A grunge webdesign stílus még mindig nagyon népszerű, a divathullámként végigsöprő flat stílus után is az életünk része maradt.

Az egyik legfontosabb jellemzője az anyagszerűség, de nem törekszik teljesen realista ábrázolásra. A hátterek kopottak, foltosak, véletlenszerű benyomást keltenek. Gyakori a föld színek használata esetleg a Retro paletták is jól érvényesülnek vele. A címsorok betűi kövérek, népszerűek a kopott krétás feliratok, a festékes fa felületek.

A mesterségesen roncsolt képek is erősíthetik ezt a lepukkant hatást. A retro webdesign elemekkel vegyíthető, de ez a stílus nem a múlt megidézéséről szól.

A tekintélyelvűség elleni lázadás, a presztízs és a luxus elutasítása is köthető hozzá. Egyfajta szabadság-érzettel társul, ami miatt a fiataloknak szóló website-okon gyakori választás.

Ha kíváncsi vagy a fő webdesign stílusok elemeire, nézd meg a képes összefoglalót a Webdesign stílusok alkotóelemei című blogbejegyzésben.

A következő három stílusnak meg van a maga története, nem a grunge stílusból származnak, de sok olyan jellegzetességet hordoznak, mint a grunge. Nem véletlen, hogy vannak közös, hiszen a lázadás, a bátorság és egyfajta öntörvényűség, mint alapérték megjelenik a western, a steampunk és a kalóz stílus esetében is.

A steampunk stílus

Steampunk websites - grunge stílus rokonsága

Vannak olyan stílusok, amelyek más területekről szivárogtak át a webdesignba. A steampunk tipikusan ebbe a kategóriába tartozik. Léteznek steampunk regények, steampunk filmek, de a steampunk öltözködési stílusként is létező fogalom. Sőt, Budapesten még steampunk tematikájú kocsma is nyílt. A képre kattintva az étterem honlapjára navigálhatsz, ahol a steampunk témájának külön oldalt is szenteltek. A kocsma berendezése pedig a steampunk lakberendezés iskola példája.

Steampunk kocsma grunge elemekkel
Steampunk a divatban

A Wikipédiából kicsit száraz információk dőlnek ránk, de azért valamilyen képet már lehet alkotni a steampunk filozófiáról, életérzésről és kultúráról.

Számomra a legjobban Jules Verne világa fejezi ki a steampunkot. Tulajdonképpen a XIX. századi science fiction-ről van szó, hiszen Verne sok olyan szerkezetet álmodott meg, amelyek később, az író jövőjében és a mi múltunkban megvalósultak. A léghajó, a tengeralattjáró vagy a holdutazás a XIX. században még csak a fantázia birodalmában léteztek. Számomra az emberi találékonyságot, a világ megismerésére való törekvést, és az új világok meghódításának vágyát, a kalandot mind magába sűríti a steampunk. A kép egy 1902-ben bemutatott fekete-fehér tudományos-fantasztikus némafilmből származik, melynek címe Utazás a Holdba (Le Voyage dans la lune) és története Verne regényére épül.

Utazás a Holdba 1902-ből grunge stílus rokona

Mint webdesign stílus a grunge rokona annyiban, hogy a málló felületek jól állnak neki, de nem a papír, hanem a fém a kedvenc anyaga. Gyakran használ gépeket motívumként, de a gőzgépek korából, nem a XXI. századi high-tech fényes felületekkel. Fogaskerekek, csavarok, lombikok és titokzatos óraszerkezetek alkotják a motívum-rendszer egyik részét.

Gyakoriak a különböző járművek is. A korabeli bicikli, a léghajó, a tengeralattjáró, vagy a gőzgépek bármilyen formája visszatérő motívum a steampunk grafikai munkákon. A régi térképek, iránytűk, a kincsvadászokat útbaigazító foszló papírlapok is az utazással, az ismeretlen területek felfedezésével kapcsolatosak.

