belvárosi étterem arculatterve

Logó és arculattervezési esettanulmány

Ugye veled is sokszor előfordult már, hogy rájössz minden előzmény nélkül egy probléma megoldására úgy, hogy visszamenőleg képtelen vagy megmagyarázni az ahhoz vezető utat? Állítólag egy sor döntés a tudat legcsekélyebb közreműködése nélkül megy végbe. Ez a lelkes kezdőkkel bizonyára többször előfordul, ezért próbáld meg visszaellenőrizni a folyamatot, verbalizáld a munka közben szerzett élményeket, reakciókat, ballépéseket, váratlan sikereket. Az esettanulmány jó alkalmat ad az önmagaddal való eszmecserére.

A Webdesign Workshop feladata a következő volt: tervezz arculatot egy korábbi logótervezési munkád alapján. Válaszd ki a kedvenc logó verziódat és építs fel belőle egy névjegykártyát, egy levélpapírt. Mutasd be az elkészült munkádat egy mockup segítségével. A korábbi logótervezési munka egy Platán nevű, Budapest belvárosában található étteremnek készült, melynek célközönsége a világban sokat utazó 40 év körüli városi értelmiség. Az étterem könnyű, egészséges fogásokat kínál. Nevét onnan kapta, hogy az egyik falát egy népszerű kortárs festőnő "Platán" című alkotása borítja be.

Esettanulmányom célja egy belső utazás felidézése és rövid naplózása, hogy megtaláljam a nehezen tudatosítható, rejtett részleteket. Bárhova is utazunk, utána jobbára benyomásokat őrzünk, apró részletek ragadnak meg az egész helyett, emlékszünk egy szép utcarészletre, illatra vagy ízre. Ehhez hasonlít az, amikor szeretnéd tetten érni az alkotó folyamat mozzanatait.

Arculatterv a Platán étteremhezMi volt meg először?

A font. Bevallom, hogy semmilyen elképzelésem nem volt a betűválasztással kapcsolatban. Hosszasan nézelődtem a készletek között, vártam, hogy megszólítson az egyik. Mindenesetre a választott font érdekes A betűje rám köszönt és őt választottam: Vonique64.

Egy karakteres font különleges "A" betűvel

A benyomásgyűjtés

A Google képkeresőjébe beírtam, hogy ”New York elegáns éttermei”. Ne kérdezd, hogy miért New York. A találatok között szemlélődtem. Semmi konkrétat nem kerestem. Jellemzőket, vonásokat, egy összefüggő benyomást, látványt, közös nevezőt, ingereket vártam és hagytam, hogy észrevétlenül leülepedjenek. Ez az inspirálódás.

Éttermek, bárok, szórakozóhelyek

Welcome to Platán Restaurant

Beléptem a képzeletbeli budapesti Platán éttermembe. Mivel a festőnő képéről kapta az étterem a nevét, ezért ácsorogtam a kép előtt. Játszottam a gondolatokkal, fantáziáltam a festményről, milyen a keret, ki a festőnő. A képkeret szót és annak jelentését forgattam, jelképként kapcsoltam az étterem leendő imázsához, ízlelgettem, mint szimbólumot. Felbukkant a geometriai minta ötlete és összekapcsolódott a képkerettel.

Geometriai minták. Wanted!

Képzeletteremtő minták utáni szervezett hajsza vette kezdetét. Határozottan emlékszem, sőt bizonyságul ideteszem az egyik letöltött képet, hogy ez megtörtént. Szeretném azt hinni, hogy úgy gördültek egymás után az események, mint a láncon a gyöngyszemek, azonban elárulom, hogy van egy rejtélyes gubanc, mert nem emlékszem, hogy mikor nézegettem a geometriai mintákat. A fordulópont előtt vagy után?

Mivel szeretném, hogy az esettanulmányom csinos legyen, ezért díszítő motívumként felhasználom ezt momentumot és a kronológia miatt itt mutat a legjobban.


A fordulat, avagy az inka minta születése

A képkeret mintája a PLATÁN szó forgatásából jött létre. Az Inkscape ingyenesen letölthető vektorgrafikai programban dolgoztam. Két napig nyúztam szegény PLATÁN szót, klónoztam, sorozatokat csináltam, forgattam, tükröztem, eltoltam. Eredménytelenül. Aztán újra nekiláttam és egyszer csak ott volt előttem egy gyönyörű minta. Kirajzolódtak érdekes éttermi eszközök: különös alakú poharak és talpas tányérkák.

A logó

A következő két logóverzió született. A jobboldalit választottam az arculattervezéshez.


Vajon miért vetettem el a baloldali verziót? A válasz egyszerű: mert Katának jobban tetszett a másik. Ezen kívül azért, mert ázsiai porcelán csészécskék jutottak eszembe róla, melyekben zöld tengeri moszatok, algák meg nyers halak vannak porciózva. Már csak két pálcikát kell gyártani az A betű szárából és kész is a menő sushi bár logó.

Bár a jobboldali logónál is befigyel Winnetou az indián etnikai motívummal, azonban ennél a verziónál tágabbnak reméltem a mozgásteret az arculat felépítéséhez.

A mockup

Irigykedve néztem a psd állományokat, de még hozzá sem mertem nyúlni a Photoshophoz. Ezért újra az Inkscape programot használtam, mely svg (Scalable Vector Graphics) fájlkiterjesztéssel dolgozik. Összesen egyetlen egy svg kiterjesztésű branding mockup-ot találtam az interneten, úgyhogy nem volt sok választásom. Íme, ő az.
Újabb inspirálódási szakasz vette kezdetét. Éttermi mockupok-ban gyönyörködtem. Étlapokat, borlapokat nézegettem. Tanulmányoztam, hogyan kell árnyékot csinálni. (No nem ábrázoló geometria szintjén, hanem ősi megfigyelős módszerrel).

Egy jó mockup feldobja a bemutatott munkát

Forrás: www.cssauthor.com

Játék a mintával

Játszani kezdtem a mintával. Különböző betűkombinációkat, elforgatásokat használtam. Sokoldalú és számtalan variációs lehetőség született. Láttam benne az észak-amerikai bennszülött indián törzs szőttesét és totemoszlopát. Vagy egy fülledt marokkói hálószoba paravánját, ablakrácsát.

Újabb asszociációk

Hogyan készültek az evőeszközök?

A véletlen szülte őket, mert nagyon üres volt a mockup jobb felső sarka és csupán szerettem volna kitölteni ezt a tátongó fehér területet. Ezért kerestem egy beépíthető elemet. Így született a kanál, villa, kés és végül nagyon örültem, mert a minta fehér színben való érvényesülését is be lehet mutatni vele.

1. Az internetről letöltöttem egy evőeszközös png képet.
2. Bitképet vektorizáltam Inkskape-ben
3. A kapott vektoros grafikát csinosítgattam (hegyessé tettem a villa hegyét)
4. Az inka-mintával körülvágtam (Set clip)
5. Árnyékot készítettem


A végeredmény

Arculatterv a Platán étteremhezShare this post

Hozzászólások (1)

 • anon

  Nagyon szép, gratulálok!

  már 13, 2018

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
9 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.