lovagi erények az üzleti vállalkozásoknál

Ötlettől a cégig - vállalkozói káma szútra

A diplomám megszerzése után 15 évet töltöttem a nemzetközi vállalatok szamárlétrájának megmászásával. Az elmúlt 5 évet azonban már saját vállalkozásom építésének szenteltem. Az egyetemi évek alatt nagyon világos és idealista képet alakítottam ki a céges világról. Valami ilyesmi élt a fejemben.

A legjobb fog győzni
A képességek és a teljesítmény alapján dől el az előrejutás.

Hittem a meritokratikus rendszerekben.

A verseny sportszerű
A konkurenciaharc lovagi eszmények alapján történik.

Hittem a tökéletes piaci mechanizmusban.

A tervezés pontos
A tervezés matematikai pontosságú.

Hittem a kiszámítható világban.

A döntések logikusak
A döntések teljesen logikus alapokon nyugszanak.

Hittem a racionalitásban.

No ez csak azt mutatja, hogy a tanáraimnak fogalmuk sem volt mi történik az egyetem falain kívül. Úgy kezdtem a karrierem építgetésébe, hogy a tényleges játékszabályokat csak menet közben ismertem meg. A saját tapasztalatom azt mutatta, hogy kapcsolatok, szimpátiák és puszta véletlenek összjátéka alapján dől el az előmenetel, a konkurenciaharc pedig nemtelen. Kusza érdekviszonyok, utólagos tervezéssel alátámasztott előzetesen meghozott döntések jellemezték még a nagy nevű nemzetközi cégeket is.

Csalódott voltam, de egyre erősödött bennem a hit, hogy van egy másik világ is – egy jobb és szebb – a saját vállalkozás világa. Hiába sikerült a vállalati hierarchiában a csúcsra kapaszkodnom, egyetemi tanáraim korábbi hibájához hasonlóan nekem sem volt halvány lila elképzelésem sem erről a titokzatos másik világról. Klasszikus tévedésről van szó: beleestem a mások kertje mindig zöldebb ősi feltételezésébe. Az ideális üzleti világról alkotott álmot így még egy darabig őrizgethettem magamban. Egészen addig, amíg kisvállalkozó nem lettem.

Hogy jön ide a káma szútra?

A címhez visszatérve: kisvállalkozóként a saját céljaim elérése érdekében - legyen szó szervezeti, vállalati, vállalkozói célokról - hihetetlenül nyakatekert pozíciókban kell a napi tevékenységemet elvégezni, sőt ehhez még jó képet is kell vágni.
A célom ezzel a sorozattal

Az utánam jövők életét szeretném egy picit könnyebbé tenni pár gyakorlati tapasztalat, ne adj isten tanács megosztásával. Mindazokét, akik jelenleg gondolkoznak egy másik, egy jobb és szebb világról, egy saját vállalkozás alapításáról. Vagy esetleg már van is egy vállalkozásuk, de egyedül vannak a problémáikkal.

Nem, nem akarok semmit eladni. Nem, nem akarok senkit megvenni. Nem, nem kerül semmibe. Csak egy kis segítség önkéntes alapon. Hátha ér valamit… Hiú vagyok és gyarló. A pozitív visszajelzéseket újra és újra elolvasom. Mutogatom a barátaimnak. Ha érdekli őket, ha nem és a merített energiából írom meg az újabb fejezetet. A trollok pedig kíméljenek.

Felelősség

Direkt hülyeséget nem írok. Csak a tapasztalataimat, a véleményemet. Számomra hasznosnak bizonyultak, de azért ezek alapján ne zálogosítsátok el a házat, hogy beindítsátok a saját vállalkozásotokat. Mindennek nézzetek utána, mert a felelősség a tietek. Mint mindig és végig, amíg saját vállalkozásban gondolkodtok.

Itt olvashatod a teljes sorozatot

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.