E-oktatóterem a tanfolyam időtartamára

Minden modul megvásárlásával automatikus hozzáférésed lesz az adott modul leckéihez és gyakorlati feladataihoz a tanfolyam időtartamára. Az e-oktatóterem zárt oldalainak eléréséhez szükséges információkat e-mailben küldjük meg a számodra, és bármelyik modul megvásárlásával jogot szerzel a zárt Facebook csoportba való bekerüléshez is. Egy modulon belül a leckéknek van egy előre meghatározott sorrendje, amelyet érdemes követni, de akár el is térhetsz ettől a saját érdeklődésednek, kíváncsiságodnak megfelelően.

Elméleti leckék és gyakorlati munkák

Egy lecke nagyon hosszú, alaposan körbejár egy adott témát, a gyakorlati feladatok pedig fokozatosan nehezednek. Ha valaki munka mellett tanul, lehet, hogy csak az első feladatig jut el, míg mások az összes hivatkozott olvasnivalót, szorgalmi feladatot is képesek lesznek megcsinálni. A zárt tanfolyami csoportban és az e-oktatóteremben bemutathatók a házi feladatok és feltehetők a menet közben felmerülő kérdések. A munkáidat feltöltheted a tanfolyami honlapra, hogy nyomon követhesd, mennyit fejlődtél az itt töltött idő alatt.

Hogyan indul a tanfolyam?

A tanfolyam menete

Kérésre tanfolyami DVD

A hozzáférés pontosan a tanfolyam időtartamára biztosított (ez általában egy modul esetén 3 hónap). Ezen az időszakon túl a leckék és a gyakorlatok már nem lesznek elérhetőek a számodra, de kérheted, hogy DVD-n küldjük ki az általad megadott címre.

Kiemelt tanfolyamok esetén záró vizsga

Ha önmagában egy modult vásárolsz, ahhoz nem minden esetben tartozik vizsgázási lehetőség. Azonban a kiemelt, kifejezetten webdesignereknek szóló tanfolyamok elvégzéséről bizonyítványt állítunk ki, amelynek feltétele a sikeres vizsgamunka.

Ebben a szakmában nem lehet hátradőlni, állandóan tanulni kell. A diplomám megszerzése óta én is nagyon sokféle tanfolyamon vettem részt, gyakorlatilag leteszteltem minden felnőtt oktatási módszert, ami az elmúlt tíz évben felütötte a fejét.

Tökéletesen rugalmas

Saját tapasztalatom, hogy az élő, jelenlétet követelő tanfolyamok minden előnyük ellenére szinte elérhetetlenek egy dolgozó nő számára, különösen, ha már gyerekei is vannak. Olyan rugalmasságot követelnek meg a mai munkahelyek, annyi szerepkörben kell helytállni, hogy szinte lehetetlen hónapokon keresztül ugyanabban az időpontban megjelenni egy tanteremben.

Egy online tanfolyam azonban teljes mértékben igazodik az időbeosztásodhoz. Írhatod a házit éjjel, böngészheted az internetet a buszmegállóban, és olvashatod a leckéket a munkahelyi ebédszünetekben is. Ha beteg a gyerek, kihagyhatsz egy hetet, ha csúszik a benti projekted, egy hónappal később vizsgázol. Ráadásul, megspórolod az utazási időt, és nem leszel frusztrált a kihagyott alkalmak miatt.

Naprakész, állandóan frissülő tananyag

A technológiai változások, a vizuális trendek, az online marketing világa olyan sebességgel változik, hogy a honlapkészítéssel, marketinggel, kommunikációval foglalkozó tananyagok szavatossága 3-6 hónap alatt többé-kevésbé lejár. Ezen a téren sem lehet versenyezni az online eszközök nyújtotta lehetőségekkel. Ha kicserélek egy bekezdést, vagy egy fejezetet, ha találok egy kifejezőbb illusztrációt, nem kell újranyomni a tankönyveket.

