Az online formájú képzések ugyanolyan élő, azonnal használható tudást képesek átadni, mint a hagyományos, tantermi képzések. A mai technikai eszközök mellett élő kapcsolatot tarthatsz fenn az oktatóval és a csoporttársakkal. Mozgalmas gyakorlati feladatokat, állandó személyre szabott visszajelzéseket kaphatsz a munkáidra emailben, az e-oktatóteremben és a közösségi felületeken egyaránt. Határozottan állíthatom, hogy jóval nagyobb figyelem irányul rád, mintha egy tanteremben üldögélnél huszad-magaddal. Összeszedtem azokat az érveket, amelyeket az online oktatási forma mellett felsorakoztathatóak.

Tökéletesen rugalmas

Saját tapasztalatom, hogy az élő, jelenlétet követelő tanfolyamok minden előnyük ellenére szinte elérhetetlenek egy dolgozó nő számára, különösen, ha már gyerekei is vannak. Olyan rugalmasságot követelnek meg a mai munkahelyek, annyi szerepkörben kell helytállni, hogy szinte lehetetlen hónapokon keresztül ugyanabban az időpontban megjelenni egy tanteremben.

Egy online tanfolyam azonban teljes mértékben igazodik az időbeosztásodhoz. Írhatod a házit éjjel, böngészheted az internetet a buszmegállóban, és olvashatod a leckéket a munkahelyi ebédszünetekben is. Ha beteg a gyerek, kihagyhatsz egy hetet, ha csúszik a benti projekted, egy hónappal később vizsgázol. Ráadásul, megspórolod az utazási időt, és nem leszel frusztrált a kihagyott alkalmak miatt.

Naprakész, állandóan frissülő tananyag

A technológiai változások, a vizuális trendek, az online marketing világa olyan sebességgel változik, hogy a honlapkészítéssel, marketinggel, kommunikációval foglalkozó tananyagok szavatossága 3-6 hónap alatt többé-kevésbé lejár. Ezen a téren sem lehet versenyezni az online eszközök nyújtotta lehetőségekkel. Ha kicserélek egy bekezdést, vagy egy fejezetet, ha találok egy kifejezőbb illusztrációt, nem kell újranyomni a tankönyveket.

A kibertér végtelenje

A nyomtatott leckékhez képest hatalmas lehetőség rejlik az elektronikus könyvekben, különböző HTML tananyagokban más szempontból is. A leckékhez kapcsolódó linkek segítségével ugyanis megsokszorozódik az elérhető tudás. Ráadásul az érdeklődésednek megfelelő kapcsolódó linkek alapján bizonyos témákban jobban elmerülhetsz, míg máshol csak az alapokra hagyatkozhatsz. Így mindenki a számára legizgalmasabb változatot tanulhatja, pedig ugyanarra a tanfolyamra fizetett be. És akkor még nem beszéltünk arról, mennyi időt és energiát lehet megspórolni az oktató videókkal. Fontosnak tartom, hogy a tanfolyam végére önállóan is képes legyél tanulni. Ismerd meg, találd meg azokat a forrásokat, amelyek segítségével inspirálódhatsz, fejlődhetsz.

Önállóan…

Mindenki vágyik a szabadságra, még azok is, akik később nem tudnak élni vele. Az online tanfolyamokhoz kell egyfajta talpraesettség, önállóság, munkaszervezési képesség, ami néhány embernek szokatlan lehet eleinte. A webdesigner szakmában azonban ezek nélkülözhetetlen képességek, így az online tanfolyami forma ebben a speciális esetben képességfejlesztőként is működik.

…de nem egyedül

Aki azonban azt gondolja, hogy ez egy magányos szakma, óriásit téved. Mint minden kreatív területen, legyen szó divatról, iparművészetről, vagy honlapkészítésről nagyon sokat számítanak a visszajelzések. A tanfolyami közösségben létrejön egy olyan kreatív erőtér, ami megsokszorozza az energiákat. Nem lesz többé szűk keresztmetszet az oktató, hiszen a tehetségesebbektől, a tapasztaltabbaktól is tanulhatsz. Óriási hatással volt rám a humanisztikus kooperatív tanulás módszertana, amit először igazi, jelenlétet követelő tanfolyamok oktatójaként próbáltam meg alkalmazni. Mostanra körvonalazódott a számomra, hogyan lehet a közösségi tanulás elveit online tanfolyami keretek között alkalmazni. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a csapatmunka nehézségeit, a versengés és az együttműködés kényes egyensúlyát is megtanuld kezelni nálunk.

Gyakorlat alapú képzések

Az utolsó érvem az online tanulás mellett hasonló súlyú, mint az eddigiek. A honlapkészítés, a marketing kommunikáció, a keresőoptimalizálás gyakorlati tevékenységek. Nagyon könnyű megérteni az alap összefüggéseket, azonban nagyon nehéz a sok elméleti tudást integráltan alkalmazni. Könnyű elolvasni, hogy ne legyél szájbarágós, de nehéz nem szájbarágós hirdetési szöveget írni.

Könnyű azt mondani, hogy legyen a design letisztult, de nagyon nehéz megvalósítani. A tanfolyamok lelkének ezért nem is az elméleti leckéket tartom, hanem a fokozatosan nehezedő, egymásra épülő gyakorlatok rendszerét.