Nem túlzás azt állítani, hogy a vizualitás korában élünk. A képek színesebbek, izgalmasabbak, könnyebben emészthetőek, mint a szövegek. Ugyanakkor nehezebb az előállításuk, hiszen fogalmazni mindenki megtanul az iskolában, a fotózás és a digitális képalkotás viszont nem része a tananyagnak. Tehát amikor illusztrálni kell egy szolgáltatást, egy blogbejegyzést, vagy éppen egy terméket, akkor mások képei között keresgélve kell megtalálnunk a megfelelőt.

Nem véletlen, hogy óriási lett a piaca a jó minőségű, nagy felbontású képeknek, amelyek forgalmazásával az ún. stock ügynökségek foglalkoznak. Elég borsos árúak a csomagok, különösen egy kis büdzsével rendelkező magyar kisvállalkozás pénztárcájához képest. Ha nem kirívóan magas a honlapod képigénye (egy hónapban kevesebb, mint 10 blogbejegyzésed van), akkor érdemes megismerkedned az ingyenes kép lelőhelyekkel. Ha innen választasz képeket, akkor nem kell álmatlanul forgolódnod a jogtisztaság miatt. Érdemes nem csak a jelen idejű, aznapi igényeidre gondolni, hanem a tartalomrendszered lehetséges témáihoz folyamatosan gyűjteni a képeket.

Az ingyenes képek nem használhatóak korlátlanul

A Google segítségével képekre is rá lehet keresni a Google képek oldalon, így egy kép tulajdonosa könnyen követni tudja az illetéktelen felhasználást. Többek között ezért sem engedheted meg magadnak, hogy a Google képeket szabadon felhasználd.

Egyáltalán nem igaz, hogy amit megtalál a kereső, az szabad préda… Ezeket a képeket a honlapok tulajdonosai biztosítják, nem a Google. Attól, hogy egy honlap képeket tesz közzé, még nem adott engedélyt a képek további felhasznására.

Mit használhatsz fel a Google képek közül?

A sima keresés során a Képek fülön találsz egy rejtett funkciót, amelyet az Eszközök gomb megnyomása után érhetsz el. A Felhasználási jogok listából a Creative Common licenszeket kell választanod és csak az így megmaradó listából választhatsz. Elég néhány kísérletet tenned, és látni fogod, hogy ez nem kielégítő megoldás, és sok a rossz minőségű, vagy éppen agyonhasznált közhelyes kép is.

Ingyenes képek a Google keresés során

Mit jelent az ingyenesség a képek esetében?

Ha jó minőségű, eredeti, mégis ingyenes képeket szeretnél, akkor mutatok pár igényes oldalt, ahol érdemes elkezdeni a keresést. Fontos azonban megértened, hogy az ingyenesség általában csak bizonyos keretek között, bizonyos felhasználási feltételek mellett érvényes. Kikötheti a tulajdonos például azt, hogy csak személyes használatra ingyenes az alkotása, a vállalkozásod oldalain, ahol szolgáltatást nyújtás, már nem. Mindig szigorúbbak a feltételek, ha termékek megjelenítéséhez, vagy marketing kampányokban szeretnéd használni az adott fotót vagy grafikát. Kiköthetik, hogy tilos manipulálni a képet, csak az eredeti formájában használhatod, és az is gyakori, hogy meg kell jelölnöd valamilyen formában a forrást, általában egy linket kérnek a megfelelő tulajdonosi oldalra.

Ingyenes képek az Unsplash-ről

Nagy kedvencem most ez az oldal, mert nem annyira közhelyesek a képek. A képeket maguk a fotósok ajánlották fel tetszőleges felhasználásra. Itt tényleg minden típusú felhasználás megengedett, akár kereskedelmi célú is (csak ugyanilyen ingyenes fotó szolgáltatást nem nyújthatsz ;)) A szerzőkhöz kapcsolódó gyűjteményekben is böngészhetsz.

Van egy szép kis gyűjteményük azokból a beküldött alkotásokból, amelyek az oldal képeiből készültek.

Unsplash – ingyenes kép lelőhely

Ingyenes képletöltés

Pixabay – ingyenes képek- korlátok között

Minden ingyenes lelőhely esetében kezdd azzal a keresgélést, hogy pontosan mire is vonatkozik ez az ingyenesség. Ezt nem is olyan könnyű megtalálni az oldalon. Jelen esetben egy blogbejegyzésben magyarázzák el, hogy pontosan mit is tehetsz és mit nem a képekkel. Ha ismered a Creative Commons intézményét, akkor ez pontosan ennek a Creative Commons jogállásnak felel meg.

Külön kategóriát alkotnak az illusztrációk, és vektor grafikák illetve videók is vannak. Nagyon fontos, hogy képméret és szín alapján is tudsz keresni. Ha igazán ütős weboldalt szeretnél, akkor bizony a képanyagnak is illeszkednie kell a webdesign és az arculat palettájához. Gyakori szituáció, hogy egy adott árnyalatban keresünk témába vágó képeket.