A kibertér végtelenje

A nyomtatott leckékhez képest hatalmas lehetőség rejlik az elektronikus könyvekben, különböző HTML tananyagokban más szempontból is. A leckékhez kapcsolódó linkek segítségével ugyanis megsokszorozódik az elérhető tudás. Ráadásul az érdeklődésednek megfelelő kapcsolódó linkek alapján bizonyos témákban jobban elmerülhetsz, míg máshol csak az alapokra hagyatkozhatsz. Így mindenki a számára legizgalmasabb változatot tanulhatja, pedig ugyanarra a tanfolyamra fizetett be. És akkor még nem beszéltünk arról, mennyi időt és energiát lehet megspórolni az oktató videókkal. Fontosnak tartom, hogy a tanfolyam végére önállóan is képes legyél tanulni. Ismerd meg, találd meg azokat a forrásokat, amelyek segítségével inspirálódhatsz, fejlődhetsz.

Önállóan...

Mindenki vágyik a szabadságra, még azok is, akik később nem tudnak élni vele. Az online tanfolyamokhoz kell egyfajta talpraesettség, önállóság, munkaszervezési képesség, ami néhány embernek szokatlan lehet eleinte. A webdesigner szakmában azonban ezek nélkülözhetetlen képességek, így az online tanfolyami forma ebben a speciális esetben képességfejlesztőként is működik.

...de nem egyedül

Aki azonban azt gondolja, hogy ez egy magányos szakma, óriásit téved. Mint minden kreatív területen, legyen szó divatról, iparművészetről, vagy honlapkészítésről nagyon sokat számítanak a visszajelzések. A tanfolyami közösségben létrejön egy olyan kreatív erőtér, ami megsokszorozza az energiákat. Nem lesz többé szűk keresztmetszet az oktató, hiszen a tehetségesebbektől, a tapasztaltabbaktól is tanulhatsz. Óriási hatással volt rám a humanisztikus kooperatív tanulás módszertana, amit először igazi, jelenlétet követelő tanfolyamok oktatójaként próbáltam meg alkalmazni. Mostanra körvonalazódott a számomra, hogyan lehet a közösségi tanulás elveit online tanfolyami keretek között alkalmazni. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a csapatmunka nehézségeit, a versengés és az együttműködés kényes egyensúlyát is megtanuld kezelni nálunk.

Gyakorlat alapú képzések

Az utolsó érvem az online tanulás mellett hasonló súlyú, mint az eddigiek. A honlapkészítés, a marketing kommunikáció, a keresőoptimalizálás gyakorlati tevékenységek. Nagyon könnyű megérteni az alapösszefüggéseket, azonban nagyon nehéz a sok elméleti tudást integráltan alkalmazni. Könnyű elolvasni, hogy ne legyél szájbarágós, de nehéz nem szájbarágós hirdetési szöveget írni.
Könnyű azt mondani, hogy legyen a design letisztult, de nagyon nehéz megvalósítani. A tanfolyamok lelkének ezért nem is az elméleti leckéket tartom, hanem a fokozatosan nehezedő, egymásra épülő gyakorlatok rendszerét.

Izgalmas, olvasmányos elméleti leckék

A tanfolyam meghirdetett ideje alatt minden héten egy leckét kapsz e-mailben. Olvasható anyagok, képes összeállítások, videók és lépésekre bontott feladatok érkeznek minden héten a postaládádba, olyan hasznos linkekkel megtűzdelve, hogy véletlenül se unatkozz a tanfolyami heteken.

E-oktatóterem

A zárt tanfolyami e-learning rendszer lehetővé teszi, hogy a tanfolyamok anyagát egyben is áttekinthesd. Időrendben és témák szerint is böngészheted a leckéket, teljes szabadságot biztosítva a számodra.

Szellemes gyakorlati feladatok

Minden héten fokozatosan nehezedő feladatokat kapsz, amelyek segítenek megérteni és elmélyíteni az elméleti ismereteket.

