kézírásos betűtípusok alkalmazása

13 TIPP Mire használd a kézírásos betűtípusokat (letölthető ingyenes fontokkal)

Évszázadokon keresztül az írásbeliség egyet jelentett a kézzel másolt szövegekkel. A kalligráfia, a szépírás művészete nagy kézügyességet, pontosságot igényelt. Az írásképet mindig erősen befolyásolta az a technika, amellyel készítették. A lúdtoll, a penna, a golyóstoll, az ecset vagy a ceruza mind jellegzetes, megkülönböztethető írásképet eredményez, a betűk alakja pedig nagyban függ az alkotó tudásától, kézügyességétől, művészi szándékától. A nyomtatás megjelenése fordulópontot jelentett, lényegesen megváltozott a szövegek képe. A digitális világ azonban talán még nagyobb áttörést hozott, hiszen a gyártási technológiáktól teljesen függetlenül gyakorlatilag bármilyen forma megvalósíthatóvá vált. Nincsenek a fizikai előállításból származó kötöttségek, csak a felismerhetőség szab határt a szabad formák alkalmazásának. Ha még soha nem hallottál a fontokról, akkor érdemes a fonttípusok és a weboldalak kapcsolatáról szóló blogbejegyzésünket elolvasni.

1.1. A kézírásos fonttípusok nehezebben olvashatóak

A kézírásos fonttípusok a számítógépen olyan fontkészletekkel dolgoznak, amelyek a kézírást utánozzák, vagy arra utalnak. Bár erős hangulatuk van, a kézírásos feliratok mérhetően nehezebben olvashatóak, mint a nyomtatott szövegek. Ezért mindenképpen inkább rövid feliratokhoz, címkékhez érdemes alkalmazni őket. Bizonyos témakörök elbírják a szabályosabb változatokat a címsorokban is. Valójában a keresőoptimalizálás szempontjából ideális, informatív, ugyanakkor kíváncsiságot ébresztő magyar címek elég hosszúak a használatához. De például Instagram posztokban, ahol a hangulatkeltés az elsődleges viszonylag gyakran előfordulnak.

A Google Fonts ingyenes gyűjteményében itt találod a magyar ékezetes kézírásos fontokat (handwriting kategóriaként megnevezve).

1.2. A kézírásos fonttípusok fajtái

A kézírás lendületét a folyóírás nem töri meg, az egyes betűk kötésben vannak. A kézírásos fonttípusoknak ez a kategóriája jól elkülöníthető. Sok esetben nagy a vonalvastagságbeli különbség egy karakterben belül is. A töltőtollat utánzó megoldásoknál egészen elvékonyodik a vonal a betűk hajlataiban. Ma már nagyon sok olyan válfaja ismert, ahol a betűk között szünetet hagynak, a krétás feliratokat, nagybetűs falfirkákat utánozva. Gyakori, hogy szinte az illusztráció részévé válik, különösen, ha a fonttípus és a grafika vonalvezetése, stílusa összeillő. Csomagolásokon is van létjogosultsága, de ügyelni kell rá, hogy olvasható méretű maradjon, kicsiben nem érvényesülnek a részletek, és tovább romlik az olvashatóság. Tulajdonképpen az egyik fő csoportosítási lehetőség, hogy megnézzük, mit akar utánozni az adott kézírásos fonttípus. Ilyen értelemben beszélhetünk kréta, ecset, vagy töltőtoll típusú fontkészletekről is.

A dekor fonttípusok, vagy más néven a grafikus díszfontok már-már az illusztráció határát súrolják, és nem tévesztendők össze a kézírásos fonttípusokkal. A Fontself.com oldalán te is készíthetsz ilyen egyedi fonttípusokat.

Kézírásos fonttípusok és díszfontok közötti különbség

2. A kézírásos fontok alkalmazási területei

A jó design minden eleme tudatos döntés eredménye, a fonttípusok választása sem kivétel ez alól. A kézírásos fonttípusokkal rengeteg dolgot ki lehet fejezni, ha a fenti racionális szempontokat figyelembe vettük. 13 olyan alkalmazási területet sorolunk fel, amelyekhez indokolt lehet a kézírásos fonttípusok használata.

2.1. Erős hangulatokhoz

Mindenképpen az adott stílus, a képanyag és az arculat ismeretében érdemes illeszkedő fonttípust keresgélni. Ehhez nem árt valamennyire megfogalmazni, milyen stílusjegyek környezetébe kerül majd a felirat, és milyen képelemekkel kell majd vegyíteni. Egy kézírásos fonttípus mindenképpen érzelmi síkon fog hatni, a hangulat teremtő képességére támaszkodunk, nem az információ közlés az elsődleges cél. Érdekes felhasználási terület lehet, amikor szófelhő illusztrációt készítesz, és szükséged van egy kiemelhető, karakteres fonttípusra. A Készíts izgalmas szófelhőt blogbejegyzésben megnézheted, milyen eszközökkel lehet a legegyszerűbben szófelhőt generálni.

Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat - személyesség kifejezésére

2.2. Személyesség kifejezésére

Az ujjlenyomatos belépések és a retinaleolvasás előtt a kézjegy és az aláírás volt a személyazonosság igazolásának leggyakoribb módja. A mai modern, karakteres, kicsit szabálytalan kézírásos fonttípusok megőrizték ezt a karaktert, kiválóan alkalmasak az egyediség, vagy éppen a személyesség kifejezésére.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat?  - kézműves termékek

2.3. Kézműves termékek, műhelymunka

A kézírásos fonttípusok akaratlanul is felidézik a tollal, ceruzával vagy krétával dolgozó alkotót. Áttételesen a kézzel végzett tevékenységek, a kézműves termékek kifejezésére is alkalmas. Egy kézműves szappan vagy a háztáji méz csomagolásán a kézírásos felirat a gondos gazdát, vagy a házi asszonyt idézi. A tömeggyártás ellenpontjaként a figyelmet, a hozzáértést, a kézi munkát hangsúlyozza.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat - nőies attitűd

2.4. Nőies attitűd

Virágos motívumokkal, élénk színekkel párosítva nőies hatást is kelthet. Különösen a kanyargó, kicsit az indákat idéző, modernebb kézírásos változatok.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat - lázadás

2.5. A kézírásos fonttípus lázadó arca

Az egyediség hangsúlyozása el tud kanyarodni a lázadás, az öntörvényűség felé, különösen a grunge stílussal keverve lehet erős ez a hatás. A gyöngy betűs, jókislányos kézírástól elszakadva, egy felfirkált, akár krétaszerű felirat mindenképpen alkalmas a vagányság, a keretek túllépésének kifejezésére is.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat - motiváció

2.6. Lendület és motiváció

Érdekes módon a kézírás lendülete, maga a mozdulat is megidézhető. Dőlt betűs változatai a mozgás, az áramlás érzetét kelthetik. A motivációban a személyesség ereje is érezhető.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat?

2.7. A kézírásos fonttípus egyedi és megjegyezhető

Annak ellenére, hogy kevésbé olvasható, kontrasztba állítva egy modern talpatlan fonttípussal sok esetben azonnal magára irányítja a figyelmet, szabálytalanságával dominánssá válik. Mivel sokkal könnyebben megjegyezhető, mint a jellegtelenebb talpas vagy talpatlan fonttípusok, a logótervezők is szívesen alkalmazzák a kézírásos fonttípusokat.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat?

2. 8. A humor sem idegen a kézírásos fontoktól

Mivel sok esetben a papíron nyomot hagyó ceruza vagy kréta hatását is leutánozzák a grafikai terveken, az illusztrációk, a karikatúrák világába is remekül illeszkedik. A humorhoz társított lazaságot tökéletesen ki lehet fejezni a kézírásos fonttípusokkal. Egy modern falfirkára emlékeztető felirat minden tekintélyelvűséget nélkülöz.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat?

2.9. Kifinomult hatás pasztelekkel párosítva

Részletgazdag grafikával, finom színekkel, esetleg papírszerű felületekkel kifinomult hatást kelt. Szinte látjuk magunk előtt a finom csukló mozdulatokkal, művészien megrajzolt kalligráfiát.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat?

2.10. Utazás a múltba a megfelelő fonttípussal

A középkori kódexek világát, vagy a századelőt is megidézhetjük, hiszen minden korszak jellegzetes íróeszköze leutánozható a mai digitális technikákkal. A lúdtoll, vagy a töltőtoll lenyomata a képzeletbeli papíron képes életre kelteni az adott kor szellemét. Érdemes a kézírásos fonttípusok között kutakodni, ha történelmi távlatokat szeretnénk érzékeltetni. De a közelmúlt stílusaiba is remekül beilleszthető, a retro vagy a vintage kifejezetten igényli a kézírásos fonttípusokat. Ezért ebben a retró betűtípusokat felvonultató listában biztosan sok kézírásos font fog szerepelni.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat?

2.11. Gyerekeknek szóló

Az ügyetlenül papírra vetett szavak, a maszatos kréta rajzok, a laza vagy éppen vicces feliratok jól kiegészítik a gyerekeknek szánt illusztrációkat. Érdekes kérdés, hogy vajon mikor kell először elmagyarázni az online oktatáshoz szokott generációnak, hogy mi is volt az a tábla, és hogyan működött a kréta. Egyelőre még az iskolára asszociálunk, ha meglátjuk az ehhez hasonló feliratokat.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat - kreatív

2.12. Kreatív, szabálytalan

Az ügyetlenül papírra vetett szavak, a maszatos kréta rajzok, a laza vagy éppen vicces feliratok jól kiegészítik a gyerekeknek szánt illusztrációkat. Érdekes kérdés, hogy vajon mikor kell először elmagyarátni az online oktatáshoz szokott gyerekeknek, hogy mi is volt az a tábla, és hogyan működött a kréta. Egyelőre még az iskolára asszociálunk, ha meglátjuk az ehhez hasonló feliratokat.


Mire használhatod a kézírásos fonttípusokat - ünnepekhez

2.13. Érzelmekkel teli, ünnepi hangulat

Mindezek alapján a kézírásos fonttípusok ideális választásnak bizonyulnak a karácsonyi képeslapokhoz, az újévi üdvözletekhez vagy bármilyen ünnepi hangulathoz. Hiszen érzelmeket ébresztenek, személyesek, egyediek, lazák, lendületesek és humorosak.
Ha tetszettek a fonttípusok, sikerült ötleteket kapnod a következő munkádhoz, töltsd le a magyar ékezetes karaktereket is tartalmazó 9 változatot innen.Kézírásos fonttípusok használata infografika

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.