Évszázadokon keresztül az írásbeliség egyet jelentett a kézzel másolt szövegekkel. A kalligráfia, a szépírás művészete nagy kézügyességet, pontosságot igényelt. Az írásképet mindig erősen befolyásolta az a technika, amellyel készítették. A lúdtoll, a penna, a golyóstoll, az ecset vagy a ceruza mind jellegzetes, megkülönböztethető írásképet eredményez, a betűk alakja pedig nagyban függ az alkotó tudásától, kézügyességétől, művészi szándékától. A nyomtatás megjelenése fordulópontot jelentett, lényegesen megváltozott a szövegek képe. A digitális világ azonban talán még nagyobb áttörést hozott, hiszen a gyártási technológiáktól teljesen függetlenül gyakorlatilag bármilyen forma megvalósíthatóvá vált. Nincsenek a fizikai előállításból származó kötöttségek, csak a felismerhetőség szab határt a szabad formák alkalmazásának. Ha még soha nem hallottál a fontokról, akkor érdemes a fonttípusok és a weboldalak kapcsolatáról szóló blogbejegyzésünket elolvasni.

A kézírásos fonttípusok nehezebben olvashatóak

A kézírásos fonttípusok a számítógépen olyan fontkészletekkel dolgoznak, amelyek a kézírást utánozzák, vagy arra utalnak. Bár erős hangulatuk van, a kézírásos feliratok mérhetően nehezebben olvashatóak, mint a nyomtatott szövegek. Ezért mindenképpen inkább rövid feliratokhoz, címkékhez érdemes alkalmazni őket. Bizonyos témakörök elbírják a szabályosabb változatokat a címsorokban is. Valójában a keresőoptimalizálás szempontjából ideális, informatív, ugyanakkor kíváncsiságot ébresztő magyar címek elég hosszúak a használatához. De például Instagram posztokban, ahol a hangulatkeltés az elsődleges viszonylag gyakran előfordulnak.

A Google Fonts ingyenes gyűjteményében itt találod a magyar ékezetes kézírásos fontokat (handwriting kategóriaként megnevezve).

A kézírásos fonttípusok fajtái

A kézírás lendületét a folyóírás nem töri meg, az egyes betűk kötésben vannak. A kézírásos fonttípusoknak ez a kategóriája jól elkülöníthető. Sok esetben nagy a vonalvastagságbeli különbség egy karakterben belül is. A töltőtollat utánzó megoldásoknál egészen elvékonyodik a vonal a betűk hajlataiban. Ma már nagyon sok olyan válfaja ismert, ahol a betűk között szünetet hagynak, a krétás feliratokat, nagybetűs falfirkákat utánozva. Gyakori, hogy szinte az illusztráció részévé válik, különösen, ha a fonttípus és a grafika vonalvezetése, stílusa összeillő. Csomagolásokon is van létjogosultsága, de ügyelni kell rá, hogy olvasható méretű maradjon, kicsiben nem érvényesülnek a részletek, és tovább romlik az olvashatóság. Tulajdonképpen az egyik fő csoportosítási lehetőség, hogy megnézzük, mit akar utánozni az adott kézírásos fonttípus. Ilyen értelemben beszélhetünk kréta, ecset, vagy töltőtoll típusú fontkészletekről is.

A dekor fonttípusok, vagy más néven a grafikus díszfontok már-már az illusztráció határát súrolják, és nem tévesztendők össze a kézírásos fonttípusokkal. A Fontself.com oldalán te is készíthetsz ilyen egyedi fonttípusokat.

Kézírásos fonttípusok és díszfontok közötti különbség

A kézírásos fontok alkalmazási területei

A jó design minden eleme tudatos döntés eredménye, a fonttípusok választása sem kivétel ez alól. A kézírásos fonttípusokkal rengeteg dolgot ki lehet fejezni, ha a fenti racionális szempontokat figyelembe vettük. 13 olyan alkalmazási területet sorolunk fel, amelyekhez indokolt lehet a kézírásos fonttípusok használata.

Erős hangulatokhoz

Mindenképpen az adott stílus, a képanyag és az arculat ismeretében érdemes illeszkedő fonttípust keresgélni. Ehhez nem árt valamennyire megfogalmazni, milyen stílusjegyek környezetébe kerül majd a felirat, és milyen képelemekkel kell majd vegyíteni. Egy kézírásos fonttípus mindenképpen érzelmi síkon fog hatni, a hangulat teremtő képességére támaszkodunk, nem az információ közlés az elsődleges cél. Érdekes felhasználási terület lehet, amikor szófelhő illusztrációt készítesz, és szükséged van egy kiemelhető, karakteres fonttípusra. A Készíts izgalmas szófelhőt blogbejegyzésben megnézheted, milyen eszközökkel lehet a legegyszerűbben szófelhőt generálni.

Kézírásos fonttípusok használata - személyesség kifejezésére

Személyesség kifejezésére

Az ujjlenyomatos belépések és a retinaleolvasás előtt a kézjegy és az aláírás volt a személyazonosság igazolásának leggyakoribb módja. A mai modern, karakteres, kicsit szabálytalan kézírásos fonttípusok megőrizték ezt a karaktert, kiválóan alkalmasak az egyediség, vagy éppen a személyesség kifejezésére.

