A vizes effektek közül az egyik leglátványosabb Photoshop megoldás a fröccsenő vízpermet. Ezzel a hűsítő hatású, dinamikus fotós manipulációval izgalmas világot hozhatunk létre. A kreativitásodon múlik, hogy mit dobsz be egy frissítő képi víztócsába.

Egy-két ecsetre és egy tóra lesz szükségünk. Tölts le egy tetszőleges ingyenes fotót, melyen egy tó látható. Mi ezt a képet választottuk. Rengeteg ingyenes vizes ecsetet találsz még ezen a linken.

A víztükör elkészítése

Hozz létre egy új dokumentumot, a mérete legyen 940 px * 700 px. Töltsd ki a hátteret feketével.

Nyisd meg a tavas fotót és Lasszó eszközzel (Lasso Tool) rajzolj az alábbihoz hasonló formát. A Lágy perem (Feather) legyen 40 px-re állítva.

Másold és illeszd be a kijelölést az új dokumentumba. Válassz egy nagy puha ecsetet és a kivágott tó széleit kicsit radírozd ki (pirossal jelöltük, hogy hol radírozz ). Csökkentsd a réteg Fedettségét (Opacity) kb. 60%-ra.

Duplikáld a víztükör réteget kétszer. Az első másolaton húzd jobbra a vizes tórészletet, a másodikon pedig balra. A másolt rétegeken állítsd át a Fedettséget (Opacity) alacsonyabbra (kb. 30%-ra).

Most készíts még egyszer másolatot az eredeti víztükör rétegből, kicsinyítsd le és helyezd középre. Vedd a Fedettséget (Opacity) 100%-ra.

Alkalmazd az alábbi két korrekciós réteget az eddig összes réteg felett: Görbék (Curves) és Szintek (Levels).

Íme, most így kell kinéznie a víztükörnek. Középen jól megvilágítva, ahova a betűt elhelyezzük majd.

Szövegréteg elkészítése

Most válassz egy fonttípust és írj egy tetszőleges betűt. Helyezd a tócsa legvilágosabb része fölé.

Alkalmazd a következő Rétegstílusokat (Layer style) a szövegrétegre: Bevésés és domborítás (Bevel and Emboss).

Alkalmazz Színátmenet átfedés (Gradient Overlay) rétegstílust…

… és Körvonalazást (Stroke). 

Valami hasonlót kell látnod: 

Zaj hozzáadása

Most adunk egy kis zajt a betűknek. Hozz létre egy új réteget, nevezd el „zaj”-nak. Tedd a szövegréteg fölé. Legyen aktív ez a réteg. Tartsd a CTRL billentyűt lenyomva és vidd a kurzort a szövegréteg bélyegképére és kattints egyet. Ekkor a szöveg körül kijelölés jelenik meg.

Most kitöltjük ezt a kijelölést feketével. Szerkesztés>Kitöltés>Tartalomnál válaszd a feketét. (Vagy Alt + Backspace, ha az Előtér és Háttér színed alapértelemezett Fekete/Fehérre van állítva).

Válaszd a menüsorból a Szűrő>Zaj>Zaj hozzáadása (Filter > Noise > Add Noise) lehetőséget. Alkalmazd az alábbi beállítás.

A Keverési módot (Blending Mode) állítsd át Raszterre (Screen) és vedd vissza a Fedettséget (Opacity) 45%-ra. A következő eredményt kell látnod. (Ctrl + D gomb lenyomásával szünteted meg a kijelölést).

Árnyékok és fények

Hozz létre egy új réteget a zaj réteg felett és nevezd át „fény és árnyék”-nak. Most válasz egy puha ecsetet és fehérrel fess egy kis fényt a betűkre. Fekete ecsettel pedig árnyékokat. A képen mutatjuk hova fess. Az ecset fedettsége (opacitása) 70%-os.

Amikor elkészültél, állítsd a réteg Keverési módját (Blending mode) Lágy fényre (Soft light). Ha „sok” lett a festés, akkor még a Fedettséget (Opacity) is csökkentheted.

Hozz létre egy új réteget. Nevezd el „árnyék”-nak. Tedd az eredeti szövegréteg alá. Vegyél egy puha fekete nagyobb ecsetet, állítsd az ecset fedettségét alacsonyra (kb 30%) és fess néhány vonással árnyékot a szöveg alá (pirossal jelöltük a képen).

Fröccsenő víz

Most megfestjük a fröccsenő vizet a szöveg körül. Hozz létre egy új réteget, nevezd át „vízcseppek-nek”. Állítsd a festőszínt fehérre. A már letöltött ecsetkészletből válogass kedvedre az ecsetek közül és fesd körül a betűket. (Attól nem kell megijedni, hogy szürkének látszanak a vízcseppek. A következő lépésekben majd csillogóvá és fehérré tesszük őket.) Arra ügyelj, hogy gyakran változtasd az ecsetek méretét, használj kicsit és nagyot, módosítsd a fedettségüket, folyatási értéküket és a szögeket. Ezzel lehet elérni az élethű hatást, dolgozz többféle beállítással.

Puha nagy radírral, alacsony fedettséggel bele is törölhetsz olyan részekbe, ami nem tetszik. A legbiztonságosabb, ha minden egyes ecsethasználatkor létrehozol egy új réteget, így könnyen törölheted azt, ami nem sikerült jól. Amikor befejezted és elégedett vagy, a végén egyesíted a rétegeket.

Gyakorolni kell, próbálgasd az ecseteket. A kevesebb több szemlélettel láss neki. Könnyen vízeséssé változik a képünk és a vízfüggönyön át a szöveg nem érvényesül. Egy kicsi puha fehér ecsettel (6 px) a szöveg szélén és sarkokban is kiemelhetjük a vonalakat.

A vízcseppek életre kelnek

Ebben a lépésben a vízcseppeket élesítjük, csillogóvá tesszük. Duplikáld a vízcseppek réteget. (Ha több rétegen dolgoztál, akkor most egyesítsd őket: jelöld ki mindegyiket, jobb klikk, Rétegek egyesítése/Merge layers). A duplikált rétegen állva válaszd a menüsorról a Szűrő>Élesítés>Intelligens élesítés (Filter>Sharpen>Smart Sharpen) lehetőséget. Állítsd be a következő paramétereket.

Ha ezzel készen vagy, duplikáld újra a réteget! Puha radírral itt-ott korrigálj, ha szükséges. Még most is tehetsz hozzá további vízcseppeket.

Vízfelhő hozzáadása

Egy kis drámai ködös hatást teszünk a betű köré. Hozz létre egy új réteget, nevezd el „vízfelhőnek”-nek. Tedd a legalsó háttérréteg fölé. Lasszó eszközzel (Lasso Tool) 50 px-es lágy perem beállítással jelölj ki az alábbi képen látható területet.

Válaszd a Szűrő>Rendelés>Felhő lehetőséget a menüsorról (Filter>Render>Clouds). Majd állítsd a Fedettséget (Opacity) kb. 50%-ra. Szép pára keletkezett a betűk körül.

A víztükör színét korrigáltam. Az alábbi Színezet/telítettség (Hue/Saturation) beállításokat alkalmaztam.

Az összes rétegre pedig az alábbi Színegyensúlyt (Color Balance) alkalmaztam.

És íme, a végeredmény. 

Csak gyakorlás és fantázia kérdése, hogy a tutorial lépései alapján ilyen vízbe merülős képeket is tudj majd készíteni.