– Mesélj egy picit magadról! Mit tanultál, mivel foglalkoztál korábban?

Én egy kicsit más irányból indultam, mint mások, de amennyire tudom, mindenkinek elég más a története. Budapesten születtem, de Pécsen nevelkedtem. Középiskolában igen erős voltam matematikából, fizikából és szerencsére a rajz is igen jól ment. Az építészet nagyon érdekelt és szerencsére teljesen úgy tűnt, hogy a képességeim is adottak hozzá, szóval mindenképpen építész szerettem volna lenni.

Édesapám kívánságára mentem a pécsi Pollach Mihály Műszaki Főiskolára, Magasépítő szakra. Itt főleg a kivitelezéshez képeznek szakmérnököket, így mindent tanultunk, mindenhez értenünk kellett. Egyaránt szükséges volt, hogy rálátásunk legyen a tervezésre, a szervezésre, a statikára stb.

Az évfolyamon a 64 főből az 6-an voltunk lányok, tehát azt hiszem ki lehet jelenteni, hogy ez nem egy tipikus női szakma. Ráadásul a társaim többsége szakirányú középiskolában végzett. Ők már ismerték a szakmai alapokat, voltak építkezéseken, ismerték a munkagépeket is és megismerkedtek a műszaki rajzok elkészítésének módjával is. Nekem ezeket az ismereteket menet közben kellett elsajátítani. A számítástechnikában, a matematikában, a szervezésben és a geodéziában kimondottan előnyt jelentett a matematikai tudásom és a logikai gondolkodásom.

A fiatalabb korosztálynak talán érdekes lehet, hogy akkor a főiskola számítógépe akkora volt, mint egy terem. FORTRAN nyelven tanultunk programozni. A gépbe a programot lyukkártyákkal adagoltuk, amit adatrögzítő hölgyek írtak át az általunk leadott program-feladatokból.

Azt sem nevezném megszokottnak, hogy nyaranta kötelező termelési gyakorlatra kellett menni, 1 hónapra. Első nyáron egy iskola építkezésén voltunk és meg kellett tanulni kézzel vakolni, a lányoknak is. Az építés-szerelés tanárunk ezt le is ellenőrizte és be kellett mutatni neki a helyszínen, hogy hogyan végeztük el a feladatokat. A második nyáron egy városi tervezőirodában töltöttem 1 hónapot. Ott a tervezéssel, felméréssel és felújítással ismerkedtem meg.

Aztán jöttek a „felnőtt évek”. Az első munkahelyem egy nagy cég építész tervező osztályán volt, ahol nagyon sokat tanultam mind a tervezés, mind a kivitelezés területéről. Később belekóstoltam a beruházás előkészítésbe és a pályáztatásba is.

Aztán fordulat következett az életemben. Éppen GYES-en voltam, amikor Budapestre költöztünk. Ennek leginkább a 89-ben bekövetkezett gazdasági változások volt az oka. Azóta vállalkozóként dolgozom. Ezen belül, kb. 15 éve pedig már home office formában, otthonról látom el a feladataimat.

A vállalkozói évek nem indultak könnyen. Hitelt vettünk fel a szüleim nyaralójára és beszálltam egy cégbe tulajdonostársnak. Ingatlanokkal foglalkoztam, de csak saját vagy bérelt ingatlanok hasznosításával és üzemeltetésével.

Meg kellet tanulnom, hogy a vállalkozó a saját döntéseinek következményeit viseli. Ő a felelős. Kötelezettségei vannak, számviteli és jogi egyaránt. Az esetleges tudatlanságért magas árat kellett fizetni. Szerintem az igazság az, hogy az állami szervek és a vállalkozók együtt tanulták meg a piacgazdaság gyakorlati megvalósulását.

Az üzleti biztosítók megjelenésével, egy új szakma honosodott meg, a biztosítási bróker. Ebbe is belefogtunk. A Corvinuson posztgraduális képzésre mentem, biztosítás szakra. Az eredeti szakmámat igen jól tudtam használni, a céges vagyonbiztosítások koordinálásánál. Mikor úgy éreztem, hogy számomra nem szimpatikus módon alakul a piac, eladtuk a céget.

