– Mesélj magadról, mit tanultál korábban?

Gyerekkorom óta nagyon szerettem rajzolni, alkotni. Szüleim már az általános iskolámat is úgy választották meg, hogy legyen benne rajz tagozat. Ott egy olyan rajz tanárnőt kaptunk, aki megmutatott nekünk egy csomó izgalmas technikát, amikről lehet, hogy mások még nem is hallottak. Milló Ildikóval papírmetszeteket készítettünk, üveget- és selymet festettünk és állandóan pályázatokra alkottunk. Ráadásul volt rajzszakkör és rajztábor is, az is mind jó móka volt.

Számomra nem volt kérdés, hogy a továbbtanulásnál is a művészi területen haladnék tovább. Így kerültem el Zircre, ahol már az alkalmazott grafikát tanultam. Remek tanáraim voltak, az órák nagyon közvetlen hangvétellel zajlottak. Szerettem portrékat, aktokat rajzolni. Kedvencem a pasztellkrétás technika volt, általában sötétebb színű papírokra. Tanultunk szakmai elméletet, a logó- és arculattervezés csínját-bínját és elsajátítottuk a Photoshop és az Illustrator használatát is.

A rengeteg tanult technika közül engem a textiltervezés érdekelt a legjobban. Erre a szakra adtam be a jelentkezésem, de sajnos a felvételi nem sikerült. Kizárólag az államilag támogatott helyeket céloztam meg, ahova rettentő nehéz bekerülni. Évente 10 embert vettek csak fel, és mint kiderült, előtte már évekig előkészítőre kellett volna járnom, hogy legyen egyáltalán esélyem.

Már-már sorsszerűnek tudom be azt, ami éveken keresztül a felvételinél történt velem. Úgy érzem így kellett történnie.

– Mi történt a felvételinél éveken keresztül? Hány évig próbálkoztál? Miért adtad fel?

Legelőször az egyik budapesti intézményben azt mondták, hogy felvennének, de kellene egy nyelvvizsga a pontok miatt. Levizsgáztam angolból és mire a következő évben jelentkeztem volna, már nem volt államilag támogatott a képzés.

Amikor például a jelmez- és díszlettervezési szakra jelentkeztem, egészen a végéig eljutottam, már csak egy csokornyian voltunk. Ott megállapították, hogy minden szép és jó, amit csináltam, de túlságosan grafikus a szemléletem.

Aztán, volt olyan eset is, ami teljesen padlóra tett. Szombathelyre jelentkeztem textil -és bőr tervezési szakra. A felvételin elértem a maximális pontszámot, de amikor kihirdették a ponthatárokat, akkor derült ki, hogy nem indítják a szakot.

Ennél a pontnál döntöttem el, hogy úgy néz ki ez a pálya valószínűleg nem nekem való és másfelé kellene kacsintgatnom.

Egy időben tervben volt az is, hogy tetoválással foglalkozzak. Elég komolyan belevetettem magamat a témába, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy mégsem ez az én utam.

Azok alatt az évek alatt, amit a felvételizéssel töltöttem, elmentem a kereskedelembe dolgozni, ahol végül 7 évet töltöttem. Fantasztikus évek voltak. Nincs még egy ilyen csapat, mint akikkel ott voltam. A mai napig tartjuk egymással a kapcsolatot és imádom őket.

Nagyon sokat fejlődtem és tanultam ott. Megerősödtem, türelmesebb lettem (olykor pedig türelmetlenebb), megtanultam csapatban dolgozni, irányítani, összerakni egy nap munkamenetét és kicsit kreatívkodhattam is, amikor kirakatrendezésre került a sor, vagy amikor a polctetőkre kirakott szetteket kellett összeállítani úgy, hogy kihozzuk a maximumot abból, ami van.

Azt viszont mindig tudtam, hogy nem szeretnék örökre ott maradni, csak még kerestem magamat és az utamat.

– Találkoztál már korábban is a webdizájnnal?

Nem tudom hányan emlékeznek még g-portal.hu-ra, de én tinédzser koromban sok időt töltöttem ezekkel az oldalakkal, később pedig egy teljesen különálló rajongói oldal készítésével. A kódolását az akkori “társam” csinálta, én pedig a designért feleltem. Ott betekintést nyerhettem a HTML, CSS, PHP világába.

Amikor elhatároztam, hogy visszatérek a grafika területére, akkor fontosnak tartottam, hogy a honlaptervezés is a palettámra kerüljön. Egyrészt úgy éreztem ez egy kiapadhatatlan forrás lehet majd a későbbiekben, amire mindig lesz majd igény. Másrészt pedig engem nagyon zavarnak a ronda, értelmezhetetlen és használhatatlan weboldalak és ezekből szerintem túl sok van. Emlékeztem arra, hogy élveztem ezt csinálni korábban, ezért úgy gondoltam, miért ne?

