Retró. Egy stílus, egy életérzés. Egyfajta nosztalgikus visszatekintés a jelenkorit megelőző időszakra, az elmúlt évtizedekre. Emiatt egy kicsit mindenkinek mást jelent. Ebben a cikkben 15 retró fontot gyűjtöttünk össze, melyeket bátran használhatsz, ha valami igazán különlegeset szeretnél megvalósítani. Bónuszként találsz köztük olyanokat is, melyek a magyar ékezetes karaktereket is kezelni tudják, szemezgess belőlük bátran!

Egy most 18 éves fiatal a 90-es évek divatirányzatait és zenéit elképzelhető, hogy már retrónak tartja. Számomra ez a műfaj a 60-as, 70-es évek álmodozó, vágyakkal és határtalan lehetőségekkel teli Amerikáját idéző korszakot jelenti. Ami viszont közös, az az élmény, a “retro-feeling”. Hiszen az ilyen jellegű alkotásokkal és művekkel mindannyian egyfajta időutazást élhetünk át. Egy csapásra repítenek vissza bennünket régi időkbe és invitálnak meghitt, kellemes múltidézésre.

A különböző művészeti ágazatokban is töretlen a népszerűsége, többek között a zeneipar, a divat és a lakberendezés közkedvelt eszköze. A webdesign területén szintén előszeretettel alkalmazzuk az efféle régi stílusú elemeket, például a tipográfiai tervezéskor. A retró betűtípusok kifejezetten erős hangulatteremtő hatásúak, bensőséges és nosztalgikus légkört varázsolnak. Egy jól megválasztott font egyedülálló megjelenést és egyediséget kölcsönöz a projektednek.

Funkies

Ezt a fontot a 70-es évek funk, disco és rockabilly zenei stílusainak plakátjai és borítói ihlették. Remekül illik szalaghirdetésekhez, könyvborítókhoz, magazinokba, de jó választás lehet akár meghívó, üdvözlőlap vagy plakát tervezésekor is. Személyes felhasználásra ingyenesen letölthető.

retró stílusú betűtípusok

Annak ellenére, hogy ebben a listában sok kézírásos fonttípus szerepel, önmagában a kézírásos betűtípusokkal rengeteg mást is kifejezhetünk.

Pathways Script

A Pathways Script egy kifejezetten elegáns, művészi, jól olvasható betűtípus. Tökéletes választás azoknak a tervezőknek, akik a finom, klasszikus mintákra törekednek. Ez a font három különböző stílusban érhető el, felhasználásával gyönyörű logókat és címkéket készíthetünk. Ingyenesen letölthető, a díjmentesség azonban nem terjed ki az üzleti célú felhasználásra.

retró stílusú betűtípusok

The West Side

A 80-as évek kézzel készített plakáttervei és illusztrációi ihlették ezt a tömbös, kézműves betűtípust. Kiváló választás, ha retró hangulatot szeretnénk kölcsönözni tervünknek, például borító vagy plakát tervezésekor, ráadásul üzleti célú felhasználás esetén is ingyenes, amiért külön köszönet az Artimasa stúdiónak.

retró stílusú betűtípusok

Mentari

A Mentari egy merész és elegáns font, mely a 80-as évek idillikus aranykorának hangulatát hordozza. Tökéletes választás márkaépítéshez, plakát- vagy pólótervezéskor. Mivel ez egy esztétikus, prémium betűtípus, ingyenesen nem érhető el, kizárólag megvásárolni lehet.

retró stílusú betűtípusok

Carosello

A Carosello gyönyörű betűit vintage feliratok és hirdetések ihlették. Úgy készítették el, hogy valódi, kézzel írott benyomást keltsen. Segítségével pillanatok alatt megteremthetjük az 1950-es évek hangulatát. Különösen jó választás idézetekhez, inspiráló szövegekhez, plakátokhoz, illetve mivel olyan extra írásjeleket – mint például dollár, euró, cent stb. – is tartalmaz, remekül használható hirdetésekhez és ártáblákhoz. A teljes készlet – bónusz illusztrációkkal és szimbólumokkal – már 12 dollártól elérhető.