Ekkor döntöttem úgy, hogy az ingatlanok üzemeltetéséhez nincs szükségem nagy irodára és személyzetre sem, mivel a számítástechnika előretörésével, már nem volt gond otthon berendezkedni. Gondoljátok csak el, amikor leérettségiztem, akkor a Commodore 64 volt az otthoni gép. Amikor átmentem home office-ba, már laptopokat lehetett venni. Hatalmas különbség, döbbenetes fejlődés.

– Nem semmi életút! Hogyan tudtad kezelni a home office-t ezután a pörgős életmód után?

Először összecsúszott minden. A céges feladatok és a házimunka is. Aztán kidolgoztam a menetrendet, hogy mikor megyek postafiókba, mikor a könyvelőhöz, mikor olvasok e-maileket és válaszolok rájuk, ja és persze mikor végzek házimunkát. Még a robotporszívóval is kísérleteztem, de sajnos nem tud helyettem mindent elvégezni.

Ma már még egyszerűbb, mint azelőtt. Akár a számlákat is online kaphatjuk, és én is küldhetek e-számlát, utalni is tudunk otthonról. Most a karantén alatt pedig még a konzervatívabbak is megtanultak videokonferenciákon találkozni és tárgyalni.

– Mindezek után hogyan vetődött fel benned a webdesign tanulás ötlete?

Egy online platformon került elém a KWT hirdetése. Nem azonnal vágtam bele, kb. 1 évig kacérkodtam a gondolattal, hogy meg kellene próbálni. Már nagyon hiányzott a kreativitás az életemből. Az ingatlan üzemeltetés akkoriban főleg a pénzbehajtásról szólt. Nem voltam boldog tőle.

Az egy év alatt többször is érdeklődtem különböző dolgokról Kocsis Katától. Például bizonytalan voltam, hogy ennyire kezdőkén egyáltalán belefogjak-e. Ő mindig türelmesen válaszolgatott és bíztatott, kezdjem el. Úgy néz ki, igaza lett.

– Hogy érezted magad a tanfolyamon? Milyennek találtad az online tanulást? Könnyű vagy kifejezetten nehéz volt a tanfolyam a számodra?

Nagyon élveztem a tanfolyamot, ez volt életem első online kurzusa. Mert meg kell tanulni online tanulni, ami teljesen új volt a számomra. Itt egy hosszú tanulási folyamatról volt szó, nem pedig egy-két rövid tanulmány vagy cikk elolvasásáról. Ki kellett találni újra az időbeosztást, ami a szabadidő rovására ment. A családnak is meg kellet tanulni, hogy nem tudok közben mást csinálni, pl. vacsorát.

Ráadásul még a kapcsolódó programokat is meg kellett tanulni használni, mert abból is jópárat tartalmaz a tananyag. Nagyban megkönnyítette az egészet, hogy Kata elég rávezető módon építette fel a tananyagot, így fokozatosan értek sikerélmények is. Bár azt hiszem, az első évben minden YouTube-os tutorialba beletörött a bicskám. Nekem minden Adobe program új volt. Nem mondom, hogy könnyű volt, de a legnehezebbnek számomra mégis a WordPress – modul bizonyult. Számomra itt kicsit sűrűbb és töményebb volt az anyag.

Nekem a programozás rész tetszett legjobban, talán pont azért, mert olyan hatalmas változást tapasztaltam a régi és a mostani technikai szint között, hogy teljesen lenyűgözött.

Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy szerintem az online oktatás nagyon jól működik. Azóta más kurzusokat is végeztem online, ami mind ehhez a témához köthető (marketing, After Effects).

– Mikor jöttek az első megbízások, hol tartasz most? Mik a távoli céljaid?

Mivel, ahogy azt már említettem, teljesen más irányból indultam, ezért az elején nehezen indult. Azt gondolom, hogy könnyebb annak, aki eleve egy kreatív munkahelyen dolgozik. Nem könnyű kitalálni, hogyan találod meg magadnak az első megbízásokat, de ilyen ez a világ, ebben élünk, meg kell küzdeni ezzel a helyzettel.

Az első munkák ismerősökön keresztül jöttek. Nem voltam szégyenlős és mindenkinek szóltam, hogy “hahó! most végeztem”. Látták az Instagramon is, hogy elkezdtem ebben az irányban is tevékenykedni.

