Minden egyes szereppel, amit eljátszol, odaadsz magadból egy darabot. Különben hazudnál.
Johnny Depp

színész

Ahhoz, hogy szabadúszó webdesigner lehess, tisztában kell lenned a lehetséges feladatokkal, nem elég annyi, hogy érdekel a honlapkészítés. Ha meg szeretnéd tudni, mi a különbség egy webdesigner, egy UX designer, vagy egy sitebuilder feladatai között, olvass tovább, hogy eldönthesd, melyekhez lesz szükséged társakra. Ha pedig csapatban dolgozol, akkor a többiekkel is egyeztetned kell a munka módszereidet, és tudnod kell, kinek mi a feladata.

Milyen feladatokat fogsz elvállalni a honlapkészítés folyamatában?

Ahhoz, hogy közösen megállapítsuk, milyen feladatokra kellene szakosodnod, mire vagy képes már most is, miben szeretnél fejlődni, és mit szeretnél mindenképpen elkerülni, először tekintsük át részletesen, milyen tevékenységekből áll egy honlap elkészítése. Elképzelhető lenne az is, hogy minden egyes feladatkörhöz, szerepkörhöz egy külön szakember tartozzon. Ez azonban egy normál honlapkészítési projekt esetében óriási luxus lenne. Nem csak az a probléma, hogy hogyan lehet ennyi embertől árajánlatot kérni, hogyan lehet ennyi szakembert megfizetni, hanem az összehangolásuk, a köztük lévő kommunikáció is komoly akadályt jelent. Olyan ez, mint a súrlódási erő, nagy hibát követ el, aki alábecsüli.

Egy átlagos honlap esetén néhány órányi projektvezetői, néhány napnyi webdesigneri, vagy sitebuilder-i feladat adódik. A szereplők közötti kommunikáció, a kérdésfeltevések, az egyeztetések, a dokumentációs anyagok gyártása, a megbeszélések a lényegi munkával összemérhető időt vennének igénybe. Ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy egy ember az alábbi szerepkörök közül többért is felelősséget vállal.

Projektvezetői, ügyfélkapcsolati feladatok

Főnök = felelősség + konfliktus

Projektvezetői feladatok: Főnök = felelősség + konfliktus

Kapcsolódó dokumentumok

Igényfelmérő űrlap, igényfelmérés interjú hangfelvétele, árajánlat, szerződés az ügyféllel határidőkkel, fizetési feltételekkel és időzítéssel, szerződés a projektet elvállaló fél és a többi szakember között

Szükséges képességek

Lényeglátó képesség, projekt tapasztalat, stressz tűrő képesség, pénzügyi ismeretek, ügyfél kommunikáció, konfliktus kezelés, csapat koordinációs és vezetői képesség.

Meghatározza a projekt szerződéses feltételeit, azaz, hogy pontosan mit foglal magában a munka, mennyi a vállalási ár, milyen rész- és végső határidőket kell betartani, és milyen a fizetés ütemezése. Fontos kérdés, hogy hivatalosan ki számláz az ügyfél felé, és a csapat többi tagja milyen keretek között dolgozik a projektben. Aki a számlát kibocsátja, azé a legnagyobb felelősség. Ha valamilyen probléma adódik, vagy komolyabb konfliktus támad az ügyféllel, az az ő hírnevét rontja. Ez az oka annak, hogy sokszor ő határozza meg a projekten belüli munkastílust és ő válogatja a részt vevő munkatársakat.

Egy projektvezetőnek sok stresszes feladata van. Mivel igyekszik betartani a szerződésben foglaltakat, minden résztvevő felé fel kell vállalnia a konfliktusokat. El kell érnie azt is, hogy a grafikus határidőre elkészüljön, de azt is, hogy az ügyfél csak a megállapodásban foglaltakat kérje számon. Új igények esetén mérlegelnie kell, hogy azok bevállalhatóak-e a projekt keretein belül. Ha igen, akkor milyen plusz áron és plusz időigénnyel kell számolni.

