A megváltozott körülmények okozta nyomás alatt, csak még komolyabban vette a tanulást és az általa kitűzött célokat. Barátnőjével Dórival közösen vágnak bele a vállalkozásba, mert felismerték, hogy képességeik kiválóan kiegészítik egymást és így a kapacitásuk is megtöbbszöröződik. Ebben az interjúban Bozóki Viki, a Pixel Idea megálmodója meséli el saját történetét.

– Mit tanultál, mivel foglalkoztál korábban?

Világ életemben rajongtam a természetért. Imádtam túrázni, szerettem a virágokat, de mégis leginkább az állatok érdekeltek.

A gimnáziumban biológia szakon tanultam, az egyetemen pedig Környezettan – Természetvédelem – Tájvédelem szakirányokon mozogtam.

Elvégeztem egy állatkerti állatgondozó képzést is. Úgy terveztem, hogy a természetvédelem és az állatgondozás lesz a szakmám, de sajnos nem könnyű bejutni állatkertbe, a természetvédelem vonalon pedig nem tudtam kiteljesedni. Így kerültem fel Budapestre, ahol szinte véletlenül csöppentem bele a média világába. Azóta is a médiában dolgozom. Szeretem, mert nagyon sok hasznos és érdekes tapasztalattal jár, amit a webdesign területén is tudok kamatoztatni.

– Mikor vetődött fel benned, hogy webdesignt szeretnél tanulni?

Már gimis koromban is nyilvánvalóvá vált, hogy érdekel ez a szakma. Elég kreatív ember vagyok és egyszerre hobbim a rajzolás, a fotózás, az írás és az ékszerkészítés is. A legjobban a vizuális alkotásokat szeretem. Fiatalabb koromban már próbálkoztam a Paint és a PaintshopPro programokkal. Amatőr módon pedig már régóta űzőm a fotózást.

Lehet meglepő, de kicsit talán az írással indult az egész. Mivel az írás is régi hobbim, és körülbelül tíz éve nagy divatja volt a fanfictionöknek, – saját írói portáloknak-, így nekem is volt egy G-portal oldalam. Ezt a G-portal oldalt próbáltam először egyedivé varázsolni autodidakta módon. Mondhatjuk, hogy ez volt az első „webdesign” munkám. Fórumokon néztem utána, hogyan kell átírni a CSS kódokat. A későbbi weboldalaimnál (ingyenes domain Efiction tartalomkezelő rendszerrel, WordPress blog, Blogger.hu oldal) is mindig az egyedi megjelenés megalkotására törekedtem. Később, amikor megszűnt a természetvédelmi állásom Nyíregyházán és Pestre kerültem, beiratkoztam egy egyéves webmester képzésre. Itt megtanultam a HTML és a CSS alapjait, továbbá beleláttam a PHP és a JavaScript nyelv működésébe. Hasznos volt, de mégsem pontosan az a képzés, amit valójában szerettem volna.

A webmester suli elvégzése után egy médiaügynökségnél kaptam állást. Tehát ez a téma egy ideig feledésbe merült addig, amíg később rá nem találtam a Kreatív Webdesign Tanfolyamra.

– Te nem egyedül tervezel belevágni a vállalkozásba. Mi motivált ebben?

Amikor Dórival megismerkedtünk, már akkor beszélgettünk arról, hogy hosszú távon mind a ketten grafikai, kreatív alkotói munkát szeretnénk végezni.

Ő is végig csinálta a webmester tanfolyamot, de neki a programozás része nem volt annyira testhezálló, mint például a rajz és az alkotás. Nekem inkább a programozás és a weboldal építés ment könnyedén. Dóri a designt, az arculatkészítést és a rajzolást jobban szereti. Nagyon erős angolból és németből, ami hatalmas kincs lehet ebben a szakmában. Ráadásul a későbbiekben szeretne elvégezni egy sminktanfolyamot, ami teljesen új szolgáltatás lenne a palettánkon és remekül passzolna a fotózáshoz.