Küldetésemnek éreztem, hogy olyan embereknek dolgozzak, akik értéket alkotnak, viszont nem érzik még az online megjelenés és az arculat fontosságát. A helyi termelők, kis- és középvállalkozók megcélzása volt a fő motivációm. Azt akartam, hogy kitűnjenek a tömegből és az emberek a szupermarket helyett inkább Őket válasszák.

– Ez nagyon érdekes! Honnan jött ez az ötlet, miért érdekelnek ők jobban mint mások?

Tényleg nagyon fontos számomra a környezetvédelem. Szeretek elvonulni a természetbe, a nyüzsgés és a mókuskerék elől. Párommal sokat kirándulunk, túrázunk, utazgatunk. Az évek során egyre többet foglalkoztatott a gondolat, hogy rengeteg szemetet vásárolunk és termelünk, ahelyett, hogy helyi termelőktől szereznénk be otthonra a főznivalót. Pedig, ha belegondolunk sokkal frissebb és finomabb az, amit olyan emberek termelnek, akik szívvel-lélekkel végzik munkájukat.

Ráadásul környezetszennyezés terén is kisebb lábnyomot hagyunk így magunk után, hiszen nem egy másik kontinensről érkezik az áru, hanem általában max. 60 km-t utaznak a boltokig. Azzal, hogy kevesebbet kell az élelmiszereket szállítani, nincs szükség jelentős tartósításra. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Azzal hogy mellettük tesszük le a voksunkat hozzájárulunk ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.

Ha tőlük vásárolunk, egy történet részesei lehetünk. Lehet, hogy pont egy családi vállalkozást támogatunk, akik már nemzedékek óta ezzel foglalkoznak. De mit is ér ez a sok pozitív tulajdonság, ha könnyebb elmenni a közeli szupermarketbe?

Miközben ezek foglalkoztattak, volt egy momentum az életemben, ami megadta a löketet. Amikor egyszer Balatonfüreden vásároltunk egy bódéból citromfüves mézet, nagyon-nagyon finom volt, viszont hamar elfogyott. Szerettem volna újra vásárolni tőlük, de nem volt webshopjuk. “Jó vásárló” révén a lustaság motivált, meg hát azt se tudtam mikor lennének legközelebb ilyen kirakodó vásárok, így hagytam az egészet és elkezdtem gondolkodni. Vajon hányan járhattak így, mint én? Kutakodtam kicsit a keresőből feldobott termelőknél és megdöbbentett amit tapasztaltam. 10-ből 1-nek volt normális honlapja és webshopja. A honlapokat tekintve is sajnos nagyon silány volt a felhozatal. Úgy éreztem tudnék segíteni a helyzet javítása érdekében.

– Hogy ment a tanulás? Hogy befolyásolta a vírushelyzet magát a tanulást és az első munkákat?

Először kicsit meglepődtem. Megrémültem, hogy “Úr Isten, ennyit elolvasni és feldolgozni” mikor fogok tudni. Időm az mondjuk volt rá, mert ugye pont a covid idején fizettem be a felhasználói élménytervezés tanfolyamra, úgyhogy minden napra, vagy minden másnapra próbáltam beszorítani egy-egy leckét. Egészen konkrétan a teljes napom ráment ezekre a leckékre és a feladatokra.

Viszont imádtam. Mindig is érdekelt a mögöttes része a tervezésnek, hogy mit hova és miért kell helyezni, hogy a felhasználóknak a legegyszerűbb legyen az A-ból B-be eljutnia. Nagyon örültem Kata visszajelzéseinek. El sem hittem sokszor, hogy szerinte ilyen jó úton járok megközelítéseimmel, így magabiztosságot is kaptam a tudás mellé.

– Végeztél más modulokat is a tanfolyamról?

Igen, úgy éreztem szükségem van még egy kis segítségre, így a webdesign tanfolyamot is megvásároltam. Nem bántam meg. Egy csomó hasznos információval szolgáltak a leckék. Nagyon érdekes volt minden, amit olvastam.

Az még egy nagyon szuper kimenetele az egésznek, hogy a profitárhelyes együttműködéssel kedvezményesen vásárolhatunk tárhelyet és domaint, ami nagy segítség a saját honlap elkészítésénél és a további munkáknál is. Eddig én négy weboldalt regisztráltam már be náluk és teljesen elégedett vagyok a szolgáltatásukkal.

– Mikor jöttek az első megbízások, hol tartasz most? Mik a távoli céljaid?

