KATA-s vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indítása - KATA (2021) - letölthető nyilatkozatokkal

kata vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indításakor rengeteg olyan kérdéssel kell szembesülni, amely létfontosságú a sikerhez, de nem a te szakterületedet érinti. Sokaknak ilyen a vállalkozási forma kiválasztása is. Mi a legideálisabb, milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A KATA egyéni vállalkozás elsősorban olyan szabadúszóknak ideális, akiknek sok kicsi megrendelésük van, azaz felaprózódott módon érkezik a forgalmuk, nincsenek jelentős elszámolandó költségeik, és nem terveznek alkalmazottakat. A jövedelmi korlát elég magas ahhoz, hogy egy nagyon jó fizetést érvényesíts magadnak, miközben ennél kedvezőbb és egyszerűbb adószámítási módot nem fogsz találni. Ha a saját munkaerőd és szakértelmed jelenti a vállalkozás hozzáadott értékét, akkor ez lesz az optimális forma a számodra.Tipikusan a kreatív szabadúszók, grafikusok, újságírók, webdesignerek, oktatók, coachok, pszichológusok számára lehet különösen előnyös.

Katás vállalkozásnak azokat nevezhetjük, amelyek a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adóját (KATA) választották. A Kata egy nagymértékben egyszerűsített adózási forma, egy olyan átalányadó, amelynek a számítása és az adminisztrációja nem igényel nagyobb apparátust. Ez azt jelenti, hogy havi fix összeg befizetésével - 25.000 Ft, 50.000 Ft vagy 75.000 Ft - a vállalkozásból származó összes jövedelem leadózható (kivéve az iparűzési adó). Hogy mikor melyik összeget kell befizetni, arról lejjebb még szót ejtünk.

Nézd meg a pontosabb KATA leírást a Billingo weboldalán.

Az ügyfeleidet előre tájékoztatnod kell arról, hogy te ebben a formában dolgozol. Ezt sokan már a szerződéskötéskor megteszik, csatolják mellékletként a megbízási szerződés mellé a megfelelő nyilatkozatot. Innen is letöltheted a nyilatkozat mintát, illetve a nyilatkozattétel feltételeiről és szabályairól szóló leírást.

KATA Alanyi adómentes egyéni vállalkozás

Nem minden KATA formájú cég alanyi adómentes. Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy nem leszel ÁFA felszámítására kötelezett. Ha cég(ek)nek számlázol, ott számíthat, hogy ÁFA-körös vagy-e vagy sem, mert akinek ÁFA-t is tartalmazó számlát állítasz ki, az nála levonható ÁFA-ként jelenik meg. Ha viszont nem vagy ÁFA-körös, akkor pusztán költségként tudja elszámolni a számládat.

Főállású vagy mellékállású KATA?

Van, aki mellék- vagy főállása, egy már létező, másik munkaviszony mellett kezdi el vállalkozást építeni, mások azonnal a független szabadúszásban gondolkodnak, és azonnal búcsút szeretnének mondani az alkalmazotti létnek. Az elnevezés, hogy valaki főállású katás-e vagy mellékállású, az alábbiak szerint értendő:

  • Ha van egy 7 vagy 8 órás munkaviszonyod (főállásod) alkalmazottként, akkor mellékállású katásnak számítasz.
  • Ha viszont pl. 4-5-6 órás munkaviszonnyal rendelkezel vagy egyáltalán nincs munkaviszonyod, akkor főállású katás leszel.

Nem főállású / mellékállásúnak kisadózónak minősül valaki akkor is, ha rokkantsági ellátásban részesül, nevelőszülői jogviszonyban áll, nappali tagozatos hallgató, vagy társas vállalkozó, illetve aki kiegészítő tevékenységet folytat. Kiegészítő tevékenységnek számít a törvény szerint aki nyugdíj mellett kereső tevékenységet folytat, illetve az a személy, aki özvegyi nyugdíjban részesül, az őrá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és mellette egyéni vagy társas vállalkozó is.