Megjelenik a félig robot, az emberarcú gép részletesen kidolgozott ábrázolása, amit mindig egyfajta melankólia kísér. A képre kattintva megnézheted Kazuhiko Nakamura további munkáit is. A feltalálók, az alkimisták és az általuk alkotott kreatúrák magányossága is érezhető.

Steampunk honlap inspiráció - grunge stíluselemekkel

Színekben a fehér, a fekete és a barnák uralkodnak. A rozsda vöröse, és a fémes szürkék alkotnak némi kontrasztot. A léghajók gömbjének kopottas pirosai, kékei képviselik az élénk színeket.

Néhány steampunk honlap példát gyűjtöttem össze az alábbiakban. A képekre kattintva az adott oldalra navigálhatsz és tanulmányozhatod a részleteket.

Steampunk honlap inspiráció - grunge stílus rokonsága
Steampunk honlap inspiráció - grunge stílus rokonsága
Steampunk honlap inspiráció - grunge stílus rokonsága

A legtöbb steampunk stílusú honlap magához a stílushoz köthető. Fém szobrokat alkotó művészek, steampunk illusztrációkat készítő grafikusok, vagy magával a steampunk kultúrával foglalkozó honlapok használják a leggyakrabban. Azonban ezt a webdesign stílust sikeresen lehetne romkocsmák, régiségboltok, órák, vagy bármilyen fémből készült művészeti munka esetén alkalmazni. Átvitt értelemben a kaland, a felfedezés, illetve a tanulás, a megismerés utáni vágyat is képes illusztrálni.

További steampunk inspirációkat szerezhetsz a Pinteresten

Ha te is szeretnél ebben a stílusban alkotni, nem kell a nulláról indulnod. Tanulmányozhatod a Freepik.com-on található, ingyenesen letölthető steampunk motívum-készleteket, ikonokat, grafikákat és háttereket is.

Steampunk stílusú grafikai elemek

Egy igényes magyar példa – Sörárium Szolnokon

A sörfőző gépek kinézetéhez, a sörfőzés múltjához, és a sörfogyasztási kultúrához tökéletesen illik ez a karakteres, markáns stílus.

magyar steampunk webdesign példa

A weboldal

Minden apró részlet magán viseli a steampunk stílusjegyeket. Már az oldal betöltését is forgó fogaskerekek jelzik. Nem tudom, mennyi idő alatt lehetett felkutatni ezt a zseniálisan ideillő fontot: Octant a címekben és Sentinel a folyó szövegben.

Steampunk honlap inspiráció - Sörárium

Az erősen karakteres oldalaknál gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a tartalomhoz tartozó képekkel együtt már kaotikus lesz az összhatás. Itt ezt is sikerült elkerülni. A Mi a Sörárium? parallax oldalon minden fotó egy bizonyos színskálából épül fel, aminek a rózsa-arany és a barnás árnyalatok adják az alapját. Figyeld meg a jobb oldalon a grafikus fogaskerekeket, innen látod, hol tartasz az oldalon.

Steampunk honlap inspiráció - Sörárium

Nagyon jól illik az egész koncepcióhoz, hogy az egér mozgatásra finoman mozdulnak a szerkezetek és a kisebb grafikai elemek. Nagy kedvencem, hogy a karikatúrákra kattintva egy ál-levelezés keretében tudhatunk meg érdekes híreket a Söráriumról.

Steampunk honlap inspiráció - Sörárium

Szórólapok és év végi kiadványok

Az alkotók engedélyével teszek közzé néhányat a Sörárium év végéhez kapcsolódó kiadványai, szórólapjai és hirdetései közül. A munkákat a honlap kivételével Avar Vanda készítette a MarketingJam megbízásából. Történetesen Vanda éppen a Startvonal Webdesign Tanfolyam hallgatója 🙂 Sajnos már nem tudtok betérni Szolnokon a Söráriumba, a Covid után már nem nyitott ki.

