Photoshop tutorial - Tükröződés vízfelszínen Photoshop-ban

Photoshop tutorial - Tükröződés vízfelszínen Photoshop-ban


A fodrozódó víztükör játékává tenni tárgyakat csábító vizuális kihívás. A csendes víztükör mindig merengő, meditatív hatást vált ki. Egy folyamatos felületi mozgásérzet alakul ki, egy enyhén rezgő, úszó fényjáték, amely bársonyossá, megnyugtatóvá, elgondolkodtatóvá teszi a képi kompozíciót. Tanuljuk meg, hogyan valósíthatjuk meg a realisztikus vizes tükröződő hatást Photoshop-pal.

A vízben tükröződő tárgyak hullámzó, fénytörő mintázata mozgásérzetet keltA fenti kép elkészítéséhez egy ingyenesen hozzáférhető fotót használtunk, mely letölthető erről a linkről.

A kiindulási kép1 A fotó előkészítése

Nyisd meg a fenti fotót a Photoshopban. A fotó paraméterei a következők: 1920 px * 1276 px (Felbontás: 300 dpi).
Nevezd át a réteget: Ceruza fotónak.


A hátteret lecseréltük feketére. Ez a lépés opcionális, akkor is csodaszép lesz az eredmény, ha meghagyod az eredeti kék hátteret.


Ha úgy döntesz, hogy lecseréled a háttérszínt, akkor lépj a menüsorról a Kép>Korrekciók>Színcsere (Image>Adjustments>Replace color) párbeszédpanelre. A plusz jeles pipettával vegyél színmintát a fotó kék hátteréből. Lent állítsd a Világosságot -100-ra és kattints az OK gombra.

Lecseréljük a hátteretAmint látod, minden világoskék pixel lecserélődött feketére. Bár ezzel a lépéssel „beáldoztuk” az egyik világoskék ceruzát is, hiszen azon is lecserélődött a szín feketére. Egy kicsit korrigálhatsz a Színezet/Telítettség (Hue/Saturation) lehetőségeivel.

Alakíts a SzínezetenA menüsorról válaszd a Szerkesztés>Átalakítás>Függőleges tükrözés (Edit>Transform>Flip vertical), ezzel tükrözzük a képet függőlegesen.

Függőleges tükrözésMost levágunk a képből. Kattints az eszköztáron a Vágás eszközre (Crop Tool ). A fénykép szélein megjelenik a vágási keret. A alsó-középső fogantyút mozgatva állítsd be a vágási keretet egészen a ceruzák hegyéig, úgy, ahogyan az alábbi fotón látod. Majd nyomd meg az Enter gombot.

Vágj le a kép magasságábólKonvertáld Intelligens Objektummá (Convert to Smart Object).

A menüsorról kattints a Kép > Rajzvászon mérete… (Image>Canvas Size…) lehetőségre. Rajzvászon mérete paranccsal növelhetjük vagy csökkenthetjük a kép körüli területet.
A felugró párbeszédablakban állítsd be a következőket.

 • A legördülő menüben válaszd a Százalék-ot (Percent). Automatikusan 100-ra fog váltani az érték.
 • A Magasságot (Height) állítsd 200-%-ra.
 • A Szerkesztőpontok közül kattints a függőlegesen felfelé mutató nyílra.
 • Kattints az OK gombra. (Ha visszaállítod pixel-re, akkor látod, hogy a mérete: 1920 * 1420 px lett).


Rajzvászon méretének beállítása

Ezt az eredményt kell látnod.Készíts egy másolatot a rétegből (Ctrl + J).
A másolt rétegen állva Szabad átalakítással (Free Transform) (Ctrl + T) gombbal a felső-középső méretező fogantyút fogd meg és húzd lefelé, amíg el nem éred a rajzvászon alsó szélét. ENTER gomb megnyomásával fejezd be a műveletet.

Duplikáld és húzással mozgasd el .Íme az eredmény.
Húzd ezt a másolt réteget a Ceruza fotó réteg alá és nevezd el Tükröződésként.


