programtervező matematikus, webdesign oktató

Kocsis Kata, programtervező matematikus, webdesign oktató

Szabadúszás

Életem legfantasztikusabb döntése volt a sok kompromisszummal terhelt alkalmazotti lét feladása. Nagyon büszke vagyok két éve alapított saját cégünkre, ami az én szememben életforma, hivatás, közösség és gyönyörű célok együttese. A Kreatív Webesign Tanfolyamok nem egyszerűen online tanfolyami termékek a számomra. A szaktudáson, a tapasztalaton túl olyan értékeket is szeretnék közvetíteni, amelyek a mai társadalomban hiánycikknek számítanak. A vizuális kultúra és igényesség fejlesztése, a művészet és az alkotás becsempészése a hétköznapokba, az együttműködésben rejlő erő megtapasztalása azoknak a hallgatóknak is nagyon sokat adhat, akikből végül nem is lesz webdesigner.

18 éves honlapkészítési tapasztalat

A pályám elejétől webalkalmazásokat, honlapokat, portálokat fejlesztek, és nagyon fontosnak tartom, hogy a tanfolyamok mellett is aktívan dolgozom. Voltam senior webfejlesztő az Epam Technologies-nél, olyan projektekben vettem részt, mint az amerikai Click4Care egészségbiztosító óriás-portáljának kifejlesztése, de jobban szeretem a műhelymunkát, az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolatot, az egy ember számára is átlátható projekteket. Programtervező matematikusként végeztem, de ha az egyetem végén abbahagytam volna a tanulást, már régen nem lennék itt.

Egy honlapot megtervezni, a köré szerveződő közösséget definiálni, megcélozni és elérni, a webdesign-t vagy a cég arculatot kitalálni és megvalósítani, vonzó tartalmat írni legalább annyira izgalmas, mint programozni. Az elmúlt 18 évben tanultam keresőoptimalizálást, online-marketinget, web-grafikát, arculattervezést és marketing-szövegírást. Túlzás nélkül állíthatom, hogy több ezer oldalnyi szakirodalmat olvastam el, mert szeretem a dolgokat a maguk teljességében átlátni. Erősségem a tervezés, a különböző szempontrendszerek összehangolása, a verbális és a vizuális kommunikáció.

10 éves informatikai oktatói tapasztalat

Részben ennek köszönhető, hogy az oktatói feladatok minden munkahelyemen nagyon gyorsan megtaláltak. Az elmúlt évben közel hatszáz embernek tartottam kiscsoportos, gyakorlati feladatokkal és vizsgákkal megtűzdelt oktatásokat, ahol a munkatársaknak azonnali bevetésen kellett bizonyítaniuk, hogy elsajátították a munkájukhoz szükséges ismereteket. Rendszerszervezést, honlapkészítést, és online marketinget tanítottam saját tematika alapján 15-20 fős csoportoknak egyrészt a munkaköröm részeként, másrészt szabadúszóként.

Ma már értem, miért találtam magam rendszeresen a katedra másik oldalán, miért szerettek tőlem tanulni, miért kaptam annyi kiváló minősítést oktatóként. Talán a legfontosabb, hogy bele tudom élni magam a hallgatóim helyzetébe, pontosan emlékszem, nekem mi okozott nehézséget az adott téma megértésekor. Aki nem tanult évekig informatikát, nagyon hálás érte, hogy huzamosabb ideig tudok a szakzsargon használata nélkül beszélni. Az alapfogalmak mély ismerete, az elvek, összefüggések megértése a legfontosabb. A megélt, a gyakorlatban azonnal alkalmazható, feladat- és sikerélmény-központú oktatásban hiszek, az online tanfolyamokat is ezeknek az elveknek a mentén építettem fel.

Szakértői szereplések és vendég blogbejegyzések

Hogyan válassz arculati színeket?
Hogyan irányítsd a figyelmet vizuális eszközökkel?
A szép honlap titka
Too Much Information szindróma