Webdesigner lettem

Zsófi, akinek volt, hogy a hatéves fia segített a logótervezésben


-Honnan jöttél, mivel foglalkoztál korábban, hol dolgoztál?

Mindig is két terület volt, ahol igazán otthon éreztem magam. Az egyik a reál tárgyak (matematika, fizika) világa, a másik az alkotás.

A továbbtanulás során az előbbire alapoztam, mert világéletemben azt hallgattam a szüleimtől, hogy a rajzolásból nem lehet megélni. Ezért a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karára mentem tanulni, a diploma után pedig statikusként dolgoztam egy építőipari nagyvállalat tervezőirodájában.

Tényleg szerettem a szakmát, de nem láttam benne azt a perspektívát, amiben megvalósíthattam volna önmagam. Már akkor tervben voltak a gyerekek, és azt pontosan tudtam, hogy mellettük nem lehet napi 10 órában karriert építeni, részmunkaidőben pedig ezen a területen (is) lehetetlen érvényesülni. Így már akkoriban felmerült bennem, hogy nem ezt a szakmát fogom űzni a nyugdíjas éveimig.

Zoobeedoo kisarculat. Tervező: Varga Zsófia
Zoobeedoo kisarculat. Tervező: Varga Zsófia

- Mikor és hogyan vetődött fel benned a webdesign tanulás ötlete?

A kisebbik gyermekem egyéves kora körül kezdtem el azt érezni, hogy muszáj valamit kezdenem magammal, különben teljesen kiégek. Imádok anyának lenni és teljesen magaménak éreztem mindig ezt a szerepet, de annyira hiányzott már, hogy az agyamat is használjam, hogy ettől kezdtem rosszul érezni magam.

Akkoriban sokat varrtam és vektorgrafikus online kurzust kerestem, mert szerettem volna a gyerekeknek mintát tervezni. Keresgélés közben futottam bele az egyik webdesign tanfolyamba. Elkezdtem jobban elmélyedni a témában, a kurzusokban, és rájöttem, hogy ez az a terület, ahol a reál tárgyak és művészet találkoznak. Itt mindkettővel foglalkozhatok egyszerre.

Konyssa ékszer logótervezés.Tervező: Varga Zsófia
Konyssa ékszer logótervezés.Tervező: Varga Zsófia

- Hogy érezted magad a tanfolyamon? Milyennek találtad az online tanulást? Könnyű vagy kifejezetten nehéz volt a tanfolyam a számodra?

Korábban is szerettem tanulni, mindig jó eredményeim voltak, de kifejezetten nehéz volt számomra beilleszkedni abba a bizonyos „keretbe”. A mai napig fizikai fájdalmat érzek, ha olyasmire kell koncentrálnom 45 percig, ami egyáltalán nem köt le.

Pont ez tetszett az online tanulásban. A saját tempómban haladhattam, akkor ültem le és akkor álltam fel, amikor én akartam. Ami könnyebben ment, vagy kevésbé fogott meg, azon gyorsan átrágtam magam, amit pedig érdekesebbnek találtam, abban volt időm elmélyedni, hiszen nem sürgetett senki.

Ráadásul sokkal összeegyeztethetőbb volt a magánéletemmel, mint bármilyen más tanulási lehetőség. Minden anya tudja, hogy két kisgyermek mellett csendes perceket is nehéz találni, nemhogy órákat. Az leckéket a telefonomról is tudtam olvasni altatás közben.

Engterv építész iroda honlapja. Webdesigner: Varga Zsófia
Engterv építész iroda honlapja Webdesigner: Varga Zsófia

- Nehezen jöttek az első megbízások? Gondot okozott beindítani a vállalkozást?

A tanfolyam megkezdése után fél évvel jött az első megbízás, amin nagyon meglepődtem. Gyakorlatilag pár hónap alatt a megrendelésekből és a pályázatokból visszajött a tanfolyam ára.