Emiatt is fontos, hogy egyetlen kiemelt szereplő tartsa az ügyféllel a kapcsolatot. Ugyanis az egyik leggyakoribb probléma a honlapkészítés során, hogy az igényfelmérésben foglaltakat megpróbálják folyamatosan bővíteni, vagy megváltoztatni. Ha a grafikussal megbeszél az ügyfél egy új ikon-készletet, az nincs benne az árban. Valakinek ezeket a kérdéseket projekt szinten kell kezelnie. Ráadásul olyan embernek érdemes tartani a kapcsolatot az ügyfelekkel, akinek jó a kommunikációs készsége, kedves, tudja finoman kezelni a konfliktusokat.

Rendszerszervezői, rendszertervezői feladatok

Rendszerszervezői feladatok – a rendszer több, mint a részek összege

Rendszerszervezői feladatok - a rendszer több, mint a részek összege

Kapcsolódó dokumentumok

Rendszerterv a működés leírásával, folyamatábrákkal, a jogosultsági rendszer leírásával, technológiai javaslat, interfészek a kapcsolódó informatikai rendszerekhez

Szükséges képességek

Informatikai ismeretek, informatikai rendszerek fejlesztésében, tervezésében való jártasság, honlapkészítési tapasztalat, rendszerszemlélet

A teljes informatikai rendszer tervezését végzi. Meghatározza és formálisan ledokumentálja, milyen működési funkciókat fog a portál ellátni. Megtervezi a használat során felmerülő szerepköröket és a folyamatokat. Elsősorban a működésre koncentrál. Lesz-e a honlapon webshop, fórum, blog, ki fogja felvinni az adatokat, szükséges-e jogosultsági rendszer a honlap kezeléséhez. Az is nagyon összetett kérdés, hogy az ügyfél igények ismeretében milyen technológiát válasszunk a honlap megvalósításához. Ez ugyanis befolyásolja az árat, de a résztvevő szakemberek listáját is. Talán a rendszertervező tudja a legpontosabban megítélni, hogy szükség van-e egyedi fejlesztésre vagy elég az ismert content managment rendszerek alkalmazása elegendő.

Olyankor is nagy szükség lehet rá, ha vannak más portálok, vagy más technológiákkal készült informatikai rendszerek, amelyekhez kapcsolódni kell. Például adatokat kell fogadni vagy küldeni a fejlesztett portálon kívülre.

A rendszertervek a projekt elején készülnek, és csak nagyon különleges indokkal változhatnak menet közben. Minél egyszerűbb a honlap, minél inkább a standard működési elemek jelennek meg rajta, annál egyszerűbb a rendszerterv, illetve annál jobban hasonlít a működési funkciók felsorolására.

Felhasználói élmény (UX) tudatos tervezése

Felhasználói élmény tervezése – a projekt mindenese

Felhasználói élmény tervezése - a projekt mindenese

Szükséges képességek

Informatikai ismeretek, informatikai rendszerek fejlesztésében, tervezésében való jártasság, honlapkészítési tapasztalat, rendszerszemlélet

Ha meg szeretnél ismerkedni a felhasználói élmény fogalmával, kezdheted a UX óriáskerék (Felhasználói élmény tervezés A-tól Z-ig) blogbejegyzésnél. Részletezi, milyen összetevőkből épül fel a felhasználói élmény, és képet ad arról, milyen bonyolult is egy UX szakértő tevékenysége.

Ritkák az olyan nagyságrendű projektek, ahol külön UX szakértőt vonnak be a tervezési és fejlesztési folyamatba. Sokszor a webdesigner-nél halmozódik fel az a tapasztalat, az a szemlélet, ami a felhasználói élmény tudatos tervezéséhez nélkülözhetetlen. Elvileg a rendszertervező is beépíthetné a UX szempontokat az elképzeléseibe, azonban a felhasználói élmény nem elsősorban informatikai kérdés. Ismerni kell a marketing, a verbális és vizuális kommunikáció világát is és jó, ha otthonosan mozgunk a vállalkozások, a versenyszféra és a terméktámogatás területén is.

