Miért kell szabványos boríték méreteket, névjegykártya méreteket használni, nem jobb az egyediség? Ha elfogadható számokat szeretnénk látni egy nyomdai ajánlat végén, akkor alkalmazkodnunk kell a nyomdai munkafolyamatokhoz, és az ott használt méretekhez, hiszen ezek úgy lettek kialakítva, hogy a legkevesebb selejtet termeljék.

Az egyediségnek ára van 

Ezért már a tervezés során gondolni kell az egyes nyomdai termékek előállításának folyamatára is.

Egy nem szabványos névjegykártya méret vagy forma lényegesen megnöveli a költségeket. Könyv készítése esetén a nyomdai munkafolyamat része a kötészet, ahol a hajtogató, összehordó és kötő gépeket általában előre meghatározott szabvány méretek szerint lehet beállítani, így az attól való eltérés, az alkalmazott technikának megfelelően, nem is mindig megoldható. Vagy ha igen, akkor hatalmas plusz költséggel jár.

Egy kis történelem…

A nyomtatást valójában nem Gutenberg találta ki, bár nem szeretnénk érdemeit csökkenteni, de már a 9. században használtak a kínaiak nyomótáblákat, ami ugyan alkalmas volt sokszorosítására, azonban, minden oldalt egyedileg kellett kifaragni.

Pi Seng, mintegy 400 évvel megelőzve Gutenberget már betűket használt, amik különböző oldalaknál is újra hasznosíthatóak voltak, bár nem voltak túl hosszú életűek, mivel kerámiából készültek.
Koreában 1234-ben uralkodói támogatással fejlesztették ki a fém nyomókeretet és a „szedhető” fém betűket. Az eljárás elterjedését azonban a távol-keleti nyelvekben használt sok ezer írásjel gátolta.

Gutenberg, a kínaiaktól teljesen függetlenül nem csak megalkotta, hanem rendszerbe foglalt reprodukálható technikává fejlesztette a könyvnyomtatást és az ehhez szükséges anyagok előállításának technikáját, ami annyira sikerült neki, hogy az 1453-as megjelenését követő 30 éven belül Európa szinte minden országának nagyvárosaiban létesült egy nyomda. Guttenberg fő érdeme a nyomóbetűk precíz és egyszerű sokszorosítása volt, ami elengedhetetlen feltétele a gazdaságosságnak és a szép tipográfiának.

És a világ visszafordíthatatlanul megváltozott.

Grafikai tervezéskor mindig nagyobb felhasznált papírmérettel kell kalkulálnunk mint a tervezett kész kiadvány mérete. Erre a gyártási folyamat során alkalmazott eljárások adnak magyarázatot. Vágott méret az a méret, ami majd a végleges mű kötés előtti méretét adja. Ennél kissé nagyobb a szerkesztett méret. A vágáskor, mivel a háttérben mechanika dolgozik, nem lehet teljesen pontosan meghatározni a vágás helyét, egy-két milliméter csúszás lehetséges. Ezért a kész mű széléig kiérő hátterek, képek, a tervezett vágás helyénél tovább nyúlnak. Ezt hívjuk „kifutónak”.

A kötelező margókon felül esetenként kénytelenek vagyunk számolni a kötés, ragasztás által „felhasznált” méretekkel is, amit a nyomtatott papíron rá kell hagyni. A nyomdagépeknél továbbá van olyan terület (általában a nyomdai ív széle) amit a gép a folyamat során többször is „megfog”. Ide sohasem nyomtatunk, viszont a gépbe helyezett papírnál számolni kell vele.

A papírt szabványos méretű ívekben gyártják

Három alapvető méretsort különböztetünk meg az „A”, „B” és „C” –t. A „B”-s méretsor alapját úgy tudjuk leképezni, ha egy 1m x 1m-es papírlap átlóját megmérjük (ez a gyök 2 azaz 1,4142…) és felrajzolunk egy ilyen hosszú és 1 méter széles ívet. Az „a”-s méret ugyanilyen oldalarányú, ám az egyáltalán nem kereknek tűnő oldalméretének alapját az adja, hogy területe viszont kereken 1 négyzetméter, azaz 841mm x 1189mm. „C”-s méretsorú terméket legtöbbször boríték formájában látunk, és valóban arra is lett kialakítva, hiszen épp a két másik méret közötti méretet foglalja el, pontosan 917mm x 1297mm-t.