Az első megrendelések között volt egy logó megrendelés, ahol puli kutyát kellett rajzolni. Ezt persze látták a gyerekek is. Azóta, ha megkérdezik tőlük, hogy a szüleid mit dolgoznak, akkor apa építész, anya meg kutyát rajzol… Remélem idővel tudom majd ezt a képet pontosítani a fejükben.

Oviapp.hu logótervezés. Tervező: Varga Zsófia
Oviapp.hu logótervezés. Tervező: Varga Zsófia

Utána is igyekeztem tanulni, fejlődni, minél több megrendelést szerezni, kapcsolatokat építeni. A gyerekek mellett az elején nagyon nehéz volt, és még most sem könnyű. Ugyanis 3,5 év GYES után a szókincsem nagy részét a kaki, pisi, tejcsi, hami szavak alkották. Kifejezetten kihívást jelentett újra felvennem a kommunikációban a „felnőtt” vonalat. Emiatt eleinte kimondottan örültem, hogy az ügyfelekkel írásban lehet kommunikálni, ma pedig már természetesen nyugodt szívvel telefonálok bárkivel.

Szóval nem volt könnyű, de a munka öröme és a sikerélmények kárpótoltnak minden fáradtságért. Mostanra letisztult az is, hogy ebben a szerteágazó szakmában milyen területekben szeretnék elmélyedni, és ebben a tanfolyam és Kata mentorálása nagyon sokat segített.

A rajz és a design mindig is része volt az életemnek, a weboldalkészítés viszont egy teljesen új terület volt számomra. Nagyon sok új dolgot tanultam, és folyamatosan bővítem a tanfolyamon megszerzett tudást, hiszen ez egy igazán dinamikusan változó terület. A jövőben szeretném bővíteni a jelenlegi ügyfélkörömet, és tovább fejleszteni a vállalkozásomat, hogy minél minőségibb és szerteágazóbb szolgáltatást tudjak nyújtani a meglévő és leendő ügyfeleimnek.

- Sikerült elérned az álmod? Most elégedett vagy?

Sosem leszek elégedett, de ez szerintem nem is baj, mert többek között ez hajt előre. Az igazi sikerélmény számomra, hogy a tanfolyam által sikerült megfogalmaznom azt, hogy egyáltalán mik a céljaim, milyen úton induljak el, és merre tartsak. Úgy érzem, hogy megtaláltam azt, amiben megvalósíthatom magam és ez igazán felszabadító érzés.

Ami nehézsége a szakmának, hogy grafikai vonalon tényleg nehéz mindig valami újat, valami egyedit alkotni. Sokszor előfordul, hogy nem jön az ihlet. Volt már olyan is, hogy a hatéves nagyfiam segített ki valami teljesen szürreális ötlettel.

Imádom, hogy a magam ura vagyok. Hogy én döntöm el, mikor és kivel dolgozom együtt. Én döntöm el mi az, ami belefér, és mi az, ami nem. Persze a home office nagy önfegyelmet igényel. Egyrészt otthon könnyen elterelődik a figyelem (csak még berakok egy mosást, csak ezt a pár dolgot még elpakolom, stb). A másik hiba, amibe sokszor beleesem, hogy még este bekapcsolom a gépet, csak még ezt megnézem, csak még egy e-mailt elküldök, és nehéz meghúzni a határt, hogy mikor kell átkapcsolni pihenő üzemmódra. De ez egy megfelelően felállított napirend mellett egy idő után ugyanolyan rutinná válik, mintha bejárna az ember a munkahelyére.

Viszont így én osztom be az időmet és sokkal több értékes időt tölthetek a családdal. Nem gond, ha a gyerekek betegek és otthon kell velük maradni, vagy ha napközben kell elintézni valamit, mert éjszaka bepótolom, ha szükséges. Persze előfordul, hogy az idő- és alváshiány miatt nem vagyok topformában. Volt olyan, hogy nem volt időm sminkelni és mások megkérdezték, beteg vagyok-e. Hazudnék, ha azt mondanám jólesett. :D

Összességében azt kell mondjam, a szabadúszást a nehézségei ellenére sem cserélném el semmiért.