A UX designer-nek szorosan együtt kell dolgoznia a rendszertervezővel és a webdesigner-rel, mert nem csak a site működésével, a nyújtott szolgáltatásokkal, hanem a képernyőképek felépítésével, a vizuális kommunikációval és az online marketinggel kapcsolatban is lehetnek elvárásai, észrevételei.

Olyan szempontból is különlegesek a feladati, hogy a teljes folyamat során alkalmaznia kell ezt a felhasználói élmény szemléletet. A termék hirdetésétől kezdve, a szolgáltatás reklamációk kezeléséig. Akár a márkanevekhez is fűzhet javaslatokat, vagy az üzleti folyamatokban is rámutathat gyenge pontokra. Készülhet dokumentáció a felhasználói élmény biztosítására szolgáló ismeretekről, az alkalmazott elvekről, szabályokról, de fontosabb, hogy menet közben, a fejlesztés során folyamatos párbeszéddel legyen jelen a UX szakértő.

Webfejlesztő

Webfejlesztés – szaktudás mindenek felett

Webfejlesztés - szaktudás mindenek felett

Szükséges képességek

Jó matematikai és probléma megoldó képesség, nagy teherbírás, szakértelem, csapat munkában való jártasság.

 

Egyedi fejlesztésnél a kódolás titokzatos feladatát végzi. Talán ez a terület a legnehezebben elsajátítható autodidakta módszerekkel, de a mai internetes eszközökkel és bárki számára elérhető szakmai fórumokkal ez sem lehetetlen. Mindenképpen védett környezetben, egy hosszabb tanulási és gyakorlati folyamat végén vállalj ügyfeleknek fejlesztési feladatokat, mert nagy károkat lehet okozni.

Kapcsolódó dokumentumok

A programozók nem szeretnek írni. Mármint emberi nyelven. Igazi kihívás elérni, hogy az emberi elme számára érthető megfogalmazásban átadjanak valamiféle dokumentációt. Az is igaz, hogy általában egy másik programozó tudja a legjobban megállapítani, hogy használható-e valamire az átadott doksi.

Adatbázis szakértő

Adatbázis tervezés – mélyrepülés

Adatbázis tervezés - mélyrepülés

Szükséges képességek

Szaktudás, honlapkészítés tapasztalat

Egészen bonyolult esetekben még arra is szükség lehet, hogy a portált kiszolgáló adatbázis tervezéséhez külön szakértelemre legyen szükség. Egy átlagos, egyedi fejlesztésű honlap esetén ennek a tudásnak a programozó fejében is ott kell lennie. Ha CMS-t használtok a projekt során, akkor a telepítésen kívül nem igazán találkoztok a CMS-t kiszolgáló adatbázissal.

Kapcsolódó dokumentumok

Egyedi esetben viszont nagyon fontos az adatbázis részletes dokumentációja. milyen táblák, milyen mezőnevekkel és típusokkal, milyen összefüggésekkel készültek el, milyen adatbeviteli konvenciókat kell betartani, stb.

Front end programozó

Front end programozó – az ördög a részletekben lakik
Front end programozó - az ördög a részletekben lakik

Kapcsolódó dokumentumok

A forrás file-okban szereplő megjegyzések, kommentek jelentik a dokumentációt. Inkább a szakembereknek szóló információk ezek, az ügyfél számára nem sokat mondanak.

Szükséges képességek

HTML, CSS szaktudás, honlapkészítés tapasztalat, alapvető CMS-ek ismerete, responsive tervezés alapos ismerete

Nem az adatbázis felőli részen programoz, hanem a webdesigner-rel van szorosabb kapcsolatban. HTML, JS, CSS guru, akinek sok köze van ahhoz, hogyan fognak kinézni a weboldalak. A komolyabb webdesigner-eknek vannak HTML kódolási és CSS ismeretei, de rajtad múlik, hogy elmész-e ebbe az irányba, és az általad elképzelt oldalakat meg is tudod-e valósítani HTML-ben.