Steampunk honlap inspiráció - Sörárium
Steampunk honlap inspiráció - Sörárium
Steampunk honlap inspiráció - Sörárium
Steampunk honlap inspiráció - Sörárium
Steampunk honlap inspiráció - Sörárium

Az időutazás illusztrálásához is ideális – Mystiqueroom szabadulószoba

A Mystiqueroom szabaduló szobái között van egy gyönyörű, steampunk stílusú, időutazással kapcsolatos szoba, érdemes személyesen is megvizsgálni a részleteket.

Steampunk stílus inspiráció grunge stíluselemekkel

Western stílus

A western stílusra is igaz, hogy jóval az internet és a webdesign kialakulása előtt is létezett. Az indián regények és a western filmek hihetetlen népszerűségnek örvendtek a hetvenes, nyolcvanas években. A vadnyugat sok rokon vonást mutat a steampunk világával. Az aranyásók, a mindenre elszánt kalandorok gyűjtőhelye, ahol a hatalmas betöretlen vidék erői feszülnek neki az ember növekedni, elfoglalni, leigázni való vágyával.

Stíluselemekben szintén a grunge rokona. Poros, sivatagi táj, zsíros cowboy-kalap, durva textilek, pisztolyok és a prérit átszelő gőzmozdony világa ez. Stílusban is a kopottas, megfakult, poros, koszos benyomást keltő felületek, festékes feliratok illenek jól hozzá. A fém a fegyvereken jelenik meg, de a bőr és a fa a jellemzőbb, ha az anyagszerűség megjelenítéséről van szó. A ló és a tehén akár vicces motívumként is gyakran feltűnik. Nem sok western honlap példát találtam, hiszen most egyáltalán nem divat ez a stílus. Nehéz olyan témát találni, amit vizuálisan ezekkel az elemekkel lehet összefüggésbe hozni.

Rokonságot mutathat a retró stílussal és sokszor keveredik a country-val. A képekre kattintva az adott oldalra navigálhatsz és tanulmányozhatod a részleteket. Érdemes a retró betűtípusok között keresgélni, mert sokszor beilleszthetőek a western stíluselemek közé.

Mégis érdemes tudni ezekről a stílusokról, mert remekül alkalmazhatóak plakátok, hirdetések, rendezvények tematizálására. Érdekes, hogy amíg egy teljes weboldal arculatát nem rendeljük alá manapság egy ennyire erős tematikának, addig a western hangulatú plakátok reneszánszukat élik.

Western plakátok grunge stílusú vonásokkal

Ha ilyen kreatív munkában gondolkodsz, akkor innen tölthetsz le ingyenes western stílusú fontokat.

Karib tenger kalózai stílus

A kulturális hatásokból táplálkozó webdesign stílusok folyamatosan változnak. A western filmek kimentek a divatból, és a mai gyerekeknek már el kell magyarázni, mi az a vadnyugat. Viszont mindenki ismeri Jack Sparrow-ot. A rossz fiúk között ma is akadnak hősök, és hasonló grunge stílusban ábrázolják őket, mint a Hét mesterlövész idején. Ízelítőként egy szabadulószoba weboldalán találtam karib tengeres témát. a legbiztosabb jele, hogy a stílus valóban létezik, hogy a divatirányzatok között is megjelenik.

A stílusjegyek nagyon hasonlóak. Sómarta felületek, szélfútta arcok, koszos, törődött ruhadarabok. A tetoválások képi világa és az elmaradhatatlan halálfejes szimbólum. Régi típusú fegyverek, mordályok, és kések. Titokzatos ékszerek, amelyek mögött hiedelmek, babonák rejlenek. Jól megfér egymás mellett az arany, a drágakő és a halálos ellenség nyakba akasztott mumifikált feje. Hányaveti bátorság, és törvényszegés, szabad szerelem és harc. Én szeretem Jack Sparrow kapitányt.

Karib tenger kalózai plakát

Ha még mindig érdekelnek a webdesign stílusok, nézd meg a kicsit városiasabb, puhányabb, és időben később népszerűvé vált hipszter stílus jellemzőit is.