Már rögtön a covid ideje alatt jött az első megbízásom, amit egy Facebook-csoportban “szereztem”. Egy fotós lány teljes arculatot szeretett volna magának a közösségi oldalaihoz. Egy olyan sémát, ami összhangba hozza a képeit és később egy honlapot. Rám esett a választása és azóta is együtt dolgozunk. Most kezdtünk bele a weboldalának elkészítésébe, amit remélhetőleg 1-2 héten belül befejezek.

Nem sokkal ez után beajánlottak egy esztétikai kezelésekkel foglalkozó hölgynek, aki honlapot szeretett volna készíttetni. Ez volt a legelső weboldal, amit ügyfélnek készítettem. Visszagondolva sokkal jobban megkönnyíthettem volna a dolgom, ha több időt adok magamnak az előzetes tervezésre (papíron és Photoshopban). Így kissé káoszosra sikeredett a honlap felépítésének folyamata, de szerencsére ez a végeredményen már kicsit sem látszik. Az ügyfél is tökéletesen elégedett az új weboldalával és nekem ez a legfontosabb. Az egész folyamatot pedig én pedig értékes tapasztalatnak könyveltem el és azóta már természetesen másképp csinálom.

Szintén a Facebook-csoportból talált rám egy irtó aranyos lány, akinek logót és honlapot terveztem / tervezek. Elég hamar sikerült egymásra hangolódnunk, így a logót sikerült egyetlen nap alatt elkészítenem neki. Most a honlapját készítem.

Eléggé multifunkcionális vagyok, ezért közben azon jár az eszem, hogyan tudnám még gyarapítani a tevékenységi köreimet. Leginkább eladható termékeken, valaminek a forgalmazásán kezdtem el gondolkozni. Szerintem amikor épp lesz időm a megvalósításra, belevágok.

– Hogy érzed? Elégedett vagy, elérted a célodat?

Elégedett akkor leszek, ha majd már ezrével állnak sorba a munkák. Jelenleg még nagyon az elején vagyok, de szerencsésnek tartom, hogy így is van mit csinálnom. Amiatt mindenképpen büszke vagyok, hogy megtettem, ezt a lépést és boldoggá tesz, amit csinálok. Még rengeteget kell tanulnom. Most úgy érzem, hogy főként a keresőoptimalizálásban és a tartalomírásban kellene fejlődnöm, de mivel ez a szakma állandóan változik, így szerencsére állandóan van fejlődési lehetőség.

– Mit üzennél azoknak, akik még csak most gondolkoznak azon, belevágjanak-e?

Igaz, hogy a mondás úgy tartja, hogy jobb később, mint soha, de szerintem nem érdemes halogatni. Ha úgy érzed, hogy belefásultál a munkádba, gyomorideggel mész el otthonról reggelente és ha szerinted több van benned, akkor vágj bele.

Ha pedig belevágtál, akkor dobd be magad 100%-osan, tegyél bele minden energiát és meglesz az eredménye.

– Sikerült valakivel közelebbi kapcsolatot kialakítanod a tanfolyamról, milyen volt a társaság?

Nem mondhatnám, hogy bárkivel kialakult volna közelebbi kapcsolat, de ez leginkább miattam van. Nincs sok időm a Facebookon lógni és nem is szeretek. Így amikor épp felkukkantok a csoportba, akkor megnézem mások miket tettek fel, írok egy-két kommentet, elolvasom a cikkeket (amik szerintem nagyon érdekesek és hasznosak) aztán berakok egy Jóbarátok részt kikapcsolódásként. 🙂 Egyébként jó a társaság és külön tetszik, hogy mindenhonnan összefújt minket a szél. Azt is jó látni, hogy az egyes emberek mennyit fejlődnek Kata irányítása alatt.

– Mi a saját márkád, hogyan készült a weboldalad?

A weboldalam neve végülis a Natúr lett. Natúr by Vivien, hogy pontos legyek. Szerettem volna, hogyha valaki rákeres a nevemre, akkor kicsit nagyobb esélye legyen a találatnak, ezért csempésztem bele a domainbe. Nagyon szeretem a természetet, fontos számomra a környezet, a tudatosság és a letisztult stílusvilág. A kevesebb több elvét alkalmazom, de szeretem a terveket megfűszerezni egy kis bohémsággal is, amikor készítem őket. Próbáltam ezt a törékeny egyensúlyt megőrizni a saját honlapomnál is. Ami, hogy őszinte legyek még koránt sincs kész, mert szerencsére hirtelen több munkám is lett és még nem volt időm befejezni. Viszont szükségét éreztem annak, hogy legyen “valami” és ezért “összedobtam” egy főoldalt, ami azért tartalmaz némi információt a Natúrról és ad egy alaphangulatot. Terveim szerint jövőre lesz kibővítve aloldalakkal, tartalommal és saját fotósorozattal, amitől teljes lesz a kép.