Bonyolítja a helyzetet, ha CMS rendszerben készül a weboldal, hiszen ekkor mindig egy már meglévő sminkből (Drupal), sablonból (WordPress) kell kiindulni, és a meglévő fogalmakkal, objektumokkal, CSS file-okkal kell dolgoznod. A leggyakoribb, hogy a webdesigner a WordPress-hez is ért, rátanul egy jól paraméterezhető, modern, responsive sablonra, és már eleve erre tervez. A CMS-eknek az egyik legnagyobb hátránya, hogy sok korláttal rendelkeznek éppen a webdesign terén. Vannak olyan webdesign kérések, amiket az adott sablonnal szinte lehetetlen teljesíteni.

Itt minden olyan eszközt, tanulási lehetőséget megtalálsz, ami egy leendő front-end programozó számára elérhető

CMS programozó

CMS programozó – új elemek a készletbe
CMS programozó - új elemek a készletbe

Szükséges képességek

Mély CMS szaktudás, csapatmunka, kommunikációs készség

Előfordul, hogy a WordPress vagy a Drupal rendszer nem tud valamilyen egyedi igényt kiszolgálni. Ilyenkor fog színre lépni az ezekre a rendszerekre szakosodott programozó. Kiegészíti, vagy módosítja a standard tartalomkezelő rendszereket, hogy az elképzelt működés megvalósulhasson, és ne kelljen teljesen egyedi fejlesztésbe belefogni.

Kapcsolódó dokumentumok

Fontos, hogy le legyenek írva azok a lépések, amelyeket az újabb verzió telepítésekor meg kell tenni, hogy az új WordPress/Drupal ne írja felül a fejlesztett file-okat. A felhasználó számára írt használati útmutató az új funkciókhoz, amennyiben az új funkciók közvetlenül érintenek valamilyen felhasználói folyamatot.

Site builder

Site builder – profi LEGO építő
Site builder - profi LEGO építő

Szükséges képességek

Mély CMS szaktudás, csapatmunka, webshop és online marketing ismeretek, kommunikációs készség

Valamilyen tartalomkezelő rendszer (CMS, azaz content manegment system) segítségével szinte bármilyen honlap-működést elő tud állítani a hírlevél küldéstől a webshopokig. Saját tapasztalatom szerint a honlap igények 95%-a lefedhető az ismert CMS rendszerek moduljaival (Drupal, WordPress, Joomla). A rendszer tervezésebe, illetve az árak kalkulálásába is érdemes beleszólnia, hiszen neki van a legnagyobb rálátása a WordPress lehetőségeire, képességeire. Ő tudja legpontosabban megítélni, hogy az adott felhasználói igény mennyi időt vesz igénybe és milyen bonyolultságú a megvalósítása.

Kapcsolódó dokumentumok

Felhasználói kézikönyv, mely tartalmaz minden olyan ismeretet, ami a honlap karbantartásához, az új tartalmak felviteléhez szükséges.

Webdesigner

Webdesigner – a stílus örök
Webdesigner - a stílus örök

Kapcsolódó dokumentumok

Maguk a forrás file-ok jelentik a dokumentációt. Például egy Photoshop-ban készült oldalterv, vagy a logó Illustrator-ban megvalósítva. Ezeknek a forrás-file-oknak az elnevezései, a tartalmuk felépítése biztosítja, hogy értelmezhető és variálható legyen a későbbiekben is az átadott munka..

Szükséges képességek

Szaktudás, középfokú Photoshop és Illustrator ismeretek. Fejlett vizuális kommunikációs- és színérzék. Előny a CSS és HTML ismeret, a CMS-ek alaposabb ismerete. Digitális képfeldolgozásban, illetve vektorgrafikában való jártasság.