Szakmai közösség

Bekerülsz a zárt tanfolyami Facebook közösségbe, ahol személyes támogatást kapsz az oktatóktól. Ez egy gyakorlati szakma, nagyon fontos az állandó visszajelzés a fejlődéshez. A közösségben azt is megtapasztalod majd, hogy ezek a visszajelzések, a tetszés, nem tetszés bizony nem mindig racionális megfontolásokra vezethetők vissza. Fontos, hogy megtanuld fogadni a kritikát, és ha lehet, tanulni belőle.

Műhelytitkok

Elérheted a honlap zárt oldalait, ahol olyan tippeket, trükköket osztok meg a tanítványaimmal, amelyekkel nagyon sok fölösleges energiát megtakaríthatsz majd. Ezek azok a titkos fogások, amiket minden szakma féltve őriz, én sem osztom meg ingyen a Facebookon. A sok éves kemény munkával és állandó tanulással megszerzett tudást, a lassan két évtizedes tapasztalatot a műhelyemben tanulók számára fogom elérhetővé tenni.

Visszajelzések

Állandó oktatói támogatást és segítséget kapsz a tanfolyam ideje alatt. Az elkészült munkádról mindig konkrét, használható visszajelzéseket adok, ami meggyorsítja a fejlődést.

Gyakornoki munkalehetőség

Mivel folyamatosan fejlesztünk és tervezünk, sok munkalehetőséget tudunk biztosítani a tanfolyami hallgatóknak. Élő projektekben próbálhatod ki magad, portfóliót építhetsz, csapatot építhetsz magad köré, szakosodhatsz.

Minden egyes modullal két hónapra vásárolsz elérhetőséget a tanfolyami anyagokhoz. Természetesen előfordul, hogy magánéleti okokból nem akkor tudsz aktívan részt venni a tanfolyamon, amikor tervezted. Indokolt esetben egyszeri alkalommal meg tudjuk nyújtani a részvételi időtartamot.

Ha két illetve három modult vásárolsz, kétszer/háromszor annyi lecke áll a rendelkezésedre, kétszer/háromszor annyi gyakorlatot kell megoldanod, így a részvételi idő is a kétszeresére/háromszorosára nő. Ezzel a módszerrel kb. heti 2 leckére számíthatsz.

Azonban ha ennél több modult veszel egyszerre, akkor egyedi megállapodás kérdése, hogy milyen tanfolyami időtartam lenne az ideális a számodra.

1A tananyag miatt

Célirányos, azonnal hasznosítható tananyag

Az eredmények felmutatásához szükséges minimum tudást szedtem össze. Mit is jelent ez? Nem programozási alapismeretekkel kezdesz, nem tanulsz fél évig művészettörténetet (létező webdesigner tanfolyam!!!), hanem olyan alapfogalmakkal, technikákkal, eszközökkel indítunk, ami a leggyorsabb sikerélményt garantálja. Az örömteli tanulás ugyanis bizonyítottan hatékonyabb, a gyors sikerélmények átlendítenek a kezdeti nehézségeken.

Fokozatosan mélyülő ismeretek

A célirányos tananyag nem jelenti azt, hogy a felszínen maradunk. Minden tanfolyamon, minden lecke esetén kijelölöm a továbblépéshez, a fejlődéshez szükséges útvonalakat. Eljutunk a kódolásig, foglalkozunk a vizuális művészetekkel is, csak a sorrend nem nevezhető éppen szokványosnak.

Összefüggések

Sokan vitatják az online tanfolyamok létjogosultságát egy olyan világban, ahol az információ felfoghatatlan mennyiségben, rendkívül olcsón mindenki számára elérhetővé vált. Jó alapokkal valóban nagyon sokat lehet tanulni az interneten elérhető anyagokból, azonban orvos sem lesz valakiből pusztán azért, mert rendelkezésére áll egy online anatómiai atlasz... Egy jó vezető lerövidíti az utat, levágja a felesleges köröket, a lényegre koncentrál, tapasztalati tudást, módszereket, trükköket gyakorlatot ad át, összefüggésekre világít rá. Mert nem is olyan könnyű megtalálni a lényeget.

