

  aug 22, 2017
 • anon

  Ez egy nagyon kényes terep és nincs is egyetlen mondatban megfogalmazható egzakt válaszom erre. Azt a modellt is sokan követik, hogy többféle csomagot ajánlanak az ügyfeleknek. A legdrágább, amikor garantálod a teljes eredetiséget. A legolcsóbb, amikor változtatás nélküli CMS sablonokkal dolgozol, és ingyenes fotóanyaggal, vagy megvásárolt stock grafikákkal alakítod ki a végleges képanyagot. A kettő között az az érdekes és széles mezsgye húzódik, amikor olyan licenszből dolgozol, ami megengedi a vektorgrafikák tetszőlegesen módosított felhasználását. Itt neked kell megítélni, mekkora a hozzáadott értéked. Semmiképp nem magánügy. Azonban azt sem lehet elvárni, hog ha rajzolsz egy kört, akkor behivatkozol minden logót, amiben szerepelt már kör. A munka jellegétől is függ, hogyan viszonyulhatsz a felhasznált képi elemekhez. Egy semleges ikonkészletnél könnyebb elfogadni, hogy konzervből dolgozol, míg egy logó esetében mindenki teljesen egyedi, csak rá jellemző dolgot szeretne. Hangsúlyosabb a jelenléte, és más a szerepe, ezért a logónál az eredetiség sokkal fontosabb.

  aug 25, 2017
 • anon

  Pár év múlva egész egyszerűen fogalmam sincs, milyen ingyenesen letölthető akció keretében szereztem a képet. Nem tudom igazolni, hogy egy hétig ingyen letölthető volt...

  aug 31, 2017
 • anon

  Akinek csak indul a honlapja, az alá becsüli a képek mennyiségét. Ha már van a vállalkozásod mögött egy évtized, kollégákkal, eseményekkel, termékekkel, marketing anyagokkal, stb, akkor a jó isten nem igazodik ki rajta, melyik képet, hol kell keresni...

  szep 03, 2017
 • anon

  A nyilvánvaló dolgok, mint például az egészség azért nehezek, mert sok a közhely, például a zöld almába harapó fiatal nő. ha meg elvont fogalmat szeretnél illusztrálni, akkor azért van nehéz dolgod. Én is szeretnék egy bejegyzést arról, hogyan keress konkrét dologhoz képet. lehetne egy esettanulmány valamelyik konkrét szöveghez mondjuk.

  szep 08, 2017

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
8 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.