A rétegpanelen rendezzük a rétegeket

2 Víztükröződés előkészítése


A Tükröződés rétegen állva nyisd meg a menüsorról a Szűrő>Életlenítés>Bemozdulás (Filter>Blur>Motion blur) opciót. A felugró párbeszédablakban állítsd be a következő paramétereket.

 • Szög (Angle): 90 fok
 • Távolság (Distance): 10 px.


Motion blur paraméterei


Most kapcsold ki a Tükröződés réteg láthatóságát (a réteg melletti szem ikonra kattintva). Hozz létre egy új réteget és tedd a Tükröződés réteg alá, nevezd el Vízfelszínnek.


Ezt a réteget kitöltjük egy szép kék színnel.(Ha a hátteret meghagytad az eredetiben, akkor válaszd ki a háttérszín kék színét, és azzal dolgozz tovább). A rétegen állva nyisd meg az Szerkesztés>Kitöltés (Edit>Fill ) opciót és a Tartalom (Contents) legördülő menüből válaszd Szín (Color)-t. Válaszd a # 296fb7 színt és kattints az OK gombra.


Vízfelszín előkészítése

Az eredmény a következőMenj a Tükröződés rétegre, kapcsold vissza a láthatóságát. Kattints az Intelligens szűrő (Smart filter) maszk bélyegképére.
Az eszköztárról válaszd a Színátmenet eszközt (Gradient Tool), legyen Lineáris színátmenet (Linear Gradient). A színátmenet készletből válaszd az „Előtérből átlátszóvá” Foreground to Transparent színátmenetet.

Válassz színátmenetetHúzz felfelé függőlegesen színátmenetet: alul-középen legyen a kezdőpont. A végpont: a fotó felénél, középen. Most még nem látható eredményt, csak az intelligens szűrő maszkján érzékelhető, hogy színátmenetet helyeztünk el.
A Tükröződés réteghez adj egy Rétegmaszkot (Add Layer Mask) és a maszk bélyegképén állva ismételd meg ugyanezt a színátmenetet.

Az eredmény a következőEzután úgy egyesítjük a Tükröződés és Vízfelszín rétegeket, hogy a Shift gombot lenyomva tartva rákattintasz mindkét rétegre. (Ezzel kijelölöd mind a kettőt).


Majd jobb klikk, és kattints a Konvertálás intelligens objektummá (Convert to Smart Object) lehetőségre.

Az új réteg is "Tükröződés" legyen.Két réteggel dolgozunk tovább

3 Fénytörési térkép

Nyiss egy új Photoshop dokumentumot. Az új dokumentum paraméterei ugyanazok legyenek, mint a megnövelt kép mérete: 1920 px * 1420 px (Felbontás: 300 dpi).

Győződj meg róla, hogy az Előtér/Háttér festőszínek az alapértelmezett Fekete/Fehérre vannak állítva.(A „D” gomb lenyomásával a Foreground/Background color –t visszaállítja az alap fekete/fehér kombinációra. )

1.lépés

Válaszd a Szűrő>Zaj>Zaj hozzáadása (Filter >Noise>Add Noise…) lehetőséget. A felugró ablakban állítsd be a következő értékeket


2.lépés

Ezután válaszd a Szűrő> Életlenítés>Gauss-életlenítés (Filter>Blur>Gaussian Blur) lehetőséget. Állítsd a Sugarat (Radius): 2,0-re.


3.lépés

Kattints át a Csatornák (Channels) panelre. Válaszd ki a Vörös (Red) réteget, kattints rá. Most csak ennek a rétegnek a láthatósága aktív, a többi csatorna nem.

4.lépés

Ezután menj a menüsorról a Szűrő>Stilizálás>Domborítás (Filter>Stylize>Emboss) opcióra a és a felugró ablakban állítsd be a következő paramétereket:


5.lépés

Kattints újra a Csatornák (Channels) panelre. Válaszd ki a Zöld (Green) réteget, kattints rá.