Ha ez így túl bonyolultnak tűnne, vess egy pillantást a mellékelt infografikára, amiről könnyen leolvashatod, hogy pontosan mekkora az A4-es, A3-as vagy éppen a B0-s papírméret és az egyes méretek közötti összefüggés azonnal érthető lesz.

Szabványos papír méretek Európában, A0, A1, A2, A3, A4 méretek, B, C méretezés
<a href="https://kreativwebdesigntanfolyam.hu/node/1279" data-et-target-link="_blank">
<img src="https://kreativwebdesigntanfolyam.hu/sites/all/files/blog_imgs/Nyomdai_meretek_1.jpg" title="Szabványos nyomdai papír méretek, A1, A2 A3, A4 méretek">
Szabványos nyomdai papír méretek, A1, A2 A3, A4 méretek - Webartery - Webdesigner Képző
</a>

Ezeket a méreteket 1920-ban Németországban szabványba foglalták, amit Magyarország 1936-ban vett át. USA-t, Kanadát és még néhány, elsősorban amerikai országot kivéve a világ ezt a szabványt használja.

A nyomdai szabvány méretek mögötti logika

Aki már találkozott a szabványos ív méretekkel, joggal teheti fel azt a kérdést, hogy miért nem könnyen megjegyezhető, kerek számokat választottak szabványosnak. A helyzet az, hogy a méretek nagyon is „kerek” számok bizonyos értelemben…

A nyomdai ívek oldalaránya 1 a négyzetgyök kettőhöz, (azaz kerekítve 1:1,4142-höz). Ez az a méretarány, amit ha a hosszabb oldalánál megfelezünk, ugyanolyan arányú, csak kisebb lapot kapunk, amit ha ismét megfelezünk, egy ugyanolyan arányú, csak kisebb… és a felezést bármeddig folytathatnánk, az oldalak aránya nem változik. Ez a tulajdonság nagyon jól jön akkor, ha például egy A/3-as plakát szerkesztett anyagát egy az egyben szeretnénk egy A/6-os szórólapnál felhasználni.

A szabványok és az aranymetszés kapcsolata

Kisfilm a szabvány és az aranymetszés kapcsolatáról (spanyol nyelvű, de eléggé szemléletes és így is követhető).

Esetenként 0-ásnál nagyobb méretek is előfordulhatnak. Ezeknél szintén igaz a felezés illetve itt a duplázás szabálya. Például egy 2A0-s ív megfelel kettő darab a szélesebbik oldalával egymás mellé rakott A0-s ívnek, míg a 4A0 –t ugyanezen szabály értelmében két darab 2A0-s ívből kapjuk meg. Értelem szerűen 3A0-s ív nincsen. Meg kell még említeni még a rotációs nyomdagépeken használt hatalmas papírtekercseket, aminek szélességét általában a fenti „A”, „B”, „C”-s méretek adják, míg a hosszúsága gyártóspecifikusan változó lehet.

A papírgyártás folyamata

Érdemes a videó végén egy pillantást vetni a hatalmas papír tekercsekre.

Egyéb, ritkán előforduló méretek:

A2 Extra 445 mm x 619 mm;
A3 Extra 322 mm x 445 mm;
A3 Super 305 mm x 508 mm;
Super A3 305 mm x 487 mm;
A4 Extra 235 mm x 322 mm;
A4 Super 229 mm x 322 mm;
Super A4 227 mm x 356 mm;
A4 Long 210 mm x 348 mm;
A5 Extra: 173 mm x 235 mm;
SO B5 Extra 202 mm x 276 mm

Szabványos boríték méretek

Borítékoknál ismert még egy méretsor, ami nagyszámú, géppel készült, de egyedi adatokat tartalmazó levelek feladásának teljes gépesítése miatt alakult ki. Ez a boríték méretsor az A/4-es lap hosszabbik oldalánál harmadára hajtott levél boríték mérete. Szabványjele LA/4, és leginkább unalmas postán kapott elszámolások, és kimondottan kellemetlen számlalevelek kapcsán ismerhetjük.