Az első megbízás egy kézműves hölgy portfólió weboldala volt. A termékek annyira jók, hogy önmagukat adják el. Jelenleg még mobillal készült képek vannak az oldalon, majd később szeretnénk profi képeket feltenni. Szerencsére a hatalmas forgalom miatt, nincs idő a termékfotók elkészíttetésére. Ha meg szeretnétek nézni ezeket a gyönyörű kézműves alkotásokat és az általam készített weboldalt, akkor ezen a linken megtaláljátok: https://kalanka.hu

Még nem állok ezen az új lábon teljesen, de keményen dolgozom rajta. Most két kivitelezésen dolgozom még Project Managerként, a beruházó megbízottjaként. Biztos, ami biztos, gondolni kell a jövőre, főleg most ebben a bizonytalan és megváltozott környezetben, de igyekezem a kreatív munkákat az előtérbe helyezni, lépésről lépésre.

– Összességében elégedettnek érzed magad, úgy érzed sikerül megvalósítani az álmod és elérned a céljaidat?

Még dolgozom az álom megvalósításán, de úgy érzem, hogy jó úton járok. Már most mindenképpen elégedettebb vagyok az életemmel és a hétköznapjaimmal. Nagyon élvezem az új szakmát és a vele járó kihívásokat, bár most minden összesűrűsödött és megkavarodott az éppen aktuális világméretű probléma, illetve az ebből fakadó bizonytalanság miatt.

Az ilyen helyzetekre mindenki másképpen reagál. Most egy megrendelő vagy gyorsan akar azonnali munkát, vagy van, aki pont ellenkezőleg, nem rendel semmit, mert tart a jövőtől, bizonytalan a saját bevételében is.

Már pont kezdett beindulni jobban a vállalkozásomnak ez a része, amikor beütött a Covid járvány. Éppen elkészültem egy weboldal, egy másik pedig menet közben volt. Ez a másik leállt, és csak most sikerült befejezni. Ha érdekel titeket, akkor meg tudjátok nézni ezen a linken: https://briphoto.hu

Szóval a vírus miatt egy kicsit több időm lett, de nem keseredtem el, nekiálltam marketinget tanulni. Ez is egy olyan terület, amit nem igazán lehet “megúszni”, ez is kell az érvényesüléshez. Mellette pedig az After Effects Adobe programot is elkezdtem alaposabban tanulmányozni, sok-sok tutorialt végigcsináltam és ma már egészen magabiztosan tudom kezelni.

– Mit üzennél azoknak, akik még csak most gondolkoznak – azon, belevágjanak-e?

Akinek a szeme megakad ezen a lehetőségen, az azt jelenti, hogy valahol mélyen biztosan motoszkál benne a vágy és tetszik neki ez szakma. Azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy vágjon bele minél előbb, ne habozzon. Csak nyerhet vele.

Ez a jövő egyik olyan szakmája, amit már ma is ismerünk. Ami az előnye az a hátránya is. Folyamatosan bukkannak fel az újabb és újabb eszközök, rendszerek. Változnak a trendek. Így, ahhoz, hogy talpon tudj maradni ebben a szakmában állandóan tovább kell magad képezni, de pont ezért, az “új belépők” is tudnak érvényesülni.

– Sikerült valakivel közelebbi kapcsolatot kialakítanod a tanfolyamról, milyen volt a társaság?

A Facebookon a zárt csoportban rendszeresen segítettünk egymásnak a tanuló társakkal, mind kreatív, mind a technikai témákban. Volt olyan, hogy Messengeren is értekeztünk, ha valaki valamiért nem akarta nyilvánosan a többiek elé tárni a problémáját.

Volt, aki tőlem kért segítséget, mert ő később kezdett és még nem tudott valamit, ami nekem már ment. Nagyon jó közösség alakult ki a tanfolyamon, ami bizony Kocsis Kata érdeme. Az ő pozitív személyisége nagyon megnyugtató, viszont ha valami nagyon nem jó, azt is határozottan és finoman közli velünk. Jó ide tartozni.

– Van-e még valami, amiről mindenképpen szeretnél mesélni?

Úgy vágtam bele a Kreatív Webdesign Tanfolyamba, hogy nem tudtam használni a Photoshopot, az Illustratort, stb. Volt némi programozói előéletem, de az még a FORTRAN nyelvre és a lyukkártyára vonatkozott. Nagyon nem volt könnyű, de imádom az egészet, ma is újrakezdeném.

Ez a szakma teli van kihívásokkal. Már több izzasztó szituációt átéltem a WordPress weboldalak készítése vagy átalakítása közben is. Mindig újabb és jobb fejlesztések jönnek, tehát a határ a csillagos ég.