Néhány hang, illat, forma vagy éppen tárgy sokkal mélyebb jelentést hordoz számunkra önmagánál. Vannak olyan tárgyak vagy jelképek, amelyek csak nekünk vagy pár embernek jelent többet, de vannak olyanok is, amelyek minden ember számára egyértelműek és szépen lassan szimbólumokká formálódnak.

Kilépek az utcára, és az arcomat megcsípi a fagyos levegő. Szinte épphogy csak délután van, és mégis sötétedik. Elég rövidek a nappalok mostanában… Minden okom meglehetne arra, hogy rossz kedvem legyen, de valahogy mégsem tudom lecsalni a mosolyt az arcomról. A távolban, halkan, régről ismerős dallamot hallok. Már unom ezt a dalt, mégis érzem, ahogy a melegség kezd szétáradni a szívem tájékáról mindenfelé a belsőmben. A karácsonyi muzsikáról szembe jut a gyerekkorom és szinte már érzem is a frissen sült sütemények illatát és hallom a csillagszóró sercegését. Ugye veled is történt már hasonló?

A szimbólumok azzal, hogy túlmutatnak önmagukon, képesek elvont fogalmak, érzelmek, érzések közvetítésére. Nagyon fontos részét képezik a mindennapjainknak, megkönnyítik az életünket. A Karácsony is rendelkezik számos olyan szimbólummal, amely plusz jelentéssel bír. Ha tisztába kerülünk a jelentésükkel, jobban megérthetjük ennek a csodálatos ünnepnek a lényegét. Te tudod, hogy mit jelképez a gyertya, vagy éppen maga a karácsonyfa? Mit fejezünk ki az adventi koszorúval?
Álljunk meg egy pillanatra, tegyük le a kezünkben lévő csomagolópapírt és nézzük meg alaposabban, hogy mit is jelent az a forgatag, ami ilyenkor körülvesz bennünket.

 Fenyőfa

Karácsonyi szimbólumok -  A fenyőfa az örök életet szimbolizálja

A karácsony központi eleme a fenyőfa. Minden gyereknek csillog a szeme, amikor meglátja a színes díszekbe bujtatott örökzöldet. Na de miért pont a fenyőfát kötöttük össze a fejünkben ennyire a karácsonnyal? Talán azért, mert örökzöld fenyő az örök életet szimbolizálja.

 

Csúcsdísz, csillagszóró

Karácsonyi szimbólumok -  Azt a csillagot szimbolizálja, mely elhozta a hírt a kis Jézus születéséről

A csúcsdísz és a csillagszóró, azt a csillagot szimbolizálja, amely a napkeleti bölcseknek elhozta hozta a jó hírt, hogy a kis Jézus megszületett.

 

Angyalkák

Karácsonyi szimbólumok -  Az angyalkák a lelki békét szimbolizálják

A titkokat testesítik meg. Ők segítenek megtalálni a lelki békédet, felkészítenek a belső karácsonyodra, így az egyik legfontosabb jelképei lettek a karácsonynak. 

 

Gyertya

Karácsonyi szimbólumok -  A gyertya a fényt és Krisztust jelképezi

A gyertya jelképezi karácsonykor a fényt és Krisztust. Krisztus feláldozta magát az emberekét, ahogy a gyertya teste is elfogy, miközben a fényt adja nekünk.

 

Figurák, mézeskalács díszek

Karácsonyi szimbólumok - A gyermekkort, a játékot, az önfeledtséget és az ajándékozás örömét szimbolizálják

A gyermekkort, a játékot, az önfeledtséget és az ajándékozás örömét szimbolizálják.

 

Díszgömb

Karácsonyi szimbólumok - Az emberi élet és a múlandóság jelképe

Az egyik legszebb karácsonyi jelkép. Szimbolizálja a bolygót, ahol élünk és egyben az emberi élet jelképe is. Törékenysége sem véletlen, ezzel fejezzük ki életünk múlandóságát, törékenységét. A színeivel kifejezhetjük vágyainkat, céljainkat, érzelmeinket.

Mit jelentenek a díszek színei?

Piros: termékenység, élet és halál, bűn
Fehér: tisztaság, ártatlanság
Zöld: remény, élet
Arany: Nap, férfiasság, gazdagság
Ezüst: Hold, nőiesség, anyaság

 

Girlandok

Karácsonyi szimbólumok - A girlandok az eredendő bűnt, a kísértést szimbolizálják

Úgy fonják körbe a fát, akár a kígyó…így emlékeztetnek bennünket az „eredendő bűnre”, a kísértésre.

 

Dió

Karácsonyi szimbólumok - A dió jelképezi a tudás fáját és a bölcsességet

A „Tudás fája”, bölcsesség-jelkép. Mintája akár az emberi agyé. A fa lassú növekedése jelképezi a valódi tudás elnyeréséhez szükséges időt.

 

Alma

Karácsonyi szimbólumok - Az alma az eredendő bűnre figyelmeztet

„Életfa”. Az eredendő bűnre figyelmeztet és emlékeztet bennünket az alma, amit a fára kötünk.

Ugye milyen varázslatos ez a sok szimbólum?
Akár mániákusan szereted a karácsonyt és szorgalmasan készülsz rá minden évben…
Akár a másik végletet képviseled és inkább azon az állásponton vagy, hogy nem csak az év egy napján kéne igazán szeretnünk egymást….
… bízom benne, hogy sikerült közelebb hozni hozzátok ezt az ünnepet és megvilágítani egy annyira nem mindennapi oldalát.

 

Az ünnep nem naptól függ. Nem dátumtól, nem csillogástól, nem ajándéktól. Az ünnep egészen mástól függ. Tőled. Mert az ünnep nem kívül van. Nem díszekben, csillogásban, ajándékokban. Hanem benned. A te díszeidben, csillogásodban, ajándékaidban. Igen, az ünnep benned van. Az ünnep te magad vagy.”

 

Csitáry-Hock Tamás