Szabványos boríték méretek Európában, C4, C5, C6 méretek
<a href="//webdesignerkepzo.hu/../node/1279" data-et-target-link="_blank">
<img src="//webdesignerkepzo.hu/sites/all/files/blog_imgs/Nyomdai_meretek_2.jpg" title="Szabványos boríték méretek, C4, C5, LA 4 boríték méretek">
Szabványos boríték méretek, C4, C5, LA 4 méretek - Webartery - Webdesigner Képző
</a>

Milyen papírban gondolkodhatsz a tervezéskor?

A nyomtatott anyagok karakterét csak részben határozza meg a grafikai tervezés. Nagyon fontos a fizikai megjelenés, a papír minősége, hangulata, tartása, tapintása is. Már a tervezés fázisában érdemes konkrét papírfajtákban gondolkodni. Azonban ha rápillantasz egy papír kereskedés honlapjára, akkor szembesülhetsz vele, hogy a papírokról készült fotók alapján nem igazán lehet elképzelni az adott terméket. Egy borítékot a kézben kell tartani, egy névjegykártyának tartása, egy könyvnek illata van.

  1. Papír súlya, ami egy négyzetméter papír grammban meghatározott súlya.
    * 80gr- os papír az irodai fénymásoló papír
    * 120-180 gr közötti papírt használunk prospektusok keményebb belső lapjainak.
    * 320-350 gr közötti papírok a borítólapok
  2. A papír felülete lehet un. mázolt, ami azt jelenti, hogy a felületét festékkel megszínezték. Sokszor alkalmazzák ezt a technikát az egyenletesen fehér papír előállításakor is.
  3. A papír nedvszívó képessége fontos a gyártósor összeállításánál, hiszen nyomáskor a száradási idővel kalkulálni kell.

A nyomdai megrendeléshez a méreten kívül még sok egyéb jellemzőt is meg lehet adni.

Kreatív papírok jellemzői: súly, tartás, fényesség, átlátszóság, szín

Érdemes a papírt rendelés előtt megnézni, kipróbálni az adott méretben egy nyomtatás nélküli „makett”-ként, mert a különböző típusú papíroknak más a rugalmasságuk, tartásuk.Rengeteg féle kreatív papír létezik, amivel fel lehet dobni egy anyagot. Vannak áttetsző, roncsolt, merített papírok. Nézd meg a Papyrus honlapján, milyen kreatív papírokat kínálnak. Vigyázzunk azonban arra, hogy a kreatív papírok közül viszonylag kevés alkalmas nyomdai nyomásra, ezért ilyen esetben megrendelés előtt egy papírmintával keressük fel a nyomdát.

Plakát és névjegykártya méretek

A papír ívekből aztán számtalan termék készülhet a gyufacímkétől az óriásplakátig. A felhasználási módot és a konkrét felhasználási környezet is figyelembe kell venni a tervezéskor és a papírválasztáskor. Ezekre a méretekre esetenként ugyan léteznek országon/országokon belüli szabványok, de ezeknek nincs egységes logikája, és sokszor alkalmazkodnak a hordozó eszközök gyártástechnológiájához, méreteihez.