retró stílusú betűtípusok

The Great Outdoors

A The Great Outdoors eredeti és letisztult betűtípus, egyedi, emlékezetes, jól olvasható és sokoldalúan felhasználható. A logóktól az üdvözlőkártyáig, de akár póló design vagy csomagolás esetén is nagyon jó választás. Személyes felhasználás esetén ingyenesen letölthető.

retró stílusú betűtípusok

Stone Board Font

A Stone Board-ot a gyönyörű vintage jelképek és betűk inspirálták. Dekoratív, erős, karakteres font, igazi művészi megjelenést kölcsönöz a terveknek. Két típus érhető el belőle. Használhatjuk például könyvborítóhoz vagy filmes munkákhoz, valamint idézetekhez és plakátokhoz. Közvetlenül a készítő, a Dirtyline Stúdió oldaláról egy e-mail címért cserébe ingyenesen letölthető és – bizonyos keretek között – kereskedelmi célra is felhasználható (a licencet a letöltés után érjük el).

retró stílusú betűtípusok

Butchery

A retró pékségekre emlékeztető Butchery betűtípus tervezői régi plakátokból és élelmiszercsomagolásokból merítették ötleteiket. Remek döntés kávézók vagy bisztrók számára, étlapon, poszteren, dekorációs elemben vagy akár a logó készítésekor. Ingyenesen letölthető, a díjmentesség azonban nem terjed ki az üzleti célú felhasználásra.

retró stílusú betűtípusok

Lazer 84 Font

A Lazer 84 egy igazán sportos és dinamikus font, melyet a 80-as évek ihlettek. Nagyszerűen használható különféle kreatív projektekhez, filmplakáton vagy akár retró videojátékhoz. A tervezéskor azonban tartsuk szem előtt, hogy ez a betűcsalád csak nagybetűs karaktereket tartalmaz! Szabadon felhasználható, azonban kereskedelmi célú felhasználás esetén kérik, hogy támogassuk a készítőket a „Pay what you want” elv alapján, azaz „Fizess, amennyit gondolsz”.

retró stílusú betűtípusok

Thirdlone

Ez a kézműves, gyönyörű monoline font kifejezetten alkalmas egyedi és kiemelkedő design megteremtésére, olyan témákban, mint például kaland, természet, tengerpart, ünnepek stb. Tökéletes választás logók, márkanevek, címsorok, aláírások vagy akár póló design tervezésekor. Egy demó változat ingyenesen letölthető, azonban kizárólag személyes felhasználásra.

retró stílusú betűtípusok

A következő betűtípusok pedig kiváltképp előnyösek számunkra, mivel ezek a készletek a magyar ékezetes karaktereket is tartalmazzák. Ezáltal nem kell aggódnunk, hogy tipográfiai hibát vétünk, bátran használhatjuk őket bármilyen magyar szövegben.
Sőt, a többségük Google Font, ami azt jelenti, hogy az Open Font License (OFL) vonatkozik rá, azaz szabadon felhasználható (nyomtatott vagy digitális formában), akár kereskedelmi célra is.

Sarina

A Sarina egy könnyed betűtípus, igazi retró hangulattal. Kifejezetten jól illik zenei projektekhez, de akár logó vagy különböző emblémák – például autómárka – tervezésekor is kitűnő választás. Google Font, így az OFL vonatkozik rá.

retró stílusú betűtípusok

Mexcellent Font Family

Ezt a betűtípust az 1968-as mexikói olimpia ihlette, elegáns, könnyen megkülönböztethető és figyelemfelkeltő font. Több verzióban is elérhető, amiből a normál és 3D hatású ingyenes, ezen felül külön rétegek vásárolhatóak hozzá, melyekkel több színű effektet hozhatunk létre. Az újabb verzióknak köszönhetően bővült a karakterkészlet, így magyar nyelvű szövegekhez is használható.