2A gyakorlatok miatt

Gyakorlatok, feladatok, tapasztalat

A honlapkészítés nem elméleti tudomány. A kreatív webdesign tanfolyamok igazi ereje azokban a fokozatosan nehezedő feladatokban rejlik, amelyeket a hagyományos tanfolyami formában zajló oktatásaim során alakítottam ki. A gyakorlatok segítenek ráérezni, hogyan kell a sokféle elméleti tudást integrálni, hogyan lehet sokféle szempontrendszer között egyensúlyozva jól működő és szép honlapokat készíteni. Visszajelzések nélkül nincs fejlődés, a megoldott feladatokról mindig mondok véleményt, mert tapasztalataim szerint ez a leghatékonyabb és leggyorsabb módja az előrejutásnak.

Képessé válsz az önálló tanulásra

Ez az iskola nem mondja azt, hogy mi vagyunk a tudás egyetlen forrása, hogy a többi tanfolyam béna, vagy hogy az ingyenes tananyagok kukába valók. Tanulni szeretnénk megtanítani, hogy felhasználhasd az interneten található ingyenes anyagok, Wikipédia-szerű lexikonok, tutorialok és tanulmányok végtelen tárházát. Hogy megtanuld megkülönböztetni az értékest az értéktelentől, a valódi hírforrásokat az önjelölt tartalommarketingerektől.

Maradandó érték a tanfolyamok végére

A gyakorlatok során olyan kézzelfogható, a valós életben azonnal használható források birtokosa leszel, amit induló csomagként használhatsz webdesignerként. Minden tanfolyam részletes leírásában megtalálod, mik ezek a végtermékek.

A gyakorlati munkalehetőség miatt

A legtehetségesebb, legelszántabb hallgatók részt vehetnek az aktuális projektekben. Kipróbálhatod magad a tervezésben, arculati elemek készítésében, megtapasztalod, milyen az ügyfelek instrukciója alapján dolgozni. Az aktív piaci jelenlét miatt tudunk gyakornoki munkát biztosítani a tehetséges hallgatóknak. Legutóbbi munkáinkat itt nézheted meg.

3A közösség miatt

Közösségi tanulás

A tanfolyamaink egyik hatalmas erősségének tartom a humanisztikus kooperatív tanulási módszerek beépítését az online tanfolyami keretek közé. Ebben a szakmában szinte mindig csapatban kell dolgozni. Meg kell érteni a többiek álláspontját, az ügyfelek szempontjait, ugyanakkor a saját érdekeinket is védeni kell. Az egyensúly megtartása verseny és együttműködés között egyáltalán nem könnyű, és a magyarok nem is olyan jók ebben. A tanfolyam lehetőséget ad a csapatmunkára, különböző szerepekben próbálhatod ki magad, véleményt kell formálnod a többiek munkájáról, miközben fogadnod kell a téged ért kritikákat is. Rengeteget fogsz tanulni a többiektől, és óriási önbizalmat ad, amikor te fogsz tudni segíteni másoknak.

E-oktatóterem

Az e-learning tananyagokat a tanfolyami weboldal zárt részén érheted el, a feladatokat, a visszajelzéseket is itt küldheted be. Nem csak a saját fejlődésedet követheted nyomon, a többiek hibáiból is nagyon sokat lehet tanulni. A zárt Facebook csoportot a pörgősebb párbeszédekre tartogatjuk, az elmélyült munka az e-oktatóteremben folyik. Bárhonnan, bármikor elérheted a tanfolyam ideje alatt, nem kell a leckéket mentegetni. A tagolt, felcímkézett leckék lehetővé teszik, hogy strukturált formában lásd át az ismereteket.