Így szépen lassan kialakult bennünk, hogy közös erővel indítjuk el a vállalkozásunkat. A legelejétől fogva az volt a terv, hogy munka mellett startolunk. Ennek több komoly oka is van. Főként az, hogy egy fotós vállalkozás beindítása kifejezetten költséges, de az sem elhanyagolható, hogy nekünk fontos, hogy meglegyen a havi, stabil bevételünk. Az együttműködés szerencsére zökkenőmentesen zajlik. A közös projektekben Dóri tervezi a logót és az arculat alapelemeit.

A palettát és a drótvázat már együtt gondoljuk át, végül én kezdtem meg a weboldal felépítését. Azért is tetszik ez a kooperáció, mert ha van egy közös arculati és webdesign munkánk, akkor Dóri emellett vállalhat logótervezést, névjegykártya tervezést, bármit. Nő a kapacitásunk.

– Mesélj erről kicsit, milyen megbízásaitok vannak!

Mikor befejeztem a tanfolyamot nem sokkal utána már felkértek minket egy oldal elkészítésére. Simán zajlott minden.

Összeültünk és átbeszéltünk minden fontos részletet, belevágtunk a logó megtervezésébe. Miután a logót a megrendelő elfogadta, valamint a paletta is kialakult, jöhetett a weboldal kialakítása. Sajnos ekkor már a COVID kissé átformálta az eredeti terveket, de az oldal így is elkészül majd hamarosan.

Egy másik projektünk igazi kihívás volt. Először úgy tűnt, hogy bőven lesz idő a tervezésre, de aztán felgyorsultak a dolgok, és pár hét alatt fel kellett állítani egy statikus jellegű weboldalt. Az ügyfél és mi is bízunk benne, hogy idén továbbfejlesztjük majd az oldalt és extra funkciókat kap.

Egyelőre a saját weboldalaink mellett ezen a két projekten dolgoztunk, így azt mondanám, hogy még induló, tapogatózó fázisban vagyunk ezekben a bizonytalan időkben. A weboldalaink 90%-osak, a porfoliónkon dolgozom. Ellenőrizni kell a funkciókat, illetve az adatvédelem és felhasználói feltételek kidolgozása még zajlik. A háttérben ügyködünk magának a vállalkozásnak a kialakításán is (adózás, számlázás, jogi tudnivalók).

A tavasz elején szeretnék social hirdetésekkel, kisebb search kampánnyal „nagyban” is elindulni. Ennek az előkészületei folyamatosan zajlanak. A naptárban ütemezve van, melyik héten mit kell teljesíteni, hogy majd minden meglegyen az induláshoz.

– Hogy ment a tanulás? Hogy befolyásolta a vírushelyzet magát a tanulást és az első munkákat?

Még nem értem el a célom, de úton vagyok és biztosan tudom, hogy jó irányba tartok. Véleményem szerint nem is a cél elérése a lényeg, hanem hogy az oda vezető utat kell élvezni, és én élvezem ezt az utat. Mivel stabil munkahelyem van, nem sietem el a dolgokat. Ez egy olyan munka lesz, ami a hobbim is, amiről el tudom képzelni, hogy több tíz évig fogok foglalkozni, így az alapokat igazán rendbe akarom tenni. Ez még akkor is igaz, ha ez egy lassú indulást jelent.

Magamat ismerve pedig, amint elérem a célom, úgyis kitűzök egy újabbat, és folyamatosan tanulni és fejleszteni fogom magam.

– Mesélj a weboldaladról, hogyan készült!