Pixabay – ingyenes kép lelőhely

Pixabay - ingyenes kép lelőhely

Nagyon színes, hatalmas, valóban igényes fotókat és vektorgrafikákat tartalmaz az oldal. Szinte minden elvont fogalomhoz, blogbejegyzéshez, közösségi oldal poszthoz találsz megfelelő képet. Csakhogy az ingyenesség itt azt jelenti, hogy egy megadott linket kell szerepeltetned a felhasznált kép mellett. Ez egy átlagos blogbejegyzésnél a kép alatt apró betűvel egyáltalán nem zavaró, de mondjuk egy komolyabb cég honlapjának címoldalán már igen. A linket a letöltéskor adja meg a Freepik, és ezt kell majd bemásolnod az oldaladra.

Itt adnak instrukciókat a kereskedelmi felhasználást illetően. Illetve a letöltés során érheted el ezt a felvilágosító felugró ablakot is.

Ingyenes képek letöltése

Freepik – ingyenes kép lelőhely

Ingyen letölthető képek

Public Domain Pictures

Nagyon hasznos, hogy kategóriánként is kereshetsz. Az ingyenes verzió itt kisebb felbontású, mint ami fizetős tagság esetén elérhető. A közösségi médiában megjelenő poszt okhoz ez elég lehet, de ha egy honlap egyedi képi világát Photoshop segítségével szeretnéd különlegessé tenni, akkor nagy felbontású képekre lesz szükség.

Public Domain Pictures – ingyenes kép lelőhely

Ingyenes képek

Szinte mindenhol élhetsz az adományozás lehetőségével. Én nagyon pozitív kezdeményezésnek tartom, hogy önként, az általam éppen megengedhető összeget átutalhatom az alkotóknak, a fenntartóknak, akik ezt a lehetőséget ajándékba adták nekem. Szeretem a „Hívj meg egy sörre” gombot. Ha már sokat használtad az ingyenes képeket, küldj pár dollárt a kedvencednek.

Pexels – Kreatív képek

Az egyik legegyszerűbb jogi feltételeket biztosító oldal. Nyugodtan használhatod a saját képeid feltöltésére és népszerűsítésére is. Jól tesztelheted az adott oldalt, ha egy absztrakt fogalomra keresel rá. Én a fantázia, a motiváció és a portré szavakra szoktam megnézni a találatokat. A Pexels mindig kreatív, kevés közhelyes találatot adó, izgalmas oldal, és tetszőlegesen manipulálhatóak a képek, ami fontos, ha a saját arculati színeidet akarod érvényesíteni, vagy ha egy nagyobb rendszerbe, egy honlap vizuális világába kell beilleszteni a képeket.

Pexels – ingyenes képek egyszerű jogi feltételekkel

Ingyenes képek

Gratisography – kevés, de agyament kép

Kevés kép, de azok mind nagyon furcsák, és ez akár bóknak is felfogható,mert ha kreatív, szokatlan megoldásokat keresel, akkor itt biztosan találsz néhány ötletadó fotót.

Gratisography

Ingyenes képek

Picjumbo – letisztult képek

Kifejezetten sok letisztult fotó, amelyek jól használhatók honlapokon vagy hirdetési kampányokban, közösségi média posztokban is. Egyedül a fotók újbóli értékesítését tiltja a felhasználási feltételek között a tulajdonos. Érdekessé, hogy az alapító egy sértődött fotós, akinek a képeit a nagy stock ügynökségek a fotók minőségére hivatkozva visszadobták, így saját oldalt hozott létre.

Picjumbo

Ingyenes képek

A fizetős stock oldalakat is ismerned kell

Minden fizetős stock oldal hozzád vág néhány érdektelen ingyenes képet reklám célokból, de most nem ezekről lesz szó. Ha mégis összegyűjtöd az igényeidet, akkor ezeken a fizetős oldalakon 40.000 – 80.000 Ft körüli csomagokból tudsz választani, és akár több száz képet is letölthetsz ezért az árért.

Egy honlap képanyagának összegyűjtése, az új képek beszerzése, a jó illusztrációk kitalálása és levadászása nem is olyan könnyű feladat. Arról nem is beszélve, milyen rendszerben érdemes tárolni az egyre nagyobb helyet foglaló kép mennyiséget.

A honlapok képanyagának kezeléséhez ismerned kell a lehetséges képforrásokat, az ingyenes felhasználás pontos feltételeit, az illusztráció választás szempontjait, és ki kell találnod a képek rendszerezésének, tárolásának módját is.

Webdesignerként rengeteg időt töltünk egy palettához illeszkedő képanyag, vagy egy szellemesebb illusztráció megtalálásával. Minél több jó minőségű képletöltő oldalt ismersz, annál jobb. De ez még nem lesz elég. Sok esetben a megrendelői képeket kell kiegészíteni, de alternatíva lehet egy arculati koncepcióba illeszkedő fotózás megrendelése is.

Még ekkor sem fogsz tudni minden vizuális elképzelést megvalósítani. Érdemes az ingyenes képszerkesztő programok közül is megismerkedni eggyel, hogy tényleg tökéletesen testre szabott képanyagot tudj készíteni.