KATA-s egyéni vállalkozás indításának lépései

KATA-s vállalkozás indítása

1. Jelentkezz be online otthonról, az ügyfélkapudon keresztül a Webes ügysegédbe. Azért jó, ha van egy ügyes, rutinos, szakértő könyvelőd, akinek a közbenjárását kérheted ez ügyben, így biztosan hibamentesen fog megtörténni az indulás.

2. Válaszd ki az Új kérelem, nyilatkozat benyújtása menüpontot. Az ügytípusok közül az egyéni vállalkozásra, majd az egyéni vállalkozás indítása menüpontokat válaszd.

3. Azzal a nappal kell indítani a vállalkozást, amely napra a tevékenységed megkezdését tervezted. Célszerű a hónap elejére, első napjaira tervezni az indítást. Ha mondjuk augusztus 28-án indítod, arra a hónapra is meg kell fizetned az átalányadót, attól függetlenül, hogy augusztus hónapban 3 napig fog működni a vállalkozásod. Az átfutási idő pár óra, szóval attól a naptól él a vállalkozásod, amely napon az ügyintézési folyamatot elindítottad.

4. Add meg az adóazonosító jeledet.

5. Szükséges lesz székhelyet választanod. A székhely lehet akár a saját tulajdonú lakásod/otthonod. Ha egyedüli tulajdonos vagy, nincs további teendőd. Ha tulajdonostárs vagy, akkor írásban a másik fél / tulajdonostárs hozzájárulása szükséges. Akkor is természetesen, ha a tulajdoni lapon te magad nem jelensz meg, ilyen esetben a tényleges tulajdonos(ok) hozzájárulását kell kérned. Innen töltheted le a székhelyként való használathoz szükséges nyilatkozatot.

KATA-s vállalkozás indítása
6. Tevékenységi kört kell megadnod. A választható tevékenységi körök ÖVTJ (Önálló vállalkozók tevékenységének jegyzéke) kódjára a KHS weboldalán a következő linken tudsz rákeresni. Fontos, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek kizárólag akkor vehetők fel a tevékenységi körbe, ha rendelkezel az ahhoz szükséges végzettséggel, ezzel kapcsolatban a könyvelőd is tud neked felvilágosítást adni, de az alábbi linken is rá tudsz keresni.

7. Az adózási adatokat a fentiekben leírtak alapján kell kitölteni.

8. Jelöld az alanyi adómentességet. : A Webes Ügysegéden a kitöltésnél erre kell igennel válaszolnod: Alanyi adómentességet választok. – Igen. Ha mégis áfakörös lennél, akkor mindenképp fordulj könyvelőhöz.

9. Ha külföldre is szeretnél számlázni (EU-ba), akkor már a vállalkozás alapításakor igényelhetsz egy EU-s adószámot Kereskedelmi kapcsolatot kívánok létesíteni az EK más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal. – IGEN/NEM

10. Nyilatkoznod kell a Kata választásáról: A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok pontban.

Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat, mint magánszemélyt kisadózóként bejelentem. – IGEN
Főállású kisadózónak minősülök. IGEN/NEM.
Válaszd ki a rád vonatkozó megfelelő választ.
A következő lépésben arról dönthetsz, hogy a magasabb, 75 000 Ft-os kata adót szeretnéd-e fizetni (lásd az Adózás és költségek fejezetben alább)

11.Meg kell adnod a TAJ számodat.

12. A következő nyilatkozatot (biztosítási jogviszony létrejötte) akkor szükséges kitöltened, ha főállású KATA adózó leszel.

13. Ha rendelkezel adószámmal (ez NEM azonos az adóazonosító jellel), mert korábban már adószámos magánszemély vagy őstermelő voltál, akkor meg kell adnod az adószámot.

