Tudtad, hogy nem véletlenül várjuk minden évben olyan epekedve a tavaszt? A selymesen simogató napsütésnek és a kellemes időnek komoly élettani hatásai vannak, amelyek az immunrendszerünkre és a lelki világunkra is hatással vannak.

Ilyenkor a szervezetünk bizonyítottan kevesebbet termel a melatonin nevű alváshormonból és cserébe többet az endorfinból, ami a boldogságunkért felel. Tavasszal valahogy minden jobban megy, ilyenkor néha csak kimegyünk a friss levegőre és azt gondoljuk „az élet szép”.

Ennek az energiának a megidézése hatásos marketing eszköz lehet. Érdemes a megszokott kampányok képanyagát felfrissíteni. Egy kifejezetten tavaszi hangulatú Facebook hirdetésre mindenki felkapja a fejét. Az Instagram posztok esetében is elvárják a követők az erős érzelmi hatású képanyagot, és az aktualitás mindent visz. Ha a honlapon címoldali diavetítés, egész képernyős fotó, vagy videó háttér van alkalmazva, akkor szintén érdemes egy tavaszi változatot is készíteni, ami frissességet kölcsönöz az oldalnak, ugyanakkor a tavaszi érzelmi energiákat is megmozgatja.

Amikor egy weboldalon meg akarod idézni a tavaszt, akkor igen komoly feladattal állsz szemben. Kézzelfogható eszközökkel (színekkel, ecsetekkel, hatásokkal) kell előteremtened ezt a fenti hangulatot. Azt megsúgom, hogy a néhol élénk, néhol pasztelles színek, a mindenhonnan visszaverődő vagy éppen a fák közül előkukucskáló napfény hozza meg majd a kívánt eredményt, de mindehhez hozzákezdeni mégsem olyan egyszerű dolog.

Ezért hoztunk most nektek néhány Photoshop Műveletet (Actions), színátmenetet (gradient) és persze néhány profi tutorialt, amelyeknek a segítségével átütő tavaszi hangulatot tudsz varázsolni a képeidre!

Photoshop Actions

Kezdjük a gyors sikerekkel kecsegtető Photoshop Actionokkal.

Mi is az a Photoshop Action?

Egyes összetett műveletsorokat a Photoshopban érdemes Actionokká alakítani. Ilyenkor nem kell újra és újra végignyomkodnunk az adott beállításokat, hanem egy kattintásra végrehajtódik az összes művelet. Ilyen actionokat le is tölthetünk ingyen az internetről vagy meg is vásárolhatjuk a fizetős verziókat!

Az itt látható Actionok egy gombnyomásra tavaszias hangulatúvá varázsolják az általad kiválasztott képet.

Tavaszi Photoshop Actionok

Nézzük mi a teendőd!

 1. Töltsd le a zip fájlt a fenti linkről.
 2. Tömörítsd ki! (Jellemzően ezt úgy kell, hogy a jobb gombbal rákattintasz és eldöntöd, hogy hova szeretnéd kicsomagolni a fájlt.)
 3. Nyisd meg az ATN fájlt.
 4. A Photoshop megnyílik és az Ablak (window) menüben a Műveletek (Actions) fülön, vagy az Alt+F9 segítségével nyisd meg az elérhető actionjaidat.
 5. Menj rá a kiválasztott műveletre és a lenti Play gomb megnyomásával keltsd életre a műveletsorozatot!
Így tudod használni a Photoshop actionokat

Photoshop Gradients

Egy jó színátmenettel is remek tavaszias hatást érhetsz el! Nézd meg milyen szuper Photoshop színátmeneteket találsz ezen a linken!

12 ingyenes Photoshop gradients

Nem maradsz most sem segítség nélkül. Lássuk, hogyan kell alkalmaznod őket!

 1. Töltsd le a zip fájlt a fenti linkről.
 2. Tömörítsd ki! (Jellemzően ezt úgy kell, hogy a jobb gombbal rákattintasz és eldöntöd, hogy hova szeretnéd kicsomagolni a fájlt.)
 3. Nyisd meg az GRD fájlt.
 4. Máris betöltődtek az új színátmenetek a Photoshopodba. Keresd meg a jól ismert színátmenet eszközt és válogass bátran az új színátmenetek közül (vagy módosítsd őket az igényeid szerint).
Egyedi tavaszi gardient, színátmenet Photoshophoz

Photoshop tutorialok

A végére kikerestem neked két fantasztikus tavaszi Photoshop tutorialt. Az első nagyon egyedi és izgalmas, a második pedig ezerféleképpen alkalmazható a munkáid során. Bátran ajánlom neked mind a kettőt!

Készíts egy olyan képet ennek a Photoshop tutorialnak a segítségével, ahol nem igazán tudjuk, hogy hol húzódnak az ember és a természet határai. Még leírva is nagyon elgondolkodtató…

Fű, föld, természer tavaszi Photoshop tutorial
Szöveg virágokból a Photoshop segítségével

De végülis mitől lesz egy kép tavaszi?

Végezetül pedig foglaljuk össze, hogy milyen elemek kellenek egy hamisíthatatlan tavaszi hangulatú kép elkészítéséhez!

Tavaszi színek

A tavaszi színek általában a pasztell színeket jelentik, azokból is leginkább a sárga, a zöld, a rózsaszín, a kék, illetve a lila pasztelles árnyalatait.
Ha szeretnél szuper tavaszi palettákból inspirálódni, akkor nyugodtan keress rájuk Pinteresten (spring palette) és szívd magadba ezeket a csodás színeket!

Tavaszi palettákból inspirálódhatsz a Pinteresten

Tavaszi fontok

A tavaszi hangulat eléréséhez használj kifejezetten tavaszi fontokat! Miről ismerjük meg őket? Jellemzően kézírásosak, kicsit romantikusak. Kellemes és könnyed benyomást keltenek, jó érzés rájuk nézni!
Íme 99 kifejezetten tavaszi font a fontspace-ről ! Vagy itt van 26 kicsit extrémebb változat a 1001fonts.com-ról .

Tavaszi szimbólumok

Az általad készített tavaszi dizájnokhoz a pasztell színek és a tavaszi fontok mellé tegyél néhány tavaszi szimbólumot, hogy tökéletes legyen az összhatás. Nézzük mik azok a dolgok, amiket ha meglátunk, rögtön elkap minket a tavaszi hangulat.

 • Nyuszi, húsvéti kellékek, hímestojás, kiskacsa
 • Pillangók, madarak
 • Tavaszi virágok: hóvirág, tulipán stb.
 • Harmatos fű, rügyező fák
 • Tündéri állatkölykök

Azt hiszem most már tényleg minden a rendelkezésedre áll egy igazán jó tavaszi szórólap/hirdetési blokk vagy éppen weboldal megalkotásához és már csak a te kreatív energiád hiányzik.
Jó munkát kívánunk!