Megtervezi az oldalak és a portál részletes szerkezetét. A weboldalak blokkjainak elrendezéséért, az oldalak felépítéséért felel. Leszállítja azokat a grafikai alkatrészeteket, amire szükség van az adott stílus megvalósításához. Gondoskodik róla, hogy ha kell a meglévő vagy éppen készülő arculatba illeszkedjen a weboldal. Különösen hangsúlyos a címoldal és a hirdetések érkezési oldalainak online marketing alapon történő megtervezése, vizuális kialakítása.

Hagyományos értelemben ez lenne a webdesigner feladata, de Magyarországon sokan a teljes honlap elkészítésével azonosítják ezt a kifejezést. Sokan az oldal CMS-ben való felépítését is vállalják, rendelkeznek a sablonok átdefiniálásához szükséges HTML, CSS ismeretekkel.

Nézd meg, hogyan definiálják külföldön a webdesigner feladatait, milyen tevékenységeket sorolnak ide, és milyen szoftver ismeretet említenek meg.

A honlap teljes tervezését, a működési és rendszer tervezést is sokszor a webdesigner végzi. Egy átlagos, standard működési elemeket felvonultató honlap esetén ez nem okoz gondot. Ha tisztában van a folyamatokkal, a webergonómiai szemlélettel, és a felhasználói élmény szempontjait is figyelembe veszi, akkor teljes értékű honlapot tud készíteni. A teljes tervezés sokszor azért marad egy kézben, mert a különböző szempontokat integráltan kell alkalmazni, és ez nem könnyű. Egy új felhasználói igény esetén megváltozhatnak a folyamatok, a képernyőképek, de például a szlogen lecserélése kihathat a címoldali induló slide-ra is.

A másik irány, ami felé el szoktak menni, hogy az arculatot is a webdesigner tervezi, illetve a kapcsolódó grafikai elemeket is el tudja készíteni (pl. ikonokat, gombokat, háttereket, illusztrációkat). A Medium.com megfogalmazásában itt mélyedhetsz el a graphic designer és a web designer közötti különbség értelmezésében.

Arculattervező

Arculattervező – mutasd az arculatod, megmondom, ki vagy
Arculattervező - mutasd az arculatod, megmondom, ki vagy

Szükséges képességek

Felsőfokú Photoshop és Illustrator ismeretek, művészeti véna, vizuális kommunikáció profi szinten, nyomdai ismeretek, kapcsolatok

Az adott márka vizuális megjelenítéséért felel. A logó, a céges boríték, a Facebook oldal fejléce és a weboldal is az arculat részét képezi. Sokszor kell a weboldalnak már meglévő arculathoz illeszkednie és sokszor csináltatják mással az arculatot, mint a weboldalt. Mivel könnyen marketingelhető, a honlap készítéstől függetlenül végezhető tevékenység, jól leválasztható, azonban sok előnye van, ha egyszerre készül az arculat és a weboldal, illetve, ha ugyanaz tervezi mindkettőt. Az arculattervezés alapfogalmaival ebben a blogbejegyzésben ismerkedhetsz meg.

Kapcsolódó dokumentumok

Arculati kézikönyv

Webgrafikus, illusztrátor

Webgrafikus – webecsettel a világ
Webgrafikus - webecsettel a világ

Szükséges képességek

Felsőfokú Photoshop és Illustrator ismeretek, művészeti véna, jó kommunikációs készség, instruálhatóság, alkalmazkodó képesség az ügyfél igényeihez

Az oldalt alkotó bonyolultabb grafikai elemeket rajzolja meg vektorgrafikai eszközökkel. Az illusztráció alapú honlapoknál szokott a webdesignertől elválni ez a szerepkör. Ha gyorsan kell, sok egyedi grafikai elemet előállítani, ha nem lehet a pár dolláros piaci ikonokat használni, vagy nem elég a stock oldalak vektoros kínálata, akkor van értelme a külön grafikusnak. Érdekes lehet ilyenkor, hogy ha nem ő tartja a kapcsolatot az ügyféllel, akkor hogyan kapja meg a sokszor homályos ügyfél-instrukciókat. Mert egy grafikai stílusra vonatkozó elvárások, megfogalmazások bizony nem az egzakt rendszerterv kategóriába tartoznak. Ezeket az illusztrátorokat érdemes megismerned és követned a Behance-on.

