Elképzelt jövőbeli város

A jövő szakmái

Stanislaw Lem, a híres lengyel fizikus és sci-fi író gondolatát kölcsönöztem a jövőt firtató blogbejegyzésem mottójaként. "A ma szavaiból kirakható a jövő. Csak az tud megvalósulni, ami a mai nyelven megfogalmazható." Amikor tőlem megkérdezték, mi akarok lenni, ha megnövök, azt válaszoltam, hogy tudós. A mesék csillagos-süveges varázslója és a fekete-fehér tévében látott kiváló fizikus, Sass Elemér alakja a képzeletemben összemosódott. Személyi számítógép még nem volt a faluban, a fogalom ismeretlen volt a számomra. Mire azonban 18 éves lettem megjelent egy új szak az egyetemen, aminek varázslatos és hosszú nevét anyukám sokáig kiejteni sem tudta. Programtervező matematikus.

A mai gyerekekre hasonló sors vár. Azoknak a szakmáknak a fele, amelyekben a gyerekeink dolgozni fognak még nem is létezik. Írtam már a Nők Lapja Évszakok hasábjain arról, hogyan kell a gyerekeket felkészíteni erre a terepre. Most arra vállalkoztam, hogy a jelenlegi globális társadalmi trendek ismeretében összeírjam a jövő évtizedben népszerűvé váló foglalkozásokat.

Képzeletbeli szakmák a jelenlegi tendenciák alapján

3D ezermester: 3D nyomtatott alkatrészekkel javítja meg a házban elromlott berendezéseket

Digitális temetkezési vállalkozó: az elhunyt digitális lenyomatát törli a család kérése alapján. Virtuális emlékhellyé alakíthatja az elhunyt közösségi oldalait.

személyes adatbiztonsági tanácsadó: a használt felhő alapú szolgáltatások, banki online felületek, mobil-alkalmazások biztonsági szakembere. Megmondja, milyen módszerekkel, eszközökkel, szoftverekkel maradnak biztonságban az adataink.

Mém-ügynök: olyan statisztáknak, kezdő színészeknek segít, akik az interneten terjedő mémekben vállalnak szerepeket.

Log-file nyomozó: az elektronikusan rögzített adattengerből próbál meg gazdasági vagy más bűncselekmények nyomaira bukkanni.

Mentorógus: Felnőtt oktatási szakember, aki életvezetési tanácsokkal, coach módszerekkel, motivációval segíti az egyéni fejlődést

Táncfényjátékos: Olyan különleges táncművész, aki egy érzékelőkkel ellátott színpadon a mozgásától függő fény- és hang- jelenségeket állít elő. Miközben táncol, a különleges színpad megkomponálja a mozdulatokhoz tartozó fény-effekteket és a hozzá tartozó zenét.

3D bútortervező: Felmérés alapján tervez különleges térhatású bútorokat. Olyan esztétikai és funkcionális megoldásokat ér el, amelyek a hagyományos gyártási technológiák nem tesznek lehetővé.

Online személyi tréner: Skype-os kapcsolat segítségével teljesen egyénre szabott edzés programot tervez és segít a végrehajtásban. a telefonra tölthető alkalmazás segítségével figyelmeztet, ha nem tartod be a szabályokat.

Személyi arcász: Kozmetikai, high-tech és plasztikai sebészeti szakértő, aki évtizedekre előre megtervezi az arc-szépészeti beavatkozásainkat előzetes genetikai felmérések alapján. a bőr aktuális igényeire gyártott, egyedi kozmetikumokat állít elő.

Etikus hacker: Megpróbálja feltörni a különböző IT biztonsági megoldásokat, mintegy tesztelőként, hogy a hiányosságokra, a biztonsági lyukakra fény derüljön

Okos otthon programozó és automatizálási mérnök: Egyedi megoldásokat tervez, amelyek segítségével optimalizálható az épület energia-fogyasztása.

Adatturkász: Óriási adathalmazokból próbál értékes, például fogyasztói szokásokra utaló információkat, következtetéseket levezetni

Gyógytornászati asszisztens: Olyan egészségügyi informatikai szakember, aki felparaméterezi az aktuális igényeinknek megfelelően a masszázsra, elektronikus és mágneses impulzusok kibocsátására alkalmas gyógytornászi robot-ágyat.

Családi génkészlet specialista: A családi orvos modern változata, aki a teljes családfáról őrzi a genetikai vizsgálatok eredményeit, és ennek megfelelő életmódtanácsokkal, diagnosztikai eljárásokkal segíti az egészség megőrzését.

Online párválasztási tanácsadó: A két szerelmes online közösségi tevékenységéből ad javaslatokat a párkapcsolat tartósságára vonatkozóan.

Személyiség menedzser: Segít a tudatos személyiség megváltoztatás folyamatában. Teljes szakma váltást, életmódváltást, rossz szokásokról való átállást, válást kísér végig speciális pszichológusi és coachi módszertan alkalmazásával. Lehetővé válik a névváltoztatás, a test és az arc karakterének megváltoztatása, a költözés, és a teljes személyiség csere pusztán szórakozásból, hogy ne csak egy élet férjen bele.

3D szerv tervező: A 3D nyomtatás segítségével tervez szerveket az egyéni sajátságokat figyelembe véve..

Bio-informatikus: Az emberi testbe ültetett apró készülékek, szabályozó berendezések, mikro.robotok szakértője és tervezője.

Share this post

Leave a comment

(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.
(If you're a human, don't change the following field)
Keresztnév.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Bizonyítsd be, hogy nem vagy robot!
2 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.