Minden termék és szolgáltatás egyre bonyolultabb, egyre több választható paraméterrel rendelkezik. Nem könnyű eligazodni ebben a rengetegben. Arról nem is beszélve, hogy a megjelenő tartalmak egy része pusztán a keresőrobotok és nem az ügyfelek kielégítésére szolgál. Hogyan lehet ebben a kommunikációs zűrzavarban megtalálni a minőséget, a hozzáértést, az igazit? A válaszokhoz 20 szempontot gyűjtöttem össze, amelyeket nem csak akkor alkalmazhatsz, ha éppen a legjobb webdesign tanfolyamot keresed. Gyakorlatilag bármilyen márka esetében bevethető ez a „minősítési rendszer”.

1

Megtalálod a keresőben

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Ha egy kereső kifejezésre nagy a verseny, akkor több évbe is beletelhet, mire valaki az első oldalra tud jutni a találati listákban. Lehet, hogy egy friss piaci szereplő nagyon jó a maga területén, mégsem tud még róla a Google. Ha valaki az első oldalon van az iparági kulcsszavakra, az azt jelenti, hogy évek óta releváns tartalommal jelentkezik, hosszú távon aktív, és még a kereső optimalizálási eszközökkel is tisztában van.

Mások kevésbé jók a szakmai kommunikációban, nem jutottak be az első oldalra, de sok pénzt fizetnek azért, hogy a hirdetéseikbe beleütközz, és ez is jó jel. Van pénzük hirdetni. Ha valaki komoly összegeket költ egy kereső szóra, az azt jelenti, hogy tényleges tevékenységet folytat azon a területen. Arról azonban nem mond semmit, hogy ezt mennyire sikeresen végzi.

2

Látható a közösségi felületeken

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

A márka, vagy az oktató nevére keress rá célirányosan a népszerű közösségi oldalakon. Az alábbi check-lista nem teljes, minden egyes szakterületnek megvannak a maga gyűjtő oldalai, de jó kiindulási pontot jelenthet. Hogy megkönnyítsem a dolgot, a WEBARTERY-vel (Kreatív Webdesign Tanfolyam) kapcsolatos oldalakat be is linkeltem a listába.

3

Aktivitás a közösségi médiában és a szakmai csoportokban

Milyen gyakoriak a posztok és a blog bejegyzések? Mennyire van jelen maga az oktató (vagy a tulajdonos) a márka közösségi médiás életében? A fenti felületeken mikor volt az utolsó aktivitás, poszt, írás? Csak keresőoptimalizálási célokból tartják fent a fiókot, vagy élő, friss tartalmat is találsz? A csoportokban napi szintű a kommunikáció? Milyen a légkör? Hány aktív tag van, akik rendszeresen hozzászólnak? Itt is érdemes figyelni az arányokra. Előfordul, hogy a csoport aktivitást fizetett beépített emberek biztosítják, vagy hogy a márka kommunikációban jobb, mint az alap tevékenységben. Mindenesetre érdemes ellenőrizni, hogy élő, aktív cégről van-e szó.

Milyen gyakoriak a posztok és a blog bejegyzések? Mennyire van jelen maga az oktató (vagy a tulajdonos) a márka közösségi médiás életében? A fenti felületeken mikor volt az utolsó aktivitás, poszt, írás? Csak keresőoptimalizálási célokból tartják fent a fiókot, vagy élő, friss tartalmat is találsz? A csoportokban napi szintű a kommunikáció? Milyen a légkör? Hány aktív tag van, akik rendszeresen hozzászólnak? Itt is érdemes figyelni az arányokra. Előfordul, hogy a csoport aktivitást fizetett beépített emberek biztosítják, vagy hogy a márka kommunikációban jobb, mint az alap tevékenységben. Mindenesetre érdemes ellenőrizni, hogy élő, aktív cégről van-e szó.