14. Az utolsó kitöltendő pont a munkavégzés jellegére vonatkozik, ami többféle lehet. A Webes Ügysegéd az összes esetet felsorolja, innen válaszd ki a rád vonatkozót. Ebben a cikkben olvashatsz bővebben ezekről az esetekről.

15. Pipáld be a lezáró három általános nyilatkozatot.

16. Ellenőrizd le az adatokat az összesítő oldalon, majd nyomd meg a gombot. A feldolgozás néhány percet igénybe fog venni, addig lehetőség szerint ne hagyd el az oldalt. Ha a rendszer feldolgozta az adatokat, akkor kapsz egy pdf dokumentumot, ezt mentsd le. (Ebben találod az adószámodat, nyilvántartási számodat stb.)

Milyen bankszámlát válassz?

A NAV-hoz való bejelentkezésen kívül szükséged lesz egy bankszámlára. Az egyéni vállalkozásodnak nem kell külön pénzforgalmi számlát nyitnod, a saját nevedre nyitott bankszámlát is használhatod, azonban nagyon sok könyvelő mégis azt tanácsolja, hogy válaszd külön a vállalkozói és a magán bankszámláidat. Az adott számlavezető bankodnál szinte biztosan van kifejezetten kisadózóknak szánt számlacsomag.

Ma már ritka az a vállalkozó, aki nem valamilyen online számlázóprogramot használ, kevesen vannak, akik a számlatömböt részesítik előnyben. Az online számlázás egyszerűbb, gyorsabb, zöldebb, mint számlatömböt vásárolni és a papír alapú számlával bajlódni, postára járni.

Online számlázóprogramja a NAV-nak is van, kicsit nehézkes a beüzemelése, viszont biztosan a legfrissebb szabályozásnak megfelelően működik. Ügyfélkapun keresztül tudsz belépni. A két legismertebb online számlázó rendszer a szamlazz.hu és a billingo.hu. Kevesen ismerik, de létezik pl még a bizxpert.hu online számlázó, amelyről azt ígérik a működtetők, hogy örökké ingyenesen használható. A Számlázz.hu-ra és a Billingo.hu-ra is tudsz ingyen regisztrálni, a programot tudod használni, számát kiállítani, NAV-val összekötni, de az ingyenes verzióval nem fogsz tudni pl. díjbekérőt, vagy előlegszámlát kiállítani. Az ingyenes verzió csak “sima” számla kiállítására alkalmas. Adhatsz hozzáférést a könyvelődnek a fiókodhoz, így ő is látni fogja a forgalmadat.

KATA-s vállalkozás indítása
Forrás: Számlázz.hu
egyéni vállalkozás indítása - Kata
Forrás: Billingo
katás vállalkozás indítása
Forrás: Bizxpert

Ha nagyon magabiztos vagy, egyedül is KATA-zhatsz, viszont nem árt, ha van egy könyvelőd, akihez fordulhatsz az időközben felmerülő kérdéseiddel. Ő segít az indításban, az esetleges szüneteltetésben, az újraindításban, a bevallás elkészítésében és a NAV felé szükséges adatszolgáltatás hiánytalan teljesítésében is. A könyvelők általában havidíjjal dolgoznak, esetenként az indításért, és a szüneteltetéskori beadványokért külön költséget számolnak fel. A könyvelők havi díjai természetesen eltérőek lehetnek, általában 10-15 ezer Forinttal számolhatsz.

Adózás, költségek

A KATA vállalkozásod azzal a nappal indul, amely napon bejelented a tevékenységet a NAV-nak, mivel pár óra az átfutási idő. Arra a hónapra már terhel is téged az adott hónapra eső tételes adófizetési kötelezettség.

katás egyéni vállalkozás indítása

A főállású kisadózó havonta 50 ezer Forint tételes adót fizet.

A mellékállású kisadózót havonta 25 ezer Forint tételes adófizetési kötelezettség terheli.