Kollár István ARC pályázat - Némó gyomrában szabványos plakát méret

Plakátméretek

Billboard plakát (óriásplakát) 5040 mm x 2380 mm (12 négyzetméter)
Avenir plakát méret 4000mm x 3000mm (12 négyzetméter)
CityLight (CLP) mérete 1185mm x 1750 mm

Névjegykártya méretek

Névjegykártya tervek szabványos névjegykártya méretek alapján
Amerikai Egyesült Államok 89mm x 51mm
Magyarország , Csehország, Szlovákia 90mm x 50mm
Egyesült Királyság, Franciaország,
Hollandia, Németország, Olaszország,
Spanyolország, Svájc
85mm x 55mm
Japán 91mm x 55mm
Kanada 89mm x 51mm
Kína 90mm x 54mm
Skandináv országok 90mm x 55mm
Amerika 8,89mm x 5,08mm (vagy 3,81mm)

Lekerekített sarkú névjegykártyáknál a kerekítés sugara általában 4mm.

Hitelkártya méret

– 85,60 x 53,98 mm, a sarkok kerekítésének sugara: 3,18 mm.
Tipikusan olyan anyagoknál jöhet szóba, amit célszerűen az ügyfél a pénztárcájában fog hordani.

Szabványos könyvméretek (mm-ben)

A Kalligram kiadó könyvei - szabványos könyv méretek
Jele Hajtott Körülvágott Szedéstükör Ív
A/4 207×295 202×285 34×48 A/0 (841×1189)
AN/20 207×236 202×266 31×33 A/0 (841×1189)
A/5 148×207 142×197 22×31 A/0 (841×1189)
AK/40 117×207 112×197 15×30 A/0 (841×1189)
AK/24 104×195 99×185 14×28 A/0 (841×1189)
A/6 103×147 98×137 14×21 A/0 (841×1189)
B/4 248×346 243×336 40×56 BB1 (700×1000)
BN/12 230×248 225×238 34×34 BB1 (700×1000)
BN/5 173×248 168×238 26×38 BB1 (700×1000)
BN/20 173×197 168×188 25×27 BB1 (700×1000)
BN/24 172×166 167×167 24×25 BB1 (700×1000)
B/6 124×173 119×163 18×24 BB1 (700×1000)
BK/40 99×173 94×163 13×24 BB1 (700×1000)
FR/4 193×258 188×248 31×39 FR0 (780×1040)
FR/5 129×193 124×183 19×29 FR0 (780×1040)
FRK/40 103×193 98×183 14×28 FR0 (780×1040)
FR/6 96×129 92×122 12×18 FR0 (780×1040)

USA szabványok

USA papírméretek: (a méretek között nincs szigorú logikai összefüggés)

Architectural-E 1219 mm x 914 mm
ANSI-F 1016 mm x 711 mm
Architectural-D 914 mm x 610 mm
ANSI-D 864 mm x 559 mm
Architectural-C 610 mm x 457 mm
ANSI-C (Broadsheet) 559 mm x 432 mm
Super-B 483 mm x 330 mm
Brief: 470 mm x 333 mm
Architectural-B 457 mm x 305 mm
ANSI-B (Ledger, Tabloid) 432 mm x 279 mm
US Std Fanfold 377 mm x 279 mm
Legal (Legal-2): 356 mm x 216 mm
Legal-1 330 mm x 216 mm
Architectural-A 305 mm x 229 mm
Fanfold 12×8.5 304 mm x 216 mm
ANSI-A (Letter) 279 mm x 216 mm
US Government 279 mm x 203 mm
Executive 267 mm x 184 mm
Index Card (Photo) 254 mm x 203 mm
Statement 216 mm x 140 mm
Index Card 8×5 203 mm x 127 mm
Photo 7×5 178 mm x 127 mm
Origami (Old Dollar Bill) 178 mm x 76 mm
Photo 6×4 152 mm x 102 mm
Post Card 148 mm x 100 mm
Photo 5×4 127 mm x 102 mm
Photo 5×3 127 mm x 76 mm

Ők (USA) az un. Imperiális (Angolszász) méretekkel számolnak, aminek meglehetősen nagy történelmi háttere van. Nem érdemes azt a kérdést boncolgatni, hogy Ők miért nem képesek a máshol jól bevált rendszerre átállni, mert ez csak nézőpont kérdése: az Ő méret rendszerük sokkal korábbi, tehát nem Ők, hanem mi számolunk máshogy. Akit érdekel a méretrendszerek egymásra utaltságának története, olvassa el, hogy mi köze egy ürrepülő szállítórakétája méretezésének egy valamikori római ló hátsó feléhez…

