A szófelhő tulajdonképpen egy formába rendezett, szavakból álló illusztráció, ahol ideális esetben a forma és a szavak jelentése között van valamiféle kapcsolat. Tipikusan olyan esetekben használható illusztrációként, amikor el akarjuk kerülni valamilyen közhelyes kép használatát, vagy fontos a szavakban rejlő információ is. Jót tesz, ha a forma egyszerű, tömör, de működik vékony vonalakból álló rajz, például egy hópehely esetében is.

A szófelhő webes változatában a szavak külön-külön kattinthatóak is. A honlapok világában ugyanis a blogbejegyzések kategóriáit, címkéit érdemes ebben a színesebb, érdekesebb formában megmutatni a felhasználóknak. Ilyenkor a szófelhőben szereplő szavak méretének nem csak dekorációs jelentése van, hanem azok a szavak lesznek nagyobbak, amelyek mögött több blogbejegyzés található. Ha a webdesign kategóriában 100 bejegyzés található, a motiváció kategóriában pedig csak egy, akkor nagy lesz a szófelhőben a WEBDESIGN és a MOTIVÁCIÓ szavak különbsége.

5 ingyenes szófelhő generátor

Más eszközöket is lehet találni az interneten és természetesen grafikai programokkal is lehet szófelhőt készíteni. Ezek a szófelhő generátorok azonban lényegesen lerövidítik a készítés és a tervezés idejét. Általában ennél az illusztráció típusnál nem annyira fontos, hogy kézzel rendezgess minden egyes szót, sokkal inkább az összhatás számít. Én végig próbáltam az alábbi ingyenes online szófelhő készítő eszközöket és magasan a Word Art volt a legjobb. Nagyon kézenfekvő, kényelmesen használható a felülete, és rengeteg paraméterezési lehetőséget biztosít.

WordClouds szófelhő generátor

WordClouds szófelhő generátor

Tagxedo szófelhő generátor

Tagxedo szófelhő generátor

Word Art – Egy jól paraméterezhető szófelhő generátor

Word Art - Egy jól paraméterezhető szófelhő generátor

Szófelhő generátor gyerekeknek

Szófelhő generátor gyerekeknek

Wordle.net szófelhő generátor eszköz

Szófelhő generátor gyerekeknek

Szófelhő tervezési szempontok

 1. A szavak iránya, egymáshoz való viszonya nagyon fontos szempont lehet. Ha minden szót vízszintesen írunk, nyugodtabb lesz a hatás. Ha azonban elkezded elforgatni a szavakat, már érdekesebb lesz az eredmény.
Szófelhő tervezés - Szavak iránya a szófelhőben
Szófelhő tervezés - Szavak iránya a szófelhőben
Szófelhő tervezés - Szavak iránya a szófelhőben
Szófelhő tervezés - Szavak iránya a szófelhőben
 1. Hatásosabb az illusztráció, ha egy témakör szavai kerülnek a szófelhőbe, és az ábra is ehhez a témakörhöz kapcsolódik. Természetes, hogy más jellegű kép kerül egy esküvői meghívóra, mint egy szakmai blogra.
 2. A fonttípusok összeválogatásánál figyelembe kell venni, hogy milyen stílusú környezetbe szánod a szófelhőt. Amikor elkezded a próbálkozást, látni fogod, hogy nem minden betűtípus illik a másikhoz. Vannak harmonikus és diszharmonikus fonttípus párosítások. Általában jó sorvezető, ha választasz egy modernebb, sallangmentes fonttípust, egy nem túl kacskaringós kézírást idéző fonttípust, és ezt kevered erőteljesebb, nagybetűs feliratokkal. A szófelhő generátorok általában már a fonttípus kiválasztásánál megmutatják, hogy fog kinézni az adott betűtípus.

Ha szeretnél belemerülni a témába, nézd meg, milyen hangulatokat lehet kifejezni a kézírásos fonttípus használatával.

Nagyon kell figyelni arra is, hogy nem minden fonttípus fogja tudni a magyar ékezetes betűket. A Word Art például ilyen esetekben azt a bizonyos karaktert üresen hagyja, és az üres helyre más feliratokat illeszt, ami teljesen széttördeli az ékezetes szót.