4

Tapasztalat és a piacon töltött évek száma

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: piaci évek száma

A tradíció lehet érték. De pusztán azért, mert valaki 2 évvel hamarabb kezdett el valamit, még nem biztos, hogy jobb is. A kova-kő előbb volt, mint a gyufa, mégsem ragaszkodunk hozzá. A tapasztalt és a kezdő közül érdemes a tapasztaltat választani, de ha valaki 5 éve árul szappant, míg egy másik cég 7 éve, akkor ebből már nem igazán lehet kiindulni.

Arról nem is beszélve, hogy az évek számával nem feltétlenül arányos a forgalom. Van, aki hegyeket mozgat meg néhány röpke hónap alatt, miközben más látszattevékenységgel tölti ki az első éveket félállásban.

5

Mekkora?

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: cég mérete

Sokféleképpen lehet NAGY valaki. Figyelembe veheted a pénzügyi adatokat, a vásárlók és termékek számát, az aktivitást. Kérdés, hogy feltétlenül jó-e neked, ha egy nagy márkával kerülsz kapcsolatba. A sok vásárló, a sok ügyfél jelentheti azt is, hogy kevesebb figyelmet kapsz, hogy bürokratikusabb a hangnem, hogy kevésbé rugalmasak a kéréseidet illetően. Míg a túl kicsi üzletnek esetleg nincs pénze profi eszközökre, és fapadosnak érzed a kiszolgálást. Neked kell megítélni, hogy mi a jó neked, ha egy gyártól vásárolsz, egy kisüzemtől, vagy esetleg a szolgáltatás a kézműves tevékenységre hasonlít inkább. A rugalmasság a fontosabb, mert sok egyedi igényed van, vagy szükséged van a bizalomhoz arra a tudatra, hogy már nagyon sokan letesztelték a terméket előtted?

6

Fejlődőképesség

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: fejlődőképesség

Vannak-e aktív termékfejlesztésre utaló jelek? Hány termék van, mennyire összetettek a szolgáltatások? Nálunk most 3 webdesigner felnőttképzés érhető el és további 8 honlap készítéssel kapcsolatos tanfolyamunk van. Friss az Instagram marketing tananyagunk, 2021-ben robbant be a köztudatba az újságíró képzésünk, és hamarosan indul a logó és arculattervezés tanfolyam is. Folyamatosan fejlesztjük a márkát, az arculatot, és a blogot is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy minden modul folyamatosan új leckékkel bővüljön, és kövesse a szakmai változásokat.

7

Alaptevékenységgel töltött évek / oktatással töltött évek aránya

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: 20 év szakmai tapasztalat

Oktatási területen gyanús, ha nem tudsz egy kronologikus önéletrajzot elérni, vagy azt látod, hogy két év munka után hat évnyi oktatás következik. Szerintem legalább egy évtizedet kell egy szakterületen eltölteni ahhoz, hogy hitelesen oktathass. Itt nézheted meg, én mivel töltöttem az oktatás előtti 15 évet.

8

Iskolák

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: iskolák

Ma már ennek kisebb a jelentősége, hiszen a legjobb tanfolyamokról nem is kapunk papírt. Én rengeteg amerikai online szakmai kurzust csináltam végig életemben, amelyek óriási hatással voltak a szakmai munkámra, szemléletemre. Az adott szakterületen szerzett egyetemi diplomának ennek ellenére mégis van súlya. Mélyebb tudást, és egyfajta szakmai beágyazottságot feltételez. Természetesen ha ez nem társul jó írásbeli és szóbeli kommunikációs készséggel, akkor ez a tudás nem fog tudni a felszínre törni. Az oktatáshoz a szaktudáson kívül sok más képességre is szükség van, például empátiára. Nem feltétlenül a legnagyobb tudású egyetemi oktató volt a diákok szerint a legjobb tanár.

