A kata adózási formáról szóló blogbejegyzésben már írtunk róla, hogy milyen feltételekkel maradhat valaki katás egyéni vállalkozó. Szellemi szabadfoglalkozásúaknak, az online marketing kivitelezéssel, és a honlapkészítéssel kapcsolatos szakmáknak tipikusan az átalányadózást ajánlják a szakértők.

Még a NAV kisadózó változásokról szóló ismertetőjében is egy grafikusokra kidolgozott példa szerepel. Természetesen rengeteg egyéb szempont és körülmény játszhat szerepet abban, milyen vállalkozási formát választasz végül. A szeptember elsején hatályba lévő törvény alapján ebben a cikkben az új katában maradó és az átalányadózást választő egyéni vállalkozások teendőit foglaltuk össze.

Itt érheted el a kisadózókra vonatkozó hatályos törvény pontos szövegét.

Főfoglalkozású, egyéni vállalkozóként akkor választhatod a katát, ha elsősorban magánszemélyeknek fogsz számlát kiállítani és van arra megoldásod, stratégiád, ha beesik egy-egy céges ügyfél. Ez lehet egy másik családi vállalkozásba való átirányítás is például. Webdesignerként azonban elsősorban cégek lesznek az ügyfelek, így az átalányadózás jó alternatíva lehet.

Akár jogosult vagy az új katára, akár nem, augusztus 31-én mindenképpen automatikusan kiléptetnek a régi katából, és akkor is sok teendőd van, ha az új katában szeretnél maradni. Az Iparűzési adó esetében már ki is küldték az erről szóló végzéseket. A logika a változások mögött az, hogy zárd le a régi jogviszonyt, és mindenképpen egy újat kell kezdeményezni. Mintha a régi kata és az új kata két különböző adónem lenne (hiszen az is).

1. Az új katába való belépés forgatókönyve

Összeszedtünk minden olyan lépést, amelyet végre kell hajtani, a táblázatban pedig feltűntettük a határidóket is. A kata adózási forma új szabályairól frissítettük a blogbejegyzséünket.

  1. A számlázó programban a „kisadózó” címke feleslegessé válik. A számlázás beállításainál ezt le lehet törölni a számlaképből már szeptember 1-től.
  2. Ellenőrizd, hogy ha már van bejelentett munkaviszonyod, akkor az ahhoz rendelt munkaidő 36 óra alatt legyen (mert csak így fogsz főállású katásnak számítani).
  3. Be kell jelentkezni az új kata hatálya alá szeptember 25-ig a 22T101E nyomtatvány beküldésével. Ezt ma már az online nyomtatványkitöltő alkalmazás felületén is meg lehet tenni az Egyéni vállalkozók adat- és változásbejelentése menüpontban. Az űrlapon egyetlen csekkboxot kell bepipálni, azonban csak egy központi elbírálás után derül ki, hogy valóban elfogadják-e a kata hatálya alá kerülést. megvizsgálják a szeptember 1-én fenálló feltételeket és ha a törvénynek megfelelőek, akkor kiküldik a megerősítő visszaigazolást. A későbbi időpontban történő bejelentés is szeptember 1-ével módosítja a jogviszonyt.
  4. Webshopokban, automatizált email kiküldési folyamatokban le kell tudni kezelni, ha céges ügyfél érkezik. Ha nincs ilyen folyamatod, mechanizmusod a honlapon, akkor csak annyi a teendőd, hogy kiírod, hogy nem tudsz céges ügyfeleket kiszolgálni. Ha pedig van valamilyen alternatív megoldás, akkor ketté kell választani a honlapon a céges és a magánszemélyes utakat.
  5. Az önkormányzat kiküldi az egyszerűsített katás iparűzési adó alóli kikerülést, az ezen szereplő összeget és az esetleges hátralékokat ki kell fizetni szeptember 15-ig.
  6. Az adófizetés mértéke a mostani törvényben meghatározott legyen, ha automatikus utalás van beállítva az egyösszegű tételes adóhoz.
  7. A 22KATA kata bevallás beküldése szeptember 30-ig. Ha kitöltötted a teljes éves kereted, akkor sem kell időarányosan számolnod. 12 millió ft-ig nem kell a 40%-os adót megfizetned, de ha a forgalmad már most meghaladta ezt, akkor a bevallással egyidőben meg is kell fizetned ezt a többlet adót.
  8. Vissza kell jelentkezned az egyszerűsített katás IPA alá – legalábbis Budapest esetében a HAIR rendszeren keresztül biztosan

A bankszámlával kapcsolatosan nincs teendőd, a havi bevételi összesítéseket ugyanúgy kell adminisztrálnod, mint eddig. A tevékenységek mindegyikét te magad is meg tudod csinálni az eddigi tapasztalataid, gyakorlatod alapján.

új kata alá bejelentkezés teendői 2022

2. Átalányadóra való áttérés

A régi kata lezárása ugyanúgy zajlik, és ezeket a tevékyenyégeket te is elvégezheted, nem kell a könyvelőre bíznod. Azonban mindenképpen könyvelő szalemberre lesz szükséged az átalányadós havi adózás kiszámításához és a bonyolultabb bevallási naptár követéséhez.

Gondot okozhat, ha eddig a saját bankszámládat használtad katásként, vagy lakossági számlát nyitottál ehhez, mert most vállalkozói számlára lesz szükséged. Előfordulhat, hogy a bank megkeres egy új számlacsomag ajánlattal.

Mivel céges és magánszemélyeket is kiszolgálhatsz, az ügymenetedben semmilyen módosítást nem kell eszközölnöd, de a számláidról lekerülhet az eddig katásként kötelező „kisadózó” címke.

Amit már a könyvelőnek érdemes átadni az iparűzési adó számítása, bevallása, bejelentése, mert az bonyolultabb az átalányadós esetben.

Ha automatikusan utaltad a kata tételes adót a NAV-nak, akkor ezt a bankszámládon szeptember 1-ével szüntesd meg, mert az átalányadó összetettebb, több adónemet is kell számítani, és havonta más-más összegeket kell átutalni különböző adó folyószámlákra.

átalányadós egyéni vállalkozó teendői 2022