retró stílusú betűtípusok

Pacifico

A Pacifico egy egyszerű, szórakoztató, kalligrafikus betűtípus, melyet az 1950-es évekbeli amerikai szörf-kultúra hívott életre. A vonalak játékos gömbölyűsége miatt népszerű azon márkák körében, akik laza és szórakoztató megjelenésre vágynak. Igazi retró életérzést hordoz, tökéletes választás termékcsomagolás vagy logó tervezésekor, valamint közösségi média bejegyzésekhez. Google Font, így az OFL vonatkozik rá.

retró stílusú betűtípusok

Monoton

A Monoton egy divatos betűtípus, mely leginkább a 80-as évek diszkó stílusára emlékeztet bennünket. Jól használható magazinok címsoraiban, prospektusok, névjegykártyák, logók tervezése esetén, valamint filmekben, tévéműsorokban, videójátékokban. Remekül mutat például a Montserrat vagy Roboto betűtípusokkal. Google Font, így az OFL vonatkozik rá.

retró stílusú betűtípusok

Lobster

Ez a szép, félkövér betűtípus igazi retró hangulatot kölcsönöz a munkádnak. Készítői minden betűhöz több verziót rajzoltak, illetve külön betűpárokat (ún. ligatúrákat) is megalkottak, hogy a betű-átkötések folyamatosak legyenek minden variáció esetén. Használható arculattervezéskor, meghívó vagy plakát készítésekor. Google Font, így az OFL vonatkozik rá.

retró stílusú betűtípusok

Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy minden esetben okvetlenül olvasd át a licencet, hogy pontosan milyen feltételekkel és mire használható az adott betűtípus. Rengeteg font letölthető ingyen, viszont sokszor a díjmentesség csak a személyes felhasználásra terjed ki. Ha megtetszik egy konkrét típus és kereskedelmi célra szeretnéd használni, megéri rááldozni azt a néhány dollárt a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Az alábbiakban pedig jöjjön néhány példa, hogy mire is használható egy-egy font a gyakorlatban.

A The Great Outdoors betűtípussal gyönyörű pólókat vagy egyéb promóciós termékeket tervezhetünk.

retró stílusú betűtípusok

Igazi retró hangulatú vízparti buliba vagy diszkóba invitáló plakátot készíthetünk például a Funkies font használatával.

retró stílusú betűtípusok

A Butchery remekül passzol bisztrók, éttermek arculatához vagy éppenséggel ehhez a hamburger reklámhoz.

retró stílusú betűtípusok

A The West Side betűtípussal pedig elbűvölő retró hangulatú mesekönyv borítót készíthetünk.

retró stílusú betűtípusok

A Stone Board remek választás például egy férfi fodrászat arculatához.

retró stílusú betűtípusok

Szerző: Miklósi Eszter

„Miklósi Eszter vagyok, a Startvonal Webdesigner Tanfolyam hallgatója és az EstarDesign márka megálmodója. Szerencsésnek érzem magam, hogy rátaláltam erre a képzésre, ami által egy egészen új világ nyílt meg előttem.

Egy weboldal megépítése összetett munka, a komoly tervezés és rendszerben való gondolkodás mellett elengedhetetlen a szépérzék és egyfajta művészi látásmód. Ezért is tetszik annyira ez a szakma, mert így a precíz, logikusan gondolkodó énem ugyanúgy érvényesül, mint a kreatív és művészi oldalam.

Fontos számomra, hogy alaposan megismerjem az ügyfeleim elképzeléseit és az általuk megálmodott vállalkozásokat. Ezáltal olyan weboldalakat készíthetek nekik, amelyek nem csak modern megjelenésűek, hanem üzleti céljaik elérését is szolgálják.

Mivel ebben a szakmában hihetetlenül gyorsan változik minden, érdeklődéssel követem az aktuális irányzatokat és módszereket, hogy a lehető legjobbat nyújthassam a megrendelőimnek.
Ha kérdésed van, keress bizalommal a megadott elérhetőségek valamelyikén.”