Ha képeket keresel egy honlapra, akkor nincs könnyű feladatod. Nem elég, hogy illeszkednie kell az adott oldal stílusához, jogtisztának is kell lennie. Ráadásul a kép file mérete sem lehet túl nagy. A komoly grafikai programokkal paraméterezhetően állíthatod be, hogy milyen módon, és mennyire tömörítse az adott képet, de ha nem értesz a digitális képekhez, akkor ez bizony fekete mágiának tűnik.

Vannak azonban olyan ingyenes, az interneten keresztül bármikor elérhető eszközök, amelyekkel minden előzetes tudás nélkül, egyetlen gombnyomással kicsi file-méretűvé tudod varázsolni a képeket. Ez nem azt jelenti, hogy a kép kisebb helyet fog elfoglalni a monitorodon. A kép pixelben mérve ugyanolyan nagyságú marad. Érdemes egyébként azt is ellenőrizni, hogy a felhasználni kívánt fotó mérete, azaz a pixelekben mért mérete megfelelő-e az adott célra. Ha például egész képernyő szélességű lesz egy blogbejegyzés illusztrációja nyilván több pixelből kell álljon, mintha egy logót akarsz megjeleníteni.

Ezek az eszközök azonban nem erről a képméretről szólnak. Hanem különböző, bonyolult tömörítő algoritmusokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a kép mentés után kisebb helyet foglaljon el a számítógépeden. Ha a képre kattintasz, akkor eléred a megfelelő programot.

Tiny PNG

Különböző típusú képeken teszteltem, és a számomra az első két helyen ez a két eszköz szerepelt. 70-80%-os javulást értek el alapból, miközben gyakorlatilag semmilyen minőség romlást nem tudtam érzékelni.

ingyenes online képoptimalizáló eszközök

Website Planet

JPG és PNG típusú képeket is tud optimalizálni. Semmilyen beállítási lehetőséget nem engedélyez, azonban a végeredmény mindig nagyon impozáns marad. Én már Photoshop-pal tömörített képekre próbáltam ki, és még így képes volt 20 – 50%-os optimalizálásra. Mivel nincsenek paraméterezési lehetőségek, ennek az eszköznek a szempontjából nem igazán számít, hogy az oldal magyarul is elérhető. Azonban sok más weboldalakkal kapcsolatos szolgáltatás és ingyenes online eszköz is elérhető rajta keresztül, és itt már sokat jelenthet a magyar fordítás. Természetesen, mint minden képoptimalizáló eljárás esetében, a képen szereplő szövegek környéke sínyli meg a legjobban a tömörítést. Weboldal terveket ábrázoló képek mákosak lehetnek a feliratoknál.

Website Planet - online képtömörítő eszköz

Az alábbi hallgatói munkáról készült JPG képet már Photoshop-ban optimalizáltuk, és erre engedtük rá az online eszközt. Pici különbség észlelhető, de webes környezetben, kisebb kép-méretnél tökéletes a duplán tömörített változat is. A képekre kattintva kinagyíthatóvá válnak, és meg tudod nézni az apró részleteket is.

Photoshop-pal optimalizált hallgatói munka egy mockup-ba helyezve
Website Planet online eszközzel tovább optimalizált változat

Compress Jpeg

Nagyon hasznos funkció, hogy miután az általa javasolt tömörítést elvégezte az eszköz, két kis ablakban megjelenik az eredeti és az optimalizált kép, amelyekre rá tudsz nagyítani, és így le tudod ellenőrizni, hogy megfelelő maradt-e a minőség. Utólag még egy csúszka segítségével tovább emelheted a tömörítés mértékét, miközben végig figyelheted, hogy ne legyen túl erős a minőség romlás.

Compress JPEG – online képtömörítő eszkösz

Compressor.io

Egy csúszka segítségével megnézheted, hogy az eredeti és az optimalizált kép között mi a különbség. Szinte semmilyen módon nem fogod érzékelni, hogy 70-80 %-kal kisebb file-méretet produkál az eszköz.

Compressor - online képoptimalizáló eszköz

JPEG Mini

Valójában ez egy kicsit kilóg a többiek közül, mert le kell tölteni és telepíteni, azaz nem online eszköz, hanem a gépeden fog futni.

JPEGmini - online képoptimalizáló eszköz

RIOT – radical image optimization tool

Csak hogy a letöltendő képoptimalizáló programokból is láss több félét is, beválogattam a Riot-ot is.

RIOT letölthető képtömörítő eszköz

Compress now

CompressNOW - online képtömörítő eszköz

Jpeg optimizer

Ez az eszköz nem rendelkezik túl vonzó felhasználói felülettel, viszont egy paraméterrel állíthatod, hogy mennyire „nyomja össze” a képet. Vigyázz vele, mert ha túl nagy arányú a tömörítés, akkor az apró részletek elveszhetnek, és rosszabb minőségű lesz a kép. Lehetőséget biztosít a kép pixelekben történő kicsinyítésére is. Azonban ha csak önmagában az optimalizáló funkciót használod, akkor 20-30-os tömörítést tesz lehetővé, ami nagyságrendekkel rosszabb, mint a lista első helyezettjének eredménye.

Optimizilla

Optimizilla- ingyenes online képoptimalizáló eszköz

Image Recycle

Image Recycle- ingyenes online képtömörítő eszköz

Kraken.io

Kraken.io- ingyenes online képoptimalizáló eszköz

Resize Photo

Resize Photo- ingyenes online képoptimalizáló eszköz

Beletelik egy kis időbe, amíg a tömörítő algoritmusok lefutnak, ezért a gomb megnyomása után legyél türelmes 🙂