Kapcsolódó dokumentumok

Elsősorban a forrás file-ok. Ezek felépítése, a rétegek tagolása, elnevezése teszi lehetővé akár a továbbfejleszthetőséget, alakíthatóságot.

Online marketing szakértő

Online marketing – adatik tudtára mindenkinek
Online marketing - adatik tudtára mindenkinek

Szükséges képességek

Marketing és online marketing szaktudás, analitikai eszközök ismerete, keresőoptimalizálás, szövegírói és vizuális kommunikációs képességek

A weboldal marketing értékéért felel. Felügyeli a kampányokat, meghatározza a hirdetések érkezési oldalait. Éppen ezért a webdesigner-rel szoros kapcsolatban kell dolgoznia.

SEO szakértő

SEO szakértő – mit szeret a Google?
SEO szakértő - titkos titkok tudója

A keresőoptimalizálásért felel, azaz, hogy a weboldal az idők folyamán egyre jobb helyezéseket érjen el a találati listákban. CMS alkalmazása esetén a sitebuilder-nek ismernie kell a területtel kapcsolatos modulokat és paraméterezésüket, hiszen ez ma már alap elvárás egy honlap felé.

Szükséges képességek

Szakértelem, szövegírás, kapcsolódó CMS ismeretek, analitikai eszközök ismerete

Szövegíró

Szövegíró – célirányos kommunikátor
Szövegíró - célirányos kommunikátor

Megírja a híreket, a blogbejegyzéseket. Működteti a közösségi oldalakat és felügyeli azok kapcsolatát a honlappal. Sokszor gyakorlott újságíró, aki nem jön zavarba a marketing szövegek, hirdetések megfogalmazásától sem. Tisztában kel lennie a belső keresőoptimalizálási elvekkel, és ezt folyamatosan alkalmaznia kell a szövegek megírása során, az alcímek, a tagolás, a képaláírások, kiemelések, kategóriák meghatározásakor. A tartalomszervezés nagyon fontos, a kategóriák, címkék, belső linkek kialakításához ismerni kell az adott területet. Egy márkához tartozó minden felületnek konzisztensnek, egymást kiegészítőnek és támogatónak kell lennie, ehhez pedig rendszerben kell tudni gondolkodni.

Szükséges képességek

Tehetség, blogírói, újságírói, tartalomszerkesztői gyakorlat óriási előny. A célközönség nyelvén tud kommunikálni. Előny, ha képszerkesztői vénája is van.

Fotós

Fotózás – a magazinok éteri világába emel

Fotózás - a magazinok éteri világába emel

Szükséges képességek

Szaktudás, digitális képfeldolgozás, kapcsolatrendszer (stylist, kozmetikus, fodrász, műterem, stb.)

Ha hangsúlyos a képanyag a honlapon, akkor érdemes profi fotóst megbízni a képek elkészítésével. Portréfotók, épületek, képeken megjeleníthető referenciák, termék fotók a leggyakoribbak, de a rendezvények képanyaga is sokszor a honlapon köt ki. A cég tevékenysége során, ha már ismerjük a honlap felépítését, akkor célirányosan lehet fotózni, akár fotós nélkül is. Ehhez ismerni kell a honlapon alkalmazott vizuális koncepciót, az arculati elemeket, a képanyagra vonatkozó instrukciókat. A honlapon számtalan formában megjelenhetnek a képek, sok esetben valamilyen formában képszerkesztő programmal manipulálva.