4Az oktatók miatt

Kocsis Kata, 18 éves honlapkészítési tapasztalat

A pályám elejétől webalkalmazásokat, honlapokat, portálokat fejlesztek, és nagyon fontosnak tartom, hogy a tanfolyamok mellett is aktívan dolgozom. A legtöbb esetben a webdesign oktatók a múltbeli sikerekre támaszkodnak. Van, aki 8 éves tapasztalatra hivatkozik, amiből négyet már csak a tanfolyamok szervezésével töltött, és akad olyan is, aki három év honlapkészítés után már elég tapasztaltnak érzi magát, hogy másoknak utat mutasson. Részletes pályarajz projektvezetői véleményekkel megtűzdelve és néhány szó az oktatói tapasztalatokról a tanfolyami bemutatkozó oldalamon.

Izgalmas vendég oktatók

A vendégoktatók felkérésénél arra törekedtem, hogy valamilyen szempontból egyedi, sehol máshol vissza nem köszönő leckéket, izgalmas tudást adhassunk át a leendő webdesignereknek. Elengedtem a fantáziám, így kerülhetett a csapatba grafikus, forgatókönyvíró és rendező, Londonban élő festőművész, és az Évszakok újságírója egyaránt. Kíváncsi vagy, milyen mondanivalójuk lehet a honlapkészítésről? A tanfolyamokon ez is kiderül...

A világméretű internetes trendeket figyelve ennek a kérdésnek fel sem szabadna merülni. Minden cégnek, nonprofit szervezetnek, eseménynek, márkának és terméknek van ma már honlapja. Kis- és középvállalkozások, önkifejezésre vágyó bloggerek, multik és világméretű szervezetek egyaránt aktívan használják és kihasználják az online felületek adta lehetőségeket.

Változom, tehát vagyok

A törvényi környezet, a társadalom, a kultúra hihetetlen tempóban változik, amit a cégeknek, a munkavállalóknak és a fogyasztóknak is követni kell. A cégek állandóan újabb és újabb szolgáltatásokkal, termékekkel rukkolnak elő, a vizuális divat pedig a digitális képalkotó technológiák fejlődésével együtt folyton változik. Ez pedig azt jelenti, hogy a honlapok elavulnak.

Saját tapasztalatom, hogy egy céges honlaphoz gyakorlatilag negyedévente hozzá kell nyúlni. Vagy egy újabb célcsoportot megcélzó hirdetés sales oldalát kell elkészíteni, vagy egy új online szolgáltatást kell beindítani, vagy teljes arculatváltásra van szükség egy új vezetői koncepció miatt.

Marketing kommunikáció

Kereslet tehát van, azonban a verseny ezen a területen is óriási. Sokkal többen állítják magukról, hogy értenek hozzá, mint amennyien valóban értenek. Jó szakemberré kell válnod, azonban a szakértelem kevés lesz ahhoz, hogy megélj a honlapkészítésből. Meg kell tanulnod az ügyfelekkel bánni, és világosan kell kommunikálnod az értékeid, a versenyelőnyöd, be kell tudni mutatni a portfóliódat. Ma már jó kommunikációs készség nélkül a legtöbb szakmában könnyen lemarad az ember.

A webdesignereknek rengeteg lehetősége van a bemutatkozásra akár nemzetközi környezetben is. A tanfolyamra jelentkezőknek segítünk eligazodni a különböző webdesigner piacok világában, megmutatjuk az 55 legfontosabb találkozási, bemutatkozási és eladási helyet, ahol kötelező megjelenni. De még ezen is túl megyünk. Minden hallgatónknak személyre szabott, hatékony onlinemarketing-stratégiát adunk a kezébe. Mert eladni valamit legalább annyira nehéz, mint létrehozni.

Gyakornoki munka

A tanfolyamokon a kiemelkedő tehetségű, aktív tagoknak gyakornoki lehetőséget is felkínálunk, így élesben próbálhatod ki magad, és mire végzel, lesznek referenciáid, amikre hivatkozhatsz. Fontos megértened azonban, hogy ezzel a lehetőséggel csak azok tudnak élni, akikre valóban lehet számítani, akiknek van idejük és energiájuk a munkához a tanfolyam mellett, hiszen élő projektekről és határidőkről van szó.