A tételes adó egészét minden naptári hónapra meg kell fizetni, amely hónapban az egyéni vállalkozás működik, nincs pl. szüneteltetve vagy nem vagy táppénzen. (Ezért érdemes hó első napjaiban indítani és az esetleges szüneteltetést naptári hónap végére időzíteni.)

A főállású kisadózó dönthet úgy, hogy a magasabb összegű tételes adót fizeti, amely esetben havonta 75 ezer Forintot kell fizetnie az adóhatóságnak. A magasabb nyugdíjalap érdekében, ha a büdzsé engedi, és nincs más pl. alkalmazotti bejelentett munkaviszonyból származó bevételed, érdemes ezt választani.

KATA vállalkozás indítása

Az adózásnál 3 féle keretet kell figyelni.

Az egyik a KATA bevétel “keret” éves szinten 12 millió Forint (12*1 millió Forint). Ez az összeg időarányosan kevesebb, ha pl. júliusban indítod a vállalkozásodat. Ebben az esetben az adott évben a kereted időarányosan 6 millió Forint a hátralévő 6 hónapra.

Ha átléped a KATA-keretedet, akkor is KATA adózó maradsz, de a limiteden felüli részt 40% adófizetési kötelezettség terheli.

A másik az alanyi adómentes keret, azaz amely összeghatárig nem vagy ÁFA felszámítására kötelezett. Ez a limitösszegmegegyezik a KATA-bevétel keret összegével, azaz 12 millió Forinttal és időarányos, figyelned kell a szüneteltetésre, illetve az év közbeni indításra.. Ha a limitet átléped, akkor a limiten felüli összegről már ÁFA-s számlát kell kiállítanod, és ÁFA-bevallásra leszel kötelezett, minden bonyolódik, többek között a könyvelő havi díja is nőni fog..
A harmadik “keret” az egy partner felé számlázott összeg. Ha az adott tárgyévben a kifizető partner felé számlázott összeg összesítve a 3 millió Forintot meghaladja, a kifizetőt 40% mértékű adófizetési kötelezettség terheli. Ez igaz ugyanazon külföldi partnertől/kifizetőtől származó bevételre. Ennek egyik partner sem fog túlzottan örülni, ha magyar, ha külföldi akkor sem :)A főállású kisadózó a megfizetett adóval a Tbj és munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint biztosítottnak minősül, és egészségügyi ellátásra is jogosult. Azt az időszakot, amikor valaki egyéni vállalkozóként működött, ugyanúgy figyelembe veszik majd a nyugdíj számításnál, vagy esetlegesen a munkanélküli járadék megállapításánál. Ugyanez nem igaz a mellékállású kisadózóra. Aki mellékállású kisadózó, az az egyéni vállalkozó biztosítottnak nem minősül, TB ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot nem szerez.

Tételes adót nem kell azokra a hónapra megfizetni, amikor a vállalkozás szünetel, vagy akkor, ha a kisadózó táppénzben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesül. A vállalkozást minimum 1 hónapra, maximum 2 évre szüneteltetheted. Ez különösen hasznos az induláskor, amikor még vannak nagyobb ügyfélmentes időszakaid, és a szüneteltetéssel tudod csökkenteni az adózási költségeidet.

A vállalkozás székhelye szerinti önkormányzatnál az iparűzési adó alá a vállalkozást be kell jelentened, mivel az adott önkormányzatnak iparűzési adót is kell fizetned. Ennek a mértéke önkormányzatonként eltérő, általában 2%.Kétféle lehetőség közül lehet választani:

  • átalány-adóalap után fizeted az IPA-t, ebben az esetben nincs bevallási kötelezettséged. Az átalány adóalap összege 2,5 Millió Forint. Ez után a fizetendő adó az adott évben 50 ezer Forint. Ha a vállalkozás év közben indul, akkor az átalány adóalap összege a működés hónapjaira számított időarányos összeg. Az átalányadót két részletben kell fizetni, 2*25 ezer forintot, az elsőt március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig.
  • választhatsz tételes IPA-t, ha a várható bevételed 2,5 Millió Forint alatti összeg, ebben az esetben érdemesebb ezt választani. Év közben is válthatsz tételes IPA-ról álalányadóra, ha a bevételed mégis meghaladja majd a 2,5 Millió Forintot.