Beer to go logótervezés. Tervező: Varga Zsófia
Beer to go logótervezés. Tervező: Varga Zsófia

- Mit üzennél azoknak, akik még csak most gondolkoznak azon, belevágjanak-e?

Azt, hogy sosem tudhatod, melyik tananyag lesz az, amelyik megadja a kezdőlökést és megtalálod az új utad. Veszíteni valója senkinek sincs, hiszen legrosszabb esetben a leckék által kipróbálhatja magát egy kreatív területen, ami a legtöbb embernek szerintem egy izgalmas kihívás.

De az is könnyen lehet, hogy hozzám hasonlóan rátalálnak egy olyan irányra, amiben megvalósíthatják önmagukat. Ehhez természetesen rengeteg türelem, elszántság és kitartás is szükséges, hiszen nem egyszerű a nulláról felépíteni valamit, de nagyon is megéri a fáradtságot.

- Mesélj arról, hogy milyen a tanfolyami közösség? Sikerült közelebbi kapcsolatokat is kialakítanod tanulótársakkal?

A közösség nagyon elfogadó és támogató, így a kezdőket is inkább bátorítja, építő jellegű kritikákkal segíti. Ez szerintem sok önbizalmat adhat, főleg azoknak, akik nagyon bizonytalanok a saját tudásukat vagy képességeiket illetően.

Én őszintén hiszem, hogy a szépérzék és a webes grafikai tervezés tanulható, megfelelő kitartással és szakma iránti alázattal. A csoport nemcsak a bátorításban segítség, hanem abban, hogy megtanuljuk elfogadni és a helyén kezelni a kritikát, és építkezni abból, nem pedig kardunkba dőlni miatta. Ez nagyon fontos, különösen ezen a területen. Hiszen a cél az, hogy ügyfél elégedett legyen, és a véleményét (akár jó, akár rossz) megfelelően le tudjuk reagálni.

A közösségen belül van olyan is, akivel kifejezetten megtaláltam a közös hangot, mind emberileg, mind szakmailag. Sokat segítünk egymásnak, és a mai napig hozzá fordulok segítségért, ha problémákba ütközök olyan területen, amiben én nem vagyok annyira tapasztalt, mint ő. Már több közös projektünk is volt, és úgy látszik, hogy szuperül tudtunk együtt dolgozni. Ez azért nagyon fontos, mert így olyan munkákra is magabiztosan adok ajánlatot, amiket egyedül nem mernék vagy tudnék elvállalni. Úgyhogy bátorítok mindenkit, hogy legyen nyitott a csoportban, sose lehet tudni, ki lesz hosszútávon a szakmai „bajtársad”.

- Igazán gyönyörű a weboldalad. Gondolom volt vele munkád! Mesélj, hogyan készült.

Graphisma.design. Webdesigner: Varga Zsófia
Graphisma.design saját márkás honlap. Webdesign: Varga Zsófia

A saját honlap nagyon nehéz szülés volt. A jelenlegi a negyedik verzió (és szinte biztos, hogy nem az utolsó…). Sokáig gondolkoztam, hogy mit is szeretnék megmutatni az oldalon. Végül egy egyszerű portfólió oldal mellett döntöttem, ahol hagyom, hogy a projekteket bemutató képanyag beszéljen helyettem. Szerettem volna, ha az oldalam én vagyok, engem képvisel, így a színvilágában egy elegánsabb sötét téma jelenik meg, felépítésében pedig egy letisztult, egyszerű, minimalista irányt követ.

Ahogy azt már említettem, nekem az igazi szerelem a grafikai tervezés (azon belül bármi is). Ezért is fektettem a vizuális megjelenésre a hangsúlyt. A weboldalas szolgáltatásokhoz szeretnék majd egy másik oldalt is, mert úgy látom, hogy itt egész más jellegű oldalra lenne szükség, de ez egyelőre még a jövő zenéje.

Share this post