 1. 4 A színek esetében az elsődleges kérdés, hogy kell-e idomulni valamilyen környezethez. Alkalmazni kell-e a weboldal arculati színeit, vagy illeszkedni kell-e az esküvő tervezett színeihez. Ha nincsenek korlátok, akkor érdemes harmonikus szín-hármasokat vagy négyeseket keresni, hogy ne legyen túl tarka a szófelhő. Hatásos az is, amikor több semleges szín között csak egy vagy két élénk színt alkalmazol.
 2. 5 Érdemes egy vezető szót kiválasztani, amit a többitől lényegesen nagyobb méretben fogsz megjeleníteni. Ez úgy fog vizuálisan működni, mintha egy címet adtál volna a szófelhő illusztrációnak. Lerövidíti a téma és a feliratok felismerési idejét.
 3. 6 A szavakat befoglaló forma is befolyásolja, hogy mi lesz olvasható, harmonikus. Egy hópehelyhez, vagy más keskenyebb területeket tartalmazó befoglaló formához más fog illeni, mint egy szívhez. Olyan ábrák is elképzelhetőek, amelyek több foltból állnak, például egy labda mintázatába kerülnek a szavak. Az alábbi videóban megmutatom, hogyan hat a kiválasztott alakzat a többi beállításra, és hogyan használhatod fel a saját logódat a szófelhő kiindulási formájaként.

1. VIDEÓ – Szófelhő készítés tetszőleges alakzat felhasználásával

Hogyan készíts szófelhőt a Word Art ingyenes funkcióival?

Ebben a videóban megmutatóm, hogyan készíts tetszőleges alakú szófelhőt anélkül, hogy neked kéne egyenként az adott formába rendezned a szavakat. Akármilyen ékezetes szavakat használhatsz, beállíthatod a színeket és bizonyos fonttípusokat. Gondoskodhatsz róla, hogy mekkora legyen a fontméretek között a különbség, és befolyásolhatod az elrendezések mintázatát.

2. VIDEÓ – Szófelhő készítés Word Art-ban

A fizetős verzióban arra is van lehetőség, hogy a szavak linkként működjenek, és az egér eseményre egy kis animáció is beállítható. Ha azonban PNG vagy JPG formában mented el a szófelhőt, akkor ezek a linkekre vonatkozó beállítások nem fognak érvényesülni. Magát a projektet csak akkor tudod elmenteni, és újra megnyitni, ha előtte regisztrálsz és már van felhasználói fiókod.

Kattintható szófelhő WordPress-ben

Ha rákeresel a word cloud bővítményekre, akkor legalább 8-10-et fogsz találni. Érdemes a letöltési adatok alapján olyat választani, amit minél többen kipróbáltak már, mint például a Cool Tag Cloud-ot. Ha a szófelhőben minden szó egyforma nagyságú, és vízszintesen íródik, akkor címkefelhőről beszélünk, ami tulajdonképpen egy nagyon sok elemű menünek tekinthető. Fontos tudni, hogy a tartalomkezelő rendszerek esetében a szófelhőtől függetlenül felvett kategóriák és címkék jelennek meg automatikusan a szófelhőben. A rendszer szolgáltatja azokat a linkeket, amelyek a megfelelő kategória oldalakra ugranak.

Cool Tag Cloud WordPress szófelhő bővítmény

Wordpress szófelhő bővítmények

Mire használhatod a szófelhő illusztrációkat?

 • Esküvői meghívó, üdvözlő kártya
 • Póló és bögre dekoráció
 • Egy tananyag esetében a fontos fogalmak kiemelt illusztrálására
 • Angol szinonimák és egy magyar jelentés vizualizálására
 • rejtvény a szófelhőben található szavak alapján
 • egyfajta speciális kivonat, vázlat, tartalomjegyzék egy szöveghez
 • saját logó felhasználásával marketing anyagok (bár a nagy hirdetési felületek felismerik a szövegeket a képeken és visszautasítják a közlést)
Kreatív Webdesign Tanfolyam szófelhő