9

„Aki nem tudja, az tanítja”

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Nem sokat számít, hogy valaki 10 éve mit tett le az asztalra. Csak oktatással nagyon messzire lehet kerülni a friss tudástól és tapasztalatoktól. Nézd meg a legfrissebb munkákat. Nem baj, ha nincs sok, de az ne legyen fél évnél régebbi. Nagyon nehéz az oktatást is teljes odaadással csinálni, és mellette egy komplett szakterületen ügyfeleket kiszolgálni. Egy embernek szinte lehetetlen. Mi úgy oldottuk meg ezt a dilemmát, hogy a tanfolyami hallgatókból alakított 3-4 fős WEBARTERY Stúdió készít folyamatosan honlapokat az ügyfelek számára. Így minden évben megmaradtak a honlap készítéssel kapcsolatos feladataim is, viszont nem minden szerepkörben nekem kell helyt állni, így marad idő a hallgatói csoportokra és a termékfejlesztésre is.

10

Személyes szimpátia

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: személyes szimpátia

Egy szappan vásárlásánál kevésbé van jelentősége, de minden segítő szakmában rendkívül fontos. Szimpatikus-e a pszichológus / coach / oktató / zenetanár, stb. arca? Milyen stílusban írja a szakmai cikkeket? Érthető és érdekes a blog? Van humora? Reagál az email-ekre, felveszi a telefont? Ha személyes kapcsolatba kerülsz valakivel, érdemes előtte kicsit felmérni, feltérképezni, hogy meg fogjátok-e találni a közös hangot. Hívd fel, írj egy érdeklődő emailt, és teszteld, hogy mi történik. Teszteld is le rögtön, hogy működik-e a kémia a Youtube-ra feltöltött bemutatkozó videómon.

11

Szakmai tartalom

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztása: szakmai tartalom

Az egyik legfontosabb és legbiztosabb hely, ahol megítélheted valaki rátermettségét, az a blogja. Túlmutat az iparági közhelyeken? Tartalmas, összefogott egy blog bejegyzés? Vannak összefüggések az egyes írások között? Jók a kategóriák? Az illusztráció hozzáad a tartalomhoz? Ne a népszerűséget nézd, hiszen azt nagyon olcsó, hatásvadász eszközökkel is el lehet érni. Ha beteszel egy szexre utaló címet, biztosan többen kattintanak, mintha egy szakmai kérdést elemzel százféle szempont alapján. A webdesign blog 2020-ban újult meg utoljára, és 2022-ben további újdonságokkal készülünk az élethosszig tartó tanulás jegyében.

12

Külső blogoszféra

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: külső blogok

A saját honlapján az ember otthonosabban mozog, személyesebb hangot üt meg, és arra számít, hogy a téma iránt érdeklődő laikusok fogják olvasni. Egy külső blog azonban már nagyon szem előtt van. A többi szakemberrel, a felkészült újságírókkal egy platformra kerülni már nem kis felelősséggel jár. Itt már a szakmabeliek is megjelennek az olvasók között, így nagyon meg kell gondolni, milyen anyagokat állít össze az ember. Mindenképpen óriási piros pont azoknak a szakembereknek, akik képesek egy külső blogban is tartalmakat közzétenni.

13

Sajtó megjelenések

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Négy évig készítettem az akkori Sanoma számára magazin újságcikkeket, így tapasztalatból mondhatom, hogy nem mindig az a legjobb szakértő, aki sok helyen szerepel az újságban. Ha valaki bekerül az újságírói köztudatba, akkor hirtelen minden magazin őt találja meg. Mindenesetre csak pozitívumként lehet megítélni, ha valakihez az újságírók szakemberként fordulnak. Én az NLCafe szakértői oldalán válaszolom meg a hozzám intézett kérdéseket.

Ha pedig saját publikációkkal is büszkélkedhet valaki, az igazi kuriózum. Nagyon kevés olyan terület van, ahol külső szerzőként szakmai cikket lehet írni, elsősorban az online újságírásban van rá esély. A sajtó megjelenések sok esetben inkább a kapcsolatrendszerről szólnak, és nem a szakmai tudásról.