Jelenleg két weboldalam van. A Pixel Idea az elsődleges oldalam, ami főként a (web)design szolgáltatásunkat hivatott népszerűsíteni, de minden más szolgáltatást is tartalmaz. A másodlagos oldalam a fotós weboldal, ami csak a fotós szolgáltatás köré fog szerveződni. A design nagyon hasonló mind a két oldalon. Az alapul vett három szín a piros, a fekete és a fehér. A piros a kedvenc színem és bár tudom, hogy weboldalaknál nagyon csínján kell bánni a vörös árnyalataival, ennek ellenére sem akartam kihagyni a palettából. A fehér nálam alapszín. Szeretem háttérnek használni, egyszerűen azért, mert sokkal több lehetőségem van így a színek és a formák kibontakoztatásához. A fekete pedig, mint kiegyensúlyozó szín, adta magát.

A Pixel Idea első korszakában a design hatszögekből állt. Ezen a sokáig használt dizájnon a piros fehér átmenetes háttér előtt szerepeltek a hatszögek. Belül sosem voltam elégedett ezzel a koncepcióval, de kezdetnek szerintem nem volt rossz.

Aztán 2020. decemberben az egyik frissítés hatására váratlanul összeomlott az oldal. Volt biztonsági mentésem, tehát vissza tudtam volna állítani, de úgy éreztem, ez egy égi jel… Felépítettem az újat, ami már olyan, amire ha bármikor ránézek, teljesen a magaménak érzem. Maradtak a betűtípusok és a 3 alapszín. Viszont a hatszögeket négyszögekre cseréltem, amelyek jobban illenek a pixel témához, és az oldal is letisztultabbá vált.

A fotós oldalam a bozvickyfoto.pixelidea.hu alapvető elemeiben ugyanerre a designra épít, viszont míg a Pixel Idea oldalon a piros és a fehér a dominál, a fotós oldalon egyértelműen a fekete. Így igyekeztem egy kicsit komolyabb hangulatot teremteni, a témának megfelelően. A főoldalon elsőként egy rólam készült képet talál a látogató, hogy így tegyem személyesebbé ezt a virtuális a találkozást.
Felépítésileg a két oldal nagyon hasonló, de képi elemeit nézve, határozottan elválasztottam a fotós és a webdesigneri oldalt egymástól. Nem túl összetettek és bonyolultak, de ez nem is volt cél.

Remélhetőleg március elején már minden portfólió kép felkerül, túl leszünk az adminisztráción, és élesben is indíthatunk. Ha ez sikerül, akkor jönnek az igazán izgalmas kihívások!

– Hogy érezted magad a tanfolyamon? Milyennek találtad az online tanulást?

Úgy érzem, hatalmas tudásvággyal vágtam bele a tanfolyamba. Nagyon örültem az online rendszernek. Sok tanfolyammal az a bajom (pl. a webmesterrel is), hogy be kell járni, meghatározott időben kell ott lenni stb. Itt viszont rám volt bízva mikor, mennyit és hol szeretnék tanulni. Olyan lendülettel vetettem bele magam a tananyagba, amire a mai napig jó visszaemlékezni. Szinte habzsoltam a leckéket. Néha magamra kellett szólnom, hogy nem kell ennyire sietni. Nagyon élveztem és, hasznosnak találtam minden visszajelzést a beküldött feladataimmal kapcsolatban.

A társaság kifejezetten támogató, segítőkész és inspiráló. Nagyon szeretem olvasni a hozzászólásokat.

– Mit üzennél azoknak, akik még csak most gondolkoznak azon, belevágjanak-e?

Ha valaki azért nem vágott még bele a tanfolyamba, mert fél attól, hogy az oktatás online zajlik, akkor ne is gondolkodjon tovább. A KWT megbízható, folyamatos visszajelzésekkel, inspiráló véleménnyel, és remek csoporttal támogatja a tanulást. Ha valakit az bizonytalanít el, hogy szakmailag elég-e ez a képzés, akkor azt kell mondanom, hogy eddig 4 weboldal van a hátam mögött és ezt mind a tanfolyamnak köszönhetem, szóval, hajrá!