Képszerkesztési műveletek - fényképszerkesztés és vektorgrafika

Képszerkesztési műveletek, amelyekkel tökéletesítheted a honlapod képanyagát

Képek átméretezése

A digitális kamerával rögzített képek pixelben sok esetben nagyobbak, mint amire a weben szükség lehet. Márpedig minél nagyobb egy kép, annál nagyobb helyre van szükség a tárolására, és annál több időbe telik a letöltése. Érdemes arra törekedni, hogy a kép felhasználási helyétől függően a lehető legkisebb méretben kerüljenek fel a honlapra a képek. Egy listában szereplő bélyegképből sokkal kisebb is elég, míg egy teljes oldal szélességű diavetítés képeire nagyobb méretben lesz szükség.

A felesleges részek levágása a képről - crop művelet

Az is gyakran előfordul, hogy a kép fő témája kis területet foglal el, és a felesleges részletek elvonják a figyelmet a lényegről. Ilyenkor jó szolgálatot tesz az a lehetőség, ha a kép széleit megfelelően levághatjuk. Nem ritka, hogy ez középszerű fotóból kiemelkedő kép születik, ha a megfelelő képkivágással átalakítjuk a kompozíciót.

Képek elforgatása, tükrözése

Gyakori igény a képek tükrözése, vagy az elforgatása is például hangulattáblák vagy fotómontázsok esetében. Néha fontos lehet, hogy egy emberalak merre nyújtja a kezét, merre néz attól fuggően, milyen környezetbe szeretnénk illeszteni a weboldalon.

Több képből egy kép készítése - rétegek

Nagyon fontos funkció egy képszerkesztő program esetében, hogy az egyes képelemeket egymástól függetlenül is képes legyen kezelni. Ilyenkor a teljes kép az alkotó részek rétegeiből áll össze. Például az egyik réteget alkotja az előtérben egy füves rét képe, a másikat a kék ég, a harmadikat pedig a felhők. Az egyes rétegeken külön-külön elvégezhetőek bizonyos transzformációs műveletek. Az egyes képelemek átméretezhetőek, a kép terében eltolhatóak, vagy éppen tükrözhetőek.

Képelemek kivágása

Az egyik leggyakrabban előforduló igény, hogy egy alakot az eredeti hátterétől elválasztva egy másik képen szerepeltessünk. Bannerek, plakátok és termékképek esetén is szükség lehet rá, hogy egy tárgyat vagy emberalakot semleges, esetleg absztrakt háttér előtt szerepeltessünk. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, bizonyos esetekben egyenesen lehetetlen. Azonban vannak olyan célirányos képszerkesztő eszközök, amelyeket pontosan erre az egy feladatra alakítottak ki.

Képek áttűnése egymáson - blending mode

A rétegek egymás mögött helyezkednek el. Kitakarhatja a felső az alsót, de a sorrendjük meg is cserélhető. Vannak olyan grafikai programok, amelyek befolyásolják, hogy a két egymás fölé helyezett képréteg hogyan lépjen egymással kölcsönhatásba. A legismertebb eset, amikor átlátszó a felső réteg, mondjuk egy címoldali diavetítés fotója előtt egy félig áttetsző szövegdobozba kerül a felirat.

A Photoshop esetében ennél sokkal bonyolultabb módon is hathat egymásra két képréteg. Ha érdekel, hogyan, nézd meg a blending mode beállításokról szóló blogbejegyzést.

Képek átszínezése

Néha a fekete-fehér képeknek szeretnénk vintage hatást adni egy kis átszínezéssel, néha egy színes kép árnyalatait kellene eltolni valamilyen irányba, de nagyon népszerűek az ún. duotone hatások is. Ezek azok a képek, ahol a világosabb pixeleket egy élénk szín árnyalataival helyettesítik, a sötétebbeket pedig egy másik szín árnyalataival cserélik le. További magyarázat helyett inkább megmutatom.

Két színárnyalat és a köztük lévő árnyalatok segítségével árnyékolunk

Képek fényviszonyainak megváltoztatása

Ez már tényleg haladó képszerkesztési, vagy inkább képmanipulációs eljárásokat jelent. Van, hogy csak egy alulexponált, sötét képet kellene világosítani, máskor azonban egy érdektelen képből atmoszférával rendelkező alkotás válik a színek és a fények finom állítgatásával.

Fotók retusálása

A klasszikus műtermi fotózás után a pattanások eltűntetése, az apróbb bőrhibák korrekciója a fotós feladata volt. A digitális korban lényegesen egyszerűbb ez a feladat, sőt könnyű átesni a ló túloldalára. Minden ránc eltűntethető, a haj dúsabbá, a bőr simábbá, az orr kisebbé tehető.

A képszerkesztő programok másik nagy családját a vektorgrafikai programok alkotják. Itt olvashatsz arról, mi a különbség a pixeles képek és a vektorgrafika között. Egy képszerkesztő programban keveredhetnek a fényképszerkesztői és a vektorgrafikai funkciók. A vektorgrafikát elsősorban logók, arculati elemek és illusztrációk készítésére használják. Összeszedtem néhány alapvető funkciót, amelyet a vektorgrafikai programok nyújtani szoktak.

Egyenes vonalak és szabályos síkidomok rajzolása

Összefoglaló néven ezeket alakzatoknak nevezzük. Ide tartozik az ellipszis és a kör is. Az alakzatoknak lehet körvonaluk és kitöltő színük.

Műveletek alakzatokkal

Egészen bonyolult rajzokat is meg lehet valósítani az alakzatok egymásra hatásával. Lehet őket egyesíteni, vagy éppen az egyik alakzat kivághat egy részt egy másikból.

Alakzatok tulajdonságainak megváltoztatása

Az alakzatoknak nem csak körvonaluk és kitöltő színük lehet, hanem például egy mintázattal is fel lehet őket tölteni, vagy különböző paraméterek alapján árnyékot is kaphatnak.

Görbék rajzolása

A szabálytalan vonalak ábrázolása sem feltétlenül úgy történik, hogy az egérrel nyomot hagyunk a munkaterületen. Bézier-görbéket például kicsit más eszközökkel tudunk rajzolni. Ha egy program felületet biztosít a Bézier-görbék rajzolásához, akkor a rajz mentésekor ezeket a részeket képletek segítségével tárolja el a grafikai program és nem pixelenként.

Szövegek beillesztése

A legtöbb grafikai anyag képelemek és szöveges részek, feliratok kompozíciójából áll, ezért nagyon fontos, hogy választani lehessen a különböző betűtípusok közül, és különböző méretű, vastagságú betűkkel lehessen megvalósítani a feliratokat. A betűknek is lehet színe, és sok program alkalmas a bekezdések kezelésére is.

Share this post