Az elsősorban rajtad múlik. Sokáig gondolkodtam azon, vajon mindenkinek jár-e a bizonyítvány a tanfolyam végén. Vajon a tanfolyamért vagy a bizonyítványért fizettél? Hosszas töprengés után úgy döntöttem, a bizonyítvány nem jár automatikusan a tanfolyam végén. Ugyanis, ha valaki semmilyen aktivitást nem fejt ki, nem végzi el a gyakorlatokat, akkor ne hivatkozhasson erre az iskolára. Olyan oktatási rendszert szeretnék felépíteni, ahol csak az számíthat végzett hallgatónak, akit én magam is foglalkoztatnék gyakornokként.

Azonban, mindenki, aki befizette a tanfolyami díjat, lehetőséget kap a későbbi vizsgázásra, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy abban a félévben lesz időd a tanulásra, amikor befizettél a tanfolyamra.

Teljesen átlagos paraméterekkel rendelkező asztali számítógépre vagy laptopra lesz szükséged, semmilyen extra követelménynek nem kell megfelelni. A gépnek a használt szoftverek futtatására kell alkalmasnak lennie, ami elsősorban az Adobe termékeket jelenti.

A notebookok szinte alkalmatlanok komolyabb webfejlesztői, vagy grafikus tervezői munkára, de aki csak a saját blogját vagy honlapját akarja elkészíteni, az kezdheti asztali számítógép nélkül is.

A nagy monitor (amiből a kettő az igazán kényelmes...) szintén csak a leendő webdesignereknek fontos.

Rendszerkövetelmények Adobe Creative Suite használatához

Operációs rendszer: Microsoft Windows XP SP2 (SP3 ajánlott), Windows 7, Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise SP1 (32-bit Windows XP, Windows Vista);
Processzor: Intel Pentium 4 vagy AMD Athlon 64 processor
Memória: 2 GB - 4 GB
Tárhely: 20 GB - 25 GB
Képernyő: 1280×900 – 16 bit (1280×1024 ajánlott) 256 MB VRAM

Photoshop hivatalos rendszerkövetelmények

Illustrator hivatalos rendszerkövetelmények

Technikai szoftverek

legalább háromféle böngésző: Google Chrome, Firefox, Explorer
ftp file másolás távoli gépre: Filezilla Client
valamilyen file kezelő szoftver
ingyenes tömörítő program: 7zip

Képszerkesztés

Ingyenes képszerkesztők: GIMP, Inkscape, illetve Adobe Photoshop

Webdesign

Az Adobe Creative Suite programok (Photoshop, illustrator, Dreamweaver) olyan standardot jelentenek a grafikus tervezés, illetve a webfejlesztés területén, ami megkerülhetetlenné teszi őket. Bár felvillantjuk az ingyenes helyettesítő szoftvereket (ha vannak), de ezek funkcionalitásban, komplexitásban soha nem vetekedhetnek az Adobe programjaival. Minden egyes Adobe termék egy hónapos próbaverziója letölthető az adobe.com-ról, de a tapasztalatok szerint az egy hónap nagyon rövid idő a tanuláshoz.

Hosszú távon járhatóbb út, ha a havonta előfizethető, felhő alapú megoldást választod. Erről bővebben itt olvashatsz. Soha ne használj kalóz-szoftvereket, mert nagyon komoly következményekkel jár! Webdesignerként ezt a költséget be kell kalkulálnod a havi működési költségek közé (nem kifizethetetlen összegekről van szó). Kis és középvállalkozások számára óriási előny, hogy csak a honlappal kapcsolatos munkálatok idejére kell előfizetni. Tájékozódásul vess egy pillantást az Adobe Creative Cloud árakra !