Mutatom a legutóbbi vendég blogbejegyzéseimet és szakértői megszólalásaimat.

Az sem tudatosult mindenki számára, hogy a konferenciákon való szakmai előadás fizetős, nem meghívásos alapon történik. Ugyanez a helyzet a reggeli műsorok szakértőivel is. Ez a fajta népszerűség inkább a pénzről és a marketing kampányokról szól.

14

Mélységi szint

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: tananyag szintje

Jobb-e a tanfolyam, ha profi szakmai tippeket ad, ha mély összefüggéseket tárgyal, ha a teljességre törekszik a témával kapcsolatban? Nem feltétlenül. A könnyedebb hangnem, az egyszerűbb tananyag is lehet jó, ha éppen kezdő vagy. Mi az alaposabb, mélyebb összefüggések irányába mentünk el (ez nálam alkati, és prog. mat.-os beidegződés), ami egy pillanatra sem jelenti azt, hogy a tananyag nem érthető.

Manapság nagyon népszerű az a fajta oktatás is, ami nem a maga teljességében tárgyal egy témát, hanem egy cél eléréséhez szükséges legrövidebb utat mutatja meg. Pontosan azokat az ismereteket fűzi egybe, amelyek egy adott cél eléréséhez kellenek. Tulajdonképpen minden tanfolyamunk ilyen célirányos, még az átfogó, 9 hónapos webdesigner képzésünk is.

15

Tudatos oktatási módszertan

A legjobb webdesign tanfolyam: oktatási módszertan

Hogyan tudod megállapítani, hogy valaki jó tanár-e, hogy a szakmai ismereteken túl az iskola milyen módszertannal, eszközökkel fog segíteni a céljaid elérésben? Keress a honlapon a módszertan tudatos kialakítására utaló információkat. Nézd meg, hogy az iskola milyen felületeket használ? Van-e saját e-learning oktató-terme, használja-e a modern eszközöket, a Codepent, a videókat, a Prezit? Mi a humanisztikus kooperatív tanulás módszertanából kiindulva alakítottuk ki azt a saját eszköztárat, ami képes az online oktatásból a maximumot kihozni. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy az űzött felnőtt hallgatók megfelelő motivációt kapjanak, és hogy élmény legyen a tanulás.

16

Webdesign tanfolyami vélemények

A legjobb webdesign tanfolyam: tanfolyami vélemények

Fontos, hogy láss arccal, névvel vállalt véleményeket, de azt is tudnod kell, hogy 3-4 ilyet az ember akár a legközelebbi barátaitól is össze tud szedni. Ráadásul nem a problémás esetek fognak a kirakatba kerülni, és ez teljesen természetes. Amire figyelned kell, ha ügyfél véleményeket olvasol, hogy arccal, névvel ellátott, hitelesen megfogalmazott véleményeket tesznek-e közzé, illetve, hogy a Facebook-on rákeresve létező személyekről van-e szó. Több tucat véleményt már nem lehet a volt osztálytársaktól kicsikarni, azok már biztosan valódi ügyfelektől származnak. Nézd meg, hogyan vélekednek a hallgatók a WEBARETRY-ről a Facebookon. Bővül azoknak a száma is, akik a Google rendszerében véleményeztek.

A másik buktatót az jelenti, hogy mások véleményéből mennyire indulhatsz ki. Hiszen fogalmad sincs, milyen elvárásai vannak annak, aki legekben áradozik az adott szolgáltatásról. A vélemények mindig szubjektívek, éppen ezért nem szabad leírni egy szolgáltatást pusztán azért, mert találtál egy negatív ítéletet. Ha megnézed a legnépszerűbb WordPress bővítmények ügyfél véleményeit döbbenten fogod tapasztalni, hogy minden egyes bővítménynél ott vannak a masszív 1-es osztályzatok. Mindig lesznek olyanok, akiknek nem jön be, amivel 600.000 ember maximálisan elégedett. Itt is az összképet kell figyelni.