Kézírásos fonttípusok használata - kézműves termékek

Kézműves termékek, műhelymunka

A kézírásos fonttípusok akaratlanul is felidézik a tollal, ceruzával vagy krétával dolgozó alkotót. Áttételesen a kézzel végzett tevékenységek, a kézműves termékek kifejezésére is alkalmas. Egy kézműves szappan vagy a háztáji méz csomagolásán a kézírásos felirat a gondos gazdát, vagy a házi asszonyt idézi. A tömeggyártás ellenpontjaként a figyelmet, a hozzáértést, a kézi munkát hangsúlyozza.

Kézírásos fonttípusok használata - nőies attitűd

Nőies attitűd

Virágos motívumokkal, élénk színekkel párosítva nőies hatást is kelthet. Különösen a kanyargó, kicsit az indákat idéző, modernebb kézírásos változatok.

Kézírásos fonttípusok használata - lázadás

A kézírásos fonttípus lázadó arca

Az egyediség hangsúlyozása el tud kanyarodni a lázadás, az öntörvényűség felé, különösen a grunge stílussal keverve lehet erős ez a hatás. A gyöngy betűs, jókislányos kézírástól elszakadva, egy felfirkált, akár krétaszerű felirat mindenképpen alkalmas a vagányság, a keretek túllépésének kifejezésére is.

Kézírásos fonttípusok használata - lendület

Lendület és motiváció

Érdekes módon a kézírás lendülete, maga a mozdulat is megidézhető. Dőlt betűs változatai a mozgás, az áramlás érzetét kelthetik. A motivációban a személyesség ereje is érezhető.

Kézírásos fonttípusok használata

A kézírásos fonttípus egyedi és megjegyezhető

Annak ellenére, hogy kevésbé olvasható, kontrasztba állítva egy modern talpatlan fonttípussal sok esetben azonnal magára irányítja a figyelmet, szabálytalanságával dominánssá válik. Mivel sokkal könnyebben megjegyezhető, mint a jellegtelenebb talpas vagy talpatlan fonttípusok, a logótervezők is szívesen alkalmazzák a kézírásos fonttípusokat.

Kézírásos fonttípusok használata

A humor sem idegen a kézírásos fontoktól

Mivel sok esetben a papíron nyomot hagyó ceruza vagy kréta hatását is leutánozzák a grafikai terveken, az illusztrációk, a karikatúrák világába is remekül illeszkedik. A humorhoz társított lazaságot tökéletesen ki lehet fejezni a kézírásos fonttípusokkal. Egy modern falfirkára emlékeztető felirat minden tekintélyelvűséget nélkülöz.

Kézírásos fonttípusok használata

Kifinomult hatás pasztelekkel párosítva

Részletgazdag grafikával, finom színekkel, esetleg papírszerű felületekkel kifinomult hatást kelt. Szinte látjuk magunk előtt a finom csukló mozdulatokkal, művészien megrajzolt kalligráfiát.

Kézírásos fonttípusok használata

Utazás a múltba a megfelelő fonttípussal

A középkori kódexek világát, vagy a századelőt is megidézhetjük, hiszen minden korszak jellegzetes íróeszköze leutánozható a mai digitális technikákkal. A lúdtoll, vagy a töltőtoll lenyomata a képzeletbeli papíron képes életre kelteni az adott kor szellemét. Érdemes a kézírásos fonttípusok között kutakodni, ha történelmi távlatokat szeretnénk érzékeltetni. De a közelmúlt stílusaiba is remekül beilleszthető, a retro vagy a vintage kifejezetten igényli a kézírásos fonttípusokat. Ezért ebben a retró betűtípusokat felvonultató listában biztosan sok kézírásos font fog szerepelni.

Kézírásos fonttípusok használata

Gyerekeknek szóló

Az ügyetlenül papírra vetett szavak, a maszatos kréta rajzok, a laza vagy éppen vicces feliratok jól kiegészítik a gyerekeknek szánt illusztrációkat. Érdekes kérdés, hogy vajon mikor kell először elmagyarázni az online oktatáshoz szokott generációnak, hogy mi is volt az a tábla, és hogyan működött a kréta. Egyelőre még az iskolára asszociálunk, ha meglátjuk az ehhez hasonló feliratokat.

Kézírásos fonttípusok használata

Kreatív, szabálytalan

A ceruza, a kréta és az ecset megidézése önmagában is utal a kreatív technikákra. A festők, grafikusok, képzőművészek eredeti eszközei felidézik a rajzok, festmények, és kiállítások világát. Azonban a modernebb, szabálytalanabb kézírásos fontípusok önmagukban is képesek az egyediség, az egyéniség, a különlegesség kifejezésére. Egyfajta hányaveti lazaságot közvetítenek, szinte érezzük a mozdulatban rejlő szabadságot, amivel ezt a feliratot fel lehetne vázolni.

Kézírásos fonttípusok használata

Érzelmekkel teli, ünnepi hangulat

Mindezek alapján a kézírásos fonttípusok ideális választásnak bizonyulnak a karácsonyi képeslapokhoz, az újévi üdvözletekhez vagy bármilyen ünnepi hangulathoz. Hiszen érzelmeket ébresztenek, személyesek, egyediek, lazák, lendületesek és humorosak.

Ha tetszettek a fonttípusok, sikerült ötleteket kapnod a következő munkádhoz, töltsd le a magyar ékezetes karaktereket is tartalmazó 9 változatot innen.

Kézírásos fonttípusok használata infografika