Nem szeretem azt a fajta porhintést, ami ma a vállalkozás alapítás és a szabadúszó létforma körül trendivé vált. Kinyílik a bicska a zsebemben, amikor arról olvasok, hogy csak hit és kitartás kérdése a vállalkozói siker. Nem titkolom, hogy az első alkalmazotti világon kívül töltött évet sokkhatásként éltem meg. Az én nem túl divatos véleményem szerint nem mindenkinek való a vállalkozói létforma. Meg is örökítettem ebben a blogbejegyzésben, mi volt a legnehezebb.

Nem baj, ha túl nagy falatnak érzed a szabad úszást. Nem biztos, hogy amikor az ember szakmát vált, akkor egyből az ügyfélszerzés nehézségeivel is szembesítenie kell magát. Ha én tanácsot adnék egy pályakezdő fiatalnak, biztos, hogy néhány év céges tapasztalatot javasolnék. Mert érdemes kipróbálni, mi is az a projekt alapú működés. Hogyan kell kommunikálni a különböző szakterületekkel. Hogyan kell tesztelni, vagy átadni egy kész info-terméket, hogyan kell igényeket felmérni. Érdemes egy kész rendszert, munkamenetet kipróbálni, ahol már bejáratottak a munkakörök, kitalálták a feladat-leosztásokat és beszerezték a szükséges eszközöket.

A jó hír az, hogy webdesigner akkor is lehetsz, ha alkalmazott szeretnél maradni. Gyönyörű, kreatív feladatokat nem csak közvetlenül az ügyfelektől kaphatsz. Összegyűjtöttem, milyen cégtípusoknál alkalmazhatnak a honlapkészítéssel kapcsolatos tudásoddal.

Kreatív vagy Marketing ügynökség

Egyre több marketinggel foglalkozó cég alkalmaz webes szakembereket. Sitebuildereket, webdesinereket, digitális grafikai munkához, arculattervezéshez értő munkatársakat. Az ügyfeleknek ugyanis minél szélesebb körű szolgáltatásokkal szeretnék kiszolgálni. Göczö Ágnes a MarketingJam vezetője megfogalmazta nektek, milyen szakemberekkel szeretnek külsősként együtt dolgozni. Éppen most vettek fel a hallgatóink közül valakit belsős munkatársnak, tehát idáig is el lehet jutni.

webdesignereket foglalkoztató cégek

Képügynökség

Digitális képek értékesítésével foglalkozó cégek. Mivel elérik a potenciális digitális kép felhasználókat, már csak egy lépés, hogy a képek felhasználásával kapcsolatos szolgáltatásokat is nyújtsanak az ügyfeleiknek. Már ha találnak megfelelő szakembert hozzá.

Webdesigner állások cégeknél

Kisvállalkozás

Hivatalosan a több száz milliós forgalommal és egy tucat alkalmazottal rendelkező vállalkozást ma „kicsi”-nek titulálják Magyarországon, de te ne becsüld le őket. Olyan emberekre van szükségük, akik sokoldalúak. Könnyen, gyorsan, szívesen tanulnak, és azonnal bevethetőek. ugyanis nem biztos, hogy napi nyolc órát ki fog tenni a honlap menedzselése. Ilyenkor jó, ha beletanulsz az online marketingbe, és a sajtó megkereséseket is kiszolgálhatod. Egy dolgot nem tehetsz. nem mondhatod, hogy ez kívül esik a munkakörömön. Nagyon színes, jó hangulatú csapat lehet egy családi vállalkozásnál. Sok cégnek négy-öt honlapja is van a különböző üzletágak miatt, és a pénzügyi szakemberek vagy a mérnök kollégák nem feltétlenül erősek a marketing kommunikációban.

webdesignereket foglalkoztató kisvállalkozás

Startup

Nem, nem a sarki lángossütőre gondolok. Hanem olyan ambícióval telt, fiatal vállalkozás csemetékre, akik a szolgáltatásaikkal valamilyen szokás megtörésével újfajta fogyasztói magatartásra akarnak rávenni bennünket. Vagy akik egy technológiai újítás nyomán születő terméket szeretnének az egész világon értékesíteni. Nagy szükségük van angolul jól beszélő, grafikai munkákat és online marketing stratégiát építeni és végrehajtani tudó emberekre. Mivel a felhasználók folyamatos visszajelzései alapján módosítják a terméket, állandóan fejlesztés alatt áll a honlapjuk is.

Webdesigner állások cégeknél

Webfejlesztő cég

A programozók jelentős részének semmiféle érzéke nincs a marketinghez és a design-hoz. Ha megtanulsz kommunikálni a kódoló programozókkal, akkor tárt karokkal fogadnak majd a webalkalmazások felületeinek megtervezésénél is. Ezek tulajdonképpen egyedi fejlesztésű belső használatra szánt „honlapok”, amelyeknek meg kell tervezni a felhasználói felületét. Grafikai munkára is fel szoktak venni embereket a nagy nevű szoftfer fejlesztő cégek is. Ebben a környezetben elvárás az angol és általában igazodni kell valamilyen projektvezetési metodológiához.

Webdesignereket foglalkoztató szoftverfejlesztő cégek

Honlapkészítéssel foglalkozó cégek

Ezt nem is nagyon kell elmagyaráznom. Ha sok az ügyfél, szükség van a munkatársakra. Itt is előny, ha valamihez nagyon értesz, de legalább még két másik területen is otthonosan mozogsz. Ha legalább közepes szinten el tudod látni a többiek feladatait, akkor könnyebb megoldani a helyettesítéseket. Az AdNet Media weboldal készítés mellett online marketinggel is foglalkozik, így náluk elég változatos munkakeretek között tudsz dolgozni. Webdesignerként könnyen el tudsz helyezkedni akár náluk is, ahol a weboldal készítés mellett számos területen is tapasztalatokat szerezhetsz.

Domain és tárhely szolgáltató cégek

Mivel pontosan azok képezik az ügyfélkörét, akiknek honlapjuk van, kézenfekvő, hogy megpróbálják a honlappal kapcsolatos szolgáltatásokat is felkínálni nekik.

Webdesigner karrier cégeknél

A Startvonal Webdesigner Tanfolyam négy eszközzel is támogat, hogy a munkaerőpiacon már kezdőként is sikeres legyél.

  1. Olyan versenyképes tudást ad, amivel közvetlenül az indulás után gyorsan elkezdheted a hasznos, pénzt termelő munkát a céged számára.
  2. Nagy hangsúlyt fektetünk a projektvezetési, munkaszervezési, és feladat-megosztási módszerek elsajátítására is.
  3. A csoportban kommunikációs gyakorlatot is szerzel, hiszen a kreatív alkotói folyamat során meg kell tanulnod beszélni a kreatív munkákról. Bírálatot adni és fogadni is nehéz, az ízléssel kapcsolatos vélemény megfogalmazása pedig kész művészet.
  4. Portfóliót, saját honlapot, márkanevet és logót építhetsz a tanfolyam végére. A nálunk elsajátított online marketing módszerekkel az ügyfelek is megtalálnak, ha szabad-úszásban gondolkodsz, és a munkáltatók is felkapják rád a fejüket, ha céges tapasztalatra vágysz. Segítünk a szakosodásban, tapasztalat alapján dönthetsz, melyik irányba indulj, milyen területen mélyedj el.