17

Hallgató munkák

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: hallgatói munkák

Ennek természetesen csak az alkotói iskolák esetében van jelentősége. Nagyon ingoványos terep, hiszen egyrészt egy válogatás után kerülnek ki a hallgatói munkák, másrészt nem lehet tudni, mekkora az alkotás mögött a hallgató tehetsége, és mi köszönhető a tanfolyami tudásnak és kreatív inspirációs légkörnek. Ha pedig esetleg túl profinak tűnnek, az is lehet ijesztő, mert úgy érzed, te sosem fogod ezt a szintet elérni. A lényeg, hogy minél több hallgatói munka legyen, minél színesebb, izgalmasabb feladatokhoz kapcsolódva.

18

A suszter cipője

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Ha valaki lakberendezéssel foglalkozik, nem lehet lepukkant a nappalija. Egy személyi edző hitelesebb, ha nincs túlsúlya. Ha pedig honlapokat készítesz, akkor igényes képanyaggal, európai színvonalú arculattal, és értékes szakmai tartalommal kell jelentkezned. A tudatos stílusban tartás, a webergonómia az egyes blogbejegyzések tördelése, az illusztrációk minősége, a videós anyagok mind azt sugallják, hogy tényleg érti a dolgát, aki a weboldalt tervezte.

19

A kirakat

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Ha a kiválasztott szolgáltatásnak semmi köze az online világhoz, akkor is érdemes kicsit szemügyre venni a honlapot. Ahogy egy étterem berendezése, vagy egy üzlet kirakata is sok dolgot elárul, egy kisvállalkozás honlapja is sugallhatja az igényességet. A jó logó, a tervezett arculat akkor is bizalmat ébreszt, ha önmagában a választott színek esetleg nem is tetszenek annyira.

A munkatársak portréképei, az irodai fotók, a kiküldött email-ek stílusa, a közösségi oldalak fejlécei, mind-mind árulkodnak róla, milyen szakaszban van a vállalkozás.

Mielőtt túl kritikus lennél, annyit azért megjegyeznék, hogy sok induló kisvállalkozás honlapja egész egyszerűen csak azért sablonos, mert a tulajdonos éjszakai túlórák során húzogatta össze. Lehet, hogy baromira ért ahhoz, amit csinál, csak még nincs egy profi megoldásra pénze.

20

Az ár

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Hát igen. Ha a fenti vizsgálódáson túljutottál, akkor talán már reálisabban tudod megítélni, hogy az az ár, amit a termékért kérnek, valóban arányban van-e a hozzáadott értékkel. Tudom, hogy az ember szereti abba az illúzióba ringatni magát, hogy fillérekért is lehet minőséget vásárolni, csak „ki kell fogni”, de valójában ez nem igaz. Az oktatások árát sokszor a könyvekhez mérik, és nehezíti a helyzetet, hogy rengeteg az ingyenes tananyag. Viszonylag sokáig kell ahhoz egy területtel foglalkozni, hogy érzékeld az ingyenes és a fizetős közötti minőségi különbséget. Gondolj csak a WordPress sablonok esetére. Sokáig el lehet lavírozni egy ingyenes sablonnal, de az első fizetősnél az ember soha többet nem akar visszalépni.

Az árat mindenki szereti valamilyen számszerű dologgal összemérni. Hány leckét kapsz, hány videót tartalmaz a tananyag? Mennyi ideig kapsz aktív oktatói figyelmet, hozzáférést stb. De érdemes azt is végig gondolni, hogy az adott iskolázottságú, tapasztalatú szakembert mekkora óradíjjal tudnád alkalmazni. Vajon hány munkaórába telik egy ilyen termék legyártása, a szolgáltatás-csomag kialakítása, egy e-oktatóterem felépítése és a tananyag fejlesztése? Ez szinte biztosan nem fog beleférni egy könyv árába.