Egyéb, az USÁ-ban használatban lévő méretek:

Antiquarian 1346mm x 787mm
Cartridge 660mm x 305mm
Crown 508mm x 381mm
Double Crown 762mm x 508mm
Double Elephant 1016mm x 686mm
Double Foolscap 686mm x 432mm
Foolscap, paper cut 343mm x 216mm
Foolscap, for normal writing 330mm x 203mm
Quarto 254mm x 203mm
Octavo 203mm x 127mm
Imperial 762mm x 559mm
Post 483mm x 387mm
Royal 508mm x 635mm
Quad Crown 1016mm x 762mm
Quad Double Crown 1524mm x 1016mm

Méret-szabványok a digitális világban

Az információ hordozó eszközök villám-sebességgel változnak, a grafikai tervezésnek pedig alkalmazkodnia kell a folyamatosan megújuló helyzethez. A boríték lassan nyugdíjba vonulhat, még a céges levelezések nagy része is email-en zajlik. 20 éve még CD vagy DVD lemez borítót kellett tervezni, ma pedig a céges USB kap arculati színeket. A közösségi médiás megjelenés egy márka életében sokszor fontosabb szerepet játszik, mint a nyomtatott anyagok. Ezért a szabvány méretekről szóló összeállításból nem hiányozhatnak a digitális világban használt méretek sem.

Fejléc és képmeretek a digitális világban
<a href="//webdesignerkepzo.hu/../node/1279" data-et-target-link="_blank">
<img src="//webdesignerkepzo.hu/sites/all/files/blog_imgs/Nyomdai_meretek_3.jpg" title="Szabványos közösségi médiás fejlécek és képméretek">
Szabványos közösségi médiás fejlécek és képméretek - Webartery - Webdesigner Képző
</a>

Facebook

– Profilkép: 180x180px amiből a Facebook 160x160px-at készít
– Fejléc: 820x310px, de ksieszközön 640×360 px-re alakítja, tehát érdemes 820x360px-et feltölteni.
– Megosztásra javasolt képméret: 1200×630 pixel ami az oldalon max. 504 px, a hírfolyamban max. 470 px szélesen jelenik meg.
– Link: 1200×627 px, ami az oldalon max. 484×252 px, a hírfolyamban max: 470×246 px.
– Esemény: Érdemes Full HD-t feltölteni (1920x1080px) amit lecsökkent 470×174 px-re.
– Hirdetés: 1200×628 px.
– Galéria: 1080×1080 px.
– Slideshow: 1280×720 px.

Youtube

borító képe (arányosan kicsinyíti): 2560x 1440

Instagram

Profil: 110x100px
Fotó bélyegkép: 161x161px
Fotó méret: 1080x1080px

Twitter

Fejléc: 1500x500px
Profil fotó: 400x400px
Csatorna fotó: 420x220px

Pinterest

Profil kép: 165x165px
Tábla kép: 220x150px
Pin szélessége: 238px

DVD méretek

– Lemez mérete: 118mm kör aminek a közepén egy 22mm-es kivágott kör van.
– Normál DVD borító: 182mm x 273mm ami három részből áll: címoldal: 182mm x 129,5mm; a gerinc: 182mm x 14mm, és a hátlap: 182mm x 129,5mm;
– Slim DVD: 182mm x 265mm. Itt a gerinc vastagsága csak 6 mm.
– DVD füzet: 120mm x 180mm (Normál tokba max. 32 oldal a Slim tokba max. 8 oldal fér)

– CD füzet (fedlap) mérete: 121mm x 120mm (4 vagy 8 oldalas irkafűzött)
– CD tok hátlap mérete: 151 x 118 mm amiből a két oldala 6,5-6,5 mm