A vintage webdesign stílus elemei

Webdesign stílusok alkotóelemei

Az alábbiakban azt a 4 fő webdesign típust mutatom be, amelyek a legjellemzőbbek és a legelterjedtebbek napjainkban. A honlap célközönségétől, a termék fajtájától, az iparági jellemzőktől, de még a konkurencia webes megoldásaitól is függ, hogy az alap stílusok közül melyikre teszed a voksod.

Retro webdesign stílus

A retro eredetileg az 1910-1930-as időszakot megidéző stílus volt, azonban ma már sokkal tágabb értelemben használjuk ezt a kifejezést. Minden olyan stílust jelölhet, amely évtizedekkel ezelőtti látvány-elemekhez nyúlik vissza. Így a hatvanas évek cicás napszemövegére, miniszoknyájára, vagy a hetvenes évek tört színeiben pompázó geometrikus mintáira is használjuk a köznyelvben a retro kifejezést.

A webdesignban is előszeretettel használjuk a múltat idéző stílus-elemeket, azonban a hatás akkor lesz igazán professzionális, ha egy évtizedből merítünk, és nem keverünk több korból származó elemeket. ehhez a stílushoz jól illenek a kicsit anyagszerű hátterek, a papírt, a fát, a textileket idéző mintázatok. A színek tompábbak, törtek, sokszor valódi textil-mintákat utánzó részletmegoldásokat figyelhetünk meg. A címsorok rajzolt betűtípussal az igaziak. A koptatott hatás szinte kötelező:- mintha táblára rajzolnánk krétával, vagy mintha egy ládára festett betűket látnánk.

Az illusztrációként használt fotókat sokszor megsárgítják, vagy kerettel látják el a valósághű hatás érdekében.

Retro stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek


Retro stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek

Készítette: Kocsis Kata

Vintage webdesign stílus

Hivatalosan az 1950-1980-as évek stílusát idéző tárgyakat, weboldalakat, ruhákat nevezzük vintage stílusúnak. De itt is megfigyelhető, hogy a köznyelvben egy kicsit a romantikusabb, vidékiesebb árnyalatot kapott ez a kifejezés. Virágos tapétákat idéző hátterek, a lányregények telt színeiben pompázó csíkos és pöttyös hátterek, rózsaszínes, vagy más pasztell színeket előszeretettel alkalmazó paletták jellemzik. Az írott betűtípusok, a lendületes ívekkel megrajzolt, szép, kalligrafikus írás nagyon jól áll ennek a stílusnak. A fotók és a grafikus illusztrációk egyaránt kiemelhetik a stílus jellegzetességeit.

Vintage stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek


Vintage stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek

Készítette: Kocsis Kata

Grunge webdesign stílus

A kopott, a szakadt, a hippi stílus megfelelője a webdesign-ban. Van egyfajta vagányság, szabadság-érzete, ami miatt a fiataloknak szóló website-okon nagyon bejön. Végletekig fokozott anyagszerűség jellemzi, de ezt nem szabad összetéveszteni realizmussal. A hátterek kopottak, foltosak, a jellegzetes paletta föld színekből tevődik össze, esetleg egyetlen élénk vezető-színnel. A címsorok betűi kövérek, kiszínezhetőek, a tábláról a krétát már kicsit lekoptatta az idő. Illusztrációként sokszor montázsokat használnak, a régies képkeretek, a mesterségesen roncsolt képek is erősíthetik a hatást. Bár sok retro webdesign elem felhasználható ebben a stílusban is, itt nem a múlt idézésen van a hangsúly. Nagyon modern is lehet az összhatás, különösen, ha elkerüljük a tipikusan retro palettákat.

Arra kell egy kicsit a használatánál vigyázni, hogy a nagy megbízhatóságot, komolyságot, bizalmat követelő iparágakban, illetve a higiéniát feltételező területeken balul üthet ki.

Ha érdekel, milyen stílusok hozhatóak összefüggésbe a grunge stílussal, nézd meg a blogon a A grunge webdesign stílus rokonsága című blogbejegyzést. A steampunk, a western és a kalóz stílusnak természetesen meg van a maga kultúrális eredete, de bizonyos értékek mind a négy esetben érzékelhetőek a vizuális elemek mögött.

Grunge stílusú hátterek, fontok, grafikai elemekKészítette: Kocsis Kata

Modern webdesign stílus

Letisztult, kevés tetten érhető design elemet tartalmazó webdesign stílus, amely gyakorlatilag bármely témakörben használható. Nagy hangsúlyt kapnak a modern, jól olvasható, elegáns fontok. A szövegek nyomtatott anyagokat idéző elrendezése olyan érzetet kelt, mintha kiadványszerkesztővel készültek volna az oldalak. A fotók professzionálisak,nagyvonalúak, sokszor műtermiek. Az ikonok egyszerűségre törekvőek, a szalagos címsor kiemelés, a blokkok hátterezése nem jellemző. Inkább a fehér terekkel és a különböző méretű fontokkal operálnak.

Modern stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek


Modern stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek

Készítette: Kocsis Kata

Share this post

Hozzászólások (1)

 • anon

  Eddig nem gondolkodtam el mélyebben azon, hogy mit is jelentenek ezek a stílusra vonatkozó jelzők. Valahogy csak éreztem, hogy valami modern, vagy letisztult. De így ennek a fényében sokkal tudatosabban figyelem a weboldalakat :)

  feb 02, 2017

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
14 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.