Az IPA-t az indulást követő évben kell megfizetni, abban az évben, amikor a vállalkozásoddal indulsz adóelőleget fizethetsz, de nem kötelező. Egy lezárt év után a következő évben terhel az IPA fizetési kötelezettség.

Vállalkozóként kötelező a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrálnod. A regisztráció után egy éves 5.000,- Forint összegű kamarai tagsági hozzájárulást kell fizetned. Ez az összeg akkor is annyi lesz, ha decemberben indítod a vállalkozásod. Fontos tudni, hogy ha év közben, de nem az egész évben szünetel a vállalkozásod, a kamarai tagsági díjat akkor is meg kell fizetned. Ha egész évben szünetelteted a vállalkozásod, a kamarai tagsági díjfizetési kötelezettség nem terhel téged.

Kötelezettségek, Kata határidők

KATA adózási form - egyéni vállalkozás indítása

A tárgyhónapra érvényes tételes adót a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig kell megfizetni.

Az iparűzési adóbevallást tárgyévet követő év május 31-ig kell eljuttatni az érintett önkormányzatnak akkor, amikor a tételes IPA-t választottad. Átalány IPA-nál ez éves 50 ezer forintot 2 részletben kell megfizetned. 25 ezer Forintot március 15-ig, és 25 ezer Forintot szeptember 15-ig.

Az éves kamarai tagsági díj fizetési határideje az adott év március 31-e.

A kisadózó a tárgyévet követő év február 25-ig kell, hogy bevallást készítsen az adóhatóság számára az adóévben megszerzett bevételéről. Ez független a személyi jövedelemadó bevallásodtól.

Törvényi hivatkozások egyéni vállalkozás indításához

A KATA adózási formára vonatkozó törvények folyamatosan változnak, tipikusnak egyre szigorodnak, amelyeknek az elsődleges célja, hogy burkolt foglalkoztatást ne lehessen a KATA használatával folytatni. A KATÁ-ra vonatkozó törvényi szabályozást érdemes minden évben átolvasni, tájékozódni a hivatalos forrásokból.

Névjegy - Tyukodi Andrea

Tyukodi Andrea Webdesigner - katás vállalkozás indítása szerzője

Szerző: Tyukodi Andrea webdesigner, Webthinking

Webthinking.hu
Pinterest
Instagram

"Tyukodi Andrea vagyok, webdesigner, a Webthinking márka és kreatív szabadúszó vállalkozás birtokosa.

Kb. 5 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a WEBARTERY-vel, és fedeztem fel ezt a rendkívül színes, változatos világot, amelyik magával ragadott, amit annyira megszerettem, hogy egyrészt semmi pénzért el nem engedném, másrészt vállalkozásról alkotott egykori álmomat ezen keresztül valósítottam meg.

Multinacionális cégnél dolgozom, a munkám mellett nagy örömmel vállalok kreatív feladatokat. Munkának szándékosan nem nevezem, számomra hobbi, élvezet, flow, a vállalkozásomra "második gyerekem"-ként tekintek.

Weboldalakat álmodok meg, és építek, weboldalakra kerülő szöveg írásában segítek, logót, arculatot, grafikai anyagokat tervezek online, offine megjelenéshez. Ahány megrendelő annyiféle igény, sok-sok újdonsággal találkozom, ami megkövetel egyfajta nyitottságot és rugalmasságot, rengeteget tanulok minden egyes projektemből, megrendelésemből.

Egy dolog biztos, hogy megoldásfókusszal kezelem a számomra még ismeretlen területeket is. "

Share this post