Szunnyadó tehetség, kreatív képességek

Szunnyadó tehetség

Úgy akarod leélni az életed, hogy a benned lakó tehetségről senki ne tudjon? Hogy a legszebb, legigazabb, legteljesebb önmagad ne tudjon felszínre törni? Választás kérdése, hogy alacsonyabb energia-szinten, kevesebb örömmel, a középszerűség mocsarába süllyedve élsz-e, vagy megpróbálod az ajándékként kapott tehetséged fejleszteni és megélni. Tekintheted magad a Föld legbonyolultabb biológiai rendszerének, vagy hiheted, hogy Isten adományozta a képességeidet. Egyben azonban biztos lehetsz. Egyedi vagy és megismételhetetlen.

Csíkszentmihályi Mihály a magyar származású, világhírű pszichológus boldogságot kutató megfigyelés-sorozata több, mint egy évtizedet ölelt át. Azt tapasztalta, hogy azok az emberek a legboldogabbak, akik sok energiát fektettek a képességeik csiszolásába, és aztán óriási örömmel gyakorolták, amiben jók lettek. Valószínűleg azért olvasod most ezt az írást is, mert az átlagosnál tehetségesebb vagy, nagyobb alkotásvágy szorult beléd és ösztönösen magadhoz vonzod a kreatív témákat. Mindig is kerested azokat a területeket, amiben megnyilvánulhatna ez a tehetség.

Amikor felépítettem a Startvonal Webdesigner Tanfolyamot, akkor már túl voltam Csíkszentmihályi Flow című könyvén, sőt cikket is írtam a pozitív pszichológia témaköréről a Pszichében.

Olyan közeget szerettem volna létrehozni, ahol önmagadról is érdekes dolgokat tudhatsz meg. Ahol kiderül, milyen területen vagy igazán tehetséges, mik az erősségeid, miben leszel közepes.

Öt témakörbe merülünk bele az egy év leforgása alatt. Programozás (+ sitebuilding), webdesign, UX tervezés, online marketing (+ szövegírás), webgrafika. Érdekes figyelni, ahogy az emberek bizonyos témáknál felragyognak és profikat megszégyenítő alkotásokat hoznak létre szinte már az első hónapban. Más témáknál csak sok gyakorlás után érik be a gyümölcs, és hónapokkal később születnek kiforrott munkák.

Önismeret, a legbecsesebb kincsed

Az iskolarendszer legnagyobb problémájának éppen azt látom, hogy nem helyezi a gyerekeket olyan szituációkba, ahol bármit is megtudhatnának a saját képességeikről. Sem a középiskolában sem az egyetemen nem tudnak olyan közeget teremteni, ahol a csapat munka átélhető. Csak az első munkahelyeden fog kiderülni, hogy mekkora a munkabírásod, hogy tűröd a stresszt, mit kezdesz a felelősséggel, hogyan teremtesz kapcsolatot másokkal. Bizonyított, hogy az egyik vezető siker faktor a kommunikációs készség. Hiába vagy jó szakember, ha nem tudsz másokat meggyőzni, ha nem tudsz prezentálni, kevésbé leszel sikeres.

Nem volna szabad elfeledkezni a gyerekkori vonzalmakról sem. Egy állandóan mókázó, kifelé forduló gyerek, aki a gimis zenekar frontembere nem biztos, hogy egy szoftverfejlesztő cég programozójaként hosszú távon boldog ember lesz. Nem azért, mert nem tud megtanulni programozni, hanem mert óriási, az alkatából következő örömforrásoktól vágja el magát. Ha racionális okokból egy jól fizető szakma felé mozdulsz és nem veszed figyelembe a mélyben húzódó vágyaidat, vagy a saját személyiség vonásaidat, akkor előbb-utóbb elégedetlen leszel.

Komócsin Laura coach mesélte egy interjú során, hogy milyen gyakori jelenség a pályamódosítás. A szakmájukban sikeres, jól kereső emberek egyik pillanatról a másikra váltanak. Mert olyan területeken is lehetsz sikeres, amelyek nem adják meg a kiteljesedettség és a boldogság érzetét hosszú távon. Ilyenkor gyakori, hogy az évtizedeken át elhanyagolt, gyerekkori vágyak és tehetség a felszínre tör és valami olyasmibe kezdesz, amivel a legjobban szerettél volna foglalkozni. A pályaválasztás már régen nem egy életre szól, de azért sok buktató és kudarc elkerülhető, ha pontos válaszaid vannak az ehhez hasonló kérdésekre.

Van matematikai érzéked?

Szeretsz elemezni, levezetni, analizálni?

Elementáris erővel vonzanak a színek és a formák?

Jól írok? Érzelmekről vagy gondolatokról sikerülnek jobban az írásaid?

