Összegyűjtöttük a 2021-ben uralkodó vizuális trendeket, azonban nem szükségszerű, hogy ennek mindig meg is kell felelnünk. Sőt, kifejezetten tanácsoljuk, hogy törekedjetek a divatoktól független, időtálló, valódi és átélhető grafikai tervek készítésére. Azonban az inspirálódás minden szakembernek fontos, és nem csak illik ismerni azokat a vezető trendeket, amelyek alakítják a kreatív ipart, hanem ki is kell próbálni az új technikákat, fejlődjetek, és tanuljatok a legjobbaktól.

A globális egészségügyi válság hatással volt a vizuális üzenetek megfogalmazására. „Az emberek gyakran fordulnak nosztalgiához bizonytalanság idején, amikor a múltban megélt stabilitásra vágyunk” – fogalmaz Brenda Milis, az Adobe egyik kreatív igazgatója a 2021-es vizuális trendekkel kapcsolatban.

A múltba való visszatekintés több irányzatban is tapasztalható lesz idén. A természetet például még romantikusabban fogjuk ábrázolni, és felerősödik a retrofuturisztikus stílus. Ugyanakkor a zűrzavaros 2020-as évre sok kreatív szakember reflektál a kollektív káosz ábrázolásával és szürrealista alkotásokkal.

Szürrealizmus, káosz, absztrakt pszichedelia

Neohippi trendnek neveztük el magunk között az absztrakt pszichedelia vizualitását, ami torzított formákra épül, és kicsit zavaros képi világot illusztrál. A pszichedelia szó a 60-as évek hippi mozgalmaihoz kapcsolódik, és erősen kötődik a tudatmódosult élményekhez. Kaotikus, bonyolult absztrakt formák, intenzív és élénk színek jellemzik. Mutatjuk, milyen projekten éled újra ez a grafikus stílus, ami a valóságtól való elszakadás élményét nyújtja és szürreális képzetekre épül.

Négyzet, kör és háromszög. A legegyszerűbb és megunhatatlan geometriai formák. Ezek a bevált alakzatok újra előtérbe kerültek, beépültek ismét az újmédia grafikákba, a márkaépítés szerves részévé váltak. Töretlen sikerük annak köszönhető, hogy a kreatív kombinációk száma határtalan és nagyon hatékonyak a minták kialakításában. Posztereken, a web designban, termékcsomagolásokon, arculatépítésben továbbra is várható a jelenléte 2021-ben is.