A legnehezebb azt beárazni, ami nem kézzelfogható. Mennyire lesz elérhető egy oktató? Mekkora figyelmet szentel a konkrét problémáidnak? Kijavítja a HTML kódot, ha nem jön össze a házi? Belenéz a saját WordPress projektedbe, amikor az ügyfél túl bonyolult dolgot kér? Ad ötleteket a saját honlapod címlapjával kapcsolatban? Felhívja a figyelmedet, hogy teljesen rosszul kereső-optimalizálsz? Vagy hagy nyugodtan olvasgatni…

A rugalmasság is nehezen mérhető forintokban. Még soha senkit nem tettem ki pontosan a hozzáférés lejártakor, mert egy év alatt szinte mindig adódik valamilyen személyes élethelyzet, amikor nem úgy lehet haladni, ahogy elterveztük. Számtalan egyedi fizetési konstrukciót alakítottunk ki. Konzultáltam skype-on, telefonon, kávéházban és néha még házhoz is mentem különleges esetekben. Nem azért, mert ez járt, hanem mert úgy ítéltem meg, hogy az adott helyzetben megéri megtennem.

Azt, amit emberileg kapaz ember oktatóként és hallgatóként egy ilyen szituációban, az végképp felbecsülhetetlen.

A legjobb webdesign tanfolyam kiválasztásának szempontjai: megtalálod a keresőben

Akkor leszel igazán elégedett, ha meg tudod állapítani, a céljaidhoz, a ráfordított idődhöz képest mire van szükséged. Milyen szintre szeretnél eljutni? Vannak egyéni kéréseid? Beleférsz a meghirdetett keretekbe, vagy szeretnél valamilyen rugalmas konstrukciót (akár a fizetés terén)? Egy jelenlétet követelő tanfolyamot végig tudsz járni, lesz annyi szabadidőd? Mennyire van szükséged a motiváció fenn tartására? Önálló vagy, vagy szereted, ha fogják a kezed? Ismered már valamennyire az adott területet, vagy kezdő vagy?

Ha ezeket a kérdéseket megválaszolod, akkor fogod tudni kiválasztani a számodra legkedvezőbb lehetőséget. Ha csak a saját magad számára készítesz honlapot, akkor nyugodtan tanulhatod az első lépéseket egy kevésbé tapasztalt oktatótól. Nem feltétlenül lesz hozzáadott értéke egy informatikusi diplomának, az angol nyelvű publikációkról nem is beszélve.

Ha azonban ügyfelek számára szeretnél európai szintű honlapokat készíteni, mert éppen most költözöl Londonba, akkor már előny, ha valaki nem két évet, hanem 20-at töltött informatikai projektekkel, és látod a két hónappal ezelőtti munkáit, azaz tudod, hogy most is aktív. Ebben a szituációban fontos lehet, hogy a nemzetközi blogoszférában is látszik szerzőként, mert esetleg neked is jobban fog tudni segíteni szabadúszóként a nemzetközi piacokon.

Éppen ezért soha ne válassz amiatt, mert a barátnődnek valami bejött, vagy a munkatársad feleségének az öccse jókat mondott. Te nem ugyanaz az ember vagy, más képességekkel, háttér tudással, és más célokkal rendelkezel. Nem lehet megúszni, hogy a saját magad számára te válaszd ki a lehető legjobb megoldást.

Én bízom a döntésedben

Éppen ezért soha nem győzködök senkit, mert tudom, hogy egy felnőtt ember meg tudja ítélni, mi a jó neki. Az én sikerélményem többek között azon is múlik, hogy az ügyfeleim jól választottak-e. Ezért minden alkalmat megragadok, hogy ebben segítsem őket. Rákérdezek az egyéni célokra, az eddigi tanulmányokra és tapasztalatokra, az egyéni kérésekre és ezek alapján ajánlok tanfolyamot (vagy azt, hogy csináltasson inkább profi honlapot egy szakemberrel, mert nem tanfolyamra van szüksége).