El sem tudnád képzelni az életem saját blog nélkül?

Jó a képérzéked?

Hogy kezeled a kockázatot?

Felelés, közönség, szereplés szorongást okoz a számodra?

Milyen hatással van rám a felelősség?

Hogy viselkedek időnyomás hatására?

Bírom a kritikát?

Milyen kudarcot feldolgozó mechanizmusaim vannak?

A monoton munkák, az adminisztráció mennyire fárasztanak?

Zavarba jössz a kreatív feladatoktól? Vannak ötleteid?

Parti arc vagy? Könnyen teremtesz kapcsolatot a telefonon kívüli világban is?

Inspirálnak a versenyhelyzetek vagy lebénítanak?

Mennyire igényled, hogy te irányíts? El tudsz viselni ellenvéleményt? Hol állsz a dominancia skálán?

Befolyásolható vagy? Képes vagy együttműködni másokkal?

Empátiás készséggel hogy állsz? Bele tudsz helyezkedni mások nézőpontjába?

Mekkora a teherbírásod? Milyen időközönként van szükséged pihenésre a nap folyamán? Mikor kell egy teljes hétre kikapcsolnod?

Milyen feladatok okoznak a legnagyobb örömet az életben?


Munka közben nem érezheted jól magad - de igen

Még mindig erősen él az a hiedelem a magyar társadalomban, hogy csak olyan tevékenységért fizetnek pénzt, ami stresszes vagy unalmas. Hihetetlen, hogy még mindig hány emberben él ez a téveszme. Különösen gyanús az alkotás, a mondén szabadúszó életforma, amikor valaki mondjuk egy kávéházban kezdi a munkanapot. Könyörgöm, a művész-kispolgár szembeállítás elmúlt száz éves, ideje lenni eltemetni végre.

Soha olyan könnyű nem volt kreatív munkából megélni, mint a XXI. században. Soha nem értékelte ennyire a társadalom a kreatív elméket és a kreatív munkát, mint ma.

Egy jó grafikai érzékkel rendelkező ember számtalan jól fizető állás közül választhat, feltéve, hogy megszerzi azt a modern tudást, ami ezt a tehetséget valódi fizetőeszközzé változtatja. Bárki árulhatja a rajzait a nemzetközi online piacokon, és a profi grafikai szoftverek is karnyújtásnyira vannak. Soha ilyen kényelmesen és olcsón nem lehetett szaktudást szerezni, mint az internet megjelenése óta. Lehetsz webdesigner, illusztrátor, front-end programozó még akkor is, ha lekésted az egyetemet, vagy már munka közben akarod tovább képezni magad. Persze ehhez bátorság kell, céltudatosság, és rengeteg munkával töltött hétköznap.

Szunnyadó tehetséggel is lehet élni. Az én anyukámnak például egy egész élet kevés volt az igazi kibontakozásra. Csak a hozzá legközelebb állók érzékelték ezt a felszín alatt izzó, titokzatos erőt. A szívembe égett az a szomorúság, ami a szunnyadó, ki nem élt tehetséget körbelengi. A regény, amire egész életében készült, sosem íródott meg.

Én nem akartam így élni. Nekem a levegőnél jobban kellettek az olyan pillanatok, amikor kompromisszumok nélkül önmagam lehetek.

Hiába lehetett webfejlesztőként vagyonokat keresni, én képekkel szerettem volna foglalkozni. Hiába volt óriási presztízse egy 600 fős cég rendszertervezőjének lenni, én színekkel és formákkal szerettem volna JÁTSZANI. Hát most itt vagyok, valahol félúton a két világ között.

Share this post

Hozzászólások (2)

 • anon

  41 évesen jutottam el oda, hogy abból a középszerű mocsárból ahol élek, amiért 27 évig tanultam, kimeneküljek. Belülről feszít a vágy, hogy a bennem lévő kreativitást végre megéljem. Eljön az a pont, hogy úgy érzed szabályosan beleőrülsz ha nem törhetsz ki ebből a mókuskerékből. Kérdés, hogy merre induljak el, ha több irányba húz a szívem, és nem tudok dönteni?

  okt 05, 2018
 • anon

  Egy ilyen nagy váltást nem szabad indulatból megkezdeni. nekem az vált be, hogy kipróbáltam először kicsiben, amit elképzeltem. Elvállaltam a fő állásom mellett kisebb munkákat, újságírást tanultam, más szerepbe kényszerítettem magam, de nem vágtam el azonnal az összes gyökeremet. Saját magamnak is meg kellett érnem az új szerepkörökre, és több éves előkészítés után jutottam el odáig, hogy felmondjak.

  okt 11, 2019

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
12 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.