 

Képességek, tudás, tapasztalat

Minden egyes szerepkörhöz meghatározott képességek, tudás és tapasztalat szükséges. Másfajta gondolkodás módot, habitust igényel a tervezés, a szövegírás vagy éppen a vizuális kommunikáció. Azokat a területeket érdemes összevonni, amelyek rokon készségeket, hasonló képességeket igényelnek. Ha jó illusztrátor vagy, jó a színérzéked, ismered a digitális képfeldolgozás alapfogalmait, van stílus- és kompozíció készséged. A mai digitális kamerák világában már valószínűleg kevés szakismeretet mellé tanulva meg fogsz tudni oldani egy egyszerűbb fotózást. Félreértések elkerülése végett, nem azt állítom, hogy a profi fotózás nem egy külön szakma. Csak azt, hogy bizonyos jól körülhatárolható rész tevékenységei megtanulhatóak, ha már egyébként is vannak rokon területen ismereteid, tapasztalataid. Ebben a blogbejegyzésben összefoglaltam azokat a készségeket, amelyekre szükséged lesz a honlapkészítéssel kapcsolatos feladatok során, például webdesignerként.

Szabadúszók laza hálózata

Ha sikerült megfogalmaznod, melyik szerepköröket tudod felvállalni a fentiek közül, akkor a következő lépés, hogy a hiányzó területekhez kiépíted a munka-kapcsolataidat. Ha nem boldogulsz a CMS-ekkel, és nem is szeretnél ebbe az irányba menni, találnod kell egy sitebuildert, akivel együtt fogsz dolgozni a honlapokon. Ha ügyetlenkedsz a vektorgrafikával és gyűlölöd az Illustrator-t, akkor keresned kell egy vektorgrafikust, aki gyorsabban, lelkesebben, szebben oldja meg helyetted az ilyen jellegű feladatokat. Nem igazán járható út, hogy minden egyes projektnél újra keresel egy vadidegent a portfóliója alapján. Már maga a keresés is időigényes feladat, ráadásul sok múlik a társad személyén. Hiszen hasonló nyelvet kell beszélnetek, közös munkastílust kialakítanotok, visszajelzéseket adni és fogadni egymástól.

Jól működnek a 3-5 fős laza társulások, ahol bárkihez fut is be a megrendelés, a hiányzó részekkel a többieket fogja megkeresni. Akkor igazán gördülékeny a dolog, ha előre kialakítjátok, ki csinálja az igényfelmérést, hogyan osztjátok meg az ügyféltől kapott információkat, milyen dokumentációt szükséges legyártanotok. Ki alakítja ki a projekt vállalási feltételeit, a határidőket, hogyan megy a számlázás és a fizetés. Ki fog rendszer szinten tervezni, és ki weboldal szinten. Hogyan zajlik le egy egyeztetési kör, amikor az első verzió után az ügyféltől megérkezik a lista, hogy mit szeretne másképpen. Óriási verseny előny, ha megtalálod a csapatod, mert ha kevesebb időt visz el a projekt menedzselése, kevesebb a konfliktus, olcsóbban tudsz munkát vállalni és rendezettebben, nyugodtabban, a kreatív feladatra koncentrálva tudod végezni a dolgod.

Ez a letölthető webdesigner munkamegosztás táblázat csak iránymutatásként szolgál. A segítségével tisztázhatod egy honlapkészítési projekt során a saját és a többiek szerepkörét. Hogy senkit ne érhessenek meglepetések, hiszen van, aki az ikonok tervezését is a webdesigner feladatának tekinti, és a CMS rendszer felépítését is.

 LETÖLTHETŐ Webdesign Projekt Mátrix

Mennyi a reális webdesigner fizetés?

Természetesen ez éppen a fenti feladatkörök arányaitól, a tapasztalattól, a referenciáktól, és a kommunikációs, érdekérvényesítő képességtől is függ. nem mindegy, hogy Magyarországon, vagy külföldön tervezed a karriered, hogy van-e multis tapasztalatod, dolgoztál-e már nagyobb projektben, vagy szabadúszóként próbálsz érvényesülni. Ebben az adatbázisban megtalálod az USA-ban elérhető átlagos webdesigner jövedelmeket és a kapcsolódó szakmák fizetéseiről is találsz információkat, sőt állás-ajánlatokat is.