Az alábbiakban azt a 4 fő webdesign típust mutatom be, amelyek a legjellemzőbbek és a legelterjedtebbek napjainkban. A honlap célközönségétől, a termék fajtájától, az iparági jellemzőktől, de még a konkurencia webes megoldásaitól is függ, hogy az alap stílusok közül melyikre teszed a voksod.

Retro webdesign stílus

A retro eredetileg az 1960-1970-as időszakot megidéző stílus volt, azonban ma már sokkal tágabb értelemben használjuk ezt a kifejezést. Minden olyan stílust jelölhet, amely évtizedekkel ezelőtti látvány-elemekhez nyúlik vissza. Így a hatvanas évek cicás napszemövegére, miniszoknyájára, vagy a hetvenes évek tört színeiben pompázó geometrikus mintáira is használjuk a köznyelvben a retro kifejezést.

A webdesignban is előszeretettel használjuk a múltat idéző stílus-elemeket, azonban a hatás akkor lesz igazán professzionális, ha egy évtizedből merítünk, és nem keverünk több korból származó elemeket. Ehhez a stílushoz jól illenek a kicsit anyagszerű hátterek, a papírt, a fát, a textileket idéző mintázatok. A színek tompábbak, törtek, sokszor valódi textil-mintákat utánzó részletmegoldásokat figyelhetünk meg. A címsorok rajzolt betűtípussal az igaziak. A koptatott hatás szinte kötelező:- mintha táblára rajzolnánk krétával, vagy mintha egy ládára festett betűket látnánk.

Az illusztrációként használt fotókat sokszor megsárgítják, vagy kerettel látják el a valósághű hatás érdekében.

Nézd meg ezeket a jellegzetes retro stílusú betűtípusokat is, magyar ékezetes két is találsz közöttük.

Retro stílusú hátterek, fontok, grafikai elemek

Vintage webdesign stílus

Hivatalosan az 1900-1950-as évek stílusát idéző tárgyakat, weboldalakat, ruhákat nevezzük vintage stílusúnak. De itt is megfigyelhető, hogy a köznyelvben egy kicsit a romantikusabb, vidékiesebb árnyalatot kapott ez a kifejezés. Virágos tapétákat idéző hátterek, a lányregények telt színeiben pompázó csíkos és pöttyös hátterek, rózsaszínes, vagy más pasztell színeket előszeretettel alkalmazó paletták jellemzik. Az írott betűtípusok, a lendületes ívekkel megrajzolt, szép, kalligrafikus írás nagyon jól áll ennek a stílusnak. A fotók és a grafikus illusztrációk egyaránt kiemelhetik a stílus jellegzetességeit.

Vintage webdesign stílust meghatározó elemek

Grunge webdesign stílus

A kopott, a szakadt, a hippi stílus megfelelője a webdesign-ban. Van egyfajta vagányság, szabadság-érzete, ami miatt a fiataloknak szóló website-okon nagyon bejön. Végletekig fokozott anyagszerűség jellemzi, de ezt nem szabad összetéveszteni realizmussal. A hátterek kopottak, foltosak, a jellegzetes paletta föld színekből tevődik össze, esetleg egyetlen élénk vezető-színnel. A címsorok betűi kövérek, kiszínezhetőek, a tábláról a krétát már kicsit lekoptatta az idő. Illusztrációként sokszor montázsokat használnak, a régies képkeretek, a mesterségesen roncsolt képek is erősíthetik a hatást. Bár sok retro webdesign elem felhasználható ebben a stílusban is, itt nem a múlt idézésen van a hangsúly. Nagyon modern is lehet az összhatás, különösen, ha elkerüljük a tipikusan retro palettákat.

Arra kell egy kicsit a használatánál vigyázni, hogy a nagy megbízhatóságot, komolyságot, bizalmat követelő iparágakban, illetve a higiéniát feltételező területeken balul üthet ki.

Ha érdekel, milyen stílusok hozhatóak összefüggésbe a grunge stílussal, nézd meg a blogon a A grunge webdesign stílus rokonsága című blogbejegyzést. A steampunk, a western és a kalóz stílusnak természetesen meg van a maga kultúrális eredete, de bizonyos értékek mind a négy esetben érzékelhetőek a vizuális elemek mögött.

Webdesign stílusok - grunge stílust meghatározó elemek

Modern webdesign stílus

Letisztult, kevés tetten érhető design elemet tartalmazó webdesign stílus, amely gyakorlatilag bármely témakörben használható. Nagy hangsúlyt kapnak a modern, jól olvasható, elegáns fontok. A szövegek nyomtatott anyagokat idéző elrendezése olyan érzetet kelt, mintha kiadványszerkesztővel készültek volna az oldalak. A fotók professzionálisak,nagyvonalúak, sokszor műtermiek. Az ikonok egyszerűségre törekvőek, a szalagos címsor kiemelés, a blokkok hátterezése nem jellemző. Inkább a fehér terekkel és a különböző méretű fontokkal operálnak.

Webdesign stílus - modern webdesign elemei

Számtalan más stílus elnevezés született az idők során. A lakberendezésben használt vagy a divatban megszokott irányzatok is megjelenhetnek a webes felületeken. A hipszter webdesign stílus egy társadalmi réteg és egy életérzés kifejezője. A brutalizmus egy építészeti irányzat webes leképeződésének fogható fel.

A stílusok keveredhetnek, vagy több ágra szakadhatnak. Számtalan jelzőt felvonultathatunk a jellemzésük során: sportos, vagy elegáns, letisztult vagy részletgazdag, romantikus vagy funkcionális, hogy csak néhányat ragadjak ki a sok közül.

Egy jó designer képes árnyaltan kommunikálni akár az érzeteken alapuló vizuális hatásokról is, de a legfontosabb, hogy képes tudatosan az adott cél szolgálatába állítani a stíluselemeket.