6.lépés

Ismét menj a menüsorról a <Szűrő>Stilizálás>Domborítás (Filter>Stylize>Emboss) opcióra a és a felugró ablakban állítsd be a következő paramétereket:


7.lépés

A fenti lépések után kattints a Csatornák (Channels) közül az RGB rétegre, ekkor újra aktívvá, láthatóvá válik az összes csatorna.

8.lépés

Lépj vissza a Rétegek (Layers) panelre.
Lekicsinyítjük a nézetet. Nyisd meg az Ablak>Navigator panelt és a csúszka segítségével kicsinyítsd le 10-11%-ra a nézetet. (Ne felejtsd el a háttérréteget szerkeszthetővé tenni: húzd le róla a lakatot a kuka ikonra.)

9.lépés

Kattints az Szerkesztés>Átalakítás>Perspektíva (Edit>Transform>Perspective) opcióra. Megjelenik a szokásos méretező. A méretező jobb alsó fogantyúját húzd el jobbra. Addig húzd, amíg a fenti menüsorban az Sz (W) betűnél számláló 1500%-ra nem ugrik. Ez az érték a vízszintes méretezés mértékét mutatja. Ha ezzel készen vagy, nyomj egy Enter gombot.

10.lépés

Ezután nyomj egy Ctrl+T gombot, azaz ismét a Szerkesztés>Szabad alakítással (Edit>Free Transform) méretezőjét hívjuk elő. Kattints a felső-középső fogantyúra és kb. a feléig nyomd össze a képet. Enter gombbal nyugtázd a műveletet.

Nagyítsd vissza a nézetet, íme, az eredmény:

10+1.lépés

Elkészültünk a fénytörési térképpel. Elmentjük: kattints a menüsoron a Fájl>Mentés másképp… (File>Save as…) és mentsd el .PSD fáljként, nevezd el fénytörési térképnek. Ezután be is zárhatod ezt a Photoshop dokumentumot, nincs rá szükségünk.

4 Ceruzák visszaverődése a víztükrön

Menjünk vissza az eredeti ceruzás dokumentumunkba. Legyen a Tükröződés réteg aktív. Lépj a menüsoron a Szűrő>Torzítás >Fénytörés… (Filter>Distort>Displace…) parancsra. A felugró ablakon állítsd be a következő paramétereket:

 • Vízszintes skála (Horizontal scale): 30
 • Függöleges skála (Vertical scale): 60
 • Méretre nyújtás (Strech to Fit)
 • Szegélyképpontok megismétlése (Repeat Edge pixels)

Kattints az OK gombra.Ekkor megnyílik a fájlkezelőd, ahol keresd meg az imént fénytörési térképként elmentett PSD fájlt. Jelöld ki és kattints a Megnyitásra. Az eredmény a következő.

5 Korrekciók

Egy vékony csík keletkezett a két fotó között. Ezt 2 lépésben eltüntetjük.

1.lépés

Maradunk a Tükröződés rétegen. Szabad átalakítás (Free Transform) Ctrl + T gombbal a méretezőnél megfogva kissé ’feljebb’ húzzuk a képet.
Majd a réteget duplikáljuk (Ctrl+J).

2.lépés

 • Hozz létre egy új réteget, tedd legfelülre.
 • Az eszköztárról válaszd a Téglalap kijelölő eszközt (Rectangular Marquee Tool) és készíts egy keskeny kijelölést a két fotó találkozásánál.
 • Válaszd a Kijelölés>Módosítás>Lágy perem (Select>Modify>Feather). A felugró ablakban állítsd be a Lágy perem sugarát (Feather Radius): 20 px-re.
 • Töltsd ki a kijelölést feketével.
 • A réteg Keverési módját (Blend mode) állítsd Lágy fényre (Soft light) és a Fedettséget (Opacity) vedd vissza kb.90 %-ra.

A végeredmény:

Ha a meghagytad az eredeti hátteret, akkor is gyönyörű lesz a Photoshop